tirsdag den 3. december 2013

Opskrift: Mandelsmoothie med banan og kakaonibs




Det er ikke fordi jeg får gjort så meget ved at lave raw food, men jeg følger alligevel med på diverse blogs/hjemmesider for at få inspiration, bla. hos Nouveauraw.
Her fandt jeg en opskrift på en smoothie med mandelmælk og banan, som lød god.
Den oprindelige opskrift inkluderer havregryn, som jeg dog helst ville undgå, så da jeg alligevel skulle have lavet en gang mandelmælk til smoothien, brugte jeg mandelpulpen i smoothien i stedet for havregryn, og det fungerede rigtig godt.
Denne gang ristede jeg mandlerne ved 150 grader i 15 minutter, inden de blev sat i blød, og udover at min mund bedre kan forliges med mandelmælken på den måde (pga. pollenallergi klør ganen hvis jeg spiser rå mandler, eller drikker mandelmælk lavet af rå mandler), så giver det også en god smag til mælken. Vælger man at riste mandlerne, er smoothien dog ikke raw længere.

Derudover brugte jeg yaconpulver i stedet for maca da jeg ikke havde noget, tilsatte vaniljepulver og undlod kanel - og brugte knap så meget Stevia.

Resultatet blev absolut anbefalelsesværdigt.

Mandelsmoothie med banan og kakaonibs:
2 portioner, ca. 3/4 liter

1/2 liter hjemmelavet mandelmælk, evt. fra ristede mandler
1 1/4 dl mandelpulp fra mandelmælken
1 frossen banan i skiver
1 spsk chiafrø
1 spsk kakakonibs
2 spsk yaconpulver
15 dråber flydende Stevia (jeg bruger NuNaturals, som jeg ikke synes har nogen dårlig eftersmag) - eller evt. anden sødning i form af sirup eller pulver

Hæld mandelmælk, pulp, banan, chiafrø, kakaonibs og yaconpulver i en god blender, blend grundigt til kakaonibs og chiafrø er pulveriserede, og smag til sidst til med Stevia.
Server i et glas, evt. med isterninger.

Konklusion:

Der er godt nok ikke mange sunde grøntsager i, men nu er det jo heller ikke en greenie, men en smoothie.
Den smager rigtig godt og cremet, med sødme fra bananen og en let chokoladesmag fra kakaonibs.
Selv Lækkermåsen drak med velbehag, selvom han så en anelse skeptisk ud da han så farven (som, indrømmet, heller ikke er den mest spændende - den kunne dog evt. reddes med lidt frosne blåbær).
Den bliver helt sikkert lavet igen.

mandag den 2. december 2013

Low carb/LCHF opskrift: Hjemmelavet mandelmælk og mandelmel


Oprindeligt postet på low carb bloggen 02.08.2012

Jeg har mange gange leget med tanken om at lave mandelmælk selv, men har aldrig fået taget mig sammen før nu. Jeg har heller ikke engang smagt købeversionen, så jeg ved egentlig slet ikke hvordan sådan noget skal smage - det er jo ikke fordi jeg er allergisk overfor mælkeprodukter, så det har aldrig været relevant.

Men da jeg via Jane fra Madbanditten og hendes indlæg om mandel/kokosmælk fandt frem til Henriettes (fra Fede Tider) fremgangsmåde med at udnytte den frasiede mandel"pulp" til at lave mandelmel - ja så var der ingen vej udenom. Det måtte prøves.

Jeg har i mange danske blogs set opskrifter hvor man skal bruge det specielle fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad, men det har været i restordre i helsekosten i lang tid. I sidste uge kom det omsider hjem og jeg fik købt en pose, så nu kunne det jo være spændende at sammenligne købeversionen med den hjemmelavede.

Derfor fik jeg i weekenden lavet en portion mandelmælk, og restproduktet blev til det fineste bløde 
mandelmel, efter nogle timer i ovnen (jeg ved godt der er nogle der undlader at filtrere mælken og bruger den med "pulp", men jeg synes nu den virker bedst som helt ren mælk).
Jeg havde ikke smuttet mandlerne men brugte dem bare rå, så derfor bliver melet meget mørkere end det man køber. Det betyder så også at jeg pga. min pollenallergi ikke for godt kan drikke/bruge mælken rå, så næste gang vil jeg nok prøve at riste mandlerne kort enten før eller efter udblødning.
Jeg ved heller ikke hvordan næringsindholdet er i det. Jeg ved bare at det ville være fjollet ikke at prøve at bruge det, når man nu er tilhænger af Stop Spild af Mad.
Og når købeversionen er monsterdyr.

OPDATERING 02.12.2013:


Jeg har nu prøvet at riste mandlerne i 15 minutter ved 150 grader før de sættes i blød, og udover at min mund er meget gladere for det, så giver det også en fin ristet smag til mælken.

Mandelmælk:
ca. 1 liter

250 g mandler
vand til iblødsætning

1 liter koldt vand (næste gang kan den godt trække lidt mere vand, da den blev ret fed i det)
evt. lidt vaniljeekstrakt, Stevia eller agavesirup, hvis man gerne vil have tilføjet lidt smag

Mandlerne lægges i koldt vand i en skål og sættes i køleskabet i ca. 12-24 timer (Henriette har skrevet 


noget her om hvorfor mandler og nødder bør udblødes). Derefter hældes de i en kraftig blender sammen med 1 liter vand og blendes grundigt til mandlerne er meget fint blendede.
Blandingen hældes i en meget fin sigte, eller et osteklæde i en sigte over en skål (jeg har sådan en fiks holder med en pose, der kan sættes ovenpå en skål, så afdrypningen kan passe sig selv), og mælken skal nu dryppe fra til du kun har den tørre pulp tilbage. Bruger du stof/osteklæde, så vrid det til sidst, så mest muligt mælk kommer ud - jo tørrere pulp, jo kortere tid i ovnen.

Mælken kan nu blandes med smag hvis man har lyst - og så hældes den i en ren flaske og sættes i køleskab. Kan holde sig i hvert fald 4-5 dage (jeg brugte det sidste efter 4 dage her, og der lugtede og smagte det stadig fint).
Brug mælken til morgenmaden, i smoothies, i grød, som drikkemælk, til kakao, i is - hvor som helst du ville bruge almindelig mælk.

Mandelmel:
ca. 75 g


Hjemmelavet øverst - mel fra
 Funktionel Mad nederst
pulp fra ovenstående mælkeproduktion (på længere sigt kan det være en god idé at samle pulp i fryseren fra flere omgange, og tørre det hele sammen, da det skal have op til ca. 3-4 timer - så der kan godt spares lidt i strøm)

Pulpen bredes ud på bagepapir i en bradepande eller et stort fad - ovnen varmes op til 50 grader almindelig varme(ændret i forhold til den oprindelige opskrift, da mandler (som Henriette nævner i en kommentar) ikke har godt af for meget varme), og pulpen tørres i ca. 2-3-4 timer, afhængig af hvor meget der er, og hvor tør pulpen er presset. Har man en dehydrator er det selvfølgelig oplagt at bruge den.
Rod lidt rundt i pulpen nogle gange undervejs - den vil danne lidt klumper som skal findeles for at det hele bliver ordentligt tørt.
Når pulpen er helt tør, køles den af i bradepanden/fadet, og kværnes derefter helt fint i feks. en kaffekværn.
Opbevares i et lukket glas i køleskabet (jeg ved ikke hvordan holdbarheden er udenfor køleskab).

