Mange flere billeder længere nede :-)
ADVARSEL - LANGT INDLÆG!
Vi har en lille madklub sammen med 4 andre - et hold venner, og et hold af deres naboer. Vi startede for ca. et år siden, og mødes 3 gange om året på skift hos hinanden, hvor værtsparret så laver en menu efter eget valg.
Eneste regel er at der skal være et tema i menuen, og det kan være alt, lige fra at samme ingrediens går igen i alle retter, alt er tilberedt på en bestemt måde (feks. på grill), maden er fra et bestemt land, eller al maden har samme farve - det er fuldstændig op til os selv. De andre skal så forsøge at gætte temaet i løbet af aftenen - og nogle tyvstarter og begynder at gætte allerede inden selve aftenen...
Første gang vi mødtes var menuen fransk, hvor vi bla. fik løgsuppe og en fransk chokoladekage - hovedretten har jeg desværre glemt.
Anden gang var hos os, hvor temaet var "Cook your own food". Vi har købt sådan en slags fondue-pander, hvis man kan kalde det det - man har sin egen lille stegepande, som varmes op over en fondue-brænder, og så steger man selv sin mad, feks. små hakkebøffer, svensk pølseret, mørbrad i karrysauce og lignende - og desserten var selvfølgelig pandekager med is, efter samme princip.
Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan lave på de pander, og det er noget man kan sidde og hygge med i rigtig lang tid. Og ikke mindst, så kan ALT tilberedes i god tid i forvejen, for der er jo stort set intet der skal være varmt når gæsterne kommer - det klarer de selv! Jeg har aldrig oplevet at være færdig i så god tid, som de par gange jeg har lavet denne menu, så det er en rigtig god ting - men det kræver at det er gæster som gider sidde ved bordet i lang tid (læs: det er ikke lige til dem med en håndfuld små børn, som skal kigges efter samtidig...)
Nå, videre til 3. gang i madklubben - der mener jeg at alle retter indeholdt en form for bær.
Nu var det så vores tur igen i lørdags (vi skifter årstider så vi alle kan få lov at holde det på forskellige tider af året), og eftersom vi jo næsten lige var hjemkommet fra Rhodos, og vi ved at vennerne er meget glade for Grækenland, så var det jo oplagt at lave dette til tema.
Vi startede ud med nogle småting, som vi i dagens anledning hellere må kalde mezze:
Mezze:
marinerede hvidløg
2 slags græske oliven, fyldt med henholdsvis hvidløg og hele mandler
græsk fetaost i firkanter
tzatziki
små sprøde brødstykker (købt i Lidl, som havde græsk uge i sidste uge - meget godt timet)
kartoffelchips (til dem som ikke kunne lide oliven)
Det hele blev anrettet i små skåle, og vi tog så hver især hvad vi havde lyst til. Dertil fik vi græsk rødvin, også købt i Lidl, og øl og sodavand.
Billeder:
Små godbidder
Efter at have fået gyros på Rhodos, måtte vi prøve selv at lave det, så vi fik anskaffet en kebab/gyros-planke med spyd, gennem en af grillklubberne vi er medlem af - den er perfekt til formålet.
Gyros:
1 nakkefilet på ca. 1,5 kg
Marinade:
(jeg har tredoblet den opskrift jeg fandt, og det var lige i underkanten til de skiver der blev ud af nakken)
9 spsk olie
6 tsk. barbecue-krydderi
6 tsk hakket frisk rosmarin
3 tsk salt
kværnet peber
3 fed presset hvidløg
3 spsk citronsaft
Kødet skæres i skiver og marinaden piskes sammen. Kødskiverne vendes godt rundt i marinaden i et lille fad, så alt kødet dækkes, og puttes i en plasticpose. Marinerer i køleskab, gerne i op til et døgn.
Kødstykkerne sættes på kebab-spydet, og undervejs kom der også en runde baconskiver på ind i mellem nogle af kødlagene. Kødskiverne kan evt. yderligere drysses med gyroskrydderi (vi havde købt noget på Rhodos, som jeg dryssede på efterhånden som det kom på spyddet)
Spyddet blev grillet i kugegrill i tæt på 8 timer ved en temperatur på mellem 90 og 120 grader - da vi havde skåret af den første gang, kom resten i grillen igen, så det inderste kunne få lidt ekstra tid.
