tirsdag den 30. november 2010

Opskrift: Vildtgryde med ostegratineret oste-kartoffelmosI denne uges Bilka reklame var der en opskrift på en vildtgryde, samtidig med at de havde tilbud på en pakke frossen vildtkød - og efter at have set Hannes opskrift på noget lignende fornylig, havde vildt spøgt lidt i hovedet på mig. Så der røg en pakke vildtkød i kurven i Bilka i går, og i dag hvor vi kom lidt tidligt hjem fra arbejde, var der god tid til at få det hele lavet, og vi havde spist inden kl. var 18 - gad godt det var sådan hver dag!

Vildtgryde:
ca. 4 personer

300 g bacon (enten i tern, eller grofthakkede skiver - jeg brugte sådan en "affalds"pakke med skiver)
4 gulerødder (ca. 225 g renset vægt) skrællede og skåret i tern
2 store løg i smalle både
250 g grofthakkede champignons
1 spsk smør
1 spsk rapsolie
400 g vildtkød i små tern
2 dl vand + 3 tsk Oscar vildtbouillon
2½ dl rødvin
1 dl piskefløde
2½ dl kaffefløde 9% med lidt maizena rørt ud i, så den ikke skiller
8 knuste enebær
2 tsk tørret rosmarin (jeg kværnede både enebær og rosmarin i en kaffekværn, da jeg ikke bryder mig om for store stykker enebær)
3 pølser skåret på langs og i skiver - eller ca. 200 g cocktailpølser
3 spsk ribsgelé
friskkværnet peber
salt
evt. madkulør

Bacon, gulerødder, løg og champignons svitses nogle minutter ved middel varme i en stegegryde til løgene begynder at blive bløde.
Det hele hældes fra gryden, smør og olie hældes i gryden og bruser op, og vildtkødet brunes nu lidt af gangen. Når alt kødet er brunet, hældes bacon og grøntsagerne i gryden igen. Vand, bouillon, rødvin, 2xfløde, enebær og rosmarin tilsættes, og retten simrer ved svag/middel varme i ca. en time, til vildtkødet er mørt. Pølserne tilsættes ca. 5 minutter før servering og varmes igennem.
Smages til med ribsgeléen, friskkværnet peber, og evt. en smule salt. Kan evt. jævnes med lidt mere maizena hvis sovsen ønskes tykkere, og evt. tilsættes madkulør hvis man gerne vil have den rigtig brun - det gjorde jeg dog ikke.

Ostegratineret oste-kartoffelmos:
4-5 personer

4 store bagekartofler i små tern
1 dl minimælk
2 spsk smør
100 g flødeost
2½ dl revet ost
salt
friskkværnet peber

Kartoffeltern koges (uden salt!) til de er godt møre. Ovnen varmes op til 200 grader.
Mælk varmes op i en gryde med smør og flødeost, til det hele er smeltet og gennemvarmt.
Vandet hældes fra kartoflerne, og de laves til mos med et kartoffelmosjern (som jeg ikke ejer), eller dejkrogene på piskeris. Den varme mælkeblanding tilsættes og mosen røres kun lige så den er jævn - der må gerne være mindre klumper i.
Revet ost røres i med en ske, og mosen fyldes i et ovnfast fad. Lidt revet ost drysses over, pynt med lidt paprika, og sæt fadet i ovnen til osten er smeltet - ca. 20 minutter.

Konklusion:

Kartoffelmosen var fin og cremet - smagte dog ikke udpræget af ost. Nu havde jeg også den opfattelse at jeg havde en pose Tex-mex chiliost i køleskabet, og med den i havde mosen nok smagt af lidt mere - men nu blev det i stedet en almindelig neutral pizzaost der kom i. Lækkermåsen spurgte også efter lidt chilismag i mosen, så det må jeg forsøge med næste gang, eller evt. en kraftig cheddarost.
Vildtgryden blev rigtig god, og især sovsen var jeg begejstret for. Den havde lige den rette smag af det hele, der var bare for lidt af den - så måske jeg hellere skulle kalde den sauce.
Kødet måtte godt have været en anelse mere mørt, så en anden gang skal det nok have lov at simre en halv times tid mere - men alt i alt fin efterårs/vintermad, som mætter godt, og som der også er rester af til i morgen.

Billeder:

Det brunede vildtkød


Den færdiggratinerede kartoffelmos


Færdig vildtgryde


Og min tallerken