søndag den 20. september 2009

Opskrift: Pita-pizza med kartofler



I dag var vi en tur på jagt efter noget spaghnum til de rhodo'er som vi stadig ikke har fået sat i jorden - og på vejen kom vi lige forbi en brugs hvor vi ville proviantere lidt, og så var der lige nogle billige pitabrød - 2,95 kr. for en pakke med 6 i.
Det gav lige inspiration til frokosten da vi så kom hjem - hurtige pita-pizzaer på bagestenen i grillen.
Lækkermåsen lavede den traditionelle med masser af kød og ost, og jeg fik en enkelt af samme slags - men fandt så også lige på at prøve noget lidt anderledes, nemlig med kartofler. Så ud fra det jeg lige kunne komme i tanke om, og havde i huset, så blev det til følgende.

Pita-pizza med kartofler:

½ pitabrød (flækket på tværs)
1-2 spsk sød chilisauce
½-1 hel kartoffel (afhængig af størrelse) i meget tynde skiver (jeg brugte rivejernet, hvor der også er sådan en tynd snitte-anordning)
ca. ½ lille løg i tynde skiver
olivenolie
frisk rosmarin
kryddersalt

Pitabrødet flækkes på tværs og chilisaucen smøres på den "ruflede" side - altså den der egentlig vender ind mod midten af brødet. (Der kan sikkert også bruges andet end chilisauce, men det var det eneste jeg lige kunne finde, som jeg syntes ville passe til - ellers kan man evt. nøjes med at smøre med olivenolie).
Kartoffelskiverne lægges på så de dækker hele brødet, men kun i ét lag.
Løgskiver lægges på efter smag, der dryppes med god olivenolie, og drysses med en god kryddersalt og friske hele eller hakkede rosmarinblade.

Bager ved højeste varme på bagepladen i grillen i ca. 10 minutter.

Konklusion:

Meget anderledes hvis man kun er vant til masser af ost og kød - men absolut rigtig godt, og ikke mindst en del sundere end den traditionelle, da det eneste fedt der er på pizzaen, er fra den sunde olivenolie. Og ikke at forglemme, så er det også meget billigt, hvis man alligevel har et par kartofler i huset og et par pitabrød i fryseren - og meget nemt og hurtigt hvis man har en gasgrill (det kan selvfølgelig også laves i ovnen).
Til næste gang vil jeg nok lige prøve at tjekke på nettet hvad andre også putter på til kartofler - kunne forestille mig noget med en god tynd skinke og måske rucola - men det må studeres inden det bliver aktuelt igen.

Billeder:

Den rå pizza


Den færdige pizza


Og et par close-ups




Opskrift: Kogte og grillede kamben/spareribs i to versioner med hjemmelavet coleslaw



For at få brugt noget mere fra fryseren bestemte vi os til at lave kamben/spareribs lørdag, nu hvor vi ikke skulle i byen alligevel. Det endte så med en spontan grillfest sammen med naboerne, hvor vi tog ben og coleslaw og ostekage med, og en anden lagde hus til.
Lækkermåsen har ikke været tilfreds med de versioner vi har lavet tidligere fra bunden, så i går bestemte vi os til at prøve at forkoge dem - og så tage halvdelen og give lav varme i 3 timer i WSM'en, og resten en halv times tid på Q320 - så skulle det blive spændende hvad der blev bedst! Desværre kom vi (igen) for sent i gang, da vi kom til at arbejde lidt i haven, så benene på WSM'en nåede ikke at få de planlagte 3 timer - men det må vi prøve næste gang.
Opskriften på coleslaw har jeg fundet på grillguru.dk, og har rettet en lille smule til efter hvad jeg havde i køleskabet.

Coleslaw:

1/4-½ lille hvidkålshoved
2-3 gulerødder

Marinade:

1 spsk. honning dijonsennep (vi havde kun almindelig dijon, så jeg blandede lidt flydende akaciehonning i - det må vel være det samme?!)
½ dl æblecidereddike
1½ tsk sellerisalt
1 spsk. sukker
½ tsk. stødt spidskommen
friskkværnet peber

Dressing:

1 dl creme fraiche 18% (jeg havde kun en rest 38% og 9%, så jeg brugte en blanding - ca. halvt af hver)
1,25 dl mayonaise (opskriften sagde "Colemanns ægte mayonaise" - men jeg brugte altså bare den let-mayo jeg havde i forvejen - så må den "ægte" vente til næste gang)
salt og peber
sukker efter behag - jeg brugte ca. 2 tsk.

