tirsdag den 1. september 2009

Opskrift: Kyllingefajitas med hjemmelavet tomatsalsa og guacamole


Flere billeder længere nede
Vi havde en del tomater liggende der trængte til snart at blive brugt, og jeg faldt over billige avocadoer den anden dag (som oven i købet var modne - noget der godt kan være et sjældent syn mange steder) - og vi havde nogle firkantede flad-brød liggende i fryseren, som vi købte i Malmø. OG Rema1000 havde tilbud på kyllingebryst i denne uge. Hvad kan man få ud af det? Jo man kan komme i tanke om en opskrift fra Jamie Oliver, fundet hos NYBH, på kyllingefajitas.
Som sagt så gjort. Jeg rettede nogle ting til i forhold til NYBH, så her er hvad jeg brugte:
Kyllingefyld:
1 rød peberfrugt i strimler
1 grøn peberfrugt i strimler
2 store rødløg i smalle både
5 stk. kyllingebryst i strimler
saft af 2½ limefrugter
4 spsk olivenolie
flagesalt og friskkværnet peber
3 tsk. røget paprika
2 tsk. spidskommen

Bland peberfrugt, rødløg og kylling, og hæld oliveolie over. Tilsæt paprika, spidskommen, salt, peber og saften af 1½ limefrugt.
Det hele blandes grundigt og marinere en halv times tid, evt. mens de øvrige ting forberedes.
Varm en pande godt op og steg kyllingeblandingen indtil kyllingen er gennemstegt. Rør i det jævnligt så det ikke brænder på (var nu ikke noget problem her, da det afgav en del vædde - faktisk hældte jeg en del væde fra, for at det kunne stege i stedet for at koge).

Når kyllingen er gennemstegt tages blandingen af varmen, og der presses saft af 1 limefrugt ud over.

Tomatsalsa:

1 finthakket frisk, rød chili
30 hakkede små cherrytomater eller blommetomater (ja det lyder af mange, men de fyldte ikke ret meget)
2 spsk frisk, hakket koriander (jeg køber en gang imellem et bundt hvis det er billigt, og fryser det ned - så er det nemt at brække en portion ud og hakke, og det smager fint selvom det har været frosset)
saft fra ½ lime
1 fed finthakket hvidløg
2 spsk olivenolie
groft salt, friskkværnet peber
3 ml sukker (jeg brugte en 1 ml måleske, da jeg var bange for at en teske (5 ml) var for meget - så kunne jeg tilsætte lidt ad gangen, og stadig holde styr på hvor meget der kom i)

Bland chili, tomater, koriander, limesaft, hvidløg og olie. Smag til med salt, peber og sukker hvis det ønskes (det giver et godt modspil til den sure limesaft). Lad gerne blandingen trække min. en halv time. Væden bliver trukket ud af tomaterne, og kan evt. hældes fra, men jeg elsker det, og kan nærmest spise det som suppe!

Guacamole (min egen version):

2 modne avocadoer
1 lille finthakket løg (alm. eller rødløg)
2 hakkede, modne tomater
10 stilke frisk koriander (det undlod jeg denne gang, da Lækkermåsen er begejstret for smagen - jeg undlod dog at fortælle at der var koriander i salsaen....)
2 fed finthakket hvidløg
evt. 1 friskhakket rød chili (det glemte jeg i dag) eller et stænk tabascosauce (det glemte jeg også)
saft af ½ limefrugt
groft salt og friskkværnet peber
evt. creme fraiche (det putter jeg nogle gange i for at strække den lidt, men gjorde det dog ikke i dag)

Avocadokødet tages ud af skallen med en ske, og moses groft med en gaffel. Blandes med løg, tomattern, koriander, hvidløg, chili/tabasco, limesaft, og smages til med salt og peber. Må også gerne trække minimum en halv time, så hvidløgssmagen kan trække ud.

Servering:

De svenske fladbrød (eller mexicanske pandepager, eller tyrkiske fladbrød, eller hvad brød man nu bruger) varmes i mikroovn - ca. 30 sekunder ved fuld varme.
Kyllingefyld lægges på, og derpå salsaen, guacamole, creme fraiche og revet ost som ønsket. Hvis det er muligt foldes brødet sammen - i min var der lidt for meget fyld (hvilket jeg har en generel tendens til), så derfor er der kun et billede af det åbne brød.

Konklusion:

Det hele smagte rigtig godt, især var jeg glad for salsaen som jeg kunne have spist med ske for sig selv - men der måtte gerne have været noget mere stærkt, enten i salsaen, eller guacamolen (hvor jeg jo havde glemt chilien). Et andet problem er at brødet bliver alt for hurtig koldt, med alt det kolde fyld der kommer i, men vi har endnu ikke fundet en løsning på det. Hvis brødet bliver varmet for meget, ender det med at blive for sprødt, og så kan det ikke foldes så nemt.
Men - jeg elsker jo mexicansk, så jeg spiste gladeligt, på trods af ovenstående "minor details".

Billeder:

Tomatsalsa
Kyllingefyldet i marinade
Guacamole (som ikke var så gul som billedet antyder - men det er svært at få det rigtige lys på billedet)
Det stegte kyllingefyld
Og min tallerken - der mangler kun den revne ost