Konklusion:

Mælken smager egentlig meget neutralt (jeg blandede ikke smag i), og jeg kunne sagtens forestille mig at bruge den hvor mælk ellers bruges (hvis jeg lige får varmet mandlerne næste gang, så munden ikke klør).
Melet blev også fint - jeg har ikke prøvet at bruge det endnu, men næste gang der feks. skal bages med mandelmel, så vil jeg prøve at lave en test og se om de to typer suger lige meget væske.
De 75 g mel og den liter mælk jeg fik ud af 250 g mandler og vand, har kostet under 10 kr i mandler (vi har hamstret mandler til under 40 kr. pr. kg i Tyskland da Lækkermåsen arbejdede dernede - de er ikke økologiske, men det kan jeg altså godt se igennem fingre med sålænge de kan købes til den pris, og det er rigtig fine mandler både i størrelse og kvalitet). Dertil kommer vand og strøm til tørringen.
Alt i alt tror jeg nok det er billigere end at købe begge dele, især hvis man kan lave en større portion mel så strømmen ikke kræver så meget.

Hvis første forsøg med melet bliver en succes, så bliver det helt klart lavet igen.

torsdag den 28. november 2013

Opskrift: Jordskokkesuppe med blomkål og porre


Efter at have haft en portion jordskokker liggende i køleskabet i over 2 uger (de var økologiske, og holdt sig i øvrigt forbløffende godt - de var stadig sprøde som om de var nyhøstede), fik jeg i sidste uge endelig brugt dem til en suppe. Jeg havde luret lidt på Nadias udgave, og ikke mindst de kommentarer der er til opskriften - men endte med en version uden kartofler som flere ellers anbefalede for at "dulme" jordskokkernes lidt specielle smag. I stedet brugte jeg en rest rimelig træt blomkål, sammen med bla. porre og et æble.

Jeg spiste suppen som hovedret, og den skulle derfor laves så man kunne spise en god stor portion - smagen bliver nemt lidt sødlig, men samtidig en smule anonym, så den skal smages godt til med noget syrligt og salt, og toppes med nogle gode ting der giver lidt knas og kontrast til den bløde suppe.

Om du vil bruge kartofler i suppen er selvfølgelig en smagssag - jeg synes blomkål fungerede fint, og med den rette tilsmagning er det ikke nødvendigt med andre rodfrugter for at opveje jordskokkernes specielle smag.
Bruger man blomkål i stedet for kartofler, bliver den også en anelse mere low carb, hvis det er det man går efter.

Jordskokkesuppe med blomkål og porre:
ca. 4 personer

2 spsk olivenolie
fine sprøde jordskokker
fra Økoradissen
400 g jordskokker i mindre stykker, renset vægt (hvis de er pænt rene, kan du sagtens nøjes med at skrubbe dem godt og lade være med at skrælle dem - men så bliver suppen måske knap så lys)
evt. 50 g jordskokker til at lave chips af til topping
150 g porre i skiver (brug både det hvide og noget af den grønne top)
2 store fed grofthakket hvidløg
175 g blomkål i store buketter
1 halvsyrligt æble i tern
blade fra 2 kviste frisk timian (eller ca. 1 tsk tørret)
1 liter hønsebouillon (jeg brugte 1 liter vand og 2 spsk Oscar øko hønsebouillonpulver, men har du hjemmelavet hønsefond liggende, så brug endelig den)
2 1/2 dl piskefløde
2 spsk citronsaft
1 spsk sherryeddike (eller evt. æblecidereddike)
evt. et drys chipotle chilipulver hvis der skal lidt spark i
salt og evt. peber (hvis du vil have suppen helt lys, så brug hvid peber)

forslag til toppings:
jordskokkechips stegt sprøde i olivenolie
chorizopølse i skiver, stegt i samme olie som jordskokkechips (jeg har købt en andechorizo hos Allegården, men alle slags krydrede pølser kan bruges, hvis man da ikke bare bruger bacontern, eller feks. ristet parmaskinke)
stegeolien fra jordskokkechips/chorizo
pesto (jeg brugte en hjemmelavet løvstikkepesto, som jeg har liggende i fryseren i små tern, så det er nemt at tage det op man skal bruge)

Varm olie op i en stor gryde og svits jordskokker sammen med porre, hvidløg og blomkål til det har taget en smule farve. Tilsæt æble og timian.
Hæld bouillon ved og lad suppen simre til alle grøntsagerne er godt møre - ca. 20-30 minutter, afhængig af størrelse på grøntsagerne.
Når det hele er kogt godt mørt, blendes suppen direkte i gryden med en stavblender, eller den hældes i en blender i mindre portioner og blendes til den er jævn og cremet.
Tilsæt fløde og varm suppen igennem - smag den nu godt til med citronsaft, eddike, evt. chilipulver og salt og peber, og server den rygende varm med de forskellige toppings.

Konklusion:

Det er mange år siden jeg sidst har lavet jordskokkesuppe, og jeg var egentlig lidt "bekymret" for om jeg overhovedet ville kunne spise mig mæt i den, eller om smagen var for bleg og kedelig. Men med de toppings jeg brugte (alle de nævnte), smagte den faktisk rigtig godt. Jeg fik den også lavet lidt over i det syrlige med den tilsatte mængde citronsaft og eddike, og det passer bedst til min smag.
Løvstikkepestoen var genial til - den meget fremtrædende og lidt specielle smag passede perfekt til suppen, og jeg skal helt sikkert have lavet en større portion når planten igen er vokset op i haven.
Jeg har vist aldrig fået blogget opskriften, men det må der så laves om på til sommer.

mandag den 25. november 2013

Opskrift: Rå rødkålssalat med valnøddedressing


Da vi fik ande confit Mortens aften, lavede jeg også en rå rødkålssalat, der ligner den jeg normalt laver (jeg puttede dog lidt andre kåltyper i denne gang også, og udelod til gengæld appelsinfileter). Jeg foretrækker efterhånden den rå udgave fremfor den kogte/syltede man normalt får til julemaden, og den gør også det meget fede måltid en smule sundere.

Normalt laver jeg en dressing af appelsinsaft, olivenolie og honning, men denne gang blev den lavet med valnøddeolie, valnøddeeddike, appelsinsaft og honning, og valnøddesmagen fra både olien og eddiken giver virkelig noget godt til salaten.
Valnøddeolie kan man få flere steder herhjemme, men eddiken har jeg ikke set andre steder end i Tyskland - kan du ikke få fat i den herhjemme, så prøv evt. at blende lidt valnødder fint og hæld dem i dressingen inden den blandes i salaten - det må give noget af den samme smag.

Normalt putter jeg også valnødder i salaten, men denne gang brugte jeg pecannødder i stedet - men de fleste typer nødder vil kunne bruges.

