søndag den 24. juli 2011

Opskrift: Appelsin-is med kondenseret mælkI går skulle vi have gæster til frokost, og for at gøre det nemmest muligt havde jeg sat disse quesadillas på menuen, så det hele kunne forberedes i god tid.
Eftersom det er en måneds tid siden vi sidst har fået lavet is, så skulle desserten selvfølgelig bestå af dét - og hos Amanda's Cookin' (som jeg snusede rundt hos, efter at have tilmeldt mig Secret Recipe Club conceptet) fandt jeg meget belejligt en opskrift på appelsin-is. Så kunne jeg nemlig få brugt nogle af de appelsiner vi havde hjembragt fra Kreta.

Isen indeholder sødet kondenseret mælk, som jeg allerede havde stående, og den er ret simpel at lave (ikke noget med at æg skal opvarmes, men ikke varmes for meget - der er ikke rigtig noget der kan gå galt).
Jeg ændrede en smule i ingredienserne, da jeg bla. ikke har noget appelsinekstrakt (men det skulle være ret simpelt at lave, så det skal jeg i gang med så snart jeg får fat i noget vodka) - jeg brugte lidt hjemmelavet limoncello i stedet, for at holde det i citrus-verdenen.


Appelsinis:
ca. 1 liter

1 ds sødet kondenseret mælk
(397 g)
4,25 dl friskpresset siet appelsinsaft (kan evt. koges ind til tykkere og mere koncentreret konsistens - se evt. Amandas noter i hendes opskrift)
2,4 dl sødmælk
2,4 dl piskefløde
1 spsk vaniljeekstrakt
2 tsk limoncello (eller appelsinekstrakt, hvis man har det)
evt. et par dråber rød og gul frugtfarve, for at gøre isen mere orange (det undlod jeg dog, da jeg har ikke har kunnet finde gul farve nogle steder)


Bland kondenseret mælk og appelsinsaft i en tykbundet gryde, og kog blandingen ved svag varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og lad blandingen afkøle lidt.

Bland mælk, fløde, vaniljeekstrakt, limoncello og evt. farve i en skål. Når appelsinblandingen er let afkølet, blandes de to ting sammen, og afkøles helt i køleskab - gerne natten over, så ismassen kan nå at trække smag (jeg brugte dog lyn-metoden med afkøling i isbad).


Hæld blandingen i ismaskinen og frys den iht. instruktionerne - frys isen færdig i en lukket beholder.

Isen bliver ikke stenhård i fryseren, og kan derfor kugles op med det samme man tager den ud.

Konklusion
:

 Første smagstest af den afkølede
(men endnu ikke frosne ismasse) tydede på at den blev meget sød af den kondenserede mælk - men det hjælper gevaldigt på det når den bliver frosset. Den smager ikke virkeligt gennemtrængende af appelsin, men har en let og frisk smag, som samtidig også virker læskende, på trods af indholdet af fløde og kondenseret mælk. En anden gang vil jeg nok prøve at tilsætte en appelsinekstrakt, eller evt. koge saften lidt ind, så appelsinsmagen bliver mere koncentreret.
Selv uden kunstig farve får den en fin lys-orange farve, så jeg synes faktisk ikke det er nødvendigt at tilsætte.
Alt i alt en rigtig lækker is, som jeg sagtens kan finde på at lave igen - også selvom det bliver med ikke-egen-importerede appelsiner.

4 kommentarer:

 1. Den ser ret indbydende ud - og appelsinis har jeg ikke fået i årevis, men den lyder ret tiltalende! Interessant med den kondenserede mælk - det har jeg ikke før set i is.

  SvarSlet
 2. Jeg tror heller ikke jeg har set isopskrifter med kondenseret mælk før, men jeg er næsten sikker på at det er med til at give isen dens lækre konsistens, som kan "formes" direkte fra fryseren.
  Nogle gange laver jeg en appelsin milkshake af appelsinjuice og vaniljeis, og denne is smager lidt derhenad - jeg kan kun anbefale at prøve den :-)

  SvarSlet
 3. Så fandt jeg den! Den ser også rigtig lækker ud :-)

  Jeg tror at kondenseret mælk er vejen frem som 'sødemiddel' i de iscremer der ikke skal varmebehandles fremover. Det gør virkelig en forskel.

  SvarSlet
 4. Malou: Det er vi hermed enige om - altså at den kondenserede mælk gør noget godt for isen.
  Jeg tror også jeg vil prøve at eksperimentere lidt med det, næste gang jeg finder en smagsvariant jeg skal have prøvet.

  SvarSlet