onsdag den 5. september 2012

Opskrift: Grøn bønnesalat med nødder, bacon og sød chilidressingJeg har tidligere ikke haft det store held med at lave salat af grønne bønner/haricots verts - enten er de blevet halvrå, eller helt udkogte selvom jeg ikke synes jeg har givet dem særlig lang tid. Og det er frosne bønner vi snakker om - for de friske er ikke specielt nemme at opdrive i Viborg, skulle jeg hilse og sige.

Sidste gang jeg forsøgte var denne version, hvor de blev helt smattede, og der skulle altså gå næsten 1 1/2 år inden jeg tog mod til mig igen.

Men der lå en halv pose i fryseren som godt snart ville afløses af nogle nye (og økologiske, som var på tilbud i Løvbjerg), så i brug måtte de.

Jeg søgte i link-gemmerne og fandt en opskrift fra Healthy Indulgences, hvor bønnerne blev parret med bla. bacon og løg, og fik en dressing af bla. sød chilisauce.
Den tog jeg udgangspunkt i, men digtede lidt videre på den.

I fryseren havde jeg nemlig også en pose edamamebønner, som jeg har læst så meget om hvidt omkring, men kun smagt en enkelt gang da vi var i USA på privat besøg for 2 1/2 år siden
Jeg kan imidlertid ikke huske hvad jeg egentlig syntes om bønnerne dengang, så nu var tiden meget passende kommet til selv at tilberede dem (hvis man da næsten kan kalde det tilberede), og smide dem i salaten med de andre bønder bønner.

Udover bønner, løg og bacon kom der lidt ristede nødder og frø på toppen, og nogle tørrede tranebær fandt også vej i skålen.

Dressingen blev til med noget af den umiddelbart mislykkede søde chilisauce fra Low Carb bloggen - men bare rolig, den kan sagtens laves med almindelig sød chilisauce også.
Du kan endda gå så vidt som at købe saucen færdig, hvis ikke du gider lave den selv.

Vi fik salaten sammen med en grillet svinemørbrad - ikke den mest spændende udgave til dato, så den snakker vi ikke mere om.

Grøn bønnesalat med nødder, bacon og sød chilidressing:
ca. 2-3 personer

2 tsk sesamolie (ristet - den mørke slags)
3 håndfulde usaltede cashewnødder
2 spsk sesamfrø
lidt salt
1 pakke bacon i skiver
et par store håndfulde haricots verts
to store håndfulde frosne edamame bønner
1 håndfuld tørrede grofthakkede tranebær
½ finthakket rødløg

Dressing:
2 spsk sød chilisauce
1 spsk vand
2 tsk creamy jordnøddesmør

Rist nødderne og sesamfrø i sesamolie under omrøring til de begynder at dufte og blive let gyldne. Køl dem af og bland dem i salaten. Gem evt. lidt til pynt
Steg bacon sprød på en pande og lade den køle af - skær/bræk skiverne i mindre stykker.
Trim bønnerne hvis enderne er grimme, kog dem i ca. 2-3 minutter i letsaltet vand (hvis de er frosne, tages der først tid når vandet koger igen), og brus dem over med koldt vand så kogningen stoppes, inden de stilles til afdrypning.
Skær dem evt. i halve - så er de nemmere at håndtere, både på gaflen og i munden.
Hæld edamamebønnerne i en mikro-egnet skål og dæk med mikro-egnet film (med huller i så der kan slippe damp ud) - giv dem fuld styrke i mikroen i 2-2 1/2 minut.
Lad dem køle af og pop dem ud af bælgen. Bland dem med haricots verts i en skål.
Bland hakkede tranebær og rødløg i - vent med bacon og nødder.

Bland dressing af chilisauce, vand og jordnøddesmør og vend den i salaten - pynt til sidst med bacon og ristede nødder.
Servér.

Konklusion:

Jeg har altid syntes det måtte være lidt over-hyped med de edamame bønner, og kunne ikke forstå hvordan sådan en grøn ting kunne smage af ret meget. Men jeg må overgive mig - den første portion jeg lavede forsvandt på mystisk vis inden den kom i skålen, så der måtte en portion mere til.
Bønnerne er faste og med en let saltet smag, og jeg kan sagtens forestille mig at spise dem alene som en snack. Det er i hvert fald godt at Netto har tilbud på dem i denne uge - hvis jeg når at komme derind.
Haricots verts'ne blev også ganske vellykkede denne gang efter ca. 2-3 minutters kogning, og hele salaten blev meget velsmagende - den søde chilisauce og jordnøddesmør kan gøre meget ved den ret neutrale smag fra de grønne bønner, så jeg var glad.
Faktisk så glad at jeg lavede (en anden) bønnesalat to dage efter.