Rå rødkålssalat med valnøddedressing:
ca. 4-6 personer, afhængig af hvad man får den til

ca. 250 g snittet rødkål
Fin rød spidskål
ca. 150 g snittet rød spidskål
ca. 100 g snittet rosenkål
1 stort æble i små tern
1 lille rødløg i tynde ringe
ca. 250 g grønne vindruer i halve, uden sten
et par håndfulde grofthakkede pecannødder
1 dl friskhakket persille
kerner af 1 granatæble

Dressing:

2 spsk appelsinsaft
1 spsk valnøddeolie
1 tsk flydende honning
1 tsk valnøddeeddike
salt og friskkværnet peber

Alle ingredienser til salaten blandes sammen og overhældes med den sammenpiskede dressing, som er smagt til med salt og peber. Må gerne trække på køl nogle timer, men tages ud af køleskabet 1/2-1 time inden servering, så den ikke er iskold.

Konklusion:

Rigtig god salat, som passer fantastisk godt til den fede and (og SOVS), men som også sagtens kan spises til frokost feks med et stykke kylling til, eller bare brød. Eller helt uden andet tilbehør.
Jeg tror valnøddedressingen bliver fast tilbagevendende til denne salat, og jeg kan kun anbefale at lede efter en valnøddeeddike i Tyskland.

fredag den 22. november 2013

Opskrift: Ølkage


Saftig ølkage med smag af julens krydderier, og godt med tandsmør på - det vækker minder fra barndommen, hvor min mor jævnligt bagte sådan en kage.

Af en eller anden grund fik jeg lyst til at lave den for nylig, og da tanken faldt på den, var vi meget belejligt på besøg hos mine forældre, og jeg kunne derfor få opskriften med hjem. Den findes selvfølgelig allerede på nettet, men jeg ville gerne være sikker på det var samme opskrift som min mor brugte.
Der findes jo som regel ikke noget helt lige så godt.

Jeg kan så efter en søgning konstatere at den faktisk ligner mange af de opskrifter der ligger derude, og hos Dr Oetker fandt jeg en næsten enslydende version. Mange af de andre udgaver er lavet uden æg, og det er så en af fordelene ved denne kage - at den kan laves helt uden æg og mælk til allergikere.

Men der skulle selvfølgelig æg i min udgave.
Ellers blev den jo ikke ligesom jeg husker den.

Ølkage:
1 rugbrødsstørrelse

500 g mel
500 g brun farin (jeg havde kun 435 gram, så de sidste 65 gram blev erstattet af mørk muscovadosukker)
1 flaske hvidtøl
1 æg
2 tsk med top stødt kanel
2 tsk stødt nellike
2 tsk med top natron

Tænd for ovnen på 175 grader almindelig varme.
Mel, farin og det halve af øllen piskes sammen (det kan være svært at piske alt melet ud, hvis man tilsætter hele øllen fra starten - står der i min mors notater) og resten af øllen tilsættes sammen med ægget - det hele piskes
grundigt til der ikke er nogen melklumper tilbage.
Tilsæt krydderier og pisk igen.
Hæld dejen i en stor rugbrødsform, som er godt smurt med smør (jeg bruger en rugbrødsform fra Eva Trio) eller del den i to mindre forme.
Bag kagen midt i ovnen i ca. 5 kvarter - tjek med en lang kødnål i midten af kagen om den er nok - hænger der stadig dej ved, skal den have lidt mere.
Køl kagen lidt af i formen, vend den ud på en bagerist og køl den helt af. Spis den i skiver og smurt med RIGTIG (tand)smør.

Konklusion:

Det er ligesom at være der selv - altså i barndommen, hvor den blev serveret.
Den smager stadig lige så godt som dengang, og den bliver helt bestemt lavet igen. Den holder sig i øvrigt fint 2-3 dage i en plasticpose - men vi nåede ikke gennem hele kagen her, så halvdelen er frosset ned til en dag der igen må ølkage på bordet.
Den dag kan godt ske at komme snart.

tirsdag den 19. november 2013

Low carb/LCHF opskrift: Kiks a la Sund Digestive


En gang imellem har jeg bare lyst til en kiks som ikke smager alt for sundt, og meget af kerner og frø - altså jeg kan jo rigtig godt lide de her, og de kunne måske også laves mere almindelig kiks-agtige og knap så grove ved at blende det hele - men en gang imellem skal man jo også prøve noget nyt.
Så da jeg så opskriften på disse kiks på Facebook profilen Inspiration til en sund hverdag, så lignede de noget der godt kunne være helt rigtigt.

Jeg lavede dobbelt portion og udskiftede halvdelen af solsikkekernerne med hele hampefrø, som indeholder en masse proteiner og fedt, og meget få kulhydrater - ellers fulgte jeg opskriften.

Kiksene blev stukket ud med en rund udstikker i noget nær Digestive størrelse - og de ligner da meget godt, gør de ikke?

Sunde ostekiks:
ca. 20 stk. på størrelse med Digestive kiks

200 g mandler malet til mel (med skal)
30 g solsikkekerner malet til mel
30 g hele hampefrø malet til mel

60 g sesamfrø malet til mel 
2 æg 
2 spsk smeltet kokosolie eller evt. smør
1/2 - 1 tsk fint uraffineret havsalt 

Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.

Rør alle ingredienser sammen til det er en sammenhængende dej.
Rul dejen ud på et stykke bagepapir smurt med lidt olie (læg evt. et stykke bagepapir ovenpå også så dejen rulles ud mellem de to lag. Det gjorde jeg dog ikke - min silikonekagerulle kunne fint slippe dejen), til ca. 2-3 mm tykkelse, og skær eller stik kiksene ud i den ønskede form - jeg brugte en almindelig rund udstikkerring på størrelse med Digestive kiks.
Rul den overskydende dej ud igen og fortsæt med at skære/stikke kiks ud til der ikke er mere dej - jeg fik ca. 20 Digestive-størrelse kiks ud af det, plus et par mindre hjørner.
Flyt kiksene over på et nyt stykke bagepapir eller en silikonemåtte efterhånden som de stikkes ud, og bag kiksene midt i ovnen i ca. 20-25 minutter til de er let gyldne og føles hårde. Lad dem afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket beholder.

Konklusion:

Digestive er det selvfølgelig ikke - men de udgør et rigtig godt alternativ, hvis man lige mangler en rund kiks til en skive ost. Eller for den sags skyld smør og nutella (ja det er også prøvet på en af de knap så low carb dage).
Lækkermåsen smagte også, og syntes måske de manglede lidt salt - hvis man ved de kun skal bruges til salte ting som ost og pålæg, så kunne man godt rulle lidt flagesalt ind i dejen når den er rullet ud, eller man kan selvfølglig tilsætte en smule mere mens dejen røres sammen. Men skal de bruges til noget sødt som syltetøj, så bør man nok nøjes med den halve tsk salt.
Uanset saltmængde bliver de helt sikkert lavet igen.

søndag den 10. november 2013

Opskrift: Den bedste andeSOVS



Indrømmet - det er ikke det mest flatterende billede jeg kan smække på, hvis jeg skal forsøge at sælge min version af andeSOVS - men den ER altså tyk og utaknemlig at tage billeder af, når den (næsten helt bogstaveligt) står for sig selv. Nu har den muligvis også være halvkold da jeg tog dette billede sidste år, og det hjælper heller ikke på det - det er hermed givet videre, at det er en god ide at varme sovsekanden op inden brug.

