søndag den 22. januar 2012

Opskrift: Fuldkornspandekager med citron og blåbær, og en enkelt ligningDet er ikke så tit jeg får gjort en hel masse ud af morgenmaden i weekenderne, selvom det burde være der, der skal kræses når tiden er til det. Men i går fik jeg langt om længe gjort noget ved det, og lavede pandekager til det sultne folk. Det var også ment lidt som bestikkelse til Bonussønnen, til gengæld for at han tog en ordentlig tørn med lektierne fra mortenstunden af. 
Er i klar over hvor længe det er siden jeg har haft med ligninger i matematik at gøre?? Syntes godt nok det var helt volapyk i starten, men efter at lærebogen selv havde givet en forklaring på noget af det, og BS selv havde fundet en løsning til et andet af problemerne, så blev det faktisk helt sjovt.


Skal vi lige tage et regnestykke?
Hvad er X i følgende:


5(3x-2) = 20x


Jeg fulgte stort set denne opskrift, men brugte lidt mere mælk og sukker, og halvt græsk yoghurt, halvt Skyr. Jeg havde heller ikke helt nok smør, så jeg brugte rapsolie for resten, og brugte også olie til at pensle panden med. 
Dejen blev meget tyk, og skulle flades ud med en ske, så den kunne godt have tålt lidt mere mælk. Men den kommer her som jeg lavede den.

Fuldkornspandekager med citron og blåbær:
ca. 8-10 stk. afhængig af størrelse


30 g smeltet smør
10 g rapsolie
2,4 dl fuldkornshvedemel (omsat fra cup-mål - brug evt. 2½ dl og lidt mere mælk)
2,4 dl hvedemel (samme som ovenstående)
1 1/4 dl rugmel
4 spsk sugar
1 spsk plus 1 tsk bagepulver
½ tsk salt
2 store æg
1 1/4 dl græsk yoghurt 2%

1 1/4 dl skyr
4 spsk mælk
½ tsk citronskal
½ tsk vaniljeekstrakt
ca. 2 dl blåbær, enten friske eller let optøede fra frostSmelt ca. 20 g af smørret og rør resten af smørret i, i små klumper til det hele er smeltet (for at smørret ikke skal blive for varmt).
Bland alle meltyper med sukker, bagepulver og salt i en lille skål.
Pisk æg sammen med yoghurt, Skyr, mælk, citronskal og vaniljeekstrakt i en stor skål (det behøver ikke være med håndmixer) - bland det smeltede smør i.
Vend de tørre ingredienser i den våde dej og bland det sammen til det lige netop er mixet (må ikke røres for længe pga. bagepulveret).


Hvis der skal laves en større portion pandekager, og de skal holdes varme i ovnen, tændes den nu på 100 grader - eller de holdes varme på en tallerken under staniol og evt. et viskestykke.
Varm en pande op og pensl med lidt rapsolie - hæld ca. 3/4 dl dej på panden til hver pandekage, og flad dem evt. lidt ud hvis dejen er så tyk at den ikke gør det af sig selv.
Læg en lille håndfuld blåbær på hver pandekage og tryk dem lidt ned i dejen.


Pandekagerne vendes når de er stegt lysebrune, og de begynder at boble lidt i toppen (de hæver noget pga. bagepulveret, så der kan godt gå noget tid).
Vend dem forsigtigt og steg dem færdige - hold dem varme i ovn eller på tallerken til hele portionen er lavet.
Server feks. med ahornsirup, sigtet flormelis og lidt ekstra blåbær - eller frisk frugt.


Konklusion:


Her kan man vist godt se hvor tyk dejen bliver
Pandekagerne smager rigtig godt uden at være for søde - citronskallen giver også et lille frisk pust. De bliver bløde og svampede, også efter at have været holdt varme i ovnen, og så mætter de ret godt pga. fuldkorns- og rugmelet - og havde man udelukkende brugt Skyr med det høje proteinindhold, havde mæthedsfaktoren nok været endnu større.
Jeg vil tro man uden problemer kan fryse dem og varme dem forsigtigt op i ovnen ved lav varme, så det er nemt at lave en stor portion på forhånd til gæster en dag.
Alt i alt gode pandekager, som sagtens kan tåle at blive lavet igen.