lørdag den 26. juni 2010

Guldbryllup med mad fra (vistnok) Glashuset i Ikast

I går var vi til guldbryllup i familien, og vi fik rigtig lækker mad, som vist nok kom fra Restaurant Glashuset i Ikast (jeg skriver vist nok, fordi jeg fik forklaringen under en dans med guld-gommen, og jeg er ikke helt sikker på om det var fra selve restauranten eller fra nogen som tidligere har haft med den at gøre - men Glashuset blev i hvert fald nævnt!)

Vi fik en fantastisk fisketallerken som forret - jeg har sjældent set så imponerende en anretning (men jeg er så også rimelig nem at imponere):


Der var brød, en sprød kiks med laksemousse og (gætter jeg på, størrelsen taget i betragtning) vagtelæg - nedenunder en blåmusling, og en stor reje i glas med lidt spirer


En helt tynd knækbrøds-sprød kiks af en slags med noget ost på, den hvide skål med tun-carpaccio, parmesanost og oliven, og nederst en hel jomfruhummer


Til venstre rejer i pesto, og til højre ristet hvid fisk (kunne muligvis være hellefisk, uden at jeg er ekspert) i en slags dressing med grønne asparges nedenunder


Der var noget for enhver smag, og jeg spiste det hele, bortset fra muslingen - dem har jeg det altså ikke helt godt med...

Hovedretten var oksemørbrad med ovnstegte kartofler, svampesauce (og her snakker vi store stykker og hele svampe), 4 forskellige salater og en form for tzatziki, og 3-4 forskellige slags hjemmebagt brød med smør
Fra venstre øverst er det en salat med bla. broccoli og æbler, som smagte fantastisk pga. dressingen som jeg desværre ikke kunne identificere nærmere - en salat med tomater i en cremet peberrodsdressing, tzatzikien, en salat med pærer, fetaost, ruccola, soltørrede tomater og sprødristet pølse (måske chorizo), og til højre en salat med ananas og måske blomkål eller hvidkål - den var jeg ikke helt vild med da den var en anelse bitter


Men ellers alt sammen meget lækkert og ikke så gammeldags som man godt kunne have "frygtet" fra et guldbrudepar - stor ros for det!

Desserten var hjemmelavet islagkage (måske med nødder i) med marcipantop, to slags sorbetis, og friske og halv-syltede bær


Og så lige et billede af de flotte borddekorationer som parrets datter havde lavet - pæoner og roser i smuk symfoni (de to blomster gik igen i æresporten, hvis ikke jeg husker helt galt)


Alt i alt en super god fest hvor der var godt gang i dansen og snakken, og festen blev holdt i perfekte omgivelser ude på landet i et lejet festhus, lige ned til en sø - så der var god mulighed for at trække frisk luft (og røg i lungerne) ind i mellem retterne, uden at genere naboer med musik eller snak. 
Natmaden er der ingen billeder af, og det var også aftenens eneste kritikpunkt - det var boller med pålæg, og pålægget slap simpelthen op allerede efter første runde, så jeg tror måske det ikke var alle der fik hvad de kunne have spist. Lidt synd, men det var jo ikke noget festens hovedpersoner kunne gøre for.

Opskrift: Syltede agurker / agurkesalat med variationer (og chili)


Jeg er det sidste stykke tid stødt på flere udgaver af syltede agurker, eller agurkesalat, om man vil, og har også haft lyst til at prøve selv. Men der skulle 3 hele og 2 halve agurker i køleskabets grøntsagsskuffe, plus en opskrift fra en kollega til, før det blev til noget.
Som regel kan jeg aldrig huske om vi har mere agurk når jeg er ude og handle, og da det er et must i bonussønnens madpakke, så ryger der tit en ekstra med. Og når de så ligger i skuffen kniber det med at få brugt en hel, før der tages hul på en ny. Derfor de lidt ukurante antal.

Any-ho - førnævnte kollega snakkede fornylig om en opskrift hun havde forsøgt sig med, hvor agurkerne overhældes med kold eddike, salt og sukker, og nærmest ikke andet, og derefter skulle rå-sylte i køleskabet i 14 dage inden de kan spises. Det syntes jeg lød tilpas besværligt til at det måtte forsøges. Agurkerne skulle desuden skæres i tykkere skiver end normalt, og der kommer lidt mere bid i dem, så det kunne være spændende at prøve. Ikke fordi vi er voldsomt store forbrugere af syltede agurker - men alle de tomme glas i skufferne skal jo have en tilstedeværelses-berettigelse på et tidspunkt.