Når ellers først andefonden er klar og kogt ind, så er det ikke den store sag at lave en lækker andeSOVS (som bekendt er SOVS jo noget der er rigeligt af, mens sauce spises i mindre mængder - og andeSOVS kan der aldrig være for meget af).

Ifølge min far er det først rigtig jul når han spiser min mors julekål - sådan har jeg det med andesovsen - et par gode saltede Taffel chips ned i andesovsen - SÅ er det jul der hvor jeg nu er!
En veltillavet andesovs er generelt nok den bedste sovs jeg kan hælde i mig, og den gør det feks. også glimrende til en gang flæskesteg. Da vi holdt jul for tre år siden lavede jeg for første gang sovsen selv, helt fra bunden, og den havde vi faktisk rester liggende af i næsten to år, og spiste først det sidste Morten saften sidste år, hvor den stadig smagte glimrende.
Nogle ting kan godt holde sig længere i fryseren end man skulle tro.

Om du vil holde sovsen helt plain kun med fond, andefedt, mel, lidt gelé og salt og peber er jo en smagssag - jeg kan godt lide at der også kommer et skvæt rødvin i, sammen med rød mælk (piskefløde), men det kan man jo justere som man vil.

Én ting er sikkert - min version er ikke low carb - og det skal der være plads til de 2-3 gange om året jeg får and med tilhørende sovs.

Nedenstående opskrift er baseret på hvordan jeg lavede den sidste år - da vi ikke skal holde jul i år bliver der ikke lavet andesovs i forbindelse med julen, men i aften spiser vi confit de canard med resterne af sidste års sovs.

Og så gemmer vi alle lårbenene fra confit'en, så der er noget at koge fond på til næste år.

Halvfrossen fond
Den bedste andeSOVS:
ca. 2 liter

50 g andefedt
60 g mel
1 liter andefond
2½ dl piskefløde
evt. 1-2 spsk andebouillonpulver fra Oscar, eller et par terninger ret salt fond kogt ind af confit væske (se evt. her)

1 spsk gastrik eller balsamicoeddike (det giver noget syre som måske ikke er nødvendig hvis du tilsætter rødvin - så smag dig frem)
3 spsk ribsgelé
1/2 - 3/4 l vand, evt. hvor noget af det er kogevand fra kartofler - eller endnu bedre, kogevand fra en medister, hvis du alligevel har haft gang i sådan en (mængden af ekstra vand afhænger i høj grad af hvor kraftig din fond er blevet, så start med et par dl og tilsæt mere til både smag og konsistens er passende)
evt. 1/2 - 3/4 dl rødvin (igen, start med lidt og smag dig frem så rødvinssmagen ikke bliver for kraftig)
evt. salt og friskkværnet peber
evt. sovsekulør
evt. Maizenajævning

Andefedtet varmes op ved medium varme i en gryde, og melet tilsættes og piskes ud i fedtet til man får en "smør"bolle. Fonden tilsættes lidt efter lidt og piskes ud i sovsen - den bringes i kog hver gang inden der tilsættes mere fond, ligesom en almindelig opbagt sovs.
Når al fonden er brugt, tilsættes piskefløde og bouillonpulver/fondterninger, samt gastrik eller eddike hvis du bruger det, ribsgelé og vand/kogevand. Smag til sidst til med rødvin, evt. mere ribsgelé og salt og peber - tilsæt en smule madkulør hvis du synes sovsen er for bleg, og jævn den evt. med Maizena hvis den er blevet for tynd.

Konklusion:

Jeg sad og redigerede dette indlæg i starten af ugen, hvor jeg havde fastedag, og det var en dårlig ide, for hold da op hvor blev jeg sulten efter and og sovs!
Men så er det godt jeg kan se frem til begge dele i aften - efter en aften i byen i går med mit arbejde, med gourmetmiddag og vinmenu, er sådan en portion lige hvad jeg trænger til (selvfølgelig med de obligatoriske Taffel chips til - og måske en frisk lille rødkålssalat).
Smag er jo som bekendt forskellig, så om min udgave af sovsen vil falde i andres smag er jo spørgsmålet - men så længe man har en ordentlig fond som udgangspunkt, og man ellers smager sig frem undervejs, så kommer man ret langt.
Det bliver i hvert fald også sådan her jeg laver den næste år.

søndag den 3. november 2013

Opskrift: Andefond med maksimal udnyttelse af hele anden - og så lige lidt om andeflæskesvær

Halvfrossen andefond
Nu nærmer Mortens aften (og for den sags skyld også juleaften) sig igen, og hvis der skal and på menuen med hele rækken af tilbehør, så er det ikke for tidligt at tænke over hvordan du vil have din andeSOVS.
Skal den være hjemmelavet fra bunden med fond du har selv har kogt ind, eller køber du en færdiglavet andesovs?

De sidste par gange vi har holdt jul har jeg lavet fond og sovs fra bunden, og nu må det vist være på tide at der kommer en opskrift, så jeg i det mindste selv har fremgangsmåden stående til fremtidige år.
I første omgang kommer det til at handle om fonden, da en god fond er det vigtigste udgangspunkt for en god sovs.

Saltede andebouillon"terninger"
Da vi holdt jul sidste år stod menuen for 2. gang på confit de canard. Det kommer der som udgangspunkt ikke så meget fond/sovsemateriale ud af, for selvom der ender med at være en del væske i gryden efter fedtet er sorteret fra, så er denne væske meget salt da lårene har ligget i salt i et døgn inden de koges i andefedt.
Da jeg lavede confit tidligere sidste år endte jeg dog alligevel med at koge denne "fond" ind også, og den blev gemt som "isterninger" lavet i silikoneforme, og kunne derefter bruges som (ret) salte bouillonterninger til at smage sovsen endeligt til med.
Andesmagen er der jo stadig, og som regel skal der alligevel lidt salt i sovsen for at den bliver perfekt.

Men altså, for at sikre at der var noget at lave sovs af til juleaften, så gik jeg i gang allerede i forbindelse med Mortens aften sidste år. Vi havde to hele ænder liggende i fryseren - nogle vi købte for nok 3-4 år siden fordi vi regnede med vi skulle bruge dem til at smelte fedt fra til confit (det endte vi så med at købe i stedet, og det bruger/genbruger vi stadig af) - men de lå der altså stadig, og ville nok have godt af snart at blive til noget spiseligt.

Derfor stegte jeg dem til Mortens aften, og brugte alt det jeg kunne til at lave fond til julesovsen af.
Selve ænderne blev spiselige, men uden at være fantastiske (det var de nok for små til), så hvis du gerne vil finde den perfekte måde at stege and på, så er det desværre ikke her du finder fremgangsmåden. Hvis jeg skulle lave en hel stegt and igen, så blev det imidlertid på samme måde som her, med at stege anden på forhånd (gerne dagen inden, dog nok ved lavere grader og i længere tid, og gerne forsøgt roterende på grillen), partere den og genopvarme den på dagen, penslet med lidt andefedt og drysset med lidt flagesalt. Så er der god tid til at lave fond og sovs klar også, hvis det skal på bordet sammen med anden.

