onsdag den 23. marts 2011

Opskrift: Små fiskefrikadeller med rejer, og mango mojoFisk er ikke det der bliver vist mest af her på bloggen - og dermed heller ikke det der bliver spist mest af i det  lille hjem. Men engang imellem skal det jo til, og så er fiskefrikadeller en rimelig tilforladelig måde at få den sunde fisk indenbords.


Jeg stødte tilfældigt på madplanen for denne uge fra Føtex, hvor menuen den ene dag var fiskefrikadeller, kartofler og en mango mojo (en slags mango salsa), og det lød lige som noget jeg kunne forestille mig var godt, i stedet for det traditionelle med feks. persillesovs eller bare remoulade. (Man kan tilsyneladende kun linke til den i den specifikke uge den er på menuen, så derfor intet link).

Den ene gang jeg har lavet fiskefrikadeller før, brugte jeg en færdigrørt fars fra en fiskebil, men denne gang havde jeg bestemt at jeg ville lave den fra bunden af, så jeg vidste 100% hvad der var i. Jeg har lige læst en artikel på nettet hvor der stod, at færdigblandet fars fra supermarkederne tit indeholder næsten 50% vand og mel, og selvom fiskebilernes udgaver måske er noget mere lødige, så nægter jeg altså at betale for vand og mel i den mængde - jeg ved slet ikke hvad vand har at bestille i en fiskefars!
Superbest (hvor jeg endte med at købe frisk torsk og lyssej, som de har liggende på is) havde også to slags færdigrørt fars til 20 kr. pr. ½ kg, men jeg kunne se på ingredienslisten at vand var på en 3. plads over ingredienser, så det endte altså med de noget dyrere, men hele stykker fisk.

Jeg ændrede lidt på fyldet i dellerne, og fandt desuden nogle andre opskrifter på mango mojo som jeg også tog lidt fra (bl.a. her, her og her) - jeg doblede desuden opskriften på deller op, så der blev en ret stor portion ud af det, men de skal også slå til, til torsdag, og til fryseren.
Vi fik også ovnstegte aspargeskartofler til - de var imidlertid noget kedelige, og fremgangsmåden er vist også beskrevet så mange andre steder at det ikke er nødvendigt at komme nærmere ind på dem.

Fiskefrikadeller med rejer:

1 kg hvid fiskefilet (jeg brugte 1/3 torsk og 2/3 lyssej - den skulle lige gås efter og de sidste ben fjernes med en pincet, men ellers var den fin og frisk)
2-3 tsk groft salt
ca. ½ liter mælk eller fløde 8% (jeg brugte halvt af hver)
2 æg
ca. 2 tsk sambal oelek (eller anden chilisauce)
et drys hvid stødt peber
ca. 4 spsk kartoffelmel
150 g grofthakkede rejer fra frost (tøet op i køleskab fra morgenen)
1 frisk rød grofthakket chili
2 fintsnittede forårsløg
½ dl finthakket dild

Skær fisken i strimler og hak den i blender eller food processor sammen med 2 tsk salt i ca. 1 minut, til farsen har den ønskede grovhed (her lykkedes det mig tilsyneladende at ødelægge den fine blender jeg vandt til madbloggertræffet - den begyndte pludselig at ryge fra bunden og lugte meget dårligt, men heldigvis havde jeg en anden hakker jeg kunne bruge til det - øv, men det er jo risikoen ved gratis ting). 
Tilsæt mælk/fløde, æg, chilisauce og peber - hold igen med den sidste tsk salt, til der evt. laves smagstest.
Blend farsen videre i ca. 2 minutter, til den er jævn.
Hæld den ud i en skål, tilsæt kartoffelmel og rør den igennem til den virker tilpas fast.
Tilsæt de hakkede rejer, chili, forårsløg og dild, og stil evt. farsen på køl en times tid, så den kan nå at sætte sig.
Lav evt. en smagstest ved at stege en lille delle på panden - tilsæt om nødvendigt den sidste tsk salt og evt. mere chilisauce.

Form farsen til små frikadeller med en teske - dyp den i en kop med varmt vand inden hver frikadelle formes, det gør at farsen slipper hånden nemmere - og steg dem i feks. rapsolie på en pande ved god varme i 3-5 minutter på hver side, afhængig af tykkelse, til de er gyldne og gennemstegte. Det er svært at se hvornår fiskefars er gennemstegt, men skær evt. en over og mærk efter om den er gennemvarm, og om kødet er nemt at skille ad.
Frikadellerne kan også brunes kort og steges færdige i ovnen - eller, som jeg har overvejet lidt til en anden gang, formes til helt runde boller og hurtigt dyppes i kogende vand til de holder faconen, og så steges færdige på panden - så får de en pæn rund facon, hvis man er til dén slags.

Mango mojo:


1-2 modne mangofrugter, skrællet og skåret i tern (eller ca. 400 g mangotern fra frost, som jeg brugte - det er nu dejligt at man kan få det på frost til sådan nogle ting som det her)
½ hakket rødløg

1 fed presset hvidløg
¼ dl friskpresset limesaft

1 tsk rød tabascosauce (kun hvis man kan lide den stærk!)
et drys finthakket dild

Blend mango eller hak i minihakker til den er jævn i konsistent. Tilsæt rødløg, hvidløg, limesaft og smag til med tabasco. Stil på køl til serveringen og pynt med lidt hakket dild.

Konklusion:


Dellerne blev supergode - og de smagte stort set ikke af fisk (jeg har også engang hørt at fisk smager mest af fisk når det har været frosset, og det er ret nyttig viden, når man ikke er helt vildt begejstret for alt for meget fiskesmag). De havde lige tilpas et strejf af chili fra den friske røde chili, og sambal oelek, og forårsløgene gav en frisk grøn farve sammen med dilden, og lidt bid så der var noget at tygge på.
Måske kunne der godt have været mere kartoffelmel i, for de var en anelse løse i faconen - men omvendt bliver de måske også for tørre hvis der kommer for meget mel i - i hvert fald var smagen og konsistens god.
Mango mojoen var... skal vi sige, en anelse stærk! Jeg havde ikke lige fået smagt til med tabascoen, men havde bare puttet den mængde i der stod i en af opskrifterne, så derfor endte det også med at jeg puttede lidt mere mango i for at justere styrken lidt, og det hjalp også (mængden i opskriften er den mængde jeg endte ud med, så det er der taget højde for). Den er dejlig frisk og syrlig, og passer fint til fiskekødet, så det var en win-win - selvom Lækkermåsen endte med at spise dellerne på rugbrød med remoulade i stedet for at bruge mojoen, men hver sin lyst. I det mindste kunne han da lide dellerne.

Jeg tør også godt lave dem igen, efter denne opskrift - og i særdeleshed med fars lavet fra bunden!

Billeder:


Frisk lyssej og torskDen færdige fiskefars med skønne forårsfarver


Færdige deller - der var allerede blevet spist en 10 stykker direkte fra panden på det her tidspunkt (jeg siger ikke hvem det var, men det var ikke mig), så der blev egentlig jævnt mange ud af den portion


Mango mojo


Jeg bliver lidt i forårsstemning af dette billede, selvom det har blæst en halv pelikan i dag 


Det ligner næsten noget man kunne finde på at drikke