Snit hvidkål i ikke for store strimler. Riv gulerødder groft på rivejern. Bland kål og gulerødder sammen.
Rør marinaden sammen og hæld den over grøntsagerne senest ca. en time inden servering. Lad det trække 30 minutter i køleskabet - rør rundt flere gange.
Rør dressingen sammen - smagen skal ligge på den søde side. (Både marinade og dressing kan med fordel laves dagen før, men må IKKE blandes med kålen før til sidst!).
Tryk marinaden ud af kålen med hænderne så der ikke hænger for meget ved - ellers bliver den for sur. Vend kålblandingen i dressingen og pynt evt. med frisk persille.

Kogte og grillede kamben/spareribs:
 
6 sider kamben (vi har købt dem i Metro i kasser med 10 kg på frost, men de fås også hos vores nærmeste slagter - pris ca. 25 kr. pr. kilo, det er SÅ meget billigere end at købe dem for-marinerede - men selvfølgelig giver det også noget mere arbejde...)
vand
3/4 øl
salt
laurbærblade
hele sorte peberkorn
løg i både
frisk oregano
 
Hinden fjernes på bagsiden af de optøede sider, og de skæres evt. i passende stykker som kan være i en gryde (de kan også stå "på benene" i gryden hvis den er høj nok, så behøver man ikke skære siden i stykker) - dækkes med vand og øl og bringes i kog, hvorefter der tilsættes rigeligt salt, laurbær, peber, løg og oregano efter ønske. Koges til de er møre i ca. 30-45 minutter.
 
Grillet version 1:
 
De kogte og afkølede ben blev penslet med en god barbecuesauce (vi har masser stående i skabet, så jeg brugte den første den bedste jeg lige fik fat i) og kom på gasgrill i ca. 3 kvarter.  
 
Grillet version 2:
 
De kogte og afkølede ben blev penslet med den samme barbecuesauce og lagt i WSM (røgeovn) grill i knap 2 timer. Blev penslet flere gange undervejs, så saucen ligesom "brændte fast" og blev klistret. Næste gang tror jeg vi skal prøve med de 3 timer, hvor de den første time får masser af røg direkte på risten, 2. time pakkes de i folie med æblejuice og 3. time direkte på risten igen med barbecuesauce.

Konklusion:

Begge slags ben blev sådan set udmærkede, men det er stadig ikke Bones-kvalitet (som er det Lækkermåsen stræber imod). Der mangler noget mørhed, og så manglede der helt klart salt - sikkert fordi jeg ikke havde puttet nok i kogevandet. Men det var da heldigvis til at løse ved selv at putte salt på de færdige ben.
Coleslaw blev rigtig god - bedre end den sidste jeg har lavet, hvor man "bare" blander kål og gulerødder i en dressing, og altså ikke marinerer det først. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid og arbejde, men er klart det værd.
Naboerne var også positive - en kommentar fra en af dem var at den ikke smagte af mayonaise, sådan som en hun havde prøvet tidligere, hvor det var alt for gennemtrængende. Så jeg tror egentlig jeg med god samvittighed kan holde mig til den fedtfattige mayo-version næste gang også :-)

Billeder:

Marinaden til coleslaw


Billederne driller igen - men her er benene i kog i gryden


Og de færdigkogte ben


Coleslaw


Og min tallerken


Opskrift: Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot


Vi var inviteret til spisning hos nogle venner lørdag aften, og da vi oftest er hjemme hos dem pga. det er nemmere med deres små børn og sengetider osv., havde jeg tilbudt at tage desserten med, så det ikke altid er dem der skal hænge på al maden.

Jeg har længe haft lyst til at lave Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot, som jeg har fundet opskriften på hos NYBH, så nu var anledningen der. Nu var der godt nok allerede torsdag en risiko for at vi ikke kom afsted alligevel, da både venner og børn har været småsyge i løbet af ugen, og vi vil ikke risikere at fange noget inden vi skal på ferie - men jeg bestemte mig til at gå i gang med at lave den alligevel, for kom vi ikke afsted, så måtte vi bare spise det vi selv kunne, og så var der sikkert nogle naboer der gerne vil smage også.

Så torsdag lavede jeg kiksebunden og puttede den i formen, og den røg i køleskabet.

Fredag bestemte vi os så til at blive hjemme, da vennerne stadig skrantede lidt - men kagen skulle laves alligevel. Fredag efter arbejde nåede jeg at få den bagt med både mascarpone- og creme fraiche fyld, så lørdag var det bare at lave brombærkompotten og få den kølet af og puttet på.