Til gengæld for den manglende perfekte and, så vil jeg godt love der kommer en god fond ud af anstrengelserne, hvis du gør som nedenstående.
Og dermed også fundamentet til en god sovs - i hvert fald hvis du nogenlunde deler min smag i sovs.

Fonden er lavet i tre omgange af henholdsvis afdryp i ovnen, indmaden og grøntsager, og skroget og fyldet, så alt bliver udnyttet til mindste detalje.
Det kan vi godt lide i disse Stop Spild af Mad tider.

Bare vær obs på at den kræver at man går i gang i god tid, så start senest dagen før du skal bruge sovsen.

Ænderne lukkes til med kødnåle
Andefond med maksimal udnyttelse af hele anden:
ca. 1 liter

2 ænder (jeg brugte to fra frost på hver ca. 2400 gram - ikke nogen jeg kan finde på at købe igen, men de skulle bruges nu hvor de var købt)

Fyld:
2 store æbler i både
2 appelsiner i både (jeg brugte økologiske og skrællede dem derfor ikke)
Overskydende fedt (evt. også fra
 overskydende skind) smeltes fra
2-3 figner i både
to håndfulde grofthakkede rosiner
en dusk persille

2-3 spsk andefedt (eller olivenolie)
indmad og hals fra ænderne (jeg fjernede dog leveren)
de yderste afklippede vingespidser
2 løg i både
2 gulerødder i skiver
1 porre i ringe
vand

Indmaden og halsen
Indmaden fjernes fra ænderne, de skylles godt indvendigt, tørres med køkkenrulle, og gnides med salt og peber. Hvis der sidder meget fedt ved rumpen skæres det af og gemmes til senere.
Fyldet fordeles i de to ænder, og både hals og rumpe samles med kødnåle. Lårene og vingerne bindes ind til kroppen med madsnor så de ikke får for meget varme.
Ænderne lægges med brystet nedad på en rist over en bradepande med 1 1/2 l vand i, og steges til en kernetemperatur på ca. 80 grader - der findes mange grader og tider at gøre det ved - jeg satte ovnen på 150 grader og de fik ca. 1 time og 40 minutter med brystet nedaf, derefter blev de vendt og fik yderligere 20 minutter. Her var centrumtemperaturen ca. 80 grader, men en større and skal selvfølgelig have længere tid. (En tommelfingerregel siger vist 1 time pr. kg and ved 165 grader - det passede så ikke til mine, men der er jo også forskel på ovne, og så kom jeg vist i øvrigt også til at bruge varmluft, nu jeg tænker over det). Skindet var på dette tidspunkt ikke sprødt, men hellere saftig and og blødt skind, end tør and og sprødt skind.
Grøntsager der brunes
sammen med indmaden
Når anden er klar, tages den ud og køler lidt af, hvorefter den parteres i lår, vinger og bryst.  Skroget gemmes til processen længere nede, og kødstykkerne gemmes på køl til det skal gøres færdigt og spises.
Vandet og afdryppet i bradepanden gemmes til næste trin. Der blev ca. 9 dl, da en del af vandet var fordampet.

Ca. et kvarter inden anden er stegt færdig, påbegyndes fond på indmaden.
Det evt. afskårne fedt fra rumpen smeltes i en gryde (hvis ikke du afsmelter fedt og ikke har noget i forvejen, så brug olivenolie) og indmaden, halsen og vingespidserne brunes deri ved god varme.
Når indmaden er brunet af, sænkes varmen lidt og løg, gulerødder og porre tilsættes og svitses med i ca. 5 minutter - det må gerne tage lidt farve.
Vand og afdryp fra ovnen
Tilsæt 1 liter koldt vand samt de ca. 9 dl vand/afdryp fra bradepanden, hvor anden nu gerne skulle være færdig.
Lad fonden simre mens anden køler lidt af - skum jævnligt urenheder fra - jo lavere varme/simren, jo mindre skum bliver der, men jo længere tid tager det også for fonden at koge ind.

Når anden er parteret, fjernes det meste af det resterende fedt og skind fra skroget (gem endelig skindet til andeflæskesvær! - se længere nede), og skroget brækkes i mindre stykker. Varm lidt fedt godt op i en gryde og brun skroget deri, og tilsæt derefter ca. halvdelen af fyldet fra ænderne (jeg brugte kun halvdelen for at undgå at fonden blev alt for sød af frugten).
Når det hele er brunet af, hældes det i gryden til den igangværende fond, og der tilsættes yderligere vand så det dækker (jeg brugte ca. 2 liter). Fonden simrer nu med fyld ved lav varme i nogle timer (afhængig af hvor lang tid du har til rådighed) til al smag er trukket ud af frugter, grøntsager og skrog, hvorefter fyldet sies fra (men smid det ikke ud endnu!) - først i en sigte for at grovsortere (pres så meget væde som muligt ud med en ske), og derefter sies fonden gennem et klæde.
Den siede fond koger videre og ind til der er ca. 1-1½ liter tilbage (her må der godt være lidt mere knald på temperaturen - når først den er siet skummer den næsten ikke) - dette er selvfølgelig kun vejledende. Jo mere den koges ind, jo stærkere bliver smagen, og jo mere skal den måske fortyndes når sovsen laves - men omvendt fylder den også mindre hvis den skal fryses ned som jeg gjorde, så det var det primære formål med at få den ned i mængde.

Når fonden er kogt tilpas ind, sættes den på køl et døgns tid eller natten over, til fedtet er stivnet på toppen - så er det meget nemmere at skrabe af og gemme. Fedtet kan sagtens gemmes i fryseren i flere måneder, ja nærmere år, uden at blive dårligt, og det er guld værd feks. at stege kartofler i, eller at bruge til confit de canard.
Fonden gemmes til sovsen, eller fryses også ned til den skal i brug.

Det frasigtede fyld gennemgås og alt det brugbare kød pilles af skroget. Det gemmes og bruges feks. til anderilette. Resten smides ud - nu kan det vist heller ikke gøre mere gavn.


Andeflæskesvær:

Hvis du har pillet skind af det stegte skrog, eller hvis der er nogen der ikke spiser skindet ved serveringen (og de ikke har nået at sutte for meget på kødstykkerne), så gem endelig skindet og lav "flæskesvær" ud af det (hvis det ikke allerede er sprødt).
Steg skindstykkerne på en pande ved medium varme, drysset med lidt flagesalt, til det meste af fedtet er smeltet af, og skindet er sprødt. Vend det jævnligt. Hvis der stadig sidder et fedtlag som ikke vil smelte væk, kan det forsigtigt skrabes af med en lille skarp kniv.
Lad skindet køle af på et stykke køkkenrulle, og spis det som en snack drysset med lidt ekstra salt - eller brug det evt. i en salat med andekød, i stedet for brødcroutoner.

Konklusion:

Der kommer en god og kraftig fond ud af denne fremgangsmåde - men styrken afhænger jo som nævnt af hvor meget du koger den ind.
Disse andeflæskesvær smager fantastisk og jeg stod og spiste dem nærmest direkte fra panden - er ikke engang sikker på der var nogen andre i huset der nåede at smage.