For nu at have noget at sammenligne med om 14 dage når de er klar, så lavede jeg også en "almindelig" udgave - så får vi se hvad der er bedst. Opskriften til denne er lidt et miks af Klidmosters version, en udgave fra en grillklub som jeg ikke kan linke til, og et udklip fra Familie Journalen 29/2008.

Rå-syltede agurker/agurkesalat:
Den rå-syltede klar til køleskabet -
her to dage efter er alt sukker og salt opløst
passer til et stort købe-glas hvor der vistnok har været rødkål i (etiketten er pillet af, så jeg kunne ikke lige se hvor meget den rummede, og jeg glemte at måle) - portionen er halv i forhold til opskriften jeg fik, men det kan man jo tilpasse som man vil

1½ stor agurk, i alt ca. 500 g, vasket og enderne skåret af, derefter skåret i skiver på ca. 2-3 mm
50 g groft køkkensalt
250 g sukker
1/4 l lagereddike
evt. dildskærme hvis man har nogen (det havde jeg så ikke)
7-8 små røde chilifrugter (jeg brugte nogle jeg havde syltet) - skåret halvt over

Sylteglasset med låg vaskes grundigt af, og varmes op i en 140 g varm ovn i ca. 20 minutter så evt. bakterier slås ihjel. Jeg skyllede desuden glasset i en atamon-blanding for at være på den sikre side, men jeg er godt klar over at det er upopulært hos mange!.
Agurkeskiverne lægges lagvist i glasset sammen med chilifrugter; salt og sukker hældes over, og til sidst hældes eddiken i - husk at de redskaber man bruger til at måle og veje og øse op med, også skal være helt rene.
Låget skrues godt fast, og glasset vendes derefter på hovedet nogle gange så sukker og salt kan fordele sig., og det hele bliver gennemvæddet.
Agurkerne skal nu trække i køleskab i 10-14 dage, og 1-2 gange om dagen vendes glasset igen, så agurkerne bliver godt blandet med lagen.
Bør opbevares på køl efter åbning.
Jeg ved ikke hvor længe agurkerne kan holde sig efter de er færdige, men det må komme an på en prøve.

Varmsyltede agurker/agurkesalat:
passer nogenlunde til samme størrelse glas som ovenfor

1½ dl vand
3 dl lagereddike
3/4 tsk salt
8 spsk sukker (1,2 dl)
30 peberkorn - 10 sorte, 10 røde og 10 tørrede grønne - og nej det har sikkert ingen som helst relevans for smagen, men jeg har kun en peberblanding, så jeg kunne jo lige så godt bruge alle farverne.
1½ stor agurk, i alt ca. 500 g, vasket og enderne skåret af, derefter skåret i skiver på ca. 2-3 mm (til denne portion brugte jeg min Börner Deko-Star bølge-skære-fætter, som laver bølgefacon i skiverne - endelig har dét redskab også vist sin eksistensberettigelse).
2 store chilifrugter af ubestemt styrke (jeg brugte nogle syltede nogen jeg har fået af en nabo - de minder lidt om habanero i facon, men jeg ved ikke om det er dem)

Kog en lage op af vand, eddike, salt, sukker og peberkorn, til sukker og salt er opløst. Køl lagen en smule ned, så den ikke er spilkogende.
Sylteglas forberedes på samme måde som ovenfor, og agurkeskiverne lægges i glasset sammen med chilifrugterne. Lagen hældes over mens den stadig er varm.
Låget skrues godt fast med det samme, og når glasset er kølet lidt ned sættes den i køleskab og trækker et døgns tid. Hvis man laver tyndere skiver kan man sikkert nøjes med mindre trækketid, men jeg kan godt lide at der er lidt bid i.
Opbevares for en sikkerheds skyld i køleskab efter åbning.

Konklusion:

Eftersom det var i torsdags jeg lavede begge udgaver, og den første skal trække i 14 dage inden test-smagning, så ved jeg af gode grunde ikke endnu hvordan den bliver.
Men den varmsyltede blev testet i dag på en mad med varm leverpostej, og det var en succes, hos os alle tre! (begge husets mænd kan ikke lide agurk i burgere, men på hotdogs og sådan en lever-ståhej-mad, så duer det åbenbart bare).
Agurkeskiverne havde stadig bid pga. tykkelsen, og der var et godt stærkt pift af chilien (nogle i familien vil nok kalde det mere end et pift, men vi er jo ved at være lidt hærdede).
Jeg tør absolut godt lave agurker igen når det både er så nemt og hurtigt, og resultatet bliver så godt.