mandag den 30. januar 2012

Opskrift: Krydret ostedip/Cheese Ball


Jeg støder jævnligt på "ostedips" på de amerikanske blogs, som de kalder Cheese Balls - fordi de er lavet af ost (primært flødeost), og formet som en kugle. Det er som regel en vældig dekorativ måde at servere sådan en dip på, da de næsten altid bliver rullet i/dækket af feks. urter eller nødder.
Da jeg ville lave en lille snack vi kunne få i går sammen med håndboldfinalen, faldt valget på sådan en ostekugle, sammen med nogle TUC saltkiks, som Lækkermåsen havde fundet på tilbud.

Jeg kiggede på mange forskellige opskrifter, og endte med at prøve mig lidt frem med min egen udgave - en af de primære inspirationer var dog denne fra Krista's Kitchen.
I dette tilfælde brugte jeg en Buko light 4% ost, og den er ret tynd i konsistensen - så hvis man er ligeglad med kalorier, så vil jeg nok anbefale at bruge en fuldfed flødeost, da den hænger lidt bedre sammen (det afhænger dog også af hvor meget revet ost man putter i - jo mere fast ost, jo mere fast bliver kuglen). Men som test var det fint, og så havde vi lidt bedre samvittighed.
Hvis ikke lige vi tænker for meget på hvad der er i TUC kiks.

Krydret ostedip/Cheese Ball:
ca. 400 g

200 g flødeost light 4%
200 g friskrevet cheddarost
2 små hakkede forårsløg
2 spsk finthakkede dildsyltede jalapeño skiver (denne chili er fantastisk til mange ting - men har man ikke lige lyst til at købe den, kunne man måske bruge almindelig syltet jalapeño og så tilsætte en lille smule sirup eller honning for at få sødmen med)
1 finthakket mild Peppadew
1/4 tsk løgpulver
1/4 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk cayennepeber
½ tsk fint havsalt

6 skiver bacon
ca. ½ rød peber

Rør flødeosten blød (kan snildt gøres i en røremaskine hvis man laver en lidt større portion) og bland de øvrige ingredienser til og med hvidløgspulver. Smag til med cayennepeber og salt afhængig af ønsket styrke.
Klip et stort stykke husholdningsfilm af, og læg ostemassen derpå - fold filmen om osten så den danner en kugle, og læg den på køl, gerne et par timer så den kan trække smag. Man kan også vente med at forme kuglen til den har trukket et par timer, hvis man vil vente med at røre den sammen og smage endeligt til.
Steg baconskiver sprøde på en pande, læg dem på fedtsugende papir, og hak dem groft når de er kølede af (husk at gemme det sigtede baconfedt i et glas i køleskabet - det kan bruges til mange ting og er alt for godt til at smide ud). Hak rød peber fint og bland det med bacon på en flad tallerken eller et stykke film.
Nu "rulles" osten i baconmixet - da denne ostekugle ikke var så fast, var det lidt svært at rulle, så jeg lagde den oven i baconmixet og trykkede lidt så det hang fast i bunden, og så formede jeg osten efter et lille firkantet fad og lagde den på det, dryssede resten af baconmixet over og trykkede fast.
Server ostekuglen med saltkiks, saltstænger eller grøntsagsstænger.

Konklusion:

Lækker lækker snack - der gik ikke mange minutter før den var væk, og Lækkermåsen erklærede at den var meget bedre end det man kunne købe. Hvilken en det var han snakkede om ved jeg ikke, for jeg har aldrig set en ostedip til salg der ligner - måske mente han bare i forhold til almindelig flødeost - det fortaber sig i håndboldrusen.
Osten bliver godt spicy af jalapeño, Peppadew og cayenne - den ville nok være for stærk til meget af vores familie, men den var lige i øjet til os.
Den (eller noget lignende) bliver helt klart lavet igen.