søndag den 20. juni 2010

Grill-arrangement med tigerrejer i chili og hvidløgsolie, fyldt svinemørbrad med bagte kartofler, pastasalat med soltørrede tomater, fetadip og hvidløgssmør, og grillede æbleringe med marcipan og chokolade

I fredags lagde vi hus til et før-sommerferie-afslutnings-arrangement for Lækkermåsens nærmeste kolleger. Der kom 11 personer (udover os selv - hvilket vil sige at vi sad 13 til bords. Gisp! Men som den ene af dem sagde, så havde han kun en halv hjerne, så det gik nok alligevel...), og vi havde fastlagt en grill-menu, som Lækkermåsen og en kollega købte ind til. Alle hjalp desuden lidt til med madlavningen, så det var nogenlunde overkommeligt (hvis man lige ser bort fra at vi har knoklet hele ugen for at blive færdige med indkørsel, få ryddet op, gjort have pæn og gøre rent indenfor - men så er det da gjort, og vi holder fri resten af weekenden med god samvittighed!)

Forretten blev:

Grillede tigerrejer i olie:
13-14 personer



1200 g rå tigerrejer, optøede og afskallede, men med hallefinnen tilbage (vi brugte princip! rejer, da vi har prøvet dem før, og vidste at de var gode i smag og konsistens)
7-8 fed finthakket hvidløg
4-6 små stærke røde chilifrugter, finthakkede
en god portion olivenolie så rejerne var næsten dækkede i fadet

Rejerne blandes godt med olie, hvidløg og chili i et grill-egnet fad, og grilles ved god varme i 10-15 minutter, til de skifter farve og bliver lyserøde.
Serveres med godt brød, en citronbåd og noget af olien til at dyppe i.

Hovedret var:



Fyldt svinemørbrad - vi lavede 3, og der var en hel i overskud

Bagekartofler - vasket, kryds skåret i toppen og bagt ved 200 grader varmluft i knap 1½ time


Hjemmelavet hvidløgssmør - som jeg ellers synes jeg har postet en opskrift på en gang, men nu kan jeg ikke finde den. Men jeg brugte:
1 pakke blødgjort smør
saft af ½ limefrugt
en håndfuld friskhakket basilikum
2 fed finthakket hvidløg
friskkværnet peber
en stor finthakket soltørret tomat i olie
Blandes godt og fyldes i små skåle, eller rulles til en rulle, som stilles på køl til serveringen.

Pastasalat med soltørrede tomater - fulgte nogenlunde samme opskrift, men brugte basilikum i stedet for persille i dressingen. Jeg lavede dobbelt opskrift til ca. 1½ pose pasta á 500 gram - og der var aaaaalt for meget! Men det var nok også fordi der var bagekartofler til.

Fetadip:
1 hel blok god fetaost
ca. 1½ dl mælk
2-3 store håndfulde finthakket purløg
friskkværnet peber
Fetaost blendes med mælk til det har en passende konsistens. Purløg blandes i, enten finthakket på forhånd, eller også skal det være i en blender/minihakker, som ikke kværner purløget helt i smadder. Så risikerer man nemlig at den bliver bitter i smagen, og det oplevede jeg sidste gang, hvor den blev blendet til osten blev helt grøn.
Men der var flere der snakkede om at den ville de selv prøve at lave, og skålen blev tømt, så denne gang var den en succes.

Desserten fandt vi i en brochure fra Odense Marcipan, og den findes også online her:

Grillede æblesandwich:



2 skiver æble pr. person på ca. 1-1½ cm tykkelse (opskriften siger 4, men vi nøjedes med 2 da folk var ved at være godt mætte). Hvis man stikker kernehuset ud først, risikerer man at chokoladen smelter igennem hullerne, så man kan evt. lade kernehuset være, og så "spise udenom" dem
1 skive marcipan pr. person på ca. 1 cm tykkelse
en skive pålægschokolade pr. person - deles i to

Ovenpå en skive æble lægges en halv skive chokolade, derpå marcipanskiven, så chokolade igen, og til sidst endnu en skive æble. "Sandwichen" smøres med smeltet smør på den ene side, som lægges nedad på grillristen, og derpå smøres den anden side med smør.
Æblerne grilles i ca. 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse, til de er møre og chokoladen begynder at smelte.
Serveres med vanilleis.

Konklusion:

Forret: Det er første gang vi selv laver rejerne på denne måde, men vi har dog smagt dem før. De er under alle omstændigheder gode - og olien kan man uden problemer bruge til at dyppe noget brød i bagefter. Ikke fordi jeg stod og gjorde det i køkkenet, efter at fadet var sat ind, eller noget.
Hovedret: Mørbraden blev god som (næsten) altid. Bagekartoflerne smagte jeg ikke, men pastaen og fetadippen og hvidløgssmøret var også som det skulle være.
Dessert: Nem og lækker dessert, som sagtens kan klargøres i god tid - dog skal man passe på ikke at skære æblerne i for tykke skiver, da de så er noget længere om at blive møre. Som nævnt vil jeg nok overveje ikke at fjerne kernehuset hvis jeg skal lave dem igen, da der så noget nemmere kan fyldes mere chokolade i.

2 kommentarer:

  1. Kære Heidi

    Hvor ser det hele skønt ud.
    Og hurra for soltørrede tomater ... en lidt voksensmag, som jeg bare bliver mere og mere vild med. Vil huske på tippet med at putte det i kryddersmør!!
    Og de rejer elsker jeg bare. Uhmmm... og netop olien er bare yummy ;D
    Kh Hanne

    SvarSlet
  2. Hej Hanne

    Tak skal du have!
    Ja de soltørrede tomater i smørret giver en rigtig god smag - første gang jeg lavede den, brugte jeg de hjemme-ovntørrede tomater, men jeg er lidt nærig med dem - og købe-slagsen kan også sagtens bruges :-)

    SvarSlet