fredag den 22. juli 2011

Opskrift: Kirsebær calvadosDet har kriblet i mig efter at lave rom/vodka/likør med diverse bær, efter at have set mange andre bloggere være i gang med både solbær, hindbær og jeg ved ikke hvad. Det gjorde det ikke bedre at min mor havde lavet en limelikør, som jeg smagte efter de havde hentet os i lufthavnen fra ferie - den var faktisk ret god (og meget nem at lave, og klar til at drikke med det samme).
Desværre har vi hverken rom eller vodka i overskud, og dum som jeg var, tænkte jeg jo ikke over at få noget billigt med hjem fra Kreta.

Og sprutten er simpelthen for dyr herhjemme til at jeg vil ud og købe kun til det formål - så hvad gør man så.
Så kigger man lidt i vin- og sprutskabet for at se hvad der ellers er af muligheder - og så finder man 3 små flasker Calvados, som blev købt for to år siden på en tur til Normandiet, hvor man nærmest bliver tæppebombet med Calvados, og skal være ekstremt heldig hvis man ikke kommer hjem med noget i bagagen.

Nu har Calvadosen jo frugtsmag i sig selv - skulle man mene, eftersom den er lavet på æble - men jeg synes nu ikke æblesmagen er særlig gennemtrængende. Faktisk smager den egentlig bare af sprut. Så hvorfor ikke forsøge med den.
Jeg overvejede også en Muscat dessertvin vi har stående, og som jeg ikke bryder mig så meget om (vil hellere have en Asti), men den indeholder kun 12% alkohol, og der er vist noget med, at jo mere alkohol, jo bedre trækkes smagen ud af frugten. Så den må bruges til noget andet.

Calvados it is, then.
Og som om det ikke skulle være nok, at jeg nu (midlertidigt) får stillet lysten til at lege likør-brygger, så kan de tomme Calvadosflasker bruges til eddike eller olie - og de er oven i købet så smarte at de kan stables oven på hinanden, ligesom flaskerne jeg puttede jordbæreddike i fornylig. Ren win-win. (Faktisk tror jeg primært det var derfor jeg købte dem).

Der blev således købt friske kirsebær i dag, og de kom på en skoldet flaske (med bred åbning), sammen med Calvadosen og lidt sukker - og så kan det hele ellers stå mørkt og køligt og hygge sig indtil omkring juletid.
Jeg regner med at kunne smage på den i starten af december, og evt. filtrere bærene fra der - og så evt. justere den med sukker, hvis den er alt for tvær i smagen. (Jeg har med vilje ikke puttet lige så meget sukker i som bær, som jeg kan se andre gør - jeg ved ikke hvordan en Calvados opfører sig sammen med frugt, så jeg tager chancen og regner med jeg kan justere sødmen senere)

Kirsebær calvados:
ca. ½-3/4 liter

250 skyllede, udstenede og halverede kirsebær (jeg brugte min olivenudstener til at løsne stenene med, hvorefter de var ret nemme at pille ud)
ca. ½ dl sukker
ca. ½ l Calvados 42% (jeg havde ikke helt nok i den flaske, så der blev spædet lidt op med en 20%), eller i hvert fald så meget at det dækker bærene

Bland kirsebær, sukker og Calvados så det dækker, i en skoldet flaske med bred åbning (eller et sylteglas), og stil den mørkt og køligt, gerne i 4-5 måneder. Ryst den lidt en gang imellem, og hold ellers øje med at der ikke dannes mug.
Når trækketiden er ovre, filtreres den og den rene væske hældes på rene skoldede flasker. Smages evt. til med mere sukker - det vil tiden vise.

Konklusion:

Bliver der så af gode grunde ikke nogen af endnu.