Næææ se - et indlæg!
Jo tak, her går det godt - men travlt. Det har bla. betydet at jeg her efter nytår har tilmeldt mig Aarstidernes måltidskasser, fordi jeg simpelthen er så umotiveret til selv at finde på noget. Og så slipper jeg også for at handle ret meget, og få de dyre og tit usunde impulskøb med hjem.
Eller - dvs. i mandags kom vores måltidskasse så aldrig, så kl. 17.30 måtte vi en tur på Sunset. Men jeg håber det er en enlig svale, og at det kører igen fra i morgen, hvor næste kasse skal ankomme.
Nå men det er jo blevet så vældig populært at lave ingefærshots her i vintersæsonen, og jeg er også hoppet på bølgen.
Det er også populært at putte frisk gurkemeje i, og hvor man før aldrig så denne råvare nogen steder, får man dem nærmest kastet i nakken i alle større supermarkeder nu, og det er jo dejligt at det er blevet så let tilgængeligt.
Jeg har lavet drikken i ca. et par måneder efterhånden og tager to snapseglas hver morgen, eller i hvert fald så tit jeg husker det - jeg har været omkring forskellige måder at lave den på, og har vist endelig fundet den der virker bedst for mig, så nu må det være på tide at dele den.
I starten kasserede jeg skiverne af ingefær og gurkemeje når saften var siet fra, men i dag har jeg for første gang blendet blandingen inden den blev siet, da jeg bilder mig selv ind at der bliver udnyttet mere på den måde (til gengæld har jeg nu en flot gul plastik-blenderkande).
Jeg er stadig i tvivl mht. kogetiden - mange siger mellem 20 og 45 minutters kogning, men jeg synes det er voldsomt meget - jeg har ikke noget belæg for at mene at alt det gode bliver kogt væk, men det passer mig bedre kun at koge den i ca. 5 minutter, og den får stadig rigeligt med smag - så 5 minutter er udgangspunktet.
I den første portion brugte jeg også hvidløg, men det har jeg droppet igen, så jeg ikke behøver bekymre mig så meget om hvem jeg går og ånder på hver dag - men vil du tilsætte hvidløg, så brug ca. 1/2-1 helt hvidløg til nedenstående portion, mas fedene let mellem en træ-palet og et skærebræt (i den opskrift jeg tog det fra, stod der at hvidløget helst ikke måtte komme i berøring med metal, men jeg har ingen anelse om hvorfor), og kog dem med fra start, så man sikrer at alle jordbakterier slås ihjel. Ellers kan man komme grueligt galt afsted med pølseforgiftning.
Udover ingefæren og gurkemejen (som efter sigende jo nærmest er endnu sundere end ingefær) bruger jeg:
- friskpresset citronsaft - i starten kogte jeg resten af citronen med, efter at have presset saften, da skallen også indeholder nogle gode ting (men selvfølgelig kun hvis man bruger usprøjtede/økologiske citroner), men det blev lidt for bittert, så det er jeg gået væk fra igen. I stedet "skræller" jeg citronerne med et juliennejern, og gemmer skallen i fryseren, til hvis jeg engang skal lave en kage eller dessert, hvor det kan bruges.
Saften tilføjes først når drikken er kølet noget af - igen har jeg ikke noget belæg for at mene at det er bedst, men jeg bilder mig ind at saften er sundest når den ikke er kogt.
- honning - det bedste er at bruge en raw/koldslynget honning da den indeholder flest af de gode stoffer, men det har jeg ikke (endnu), så indtil videre har jeg bare brugt en økologisk akaciehonning, eller en vild honning jeg har købt på Kreta. Det kan godt være den ikke indeholder så mange gode ting, men jeg har en beholdning der skal bruges inden der bliver købt mere. Og så er drikken også alt for krads hvis ikke man tilsætter noget sødt, så honning skal der i.
Især hvis man bruger raw/koldslynget honning er det også vigtigt først at tilsætte det når drikken er kølet af, til ca. under 40 grader, så den ikke mister de gode egenskaber.
- ægte kanel - og her er det vigtigt at det er den ægte Ceylon kanel, da den billige/almindelige kanel ikke er god i større mængder.
Søg evt. efter "honning kanel" på nettet, og det vælter frem med dårligdomme, som disse to ting er godt imod, og især i fællesskab.
- cayennepeber - det giver et godt kick, og skulle især være godt hvis man er på vej til at blive småsyg.
