torsdag den 2. juni 2011

Opskrift: Granatæblesorbet


Man skulle tro vi ikke konsumerer andet end is her på matriklen - og indrømmet, siden ismaskinen kom i hus, er der også blevet spist en del mere is end vi normalt gør. Men vi får altså stadig normal mad næsten hver dag - lige nu er jeg bare mest motiveret til at blogge om isen. Så må det andet komme en dag hvor jeg keder mig (hvilket nok ikke kommer til at ske foreløbig - hvordan kan man mangle 10 timer i døgnet, når man ikke har børn?)

Eller måske skulle jeg starte en decideret is-blok(g)?

Nå men i dag er der blevet produceret to slags is - begge baseret på noget der lå i frugt/grøntskålen og så træls ud, og råbte brug-mig-nu-og-vær-med-i-den-der-bølge-med-stop-spild-af-mad!!!

Den første kommer her - først og fremmest inspireret af Grydeskeens opskrift, men med lidt tilføjelser fundet hist og her (jeg har tidligere kloget i hvordan det var nemmest at få kernerne ud af et granatæble - jeg har fundet ud af at det er løgn - det nemmeste ER faktisk at skære den midt over (altså kun i kanten hele vejen rundt, og så vride den fra hinanden, så kernerne ikke ødelægges) og så banke den sønder og sammen med en grydeske. Så falder kernerne lige så fint ud mellem fingrene. Gør de ikke det, så er det fordi man ikke slår hårdt nok (bare husk at passe på fingrene). Gør man det så oven i købet ned i en skål med vand, så flyder de løse hvide hinder ovenpå. Så bliver det da ikke meget nemmere).

Granatæblesorbet:
ca. 1 liter

3 dl granatæblesaft af ca. 3 store frugter (jeg snød og brugte saft af 1 frugt, og de sidste 2 dl fik jeg fra den flaske granatæblejuice fra Helios, som jeg fik til blogtræf - det var ren juice uden tilsætninger, så den passede fint)
3½ dl grundsirup (halvt sukker, halvt vand, evt. vanilje, og så kogt op til sukker er opløst, og derefter afkølet helt)
½ dl vand
2 spsk granatæblesirup
2 spsk citron/limesaft
25 g glukosesirup
1 bæger past. æggehvide

Kernerne fra granatæblerne blendes, og saften vrides ud i en skål gennem et bomuldsklæde (det går hurtigere at vride med det samme, i stedet for at lade den dryppe af).
Tilsæt 3xsirup, ekstra vand og citron/limesaft - smag evt. til med lidt ekstra sukkersirup, hvis den er for sur - det afhænger af hvordan frugterne er og hvor meget smag der er i. Husk at noget af den søde smag forsvinder når isen bliver kold, så den ufrosne saft skal være mere sød end man vil have den færdige is.
Stil blandingen i køleskab til den er helt afkølet.
Kør den på ismaskinen - når den begynder at tykne, tilsættes æggehviden, og den køres færdig i maskinen. Fryses derefter i lukket beholder til den er så frossen som man ønsker.
Hvis den fryser helt, er det nemmest at give den ca. 15 sekunder i mikroen inden den serveres - så bliver den jævnt blød hele vejen igennem.

Konklusion:

Sorbeten er meget - hvad skal man sige.... frisk i det. Den juice jeg brugte fra flaske var en lille smule bitter (jeg kunne ikke for godt drikke den ren), og den har måske givet en smule bi-smag. Men den er som sagt frisk, og konsistensen er supergod - blød og helt uden krystaller.
Det er ikke en is man spiser flere liter af (den virker også som om der er en del syre i, der måske ikke er så god for tænderne, lidt ligesom rabarbersorbeten) - men sammen med en mere cremet is, og måske et stykke kage, er den absolut god.

Og frisk.

Fik jeg sagt den er frisk?