torsdag den 21. juni 2012

Opskrift: Sunde vafler med olivenolie, squash og æbleVi bliver lige lidt i det Kreta-agtige. Som nævnt et eller andet sted jeg ikke lige kan huske, så var vi hjemme hos min græske blogger-kollega Maria til frokost på denne ferie, og vi snakkede bla. om at hun bruger olivenolie i stort set al sin bagning, i stedet for smør.
Det er noget jeg godt kunne tænke mig at forsøge mig lidt med - om ikke lige olivenolie, så i hvert fald rapsolie, som jeg allerede har brugt flere gange i stedet for smør, bla. til den bagte havregrød, og nogle burgerboller jeg vist aldrig har fået blogget om.
Jeg brugte også rapsolie til SRC opskriften her, og det gik ikke så godt - men det var jeg nu godt klar over inden.

Efter vi kom hjem bloggede Maria om vafler lavet med olivenolie, og æbler og squash for at holde dem saftige. Det måtte altså prøves.

Vi købte for snart længe siden et dobbelt vaffeljern, og har jeg kun brugt det en enkelt gang - med en ret dårlig opskrift, hvor der løb smeltet smør ud over det hele.
Men Marias opskrift lød mere venlig hvad det angik, så jeg lavede dem som en sund dessert en fredag aften, og serverede dem med skyr og friske jordbær, og en enkelt med lidt balsamicoeddike til mig selv.

Det gik en del bedre end med smøropskriften.

Sunde vafler med olivenolie, squash og æble
mit vaffeljern laver lidt mindre vafler end normalt da det er dobbelt - jeg tror der blev 6 vafler ud af portionen, hvilket også passer nogenlunde med det Maria skriver

125 g mild olivenolie
70 ml appelsinjuice (eller mælk - eller en blanding)
125 g mel (jeg mener jeg brugte halvt hvedemel, halvt rugmel for at gøre dem endnu sundere)
1 tsk bagepulver
1/2 revet æble (jeg brugte en Granny Smith)
1/2 revet lille squash
2 æg
2 spsk sukker
2 tsk vaniljeekstrakt
evt. kakaopulver

Pisk alle ingredienser grundigt sammen i en skål (del evt. dejen i to og bland lidt kakao i den ene portion hvis du gerne vil have mørke vafler og lidt chokoladesmag) - varm vaffeljernet op og pensl med lidt olivenolie.
Hæld dejen i vaffeljernet og bag vaflerne til de er gyldne og sprøde (denne type vafler bliver nok knapt så sprøde som andre typer) -  hold dem evt. varme i ovnen ved 100 grader efterhånden som de bliver færdige.
Server med skyr, is, flødeskum, marmelade, frugt, bær... hvad end du lyster.

Konklusion:

Indrømmet - de smager ikke ligesom smørvafler med masser af sukker i - men jeg blev positivt overrasket. Man kan ikke smage at det er olivenolie der er brugt (men sørg for at bruge en der ikke er blevet harsk eller smager alt for kraftigt), og udover lidt sukker er det jo nærmest ene sunde ting der er i.
Lækkermåsen var ikke så begejstret for kakaovarianten - han syntes den smagte for kraftigt, men jeg var nu tilfreds nok med den variant også.
Sammen med skyr og frugt så udgør det et helt rimeligt lille mellemmåltid eller en dessert, forudsat man ikke spiser hele portionen selv. Hvor meget æblet og squashen hjalp på fugtigheden ved jeg så ikke, for hele portionen blev spist samme aften - men jeg kunne godt tænke mig at prøve at fryse dem ned og genopvarme.

Så jeg har ikke mistet modet mht. at bruge mere olivenolie i bagningen.
Det skal der nok komme mere med.

Kakaovariant med skyr, balsamico og jordbær