Ingefærshot:
ca. 2 liter
1,75 liter vand
300 g frisk ingefær skåret i skiver (hvis man bruger økologisk er det ikke nødvendigt at skrælle den, bare fjern de grimmeste knuder - hvis den skal skrælles er det nemmest at gøre med en teske, hvor man bare gnubber skrællen af)
ca. 40-50 g frisk gurkemeje skåret i skiver (samme som ingefær - gnub evt. skind af, eller behold det på hvis økologisk - og sørg for at bruge handsker og et skærebræt der godt må blive farvet, for gurkemeje farver RIGTIG meget, og er nærmest umulig at få af feks. plasticskåle osv.)
saft af 4 citroner (jeg bruger økologiske, og gemmer som sagt skrællen i fryseren)
5-6 spsk honning (helst raw/koldslynget)
2 spsk ægte kanelpulver (Ceylon kanel)
ca. 1/4 tsk cayennepeber
Kog vand, ingefær og gurkemeje i ca. 5 minutter, tag gryden af varmen og sæt den på en rist mens den køler lidt af.
Blend det hele grundigt (pas på damp fra blenderen hvis drikken stadig er meget varm) og sæt det hele til yderligere afkøling. Hvis det skal gå lidt stærkt, kan skålen eller gryden køles af i vasken i isvand (pas dog på med at bruge plastikskål, medmindre du er ligeglad med den bliver gul).
Når drikken er kølet af til under 40 grader, tilsættes citronsaft, honning, kanel og cayennepeber, og det hele piskes godt sammen. Dæk gryden/skålen til med låg, og lad den stå ved stuetemperatur i et døgns tid, eller bare natten over.
Frossen ingefær/gurkemeje-pulp |
Hæld drikken på glasflasker og opbevar i køleskab - min erfaring er indtil videre at den sagtens kan holde sig i en måneds tid, og sikkert også længere.
Drik 2-4 cl hver morgen på tom mave - evt. tilsat en god olie med omega-3 fedtsyrer. Husk at ryste flasken inden der hældes op, da især kanelen har det med at falde til bunds i flasken.
Konklusion:
Smagen har været meget forskellig de gange jeg har lavet den, da den først var med, og nu uden hvidløg - først med kogte citronskræller, nu uden - varierende mængde honning og kanel - og nu blendet i seneste portion.
Sidste gang vil jeg faktisk næsten vove den påstand at den smagte helt godt - forudsat selvfølgelig at man kan lide smagen af primært ingenfær - denne gang hvor den er blendet, er den blevet noget mere.... skal vi sige "frisk" og krads i smagen. Man vågner i hvert fald - og det er jo selvfølgelig ikke nogen dårlig ting, hvis det er om morgenen man drikker den.
I dag har jeg også for første gang blandet den op med 1 spsk olie (hørfrø og kæmpenatlys) - og så glider den måske nok også en anelse bedre ned.
Men virker den så?
Det er jo svært at sige - reelt skulle den jo booste immunforsvaret og virke anti-inflammatorisk. Da jeg (7-9-13) sjældent er sådan alvorligt syg, udover forkølelser og ondt i halsen, så ved jeg jo reelt ikke om den virker forebyggende. Men jeg har indtil videre ikke været syg/forkølet denne vinter, og dermed heller ikke siden jeg begyndte på den, selvom der har været meget sygdom i omløb.
Flere af mine kolleger har været ramt i denne uge, og Lækkermåsen har også ligget med rigtig mande-influenza de sidste 4-5 dage, og det plejer altid at være sådan at han bliver syg, og så bliver jeg syg nogle dage efter. Men (igen - 7-9-13 - knock on wood) jeg har endnu ikke mærket nogen symptomer. Så jeg tænker at det i hvert fald ikke skader, og jeg har tænkt mig at fortsætte i hvert fald 2-3 måneder endnu.
Har du prøvet at lave en lignende drik, og har du yderligere tips til hvordan den kan blive endnu sundere, så skriv meget gerne en kommentar.
Det eneste jeg vil gøre anderledes er at først blande honningen i når blandingen er helt koldt da man mister nogle af de gode egenskaber ved honningen ved varm temperatur. Det fik jeg fortalt af min bror som tit laver ingefær shot :)
SvarSletTak for info - jeg har læst andre steder at drikken bare skal under ca. 40 grader for at honningen bevarer de gode egenskaber, men man kan sagtens piske den ud selvom drikken er mere kølig, så det kan man gøre som man synes er bedst :-)
Slet