Jeg har tidligere forsøgt mig med Verdens Bedste Brød, også med lidt variationer i meltyperne.
Denne weekend havde jeg sat mig for at prøve igen, og det blev denne gang til en slags flutes-version i stedet, for at se om det kunne udgøre en værdig erstatning for de dyre købe-brød/flutes.
Jeg fulgte samme opskrift som i ovennævnte link, men fremgangsmåden er ændret lidt i forhold til at lave et helt brød, så opskriften kommer igen her.
Verdens Bedste Brød - nu som no-knead flutes:
2 stk.
ca. 7 dl mel
1/4 tsk tørgær
1 1/4 tsk salt
ca. 3,75 dl lunkent vand
Bland mel, salt og gær i en stor skål, tilsæt vand og rør det hurtigt sammen med en grydeske.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i 12-18 timer tildækket med plasticfilm, så fugten i dejen bevares (eller i 6 timer hvis man bruger dobbelt mængde gær. Jeg bruger i øvrigt en plasticbadehætte til at sætte over skålen så den lukker tæt).
Bemærk at dejen hæver temmelig meget, så brug en stor skål!
Hæld dejen ud på et meldrysset bord (brug evt. groft durummel, da det ikke hænger så meget i bordet, og desuden giver et lidt rustik udseende til brødene), og fold den sammen ind over sig selv 3-4 gange med en stor dejskraber.
Lad den hvile tildækket i 15 minutter.
Her er 1 1/2 portion af dejen delt i 4 til brød der skulle bruges til bruschetta - de er skåret med en skarp kniv og drysset med oregano |
Grillen (eller ovnen) varmes nu op til ca. 250 grader (alt efter hvor højt den kan komme op) - bruger man ovnen varmer man en ekstra bageplade op i ovnen - bruger man grill, varmer man en bagesten og bageplade op i grillen (har man en bagesten til ovnen bruger man bare den) - og når temperaturen er nået og hævetiden er gået, sættes bagepladen med flutes ovenpå den varme bageplade, og bager i ca. 20-30 minutter, til de har en pæn brun farve og sprød skorpe. De kan evt. pensles med lidt mælk for at få en lidt mere blank overflade.
Flutes'ne tages af bagepladen og køler af på en rist. Jeg forsøger mig denne gang med at fryse dem begge, og de var stadig en smule lune da jeg kom dem i posen og lukkede til, men jeg ventede med at putte dem i fryseren til de var næsten helt kolde.
Konklusion:
Super lækre flutes, som har de helt rigtige "lufthuller", som man normalt kan betale i dyre domme for. Jeg tror allerede at næste lørdag/søndag er afsat til at bage en ordentlig skudefuld, så der kan komme flutes i fryseren til resten af sommerens (hvis der kommer nogen) grill-menuer.
Jeg vil næsten vove at påstå at disse flutes er fuldt på højde med feks. de koldthævede baguettes man kan købe i Bilka, og som jeg synes er rigtig gode - og så koster de kun en brøkdel af penge i forhold til, og tager næsten ingen effektiv tid at lave.
Jeg håber de dyre købeflutes er kommet i kurven for sidste gang!
Ledte på nettet efter en god flutes opskrift til nogle sandwich vi skal have med i en madkurv på mandag og faldt over denne. Men du skriver ikke hvilken mel du bruger - det har formodentlig stor betydning ;-)
SvarSletBetina: Det kan du da sådan set godt have ret i :-) Nu er det så længe siden at jeg ikke kan huske nøjagtigt hvilket mel jeg brugte til de flutes der er billede af, men det var i hvert fald 100 % hvedemel. Muligvis har det været en af den slags der indeholder mere protein end sædvanligt - jeg mener også jeg har lavet dem med tipo 00 mel siden. Men en god type hvedemel, gerne økologisk og med så meget protein som muligt, så tror jeg ikke du går helt galt i byen!
SletDu kan også sagtens tilsætte mere grove typer mel, men nok ikke mere end højst 1/4 af den samlede melmængde, så dejen bevarer hæveevnen. Hvis du bruger grovere mel til flutes, så er det heller ikke sikkert de vil hæve helt så meget op, da der mangler den meget varme lukkede gryde fra når du laver brødet - men som du kan se af billedet, så lykkedes det i hvert fald fint den ene gang med kun hvedemel :-)