fredag den 16. juli 2010

Opskrift: Intervalgrillet okse højrebskotelet, pastasalat med jordbær og fetaost, og simpel chokolademousse med passionsfrugtsauce og jordbærI dag har menuen stået på en stor (som i KÆMPE.STOR) bøf - eller nærmere en okse højrebskotelet, som der stod på pakkerne. Det var nogen jeg vovede at at købe i Lidl fra frost - jeg har tidligere købt en oksefilet på frost i Lidl som var udmærket, så det skulle forsøges igen.
Vi havde lidt forskelligt i køleskabet der skulle bruges - bla. en fennikel, babyspinat, tomater (de stod så på køkkenbordet, ikke i køleskabet, vel), og ikke mindst en 5-6 pakker/bøtter fetaost i forskellige varianter. Så det blev til en salat sammen med bl.a.jordbær.
Jeg kunne huske at NYBH flere gange har nævnt hendes egen dressingfavorit, så den forsøgte jeg mig med, med lidt tilrettelser, og så fik vi et no-knead flute til.
Siden det nu er fredag fik jeg også lyst til at prøve en dessert - det er ellers ikke ret tit vi får det når vi kun er os selv, men hvis ikke man får lavet dessert en gang imellem, så når man jo aldrig at få afprøvet alle de lækre opskrifter der findes derude.
Tanken faldt på en chokolademousse, så jeg købte mørk chokolade da jeg var ude at handle. Desværre havde jeg ikke lige fået tjekket en opskrift inden jeg kørte hjemmefra, så da jeg kom hjem og så at man som minimum skulle bruge enten piskefløde, eller past. æggehvider, måtte jeg opgive den traditionelle version igen. Jeg gad ikke køre igen. Og nej, jeg har ikke lavet chokolademousse mere end 2-3 gange i mit liv, så jeg kunne altså ikke huske hvad der skulle i - nå.
I stedet kom jeg til at tænke på en udsendelse jeg har set, hvor de lavede en form for chokolademousse, kun af vand og chokolade, og så blev blandingen pisket over is. Dét måtte prøves! Så nu har jeg vel haft en form for debut inden for den molekylære gastronomi...
Jeg fandt fremgangsmåden nederst her, og brugte halv portion til to personer.

Intervalgrillet okse højrebs kotelet:

2 kæmpe koteletter á ca. 500 g
fint salt
Santa Maria pebermix

Koteletterne saltes med fint salt en halv times tid inden tilberedning og lægges i køleskab. Drysses med pebermix, og brunes på begge sider på en meget varm grill i 1 minut på hver side.
Steges derefter ved lavere varme i 3 minutter på hver side, tages af grillen og hviler i 3 minutter under staniol og et viskestykke, og steges derefter færdig i 3-4 minutter på hver side. Hviler til sidst i 3 minutter igen.

Salat:

ca. 50 g nye friske ærter (vejer ca. 160 g inkl. bælg)
15 cherrytomater i halve (jeg brugte almindelige røde, plus nogle orange)
½ lille fennikel, fintsnittet
1 stor håndfuld babyspinatblade, grofthakket
3/4 bøtte fetaost i tern
1 håndfuld saltede græskarkerner
1 bakke jordbær i tern (minus 5-6 stykker til pynt til dessert)

Ærter, tomater, fennikel, spinat og græskarkerner blandes. Fetaost og jordbær lægges enten ovenpå lige inden servering, eller vendes forsigtigt rundt, også lige inden servering, så jordbærene ikke smatter ud, og fetaosten ikke tager for meget farve.
(Jeg nøjedes med at hælde fennikel på min egen portion, da Lækkermåsen ikke gider lakrids i sin salat).

Dressing á la NYBH:

½ dl frugt/bærbalsamico (jeg brugte multebær, men en almindelig mørk balsamico kan selvfølgelig også bruges)
½ dl rapsolie
1/4 dl ketchup
1 fed revet/meget finthakket hvidløg
1 tsk sukker
1 spsk limesaft

Balsamico hældes i en skål, og olien piskes i, først nogle dråber af gangen, og derefter i en tynd stråle, til blandingen bliver tyk og ensartet.
Smages til med ketchup, sukker og limesaft, og serveres til salaten.

Simpel chokolademousse:

85 ml vand
100 g god mørk chokolade  mellem 50-70% kakaoindhold (jeg brugte en 70% fra Lindt)

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den sammen med vand i en tykbundet gryde, eller i en lille pande.
Hæld isterninger og en smule koldt vand i en stor skål, og sæt en mindre skål ned i isen, så isen dækker godt op af den mindste skåls sider.
Hæld den smeltede chokoladeblanding i den mindste skål, og pisk med håndmixer indtil blandingen begynder at tykne, og får konsistens ligesom flødeskum.
Anrettes i portionsglas med passionsfrugt og jordbær, og en dusk mynte.
OBS: Hvis chokoladen begynder at stivne for meget (når den bliver for kold og begynder at størkne), kan man bare hælde den i gryden/panden og smelte den, og starte forfra.

Passionsfrugtsauce:

indhold fra 3 passionsfrugter
1 tsk chokoladebalsamico
1 tsk skal af usprøjtet appelsin

Det hele blandes og hældes ovenpå chokolademoussen.

Konklusion:

Bøf: Den var ikke de 70 kr. værd, som de kostede pr. stk. Der var for det første for meget ben og fedt/sener i, så det tog noget tid at få skåret kødet fra. Det var heller ikke så mørt som jeg har oplevet med andet kød ved intervalstegning. Dem behøver jeg ikke købe igen!
Salat: Super god blanding - og sjældent har jeg set Lækkermåsen SÅ glad for en salat. Han tømte skålen til sidste "dråbe!
Dressing: Rigtig god dressing med masser af smag. Måske en anelse for meget til den søde side, men det hjalp da jeg puttede limesaft i - og så kan man jo undlade sukkeret. Den passede også godt til denne salat, så den tør jeg sagtens lave igen. Måske næste gang med lidt chili i.
Dessert: MEGET.KONCENTRERET.CHOKOLADESMAG. Så er det sagt. Vi spiste kun det halve af portionen, og selvom det var spændende at prøve, så tror jeg mere jeg er til den traditionelle type mousse - der er simpelthen for meget chokoladesmag, uden noget andet til at suplere.
Men det var friskt med passionsfrugten og jordbær til...

Billeder:

Den færdige dressing


STOR bøf - eller kotelet, som de insisterer på at kalde den


Gemal-venlig salat


Min tallerken - med en smørklat smør
Chokolade smeltes i vand


Mousse "au moléculaire gastronomie"