Kødstrimlerne serveres straks, sammen med græske kartofler, græsk salat, tzatziki og varme pitabrød skåret i trekanter.
Konklusion:
Kødet fik en rigtig god smag af marinaden, så den vil vi helt sikkert bruge igen. En nakkefilet er ret fed, så det færdige kød var nok også en anelse for fedt til min/vores smag, så næste gang vil vi nok prøve med feks. lam, kylling eller okse i stedet for. Bacon giver også en god smag, så det kommer der mere af næste gang. Men absolut en positiv oplevelse, og lidt blæret at kunne stå der og skære kød ud fra spyddet inde i køkkenet :-)
Billeder:
Nakken skåret i skiver - på hovedet igen!
Marinaden til kødet
Kød og marinade i pose
Kebab/gyrosplanken
Det første kød er kommet på spyddet, og her en runde med baconskiver
Det næsten fyldte spyd Klar til at komme i grillen
Grillen er tændt op med briketter i siderne, og sølvpapir skåner planken for den værste varme - den skal helt ned mellem kullene at stå!
Den færdige gyros
Og her bliver den skåret ud
Klar til servering
Græske kartofler:
5-6 store bagekartofler skåret i både, og derefter evt. halveret
olivenolie
friskhakket rosmarin
flagesalt
Kartoffelbådene lægges i en gryde i koldt vand, og bringes til kogepunktet. Derefter slukkes for gryden, og kartoflerne står i vandet i 5 minutter. Derefter hældes de i en sigte og skylles med kodt vand, til de er blevet næsten afkølede.
Kartoffelbådene tørres nu, enten i et rent viskestykke eller i køkkenrulle, så alt vandet tørres af. Det skulle gøre at de nemmere bliver sprøde i ovnen.
En bradepande varmes op sammen med ovnen til 250 grader med grill, og når den er varm, hældes kartoflerne på den varme plade, blandes med nogle spsk olivenolie, og drysses med rosmarin og salt. Bages i ca. 30-40 minutter alt efter størrelsen, og vendes nogle gange undervejs.
Konklusion:
De blev ikke sprøde udvendigt som jeg gerne vil have, og det var netop derfor jeg forsøgte med denne fremgangsmåde. Så jeg mangler endnu den helt perfekte opskrift til sprøde kartofler! Men de fik en pæn farve, og jeg tror helt sikkert den høje varme er den rigtige fremgangsmåde.
Billeder:
Kartoflerne bliver tørret efter en kort tur i varmt vand
Det færdige resultat
1½ agurk, skrællet, skåret på langs, kerner fjernet, igen skåret på langs og derefter skåret i skiver
6 mellemstore tomater, skåret i mundrette bidder
2 små rødløg, skåret i kvarte og derefter i tynde skiver
1 grøn + 1 rød peber, renset for kerner, skåret i tern
ca. 75 gram hele Kalamat oliven med sten
ca. 250 gram fetaost i blok, skåret i så tynde skiver så man stadig kan få dem hele af kniven, og derefter halveret
Dressing til græsk salat:
1 spsk olivenolie
½ spsk rødvinseddike (eller evt. citronsaft)
1 fed knus hvidløg
1/4 tsk salt
½ tsk tørret oregano
friskkværnet peber
Desuden tilsatte jeg 1 tsk krydderiblanding til græsk salat, købt på Rhodos
Grøntsagerne til salaten blandes med let hånd i et stort fad, dressingen dryppes over kort tid inden servering, og fetaosten lægges ovenpå. Osten dryppes med lidt olivenolie og drysses evt. med lidt oregano, eller en krydderiblanding til fetaost, som vi også købte på Rhodos.
Konklusion:
Der er jo ikke den store smag i sig selv i selve grøntsagerne, men samlet set med oliven og osten er den god. Især Kalamata oliven overraskede mig positivt - vi købte dem på Rhodos, og jeg ved ikke om jeg lige har smagt den type før, men jeg synes de var gode. Meget smag, og ikke bitre.