Next up: AndeSOVS!

mandag den 28. oktober 2013

Opskrift: Fordej til Claus Meyers honningkager



Indrømmet - dette indlæg er ikke særlig spændende, eftersom det kun indeholder fordejen til honningkager efter Claus Meyers opskrift - men eftersom dejen skal stå i minimum en måned, så er det ikke for tidligt at komme i gang derude, hvis du vil nå at bage honningkager inden jul.

Det er første gang jeg forsøger mig, men allerede sidste år så jeg flere andre bloggere i gang med projektet, og nu skulle det altså også være her.
Anne har haft nogle kvaler med om der skulle hjortetakssalt i slut-dejen, men det mysterium skulle være løst nu, hvor opskriften tilsyneladende er blevet rettet på Claus Meyers hjemmeside hvor du også kan se resten af opskriften.
Det er jo heldigt at jeg så bare kan gå ud fra en helt korrekt opskrift og ikke behøver bekymre mig mere om det.

Nu får du i første omgang den latterligt simple opskrift på fordejen her, og om ca. 1 1/2 måned vender jeg tilbage med resten.

Hvis jeg da husker at få dem bagt.

Fordej til honningkager:

500 g hvedemel
500 g honning (flydende eller fast betyder vist ikke det store - jeg brugte flydende akaciehonning, da det er den jeg altid har i huset)

Opvarm honning til ca. 40-50 grader, og ælt den grundigt sammen med melet. Nogle bruger armmuskler - jeg brugte den dovne metode med røremaskinen. Min blev forholdsvis blød og lidt løs i det, men den vil blive mere hård jo længere den ligger. I nogle tilfælde kan den nærmest blive stenhård, men det betyder ikke at den er ødelagt - det rettes der op på når de øvrige ingredienser blandes i.
Læg dejen i en skål der dækkes med låg eller noget andet tætsluttende, og stil skålen køligt, men ikke i køleskabet - jeg har stillet min i vores forgang, hvor der aldrig er varme på.

Nu skal dejen bare stå og passe sig selv i mininum en måned. Jeg regner med at bage kagerne i midten af december - de skal stå nogle dage i køleskab inden de kan spises, så hvis de skal være klar til jul skal man lige være nogle dage forud med bagningen. Den færdige opskrift kommer når de er bagt, så jeg forhåbentlig har nogle færdige kager at vise frem.


søndag den 20. oktober 2013

Opskrift: Pulled pork rilette med baconfedt


Udover confit de canard, så er noget af det lækreste man kan bruge andekød til, en anderilette - så kan alverdens købepålæg godt komme an.

Jeg har tidligere leget med tanken om at prøve at lave rilette af svin - dog ikke hvilken som helst slags svin, men pulled pork. Det er jo i forvejen så mørt og trevlet når det er trukket, at det ikke kræver det store arbejde at lave det om til rilette.

Eftersom der blev produceret 6 kg pulled pork i sidste uge til familien da vi holdt Bonussønnens fødselsdag, og de langt fra kunne konsumere det hele, så har jeg brugt lidt af resterne til at udføre tanken. Baconfedt har jeg altid i køleskabet, og jeg har egentlig kun manglet en anledning til at få brugt noget af det.

Som tænkt, så gjort.



Pulled pork rilette med baconfedt:
ca. 350 g

275 g pulled pork, findelt med to gafler
75 g baconfedt plus lidt ekstra til at dække med
ca. 3 g friskplukket timian (eller fra frost)
1 lille fed finthakket hvidløg (ca. 1-2 gram)
salt og friskkværnet peber

Smelt de 75 g baconfedt og bland det i kødet sammen med timian og hvidløg (brug evt. en håndmixer så du er sikker på fedtet bliver blandet godt med kødet) - smag til med salt og peber.
Skold et glas og skyl det i spiritus, pres riletten godt ned i glasset og dæk med smeltet baconfedt. Opbevar glasset på køl, og dæk gerne med ekstra baconfedt hver gang der er taget af det.

Konklusion:

Det her er ikke lige så godt som anderilette, men det kommer godt deropad - serveret på en god skive rugbrød (eller som her kernebrød uden mel), og med en god hjemmesyltet rødbede (hvor jeg skamløst har kopieret Klidmosters ide med at stikke dem ud i figurer) og lidt flagesalt ovenpå, så mætter sådan en mad godt.
Mht. holdbarhed tør jeg ikke sige hvor længe det kan stå - svinet havde allerede stået i køleskabet i 4-5 dage inden jeg lavede rilette af det, så det sidste bliver spist i dag. Men laver man riletten med det samme man har trukket grisen, dækker den med fedt og tager sine forholdsregler med altid at bruge en ren kniv osv., så vil jeg gætte på at holdbarheden i hvert fald er en uge, måske mere.
Uanset om det så kun bliver til en enkelt mad når du har en lille rest pulled pork, så vil jeg anbefale at du prøver.

søndag den 13. oktober 2013

Low carb/LCHF opskrift: Bønnefritter (et alternativ til pommes frites af grønne bønner/haricots verts)


Hvis man bevæger sig i low carb verdenen, og ikke er stødt på de grønne bønnefritter endnu, så er man enten blind, eller også har man ikke læst blogs eller facebook grupper for low carb folk (det første udelukker jo så også til en vis grad det sidste).
Jeg så dem, som sikkert så mange andre, første gang hos Madbanditten, som også har dem med i sin bog, Spis dig mæt og glad, og selvom Jane selv siger at hun ikke kan tage æren for dem, så er det nok alligevel hendes fortjeneste at de er blevet så udbredte.

Det går i al sin enkelthed ud på, at grønne bønner steges i ovnen med olie eller smør, og salt og hvad man ellers har lyst til af krydderier, til de har smidt så meget af vandet, at de bliver sprøde, og dermed giver fornemmelsen af at spise pommes frites som man kan dyppe i noget snask - men med et noget lavere kulhydratindhold (og mindre blodsukkerstigning pga. lavere GI værdi) end hvis det var kartofler man indtog.

Nu tænker du måske: hvorfor bruge blogplads på noget som så mange andre allerede har dokumenteret, men det er jo heldigvis min ret som bloggens indehaver at blogge om lige præcis det jeg vil. Og da dette sted fungerer som min egen kogebog og jeg desuden steger dem en lille smule anderledes end de fleste andre jeg har læst om, så bliver du altså også belemret med fremgangsmåden her.

Jeg har lavet bønnerne flere gange - først til mig selv da jeg regnede med Lækkermåsen ville være ret skeptisk. Der blev de en smule brændte pga. den høje varme (de fleste bruger mellem 200 og 225 grader), og jeg endte med at måtte smide nogle af dem ud, fordi de simpelthen ikke smagte godt, og var for sorte.
Så tog jeg mod til mig og serverede dem en dag vi havde gæster (også for at prøve om det gjorde en forskel at lave dobbelt portion i bradepanden, så de lå i flere lag), og de blev taget rigtig godt imod af både LM og gæsterne. Temperaturen og stegetiden sad dog stadig ikke helt i skabet, så jeg måtte prøve igen, og nu tror jeg den er ved at være der.