Her kommer opskriften som jeg lavede den - jeg lavede bl.a. en lidt større portion af kiksebunden, og brugte god vanillesukker fra Princip i stedet for korn fra stang, og så gangede jeg mascarponefyldet lidt op da det så passede med to bøtter mascarpone - jeg ved ikke lige hvad jeg skulle have brugt resten til, og det var f*nme godt nok for dyrt til at smide ud! (Mental note om at næste gang skal jeg IKKE købe det i Løvbjerg).

Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot:

Bund:

ca. 250 g digestive kiks, let knuste
100 g hvid chokolade, hakket (jeg kunne kun finde hvide Guldbarrer og hvid Rittersport med nødder i, så det blev til en Rittersport)
100 g mandler med skal
ca. 125 g smør, smeltet og afkølet lidt

Fyld:

500 g mascarpone, svarende til to bøtter (kan ifølge NYBH evt. erstattes af flødeost, men IKKE light)
2½ æg
105 g rørsukker
1 tsk vanillesukker fra Princip

4½ dl creme fraiche 38%
60 g rørsukker
1 tsk vanillesukker fra Princip

Blåbærkompot:

300 g frosne blåbær (jeg havde set forkert i NYBH's opskrift og set det som ½ pose, som jeg så ændrede til 1 pose, da der er 300 gram i de poser jeg normalt køber - men kan bagefter se at der faktisk stod 1½ pose - så det ændrer jeg det nok også til næste gang :-))
2 spsk vand
saft af ½ lime
1½ tsk rørsukker
lidt majsstivelse rørt ud i koldt vand

Knus kiksene let og kom dem i en foodprocessor eller blender sammen med de hele mandler. Blend til kiksene er knuste, men der må gerne stadig være lidt bid i mandlerne.
Hæld det i en skål. Hak chokoladen groft og hæld den i kikseblandingen. Tilsæt det smeltede smør og rør det godt sammen. Hæld blandingen i en smurt springform, og pres det godt sammen mod bunden.

Hæld mascarpone, æg, 105 g sukker og 1 tsk vanillesukker (eller korn af ½ stang vanille) i en blender, og blend det til en glat masse. Hæld det ovenpå kiksebunden og sæt formen i en forvarmet ovn (traditionel varme) ved 190 grader i ca. 20-25 minutter, eller til massen er stivnet (pas på den ikke bliver for brun). Tag formen ud af ovnen og lad kagen køle lidt af.

Mens ovnen stadig er tændt, blandes creme fraiche med 60 g sukker og 1 tsk vanillesukker (eller korn af ½ stang vanille) - jeg rørte det kraftigt sammen med et piskeris. Creme fraiche blandingen hældes over den let afkølede kage og formen sættes tilbage i ovnen i ca. 10-12 minutter.
Lad derefter kagen køle lidt af, og sæt den i køleskabet, gerne natten over, eller mindst 6-8 timer.
 
Kog blåbær, vand, limesaft og rørsukker op i en gryde. Skru lidt ned og lad det simre i 5 minutter, og smag til med sukker. Rør majsstivelse ud i koldt vand, og hæld så meget i blåbærene at kompotten bliver tilpas tyk. Kog blandingen igennem og køl den næsten helt af. Læg kompotten oven på ostekagen, og stil den i køleskabet indtil serveringen, helst i min. 3-4 timer. Tages ud af springformen og anrettes på et fad.

Jeg havde været lidt bekymret for om den ville stivne nok i køleskabet til at den hang helt sammen, og ikke var alt for flydende - så kunne det godt blive lidt for spændende at få den ud af springformen. Men det gik faktisk rigtig fint - jeg løsnede den lige i kanten med en kniv, og så en "skarp" paletkniv ned under kagebunden (jeg havde puttet bagepapir på formens bund) og løsne hele vejen rundt, og så gled den fint over på et kagefad, og var meget fast i konsistensen.

Konklusion:

LÆKKER ostekage! Den skuffede mig absolut ikke, og den fik da også ros fra naboerne (og Lækkermåsen).
(Vi endte med at have en lille (sikkert årets sidste) grillfest med 3 af vores nærmeste nabo-hold, hvor vi tog ben, coleslaw og kagen med. Og kl. 21 var vi allerede hjemme igen, og var trætte som alderdomshjem - så føler man sig en anelse gammel!).
Så det er da i hvert fald én af de opskrifter, som får lov at blive liggende i mit opskriftsprogram, til en anden gang hvor jeg ikke gider tænke så meget på kalorier.

Billeder:

Kiksebunden i springform



Mascarponemassen bliver bagt


Den bagte mascarponemasse


Cremefraiche massen inden bagning


De flotte blåbær fra mine forældres have


Den færdige kage


Og et closeup af mit (første) stykke...