mandag den 31. januar 2011

Claus Meyer - Almanak

I lørdags var vi i Føtex for at Lækkermåsen kunne kigge efter en bog om 2. verdenskrig, som han mente han gerne ville have (selvom han aldrig har læst en bog i sit liv, for sin egen fornøjelses skyld) - da vi ikke kunne finde den, endte det i stedet endte med at vi købte Almanak kogebogen, som han mente jeg skulle have. (Vi har siden set på nettet at krigs-bogen er på nogen-og-600 sider, så det fik ham vist kureret igen).

Jeg har været i tvivl om Almanak var en kogebog for mig, da jeg har læst fra flere at der ikke er så mange billeder i - og jeg er mindst lige så visuelt orienteret som de fleste andre madører.
Da den var pakket ind i plastic var der ikke mulighed for at kigge i den først, så vi tog altså chancen - den kostede 299, og det er vist en ok pris i forhold til den vejledende pris på 399.

Jeg har ikke fået kigget særlig meget i den endnu, men har dog bladret opskrifterne for januar igennem, og læst det meste af forordet - og indtil videre er jeg ikke skuffet, på trods af de manglende billeder. Det er måske også en god øvelse at være tvunget til selv at forestille sig, hvordan retterne kommer til at se ud.

Alene forordet indeholder også flere af de ting jeg har fået med fra madkurserne på Kongenshus - bl.a. at man tit skal salte meget mere end man regner med (det vidste jeg nu også godt - Den Skaldede Kok siger bl.a., at der er sjældent noget der har ødelagt så meget mad som salt - især hvis man bruger for lidt), samt at syre (citronsaft eller eddike) kan gøre meget for en ret der er lidt for fed.

Jeg glæder mig til at få læst mere i den, og komme i gang med at prøve nogle af opskrifterne...

Opskrift: Salat med and, kikærter og pærer, og parmesancreme/dressingJeg har taget en fridag i dag, som samtidig er den første dag hvor Lækkermåsen er uden arbejde efter at fabrikken er lukket.
Indtil videre har jeg præsteret at gøre køleskabet rent (vi snakker ikke om hvor tiltrængt det var), og at slukke for Playstation midt i et af Lækkermåsens spil, så de 22 runder han havde kørt i et bilspil gik tabt. Så er det jo godt han ikke lige har andre planer foreløbigt, så han kan indhente dem igen.

Nu hvor jeg er hjemme sådan midt på dagen en helt almindelig mandag, fik jeg lyst til at lave noget godt til en sen frokost, i stedet for at spise knækbrød som vi nok ellers ville have gjort. Så det blev til en gang salat med bl.a. kikærter (forkogte fra fryseren), pærer og andekød fra de lår jeg kogte før jul, samt en skyr-parmesancreme/dressing, som blev til efter inspiration flere steder fra.

Salat med and, kikærter og pærer:
ca. 3-5 personer alt efter om man spiser det alene, eller som tilbehør

2 store håndfulde salat (jeg brugte en blanding af babyspinat og rød mangold)
200 g kogte kikærter
250 g tilberedt andekød i strimler
1 Conferencepære i tynde skiver (med skræl)
1 rød peberfrugt i små tern
1 lille håndfuld grofthakkede cashewnødder
et lille drys flagesalt (da andekødet var kogt uden smagstilsætning, og derfor lige manglende en anelse smag)

Det hele anrettes i nævnte rækkefølge i et stort fad, eller blandes forsigtigt i en skål, og serveres med det samme.

Parmesancreme/dressing:

1½ dl Skyr (eller creme fraiche eller græsk yoghurt)
50 g fintrevet parmesanost (jeg bruger en minihakker)
1 fed finthakket hvidløg
1½ tsk flormelis (kan evt. undlades hvis man bruger den mindre sure creme fraiche eller græske yoghurt)
25 ml god rapsolie
1 spsk hakket persille (jeg brugte dog frysetørret i mangel af den friske)
groft salt og friskkværnet peber

Alt røres sammen og trækker en times på køl, inden den serveres sammen med salaten.

Konklusion:

Salaten blev god og mættende, omend der sagtens kunne have været brugt flere kikærter. Parmesancremen bandt det hele sammen og alt i alt udgjorde det en lækker og forholdsvis sund frokost.

Billeder:

Den færdiganrettede salatParmesancremen (den bliver ret gul i det pga. rapsolien)


Min portion