Jeg har prøvet med både olivenolie og kryddersmør, og synes det fungerer bedst med olie, da man reelt ikke kan smage smøret - og i stedet for salt bruger jeg en pommes frites krydderi-blanding, som jeg ikke kan huske hvor kommer fra.
Og så foregår det alt sammen på følgende måde:

Bønnefritter:
ca. 2 personer som tilbehør
Bønnefritterne kan feks. serveres med et
stykke varmrøget laks og krydder-mayo...

500 g grønne bønner/haricots verts (jeg køber de frosne økologiske de har i Løvbjerg - der er 500 g i en pose, og de er nogle gange på tilbud til 10 kr. pr. pose, og så hamstres der)
2-3 spsk olivenolie - måske lidt mere (jeg måler ikke, men splatter bare noget ud til jeg synes det ser passende ud)
et godt drys flagesalt, eller et par tsk pommes frites krydderi

Hæld bønnerne i en bradepande og sæt dem i en kold ovn, som tændes på 140 grader varmluft. Efter ca. 15 minutter, når bønnerne er varmet lidt op, blandes olie og krydderi med bønnerne, og de vendes godt rundt.
... og resterne (hvis der er nogen)
kan bruges som pynt på en suppe
De steger videre under jævnlig omrøring til der er gået ca. 45 minutter - her kan varmen skrues op til 150 grader varmluft i ca. et kvarter (eller måske lidt mere - det afhænger af både ens ovn, og hvor sprøde man vil have dem). Hold øje med bønnerne, især hvis de er af meget forskellig størrelse - de må godt begynde at se en smule brankede/mørke ud, men må ikke blive sorte. Tjek dem løbende for sprødhed - de behøver efter min mening ikke bliv 100% sprøde, men må godt være lidt seje i det. Så kan man nemlig også nemmere spidde dem på en gaffel uden at de smuldrer.
Når konsistensen nogenlunde passer, tages de ud og serveres med det samme sammen med en god dyppelse - jeg har alle gange brugt en god mayo blandet med røget paprika og presset hvidløg, men ketchup, mayo naturel eller remoulade går sikkert også.

Konklusion:

Jeg er totalt fan - sålænge de får den rigtige konsistens, uden at blive sorte og uspiselige.
Man kan meget hurtigt få kørt 250 g grøntsager ind på den konto, og selvom man selvfølgelig bør spise varieret, så vil jeg nu nok påstå at disse fritter er en del sundere at spise et par gange om ugen, end tilsvarende mængde pommes frites af kartofler, som oven i købet er friturestegt.
I øvrigt - får du ikke spist hele portionen samme dag, så lad endelig være med at smide resten ud - prøv lige at gemme dem i køleskabet, og brug dem som kolde snacks dagen efter, bare som de er - eller hak dem i mindre stykker og brug dem som drys på feks. en salat eller en suppe. Jeg har spist dem kolde, direkte fra køleskabet, og brugt dem på en suppe - og det ville man nu nok ikke gøre med rester af pommes frites.
Total win-win og Stop spild af mad.

torsdag den 3. oktober 2013

Low carb/LCHF opskrift: Humus / hummus af squash


Oprindeligt postet på low carb bloggen 01.07.2013

Jeg er ret glad for humus og laver jævnligt en stor portion, som jeg som regel tager med som madpakke og spiser med rå gulerødder. Eller det har jeg gjort indtil nu.
Humus af kikærter indeholder en hel del kulhydrater, og dermed kalorier fra kikærterne, og selvom kikærter også indeholder nogle gode proteiner og fibre, så ville jeg ikke have noget imod at spare lidt på kulhydraterne/kalorierne der, hvis muligt.
Derfor måtte jeg prøve denne udgave jeg fandt hos I Breathe I'm Hungry hvor der bruges rå squash i stedet for kikærter. Jeg måtte finde ud af om det virkelig kan passe at man kan erstatte kikærter med en grøntsag i sådan en traditionel ret, uden at det går ud over smagen.
Det kan man.

Jeg har lavet den to gange nu, og første gang blev dog ikke helt vellykket - den fik en alt for bitter smag, og jeg tror måske det var fordi der kom for meget tahini i, så det skar jeg lidt ned på 2. gang. Smagen er der stadig, så den behøver ikke så voldsomme mængder. Savner man noget sesamsmag, så kan man tilsætte nogle dråber sesamolie - det giver den specielle sesamsmag uden det bitre. Men det skal være den rigtige olie som virkelig smager og dufter af sesam - jeg havde en lille flaske fra, tror jeg, Svansø, og den smagte af absolut ingenting. Det gjorde til gengæld den jeg har købt i en indvandrerbutik - den er mørk og meget gennemtrængende.

Humus / hummus af squash:
ca. 1/2 l

1/2 liter skrællet squash i små tern (ca. 1 squash af middelstørrelse)
3 spsk lys tahini
1 spsk olivenolie
1 spsk friskpresset citronsaft
3/4 tsk salt
3/4 tsk stødt spidskommen
2 fed hvidløg

et par dråber god sesamolie

Blend squash med tahini, olivenolie, citronsaft, salt og spidskommen til squashen er helt fintblendet. Hak hvidløget fint med kniv og bland det i humusen - undlad at blende mere herefter, da hvidløget kan afgive en bitter smag hvis det blendes for fint.
Smag til med citronsaft, salt, spidskommen og evt. sesamolie.
Server med lidt olivenolie, paprika og friskhakket persille som pynt.

Konklusion:

Sådan en squash humus smager overraskende autentisk - den bliver meget blød og cremet og tager fint smag af de øvrige ingredienser.
Den er perfekt som en kalorie/kulhydratfattig snack sammen med nogle gode kiks - feks. disse knækbrødskiks, eller nogle ostekiks med mandler jeg også har lavet i dag. Dem kommer der opskrift på senere.
Ifølge linket jeg fandt den på, kunne den også sagtens bruges som dressing til salat eller feks. sauce til kylling eller lam.
Og så har den den fordel, at hvis man ikke lige har sat kikærter i blød, eller ikke vil bruge dem fra dåse, så kan man som regel altid få fat i en squash.
Easy-peasy.

onsdag den 2. oktober 2013

Low carb/LCHF opskrift: Burgerboller / sandwichboller med hørfrø, og hjemmelavet Chipotlemayonnaise


Oprindeligt postet på low carb bloggen 29.06.2012

I aften har menuen stået på noget så uopfindsomt som burgere - noget vi desværre jævnligt forfalder til, når fantasien ikke rækker til mere.
Som regel laver vi dem dog selv, og selvom der stadig godt kan komme nogle usunde ting i (som diverse dressinger af forskellig art), så bilder jeg mig ind at det stadig er bedre end at køre på Den Gyldne Måge.
Også selvom vi bruger færdigkøbte bøffer fra frost - Lækkermåsen gider nemlig ikke spise andet, da han synes hjemmeformede bliver for tørre.
Så får han sin vilje på det punkt.

