mandag den 21. marts 2011

Opskrift: Rødløgstærte med yderst grov tærtebund, og blandet salat med vinaigrette - Produkttest: Løgismose salatost blok - med citron & basilikumJeg brokkede mig her over at jeg altid har alt for mange faneblade åbne i browseren, fordi jeg ikke får gemt links til retter jeg skal have afprøvet i fremtiden. Nu har jeg langt om længe fået det i system, så jeg laver bogmærker i forskellige kategorier, og det fungerer faktisk rigtig godt. Nu får jeg dem da gemt inden jeg når op på max. 20 åbne faner...
Når en ret er afprøvet, sletter jeg den fra bogmærkerne, og så ender opskriften i stedet her - eller den ender i de evige opskriftsmarker, hvis ikke den er værd at blogge om.

Nu kan jeg så rimeligt nemt bladre igennem kategorierne når jeg skal finde på noget til aftensmaden, i stedet for at sidde og fifle med forskellige lister og programmer - og det var på den måde jeg fandt tilbage til opskriften på en rødløgstærte fra Familie Journalen. Den kom på menuen i dag.
Jeg ændrede dog en del på den - bl.a. lavede jeg tærtedejen meget grov, med oprindelse i denne opskrift - og så tilsatte jeg revne kartofler og hvidløg til fyldet, plus lidt ekstra krydderier.

Tilbehør blev en blandet salat af diverse rester fra køleskab og grøntsagsskålen, og så fik jeg afprøvet en af Løgismose salatostene fra madbloggertræffet - den med citron og basilikum.
Endelig en vinaigrette til salaten, og så var maden klar.

Rødløgstærte med grov tærtebund:
ca. 4 personer

Bund:


1 dl havregryn
50 g rugmel
50 g grahamsmel
50 g fuldkornshvedemel
50 g hvedemel
1 dl minimælk
½ dl rapsolie
lidt salt

Kør havregryn, mel, mælk, olie og salt sammen i røreskål med dejkrog - saml den til sidst med hænderne.

Tryk den ud i en smurt tærteform på ca. 26-28 cm i diameter - det er nemmere end at rulle den ud, da den er temmelig sej i konsistensen. 
Prik den med en gaffel og bag ved 200 grader almindelig varme i 15 minutter. Det er ikke nødvendigt at holde kanten oppe med staniol som man tit gør med almindelig tærtedej. Tag den ud og lad den køle lidt af mens fyldet laves.


Fyld:

200 g bacontern
450 g rødløg i halve tynde både
4 store fed grofthakket hvidløg
2 spsk grofthakket frisk rosmarin

4 små revne kartofler
1 spsk rødvinseddike

1 tsk tørret salvie
1 tsk groft salt
masser af friskkværnet peber
60 g pecorino-ost (eller evt. parmesan)

Steg bacon på en varm pande til ternene begynder at blive gyldne. Tilsæt rødløg, hvidløg og rosmarin, og steg det med til det begynder at blive blødt, men uden at det tager for meget farve.
Tilsæt kartoflerne, eddike og krydderier, og lad det stege til den værste eddikedamp er forsvundet. Smag til med salt og peber.
Hæld fyldet i den forbagte tærtebund og drys osten over. Bag færdig ved 200 grader almindelig varme i ca. 20-30 minutter, til osten begynder at blive gylden (pecorino ost smelter ikke rigtigt, så vent ikke for længe på at det sker).


Salat:


fintsnittet spidskål
rucola
cherrytomater i kvarte
syltet rød peberfrugt i små tern
sorte marinerede oliven
saltede græskarkerner
Løgismose salatost med citron og basilikum


Vinaigrette:

1 spsk tomatbalsamico
1½ tsk dijonsennep
1 tsk flydende honning
3 spsk olivenolie
1 spsk vand (fordi balsamicoen var blevet noget tyk)
1 fed presset hvidløg
salt og friskkværnet peberPisk det hele sammen og lad det trække, gerne i min. ½ time inden den serveres til salaten.


Konklusion:


Hvis vi starter med salaten, så fungerede den fint - spidskål og rucola går egentlig overraskende godt i spænd sammen. Vinaigretten passede godt til - den nåede ikke at komme til at smage så meget af hvidløg, så næste gang må den godt trække lidt længere.
Produkttest: Løgismose osten kunne jeg godt lide - den har en god smag af citrus. Basilikumen ville jeg nok ikke specifikt kunne identificere hvis ikke jeg vidste det var basilikum der var i, men den gav stadig god smag.
Konsistensen var fin - lidt tør i det, men det synes jeg ikke gør så meget, når den alligevel skal smuldres i en salat. Den er godkendt, og jeg glæder mig til at prøve de andre oste også.
Tærten var ganske udmærket - altså tærtebunden er jo selvfølgelig ikke ligesom en almindelig bund, men jeg synes egentlig den er overraskende anvendelig, i betragtning af hvor sund den egentlig er. Der er masser af fibre i og kun sunde fedtstoffer. Gemalen var godt nok ikke overbevist - han synes alligevel den var FOR grov og tør og kedelig - så det er jo ærgerligt for ham at han må trækkes med den igen i morgen.
Fyldet var også ok efter min mening - måske blev løgene en anelse for bløde, så en anden gang skal de ikke have så lang tid inden bagningen, men smagen var fin af krydderier og urter, og den stærke løgsmag var væk.
Alt i alt var jeg godt tilfreds, og har ikke noget imod rester i morgen...


Billeder:


Den ret så grove tærtebundTærten med fyld er klar til ovnen


Tærten er færdig


Salatosten fra Løgismose


Emballagen


Vinaigrette


Salaten


Og en portion til mig