tirsdag den 31. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavet Velveeta/smelteost erstatning



For et par år siden, næsten lige inden vi skulle til USA, stødte jeg på fænomenet Velveeta, og lige siden har jeg haft lyst til at afprøve det, bare én gang, for at prøve at lave en varm ostesauce/dip á la chili con queso.

Til de uindviede, så er Velveeta en speciel type "processed" ost, som mange i USA bruger til feks. Mac & Cheese og diverse andre ting som kræver at en ost kan smelte og blive jævn og cremet som en slags sovs.

Nogle steder er den lige så upopulær som den er populær andre steder - primært fordi den tilsyneladende indeholder en masse ingredienser som slet ikke har noget med ost at gøre, og fremstillingsprocessen er der også noget mystik om.
Faktisk har jeg læst mange kommentarer fra folk der simpelthen nægter at have Velveeta indenfor dørene pga. indholdet, og måden det er lavet på (det siger også lidt, at det kan opbevares ved stuetemperatur uåbnet - og holde sig i op til 8 uger i køleskab efter åbning, hvis det pakkes godt ind) - men samtidig savnede de noget at lave ostesovs med som fungerede lige så godt, og derfor er denne opskrift åbenbart et hit.

Nå men jeg var fortsat "intrigued", så da vi kom til USA, undersøgte jeg med en eller anden levnedsmiddelkontrol herhjemme, om jeg måtte tage det med hjem (der er jo ret strenge regler for hvilke fødevarer man må tage med), men det var ikke tilladt. Måske også derfor det er så svært at få fat i, i Europa (hverken Tyskland eller England giver ret mange muligheder når man søger). Jeg kunne selvfølgelig have taget chancen, men da vi i lufthavnen i Denver så hvordan de gik rundt med hunde der snusede til kufferterne for at finde fødevarer, var jeg nu glad nok for at jeg undlod det.

Videre til sidste uge, hvor jeg i mangel af Fluff til at lave Snickers med, fandt ud af at lave det selv - uvist af hvilken årsag kom jeg så nogle dage efter til at tænke på, om man mon også kunne lave et eller andet der kunne bruges på samme måde som Velveeta. Og sørme ja. Google er virkelig min ven, når det gælder hjemmelavede udgaver af ting man normalt køber færdiglavet (især det der stammer fra USA) - der dukkede hurtigt en opskrift op, som gik igen mange steder, og som også fik rosende ord med på vejen. Og det bedste af det hele - jeg havde alle ingredienser hjemme.

Den hjemmelavede udgave laves af revet cheddar ost (som jeg altid har i hele blokke enten i fryser eller køleskab), kogende vand, skummetmælkspulver (som jeg købte for noget tid siden for at prøve at lave hjemmelavet kondenseret mælk - det er jeg så ikke nået til endnu), og gelatinepulver (som jeg købte i Metro for at kunne lave skumfiduser - så langt er jeg heller ikke nået). Det er jo alt sammen sådan nogenlunde hæderlige produkter (bortset fra mælkepulver som tilsyneladende også kan være en speget sag, men det er en helt anden historie), som ikke indeholder en masse tilsætningsstoffer og underlødige ting - modsat Velveeta, som altså tilsyneladende scorer højt på det punkt.

Jeg lagde forsigtigt ud med en mindre portion (som nævnt findes opskriften mange steder, så jeg linker ikke til et specifikt sted - men søg evt. på Homemade Velveeta, så kommer der en del links), for at tjekke om smag, konsistens og funktion var noget værd, inden jeg brugte hele min beholdning af cheddar ost på det.
I de opskrifter jeg fandt, anbefales det at lave en mindre portion ad gangen, sandsynligvis for at osten kan nå at smelte i det varme vand. Men næste gang vil jeg nok lave lidt større portion, da blenderbladet havde lidt svært ved at få fat i det hele. Det dobbelte af denne portion er hvad der anbefales man laver ad gangen, og så fylder man sin form/beholder op efterhånden..

Hjemmelavet Velveeta/smelteost erstatning:
ca. 150 gram


4 spsk kogende vand
1½ spsk skummetmælkspulver
1/4 tsk gelatinepulver

115 g revet cheddar ost (jeg brugte hovedsagligt en almindelig orange cheddar, men også et lille stykke lidt skarpere hvid cheddar)

Hæld vand, skummetmælkspulver og gelatine i en blender, og blend til gelatinen er opløst.
Tilsæt osten og blend videre til osten er smeltet og blandingen er jævn - afhængig af hvordan din blender fungerer, skal osten måske lige skrabes ned fra siderne nogle gange, men bliv ved til al osten er smeltet og massen er uden klumper.
Fór en egnet firkantet beholder med husholdningsfilm og fyld ostemassen i - læg film henover og tryk osten i facon, og sæt låg på.
Lad osten stå i køleskab et døgns tid, til den har sat sig.
Den kan nu anvendes som smelteost til feks. varm ostedip (og det kommer der selvfølgelig også en opskrift på, hvis det bliver en succes), Mac & Cheese, eller hvilken som helst anden ret der vil have gavn af en smeltet ostesovs.
Jeg ved ikke nøjagtigt hvor længe osten kan holde sig i køleskab, men jeg har prøvet at fryse en lille portion i dag, hvorefter jeg puttede den direkte i en gryde sammen med lidt mælk, og smeltede det. Det blev måske en anelse mere grynet fra frost end da jeg smeltede det med mælk i frisk tilstand, men smagen fejler ikke noget.

Konklusion:

Og hvordan er smagen så. Den er forbavsende meget ligesom en cheddar ost. Hvilket jo egentlig ikke burde forbavse så meget, i betragtning af hvor stor en del cheddar udgør af det færdige produkt.
Den smager fint og vil uden tvivl kunne bruges i mange sammenhænge  hvor der skal bruges en jævn smeltet cheddarost. Det skal siges at den ér en anelse grynet, i hvert fald når den varmes op med mælk, som er det eneste jeg har prøvet indtil nu.

Til venstre en lille klump ost smeltet for sig selv - til højre smeltet sammen med lidt mælk
Men jeg har ingen kvaler ved at prøve at bruge den i en ostedip der skal serveres lun. Den opskrift jeg har i tankerne indeholder alligevel så mange andre ting, at lidt grynethed nok kan kamufleres.
Det skal så også siges at det kan godt lade sig gøre at lave en ostedip baseret på ren ost, som man kommer direkte i de øvrige ingredienser, i revet tilstand - men det kræver tilsyneladende lidt mere gefühl at få osten smeltet ordentligt og jævnt.
Jeg har ikke fortrudt at jeg har prøvet denne metode, og jeg vil nok også lave en lidt større portion så jeg har til ostedippen i weekenden - efterfølgende må jeg så prøve om man kan lave et lige så godt resultat bare med revet ost.