Til gengæld ledte jeg efter et alternativ til den hvide burgerbolle, som hverken mætter eller gavner særlig meget. Jeg har flere gange selv bagt nogen, som fylder noget bedre i maven, men de sidste var spist, og jeg orkede ikke at skulle igang når jeg ikke engang selv ville spise dem.
Så en anden løsning måtte findes, og det ledte mig bla. til Food.com, og til en meget simpel opskrift der oven i købet kun tager ca. 5 minutter at lave - inkl. bagetid i mikroen.
Jeg var ret skeptisk på forhånd, da bollen kun indeholder smør, hørfrø, æg, salt og bagepulver - men det skulle have en chance.

Så er der fyldet - normalt har jeg spist temmelig meget ketchup når jeg skulle have burger, men favoritten Heinz indeholder ret mange kulhydrater, og da jeg endnu ikke har haft tid til at forsøge at lave ketchup selv, så undlod jeg det helt i dag.
I stedet kastede jeg mig ud i endnu et forsøg med at lave mayonnaise på den nemme måde med Bamix stavblenderen, så vi kunne få en gang chilimayo i burgeren.
Gordon Ramsey viser her hvor nemt det (tilsyneladende) er. Ikke desto mindre er det lykkedes mig at fucke det up to gange nu. Første gang brugte jeg past. æggeblommer - i dag prøvede jeg med et helt råt æg som han også viser. (Jeg er langt om længe kommet over min frygt for rå æg, nu hvor antallet af salmonellatilfælde er så lavt, og så længe vi kun er os selv tør jeg godt (har vi gæster får de at vide hvis der er rå æg i, og så må de selv tage stilling til om de vil spise det). Dog skolder jeg æggene i kogende vand inden jeg slår dem ud, og sørger for at vaske hænder efter jeg har lagt ægget i vandet, og inden jeg tager det op igen - så skulle risikoen gerne være minimal).
Selvom jeg syntes jeg gjorde som han viste, så blev det 4 dl tyndt ubrugeligt sjask jeg fik ud af det. Måske var det fordi jeg kun tilsatte æg og olie, og ville vente med resten, I don't know. Det hele havde stuetemperatur, som de fleste anbefaler.

Ind fra højre kommer Lækkermåsen så og vil da lige prøve en gang til - et køleskabskoldt æg, i med olie og de andre ingredienser, og vupti! Så havde han lavet mayonnaise.
Det kan han leve højt på pænt længe.

Eneste forskel ud over ingredienserne jeg kan komme på, var at han brugte et smallere bæger, og det må blive vejen frem.

I hvert fald kom der en (omend lidt tynd men der var ikke plads til mere olie i bægeret) pæn portion mayo ud af anstrengelserne, og den transformerede jeg om til chilimayo med noget chipotle fra dåse, og lidt pulver af samme chili.
Så var der serveret - low carb burger med chilimayo, salat, bøf, ost, tomat, agurk og bacon.
Ikke den ringeste måde at starte en weekend på.

Så kan det godt tilgives at jeg var nød til at prøvesmage jordbærisen jeg har lavet til i morgen, hvor vi har tilbudt at tage dessert med når vi skal i byen. To slags jordbæris og en med Nutella.
Men det gider i nok ikke høre om i et low carb indlæg.

Burgerbolle / sandwichbolle med hørfrø:
1 stk.

2 spsk smør
1 stort æg
et lille drys salt
4 spsk kværnede hørfrø (ca. 3 spsk rå frø)
1/2 tsk bagepulver

Start med at smelte smørret i en mikro-egnet skål/dyb tallerken, gerne med helt rund bund, da bunden kommer til at forme toppen på bollen.
Pisk ægget godt sammen med smørret i skålen, og bland salt, kværnede hørfrø og bagepulver i. Dejen skal ikke være helt tynd, så tilsæt evt. lidt mere hørfrø hvis den bliver for flydende - den skal have konsistens som en tyk kagedej.
Skrab dejen ned fra siderne, så der ikke sidder for meget, og glat den lidt ud i bunden af skålen.
Sæt skålen i mikroen ved fuld styrke i 1 minut og 10 sekunder - tag skålen ud og lad den stå i 1-2 minutter - vend derefter bollen ud på en rist til afkøling. Der skal nok lige bruges en kniv til at lirke den løs i kanten.
Når den er afkølet skæres den igennem med en brødkniv - den kan varmes igen i ovnen (sammen med de almindelige burgerboller hvis resten af familien skal have dem).
Brug den som burgerbolle med det sædvanlige fyld, eller som sandwichbolle til madpakken.

Chipotlemayonnaise:
ca. 3-4 dl

Til mayonnaise:

1 stort æg
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk Dijonsennep eller fuldkornssennep
1 tsk citronsaft
1/2 tsk salt
ca. 3-3 1/2 dl neutral olie (jeg brugte almindelig, ikke koldpresset, rapsolie)

Hvis mayoen laves med Bamix/anden kraftig stavblender, så hældes først æg, så resten af ingredienserne forsigtigt i et smalt plasticbæger. Nogen siger det hele skal have stuetemperatur - efter i dag siger jeg det betyder ikke en skid.
Sæt Bamixen med piskeskive med huller ned i bunden af bægeret og start på høj hastighed - lad den piske til massen begynder at ligne mayo, og bevæg den så langsomt op i toppen af bægeret til al olien er blandet ind i ægget.
Smag evt. til med mere eddike, sennep, citronsaft og salt.
Har du ikke en Bamix/kraftig stavblender med piskeskive, så lav den i blender hvor olien tilsættes i en tynd stråle, eller på samme vis med en elpisker/i røremaskine.

Til Chipotlemayoen brugte jeg pr. dl mayo ca. 1/2 tsk sauce fra en dåse Chipotle en adobo og et lille drys tørret Chipotlepulver, samt et lillebitte skvis agavesirup (kunne også være Sukrin eller andet sødestof). Pas på med chilien, for den bliver meget hurtigt meget stærk!

Konklusion:

Jeg var som sagt skeptisk mht. bollen, men jeg må indrømme at min skepsis blev gjort til skamme.
Sammen med bøffen og det andet fyld kan man stort set ikke smage bollen, og den har egentlig en fin konsistens.
Jeg har ikke brugt den til sandwich endnu, men jeg lavede en ekstra bolle som nok får lov at ende sine dage sådan i morgen. Ved bolle nr. to ville jeg eksperimentere lidt og puttede lidt FiberHusk i, men det ved jeg nu ikke helt om jeg vil anbefale. Den blev meget svampet i overfladen, hvor den første faktisk næsten ligner et meget groft brød.
Det er absolut ikke sidste gang jeg bruger dette som alternativ til den hvide burgerbolle, og især er det et stort plus at den er så hurtig at lave, så selvom du finder på en halv time før spisetid at nu vil du have burger, så er det ingen hindring med denne opskrift.
Mayoen (både naturel og med chili) blev supergod - på trods af den lidt tynde konsistens. Vi havde lige købt nogle bøtter MSC mærkede rejer i Lidl i dag, og der passer det jo som hånd i hose med hjemmelavet mayo til. Når ellers det lykkes på denne facon, så er det bedste næsten at det også er en ret billig måde at lave mayo på, hvis man bruger den almindelige billige rapsolie, som vel kan fås til ca. 10 kr. pr. liter. Normalt køber jeg Hellmanns som bruger æg fra fritgående høns, men den koster som regel i nærheden af 25 kr. for et glas.
Ren win-win.