Billeder:
Den næsten færdige salat
Så er den klar med feta
Tzatziki:
1 liter græsk youghurt (jeg brugte halvt 2% og halvt 10% fra Antos - det gav en god balance, synes jeg)
2 agurker, skrællet, kerner fjernet og finthakket
6 fed hvidløg, finthakket
2 spsk olivenolie
2 tsk rødvinseddike
salt og friskkværnet peber
lidt tzatziki-krydderi til pynt (også købt på Rhodos)
De hakkede agurker blandes i youghurten, sammen med hvidløg, olie og eddike, og der smages til emd salt og peber. (Normalt plejer jeg ikke at skrælle eller udkerne agurkerne, men til gengæld putter jeg dem i en sigte, drysser med salt og udvander dem - opskriften her fremgik af et "viskestykke" vi købte på Rhodos, og det fungerede også fint eftersom kernerne blev fjernet, og dermed det meste af vandet i agurken - og så behøver man heller ikke vente på udvandingen).
Blandingen anrettes i en skål og drysses med lidt af krydderiblandingen til pynt.
Konklusion:
Som nævnt plejer jeg ikke at hakke agurkerne, men at rive dem, så konsistensen var lidt anderledes - men den smagte godt, og så længe der er hvidløg i, så er formen på agurkerne næsten lige meget :-)
Billeder:
De to slags græsk youghurt blandes
De hakkede agurker
Og den færdige tzatziki på hovedet
Grillede pitabrød:
4-5 hele pitabrød, skåret i 6 eller 8 trekanter
olivenolie
flagesalt
oregano
Pitabrødene skæres i trekanter (6 eller 8 pr. brød - jeg brugte 8), dryppes med lidt olivenolie på den ene side, og drysses med lidt flagesalt. Varmes i ovnen, på en pande, på grill eller hvad man nu lyster, til de er let sprøde og gyldne på øverste side (jeg brugte ovnen).
Konklusion:
Brødene endte med at få lidt for meget og blive lidt for brune på oversiden, men bortset fra det fungerede det fint at den ene side blev sprød, og den anden side var stadig lidt blød. Lidt mere salt næste gang, og måske lidt oregano også, og så knap så brune - så tror jeg den er der!
Billeder:
De udskårne pitabrød (billeder af de færdige brød ses længere nede på min tallerken)
Og sådan så min tallerken ud fra hovedretten:
Menukortet sagde der var "timianhonning" i, og det var egentlig meningen jeg ville have købt noget lokalt honning på Rhodos, men det glemte jeg igen. Så selvom jeg reelt ikke ved om timianhonning er honning lavet på timianblomster, eller honning hvor der er blandet timian i, så gjorde jeg nedenstående...
Bagte æbler og græsk youghurt med timianhonning og valnødder:
6 gode madæbler (jeg brugte Elstar)
lidt flydende honning
kanel
ca. 1½-2 dl græsk youghurt (her brugte jeg kun 10%, da jeg synes 2% var for syrlig)
3 spsk flydende honning
2 ml tørret timian
en god håndfuld valnøddekerner, grofthakkede
Æblerne vaskes og udkernes (nemmest med sådan en udstikkerdims, men kan også gøres med en lang skarp kniv) og der skæres lidt af bunden så de står lige.
Der hældes lidt flydende honning rundt om kanten og drysses med kanel - bages ved 210 grader i ca. 20-30 minutter til æblerne begynder at "boble".
Honning varmes op med timian (det skulle frigive mere smag) og afkøles lidt. Blandes i youghurten sammen med de hakkede valnødder, og serveres til de bagte æbler.
Konklusion:
Fin efterårsdessert, som man godt kan bilde sig selv ind er græsk - youghurten overraskede mig positivt, men jeg har vist heller aldrig rigtig brugt 10% varianten før.
Billeder:
Æblerne er klar til at komme i ovnen
De har fået en krave på af honning
Mmmm.... dejlig snasket
Alt i alt en supergod menu, og en hyggelig aften, hvor vi også fik spillet lidt Trivial Pursuit i rejseudgaven. Desværre fik Lækkermåsen det lidt skidt sidst på aftenen, og endte med at falde i søvn inde hos Bonussønnen inden gæsterne tog hjem - han havde vist spist for meget... (Men han har det fint nok i dag).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar