lørdag den 31. december 2011

Opskrift: Dessert nøddekurve / nøddeskåle


Vi har nået årets sidste dag, og desserten denne nytårsaften, hvor vi får gæster, kommer til at bestå af 3 eller 4 slags is (har ikke helt bestemt mig for om de alle kommer på bordet), serveret i en hjemmelavet nøddekurv, penslet med chokolade (for at den ikke så hurtigt bliver blød med is i).

Jeg fandt opskriften på nøddekurve på Grillguru.dk, og lavede 1½ gange portionen - vi bliver 7 i aften, og jeg ville gerne være sikker på der blev nok kurve til at det ikke var jordens undergang, hvis et par stykker mislykkedes.
Det viste sig at være en god plan.

Nøddekurve:
ca. 12 stk.

75 g smør
112 g sukker
3/4 dl lys sirup
75 g mel
75 g finthakkede hasselnødder

Smelt smør i en gryde, og hæld sukker og sirup i. Tag gryden af varmen og bland mel og nødder i - dejen skal være tyk og nærmest havregrødsagtig.
Dejen sættes i klatter på en plade med bagepapir - der skal være god afstand imellem, da de flyder ret meget ud. Jeg havde kun 4 kager på af gangen.
Bag dem i 9 minutter ved. ca. 175 grader varmluft (jeg skruede lidt ned undervejs) - hold godt øje med at de ikke bliver for mørke i kanterne.
Tag pladen ud og lad kagerne køle af et par minutter - løsn dem derefter fra bagepapiret med feks. en bred spartel eller paletkniv (hjælp lidt med en hånd i den anden side da de klistrer en del) og løft dem hurtigt over på et omvendt glas, en lille skål eller feks. en te- eller kaffekop. Klem kanten lidt sammen så faconen bliver som en lille kurv/skål.
Lad dem køle af før de løsnes forsigtigt fra koppen/skålen - de kan godt ske at ville "hænge" lidt, så man skal lige holde øje med at der ikke kommer for store revner i. De kan reddes inden de bliver helt kolde, hvis man lige klemmer lidt sammen der hvor revnerne er.
Når kurvene er kølet helt af, pensles de indvendigt med smeltet mørk chokolade, og opbevares i en kagedåse indtil servering.



Konklusion:

Det drillede lidt med at finde den rigtige facon at forme kurvene over - jeg prøvede med både glas, små skåle og diverse andre ting, inden jeg fandt den rigtige størrelse og facon i nogle tekopper. Kopperne er firkantede i bunden, så det blev kurvene også, og det var egentlig fint.
Jeg var bange for at de ville blive for mørke og brændte, så de blev måske bagt lige i underkanten - i hvert fald var de en smule bløde i bunden efter de var kølet af - men chokoladen hjælper til med at holde faconen.
Jeg ved ikke om de bliver spist sammen med isen i aften - men smagen er udmærket (der var flere mislykkede eksemplarer jeg kunne testsmage), selvom den nok hurtigt kan blive for sød.
Alt i alt gik det nogenlunde smertefrit, og var ikke helt så svært som jeg havde frygtet - og det er væsentligt billigere end at skulle købe kurvene færdige.
Så det er bare med at prøve.

Sådan kom de første 4 til at se ud
Til sidst skal der lyde et Godt Nytår til dem der måtte læse med - jeg har ikke tænkt mig at komme med nogen opsummering af 2011, men vil nøjes med at se frem imod 2012, hvor der forhåbentlig kommer en masse nye ting på bloggen.
Pas på jer selv og hinanden i aften :-)

søndag den 25. december 2011

Opskrift: Jule-Bounty og snedryssede marcipankugler med nougat og chokolade


Nu er det 1. juledag, og jeg håber alle har haft en skøn juleaften.

I år har vi været hos mine forældre, sammen med Lækkermåsens far - vi havde ingen madpligter og kunne derfor næsten bare komme og sætte os til bords (Lækkermåsen skulle bare lige hjælpe med de brune kartofler, da han er meget kritisk med dem - og mit job består i at smage andeSOVSEN til, i selskab med de franske kartofler. Så er det jul for mig).
Da vi så ikke selv skulle holde jul, har jeg heller ikke været voldsomt aktiv mht. fremstilling af kager, konfekt osv. Men juleaftensdag til frokost var min søster og svoger på besøg sammen med børnene, for at vi lige kunne få udvekslet nogle gaver vi hver især skulle have med derhen hvor vi skulle holde jul - vi fik sild, hjemmelavet karrysalat, æg og rejer, og leverpostej med bacon og svampe - og så syntes jeg også der lige skulle være lidt hjemmelavet til "dessert".

Jeg har gået og leget lidt med tanken om selv at prøve at lave kondenseret mælk, og havde derfor taget en rest af den købte op fra fryseren for en uges tid siden, fordi jeg ville sammenligne smagen. Men den hjemmelavede udgave er ikke blevet til noget endnu, og for at den optøede mælk ikke skulle stå og kede sig i køleskabet, endte noget af den sine dage i hjemmelavet Bounty.
Jeg har set dem flere steder, så reelt er jeg ikke gået ud fra nogen bestemt opskrift - der kom kokos i mælken til den virkede fast nok til at lave figurer af. I stedet for "bare" at lave dem aflange, kom nogle af alle mine små udstikkerfigurer endelig ind i billedet - det er jo trods alt jul, og jeg har bare manglet en ide til at få dem brugt, nu hvor der ikke er blevet bagt småkager til julen.
Lad mig sige med det samme, at Bounty og udstikkerforme ikke nødvendigvis går særlig godt i spænd - kokosmassen er lidt svær at få ud af formene igen, men med enden af en lang ske lykkedes det at få dem prikket ud i noget der nogenlunde kan genkendes som faconer af forskellige ting.

Udover Bounty lavede jeg nogle marcipankugler med indrullet nougat, som blev dyppet i chokolade - og så var meningen at de skulle rulles i flormelis og komme til at ligne snebolde, ligesom de fine kugler Maja laver her.
Skal vi ikke bare sige at det slet ikke ville lykkes at få dem rullet og pæne - derfor blev enden på det, at de blev dyppet i chokolade og sat på en rist, og så dryssede jeg med lidt frysetørret hindbær og derefter flormelis. Derfor blev det ikke snebolde, men snedryssede marcipankugler.
Men de smager nu godt alligevel.

Jule-Bounty:
ca. 12 stk.

100 g kondenseret mælk
75 g kokosmel eller blendede kokosspåner (jeg brugte spåner)
mørk 57% chokolade
frysetørret hindbær til pynt

Mælk blandes godt med kokos til massen er fast nok til at forme til små brød, eller der udstikkes figures som forsigtigt løsnes fra formen og sættes på bagepapir.
Sæt figurerne på køl et par timer (mine stod natten over) - smelt chokolade over vandbad eller ved korte intervaller i mikroen. Løsn forsigtigt kokosfigurerne fra bagepapiret, og pensl bunden og lidt op siderne med chokolade. Sæt figurerne tilbage på bagepapiret, og pensl chokolade på resten.
Pynt med lidt knust frysetørret hindbær og stil Bounty'erne køligt til chokoladen er stivnet.

Spis og nyd.

Konklusion:

De grove kokosspåner jeg brugte giver en lidt anden, og mere tyggefast konsistent end i de rigtige Bounty, men det synes jeg nu ikke gør noget. Smagen ligner rigtig meget, og den mørke chokolade er god til dem - det kan godt blive lidt for sødt med det lyse.
Så er der en rest kondenseret mælk tilovers, er det en fin måde at få den brugt på.

Snedryssede marcipankugler med nougat og chokolade:

marcipan
nougat
mørk chokolade
frysetørret hindbær
flormelis

Små stykker af marcipan og nougat rulles sammen til kugler, som dyppes i smeltet chokolade og sættes på en dobbelt-ribbet rist, eller bagepapir. Der drysses med lidt knust frysetørret hindbær, og der sigtes flormelis over. Sættes køligt til chokoladen er stivnet.

Konklusion:

Egentlig tror jeg det er godt nok at kuglerne ikke blev totalt indhyllet i flormelis, for den ene jeg forsøgte mig med, blev meget sød. Så det lille drys sne passede fint, og det tørrede hindbær gav et fint lille syrligt modspil.
Nem og hurtig konfekt, som også ser forholdsvis pæn, og ret julet ud.


Kan du se hvad Bounty-figurerne forestiller? 


lørdag den 24. december 2011

Opskrift: Mandler med hvid chokolade og lakridspulver (næsten som Summerbirds)



Nu er det snart ved at være nu - der kan fejres jul med god samvittighed og vi kan slappe tiltrængt af i et par dage. Nok mest tiltrængt for Lækkermåsen, som har haft arbejdsuger på over 60 timer i en periode - det bliver man fysisk træt af.
Så må der lidt sukker til at live ham op med - og efter successen med efterligningen af A-lakridserne fra Johan Bülow, fik jeg mod på at prøve med chokolade/lakridsmandlerne fra Summerbird.

Jeg lavede en første udgave for nogle uger siden som værtindegave til udendørs-julefrokosten, men jeg var ikke tilfreds med dem - jeg havde brugt Johan Bülow lakridspulveret, og rullede de chokoladeindsmurte mandler i det, og smagen blev lige lovlig lakridset og lidt bitter (for ikke at tale om hvor lidt kønne de blev, og meget ujævne i faconen).
Men nu hvor jeg har fået fat i det gode lakridspulver fra T.I., skulle det prøves igen - og det gik meget bedre denne gang. Måske også fordi jeg nøjedes med at drysse pulveret på, i stedet for at rulle mandlerne i det.

Jeg har taget udgangspunkt i Louisa Lorangs opskrift her, men brugte hvid chokolade ligesom Summerbird, og udelod desuden kakaopulveret. Summerbird bruger også en eller anden form for citronsmag i deres, men det vidste jeg ikke lige hvordan jeg skulle få indarbejdet, så det må blive en anden gang.
Mængderne er ikke helt nøjagtige da jeg fik chokolade i overskud første gang - så smelt evt. lidt chokolade ad gangen.
Første gang prøvede jeg at hælde den tiloversblevne hvide chokolade ud på en silikonemåtte, glattede det ud og lod det stivne, brækkede det i mindre stykker og gemte det i en pose til jeg lavede 2. portion.
Det fungerede fint.
Ikke noget chokoladespild dér.

Mandler med hvid chokolade og lakridspulver:

ca. 100 g mandler
ca. 100 g hvid chokolade af god kvalitet (jeg bruger Callebaut knapper)
fint lakridspulver

Mandlerne ristes i forvarmet ovn ved 180 grader almindelig varme i 8 minutter, og afkøles helt.
Chokoladen smeltes forsigtigt over vandbad, eller i korte intervaller i mikroen. Mandlerne dyppes i chokoladen med en gaffel, overskydende chokolade tørres af på kanten af skålen, og mandlerne lægges forsigtigt på bagepapir (forsigtigt så overfladen bliver pæn og jævn).
Der drysses med lakridspulver så overfladen dækkes - mandlerne stilles køligt til chokoladen er stivnet, og de slynges lige rundt i en skål sammen med det overskydende lakridspulver. Og så er der serveret.

Konklusion:

Helt 100% lige så gode som Summerbirds er de ikke (måske er det citronsmagen der mangler - kan man mon få det frysetørret?) - men til en brøkdel af prisen går det absolut an. De bliver helt sikkert lavet igen, også som værtindegave, hvis jeg får brug for det. Nu skal jeg bare lige have købt nogle cellofanposer som de kan pakkes pænt ind i - og det har af en af de lokale kontorartikelforsyninger heldigvis.

Til sidst i denne post vil jeg ønske alle der kigger forbi en rigtig glædelig jul - jeg håber i får en dejlig aften i selskab med jeres nærmeste, og at både mad, det sociale og gaver går op i en højere enhed.

Glade dejlige jul - nu ska' vi snart ha' fugl!!

mandag den 19. december 2011

Secret Recipe Club December: Not-so-blonde Chocolate Chip Banana Blondies



I feel it in my fingers
I feel it in my toes
Christmas is all around me 
and so the feeling grows

1st warning: If you only want to read about food and the SRC, please scroll down to the next line in bold - non-food-related stuff coming up first.
2nd warning: Long post

The 4 lines above are from the song Christmas Is All Around (Youtube video in link), featured in my absolute favorite Christmas movie - Love Actually with Hugh Grant and a lot of other great British actors (and a few American as well). I don't know if any of you from the US know this movie, but if not, you should check it out. 
Like now. 

You won't regret it if you are even slightly romantic. I think even Hubby cried a little when we saw it the first time.
Please don't tell him I told you.

The song is originally by Wet Wet Wet and is called Love Is All Around (another Youtube video in link). No sorry, that's not true - they made a cover version of the original song from The Troggs (this is not a Youtube link - just a Wiki one), but the WWW version was a huge hit and must be the most well-known.
At least until Billy Mack came along in Love Actually and made his... shall we say, unforgettable version.

So why all this about a Christmas movie and a song? No idea whatsoever. For some reason I just suddenly thought of this song when I started writing the December post for the SRC. And since this is the Christmas month, what better way to start this post than with some Christmas lyrics.
Or not.

Anyway, if it makes at least one of you watch the movie (and like it), it will be worth all the people who already skipped my post because they thought they ended up the wrong place when they thought they were going to read about food but couldn't find it (long sentence - breathe now, please).

Enough about songs, movies and Christmas. Let's move on to what this should be all about.
Food and the Secret Recipe Club.

If you only want to read about food and the SRC, this is where you should scroll down to.

I've been a part of the SRC since August 2011 (you can read all about SCR, and join here!), and I've found so many great new blogs to seek inspiration from.
This month, I got a vegetarian blog, Thrifty Veggie Mama (TVM), written by Jamie who is a SAHM to 3 lovely kids (I love G's blonde curls!).
Her family became vegetarian in 2010, and she has shared a lot of great recipes since then.

I didn't really have any doubts what to make when I saw it - the vegan and glutenfree Chocolate Chip Blondies(Recipe is originally from Chocolate Covered Katie (CCK), and you will have to go to her site for the recipe, as Jamie doesn't include the recipe in her own post, but links to CCK (I checked with hostess Angie to be sure it was ok to use such a post for SRC, and it should be fine. Just in case anyone was wondering)).
It's been a while since I baked any cakes, and I've seen the blondie things everywhere on the net lately, so this was a nice opportunity to combine my growing cake desire with the urge to see if the blondie thing is really such a big deal.

It is.

I did make a few changes, however, so I cannot tell you how TVM/CCK's original recipe would turn out - but if it is anywhere near my result, I can only recommend you give it a try.
Since the color of my blondies did not turn out that blonde (see below for explanation), and since I added some banana, I have changed the name of the recipe. So here are my

Not-so-blonde Chocolate Chip Banana Blondies:
- adapted from Thrifty Veggie Mama/Chocolate Covered Katie

Notes:

Boiled Kala Chana 
- I used the black type of chickpeas called Kala Chana, or Bengal Gram - they will make the batter a lot darker than if you use ordinary chickpeas, so that's the reason why they turned out not-so-blonde. From what I could find, Kala Chana is a bit more healthy than the normal lighter chickpeas, but use whatever you want or have access to
- I added a bit of baking soda to the Kala Chana when boiling them - this makes them more tender (and also makes them cook faster), which is good when you want to use them for cakes, hummus etc.
- To finish the Kala Chana/chickpea story, please soak and boil them yourself instead of buying the cans. It is much cheaper, and if you soak an entire bag, boil it with some herbs, salt, paprika, maybe a bit of chili and onion powder, and then put them in a ziplog bag in the freezer, you will always have chickpeas ready for soups, stews or just for a snack. They also taste great straight out of the pot, or you could bake them in the oven with some olive oil and extra spices until crisp. Or you can use them in a tomato sauce as sub for pasta, if you're on a low-carb diet. But that's another story for another recipe.
(Disclaimer: Please don't add the spices if you want to use them for cakes and desserts - unless you like spices in your cakes. I cooked a separate batch without spices (but with baking soda) for the cake, and the rest with spices for the freezer)
- CCK's recipe suggests replacing some of the peanut butter with apple sauce, if you want less fat - I didn't (want less fat, that is), so I used peanut butter as well as apple sauce - just to try it, and because I actually happened to have some homemade apple sauce in the freezer
- I added ½ a banana because I had a very ripe one that had to be used - then I tasted the batter (which you can do without worries since it doesn't have any raw eggs in it) and decided that was enough. I didn't want it to be a banana cake, so just a slight hint of banana was fine
- I added both dark and white chocolate chips, just because I could - and I used a little more than CCK

Let's get on with the recipe.

1 1/2 cup chickpeas/Kala Chana / 250 grams boiled weight (they will approx. double in weight when boiled so if you boil them just for this one recipe, you should use approx. 125 grams raw weight)
3/4 cup dark muscovado sugar
1/8 tsp fine sea salt
2 tsp vanilla extract (homemade - if you haven't got any, please make some)
1/4 cup ground flax (on my scales, they weighed 40 g, not 20 like in CCK's recipe)

1/4 cup smooth peanut butter 



½ cup unsweetened apple sauce (can be omitted or used as sub for the peanut butter. Personally, I don't think you should skip the peanut butter, as it gives a great taste - in fact next time, I will probably use a little more)
½ very ripe banana
1/4 cup dark chocolate chips (57%)
1/4 cup white chocolate chips
3/4 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda


Preheat oven to 350 degrees Fahrenheit (175 Celsius). Blend everything from chickpeas to banana until the mixture is smooth.
Mix in both types of chocolate chips and finally the baking powder and baking soda.
Pour batter into a baking pan that is greased (I use grease in a spray can) or lined with tinfoil (which you could also grease just to be sure)
Bake for approx. 40 minutes. The cake should still look a little undercooked, but it will firm up a bit after it has cooled.
After cooling down, cut into preferred size squares (or triangles - or circles - or whatever floats your boat) - smaller sizes are easier to handle, as this cake is quite gooey. 
Trust me on this one.

Conclusion:

The short conclusion: Gooey is good.
The long conclusion: Very gooey is very good.

It's hard to believe this cake is actually sort of healthy - proteins and fibres from the chickpeas, healthy fat from the flax, dark chocolate and peanut butter - no unhealthy fat from butter, cream or eggs.
We've been eating it as it is over the past couple of days, and even when standing uncovered on a plate in the kitchen for 2 days, it is still gooey, moist and delicious.
I'm not sure what would go best with it, if you would like to serve it with something - ice cream might be too sweet, so I think some fresh fruit, preferably a little tart, would be good.
No matter what - please try this, or the original version from TVM/CCK

You will not regret it if you like gooey.

--

torsdag den 15. december 2011

Opskrift: Sød lakrids med chokolade og lakridspulver (eller A-lakrids næsten som Johan Bülows), og anbefaling af lakridspulver



Da jeg så Hanne K's lakridser, som er en efterligning af Johan Bülows A-lakridser, vidste jeg at jeg var nød til at gøre forsøget også på et tidspunkt.
Jeg skulle bruge en værtindegave til vores årlige julefrokost med naboerne her til weekenden, så heldigvis var der tid til at lege lidt i køkkenet i går, efter at de sidste par uger har budt på en del hjemmearbejde om aftenen.

Jeg gjorde mere eller mindre som Hanne, men brugte dog 57,8% mørk chokolade fra Callebaut, da jeg ikke havde noget lys. Det tror jeg nu heller ikke nødvendigvis de blev ringere af.

Chokoladen tørrer på den nye rist
Så fik jeg også samtidig indviet min nye runde bagerist, som Kop & Kande fik solgt mig sidste weekend. Jeg har længe gerne villet have en med dobbelte ribber, så små ting ikke så nemt falder igennem, men det eneste sted jeg har kunnet finde dem er i en netshop, og jeg har det skidt med at betale for fragten.
Så selvom den her er rund, og dermed måske ikke så stor som den fra Paderna, så må den gøre arbejdet indtil videre (synes i øvrigt det er fedt at K&K har fået så mange kageprodukter, pynt osv. - er lige før jeg kunne få lyst til at begynde at pynte kager).

Grunden til det overhovedet blev i går jeg kom i tanke om at lave dem, var at jeg i den lokale grønthandel fandt engelsk lakridspulver fra T.I. Krydderier, til den fyrstelige sum af 12 kr. for 60 gram (og skulle man være så letsindig at købe to poser, så kan man få dem for 22 kr. De har alverdens krydderier, så man behøver ikke engang bruge alle sine penge på lakridspulver - medmindre man har lyst).
Pulveret er helt fintstødt, hvilket jeg synes kan være et problem med Johan Bülows eget lakridspulver - altså at det ikke er helt fint, men har større "krystaller", som godt kan blive lidt for meget, hvis man bruger det til slik og konfekt.
Så det skulle prøves med sådan en pose, og jeg er meget positivt overrasket. Både over smagen, som jeg synes er mindst lige så god som Bülows (faktisk bedre, igen pga. konsistensen og at den er knap så intens), og selvfølgelig prisen.
Har du ikke en forretning i nærheden der sælger krydderier fra T.I., så kan der bestilles fra hjemmesiden - lakridspulveret findes under Krydderier - Diverse, og så ned under Lakrids pulver engelsk. Og de har også mange andre interessante ting, udover krydderier.

Sød lakrids med chokolade og lakridspulver:
ca. 300-350 g

De ligner nærmest sådan nogle salmiak-bolcher
200 g sød finsk lakrids
ca. 150 g mørk chokolade 57,8% (jeg brugte knapper - hvis man bruger pladechokolade, hakkes det i mindre stykker)
fintstødt lakridspulver

Lakridsen skæres evt. i mindre stykker, afhængig af størrelse (jeg delte dem i to, da jeg synes de var lige store nok).
Chokoladen smeltes over vandbad, eller ved at varme godt halvdelen i mikroen i intervaller på ca. 20 sekunder, og når det er ved at være smeltet, så røres resten i til det hele er smeltet. Bliver den for tyk, giver man lige hele portionen 10 sekunder mere.
Lakridserne dyppes i chokolade, og lægges derefter på bageristen, som står oven på et stykke bagepapir.
Lav ca. 6-8 stykker af gangen, og drys med lakridspulver inden chokoladen størkner. Hvor meget pulver der skal på er en smagssag - jeg dækkede overfladen mere eller mindre, men man kan selvfølgelig sagtens nøjes med mindre (jeg brugte i øvrigt en lille sigte, men en strødåse som Hanne nævner vil også være god).
Stil lakridserne køligt til chokoladen er stivnet, og vip dem derefter forsigtigt af bageristen (der kan godt hænge noget chokolade i rist-stængerne) - ryst dem rundt et par omgange i en skål med det overskydende lakridspulver (derfor det er en god ide med bagepapiret nedenunder, så er det nemt at hælde i skålen - og det pulver der bliver til overs og ikke hænger ved lakridserne, det kan sigtes og genbruges), og opbevar dem derefter i en dåse.
Hvis de når så langt.

Konklusion:

Det meget fine pulver
Jeg kan kun sige tak til Hanne for inspirationen - de smager forrygende. De bliver selvfølgelig ikke helt så pæne i faconen som dem man køber, men mon ikke de fleste kan abstrahere fra det.
Jeg har aldrig selv betalt for en bøtte af den rigtige A-lakrids (har kun fået dem som gave), men jeg tror heller aldrig jeg kommer til det, nu hvor denne løsning er fundet. Den er så tæt på originalen som næsten muligt (om man så vil bruge lys eller mørk chokolade kommer an på smag).
Alt i alt har en portion på ca. 300-350 g kostet mig ca. 20 kr. til lakrids, 12 kr. til chokolade, og næsten ingenting til  lakridspulver. Det giver en pris på ca. 10-11 kr. pr. 100 g.
Johan Bülows forhandlere skal have ca. 65 kr. for 175 g. You do the math.
Men så er hans lakrids også glutenfri.

lørdag den 10. december 2011

Opskrift: Taco krydderi


Som sidst beskrevet her, er jeg stor tilhænger af selv at lave krydderiblandinger - det er nemt, meget billigere end at købe de færdige blandinger (på længere sigt i hvert fald), og så ved man nøjagtigt hvad der er i, og undgår diverse mærkelige tilsætningsstoffer, og mest af alt - en overdreven mængde salt.

De blandinger jeg pt. har i skuffen er cajun/creoler, fajita og taco - og især de to sidste bliver jævnligt brugt.
Fajitamix har jeg skrevet om her - nu må det vist være på tide at afsløre taco krydderiet.

Det bruges feks. til hakket kød i tacoskaller og mexicanske pandekager, men i dag har det fået lov at krydre nogle strimler af okseinderlår, som skal steges sammen med løg og broccoli, og serveres sammen med en pastasalat.

***Opdatering 21.02.2012  - Den udgave af taco krydderiet jeg plejede at lave, fandt jeg hos Closet Cooking - men for ikke så længe siden prøvede jeg i stedet en udgave fra The Yummy Life, og den er jeg efterfølgende gået over til. Udover ingredienserne fra Closet Cooking, indeholder den også stødt koriander og kakaopulver, samt majsstivelse, som er godt hvis man bruger det til hakket kød til feks. tacoskaller, og det gerne må hænge lidt sammen. Opskriften nedenunder er derfor nu fra The Yummy Life***.

Taco krydderi:
(jeg ganger op eller dividerer ned, afhængig af størrelsen på det glas jeg opbevarer det i)

1-4 spsk stødt chili (der kan være stor forskel på styrken i sådan noget chili, så start evt. med meget mindre og smag dig frem - jeg bruger som regel en sød chili, som er et blandingskrydderi, og som ikke er så stærkt - der skal også cayenne i, og det er stærkt nok i sig selv, så man kan uden problemer helt undlade den almindelige stødte chili)
1½ spsk paprika
1½ tsk røget paprika
1/8 tsk cayennepeber
1 spsk stødt spidskommen (evt. hele frø der ristes og kværnes)
1 tsk stødt koriander
1 spsk hvidløgspulver
1½ tsk løgpulver
1½ tsk usødet kakaopulver
1 spsk tørret oregano (kværn evt. oreganoen i en kaffekværn eller god blender, da den ellers kan have tendens til at samle sig i "klumper" i blandingen)
1-2 spsk fint havsalt (afhænger af om man hellere vil smage til med salt i den færdige ret)
3/4 spsk friskkværnet peber
evt. 2 spsk Maizena

Bland alle krydderier og opbevar blandingen i et lukket krydderiglas.

Til tacokød:
Steg ½ kg hakket okse-, kyllinge- eller kalkunkød til det er gennemstegt (hvis kylling eller kalkun, steges det i 2 spsk rapsolie), og hæld evt. fedt fra.
Tilsæt ca. 4 spsk tacokrydderi og bland grundigt med kødet.
Tilsæt 1,75 dl vand og bring i kog. Lad simre uden låg til blandingen tykner, ca. 5-10 minutter. Smag til med salt og chilipulver efter smag.
Passer til ca. 12 tacoskaller.

Konklusion:

Jeg har ikke købt de færdige taco krydderiblandinger efter at jeg begyndte at bruge disse opskrifter - de smager lige så godt, hvis ikke bedre, og anvendelsesmulighederne er mange, så jeg kan kun anbefale at prøve!

søndag den 4. december 2011

Low carb/LCHF og almindelig opskrift: Karrysalat



I går var vi til sammenskuds julefrokost (hvor vi i øvrigt sad ude hele aftenen, på en overdækket terrasse der var afskærmet, og hvor vi sad pakket ind i tæpper og soveposer og varmede os med gasvarmere - fantastisk hyggeligt, og første gang jeg har fået julefrokost på dén måde! (og i det hele taget har siddet ude på denne årstid)), hvor vores opgave var at tage sild, karrysalat, rejer og æg, og frugtsalat med.
Det nemmeste ville jo have været at købe sig fra karrysalaten, men jeg er vokset op med min mors hjemmelavede udgave, og selvom jeg ikke kan lave den nøjagtigt ligesom hende (og nok også tilføjer nogle flere ting), så er grundingredienserne de samme.

Nemlig:

creme fraiche
mayonnaise
karry
kogt makaroni (eller anden tyk pasta)

Der er uden tvivl nogen der mener at makaroni bare er unødvendigt fyld i en karrysalat, men den skal altså være der i min verden. Desuden putter jeg også æble, løg, syltede agurker og hakkede æg i, og alt i alt synes jeg egentlig den er ret vellykket - og meget bedre end købeversionerne, som har en tendens til at være alt for syrlige til min smag, og som generelt bare smager for syntetisk.

OBS: Hvis man vil have en mere low carb version uden makaroni, så har jeg med nogenlunde held udskiftet dette med rå champignons!

Karrysalat:
ca. 6-10 personer, alt efter hvor mange sildemadder man får spist

5 spsk god mayo (jeg bruger Hellmann's (som bruger æg fra fritgående høns))
5 spsk Cheasy fraiche 6% (den fuldfede version går selvfølgelig også an, men det er sjældent vi har den i huset)
3 tsk karry (ikke for stærk)
evt. ½ tsk gurkemeje for ekstra farve
1 madæble i meget små tern
2 spsk meget finthakket løg
2 dl kogte og afkølede suppehorn, eller makaroni klippet i mindre stykker (for low carb version, brug i stedet ca. 100 g renset vægt rå champignons i små tern)
2 hårdkogte æg, finthakket
3 skiver finthakkede syltede agurker (eller cornichoner eller kapers, eller noget andet surt)
ca. ½ tsk fint havsalt
friskkværnet peber
evt. lidt citronsaft

Rør mayo, fraiche, karry og gurkemeje sammen, og tilsæt, æble, løg, pasta, æg, syltede agurker, det meste af saltet og lidt peber.
Lad salaten trække på køl i nogle timer og smag endeligt til med salt, peber og evt. citronsaft.

Konklusion:

Det er jo allerede sagt - jeg kommer nok aldrig til at lave karrysalat på andre måder, og den fik også pæne ord med fra det øvrige selskab.
Heldigvis er der et ekstra kogt æg og nogle suppehorn i overskud, så det er nemt at røre en ny portion sammen i dag - så er der nemlig nem sildemad til aftensmaden.

onsdag den 30. november 2011

Noget om frysning af småting i silikoneforme



I weekenden lavede jeg oksefond af omtrent 6-7 kg okseben, nogenlunde efter denne opskrift - jeg startede med ca. 5 liter væske og det hele blev kogt ned til lidt under ½ liter. Mørk og koncentreret blev det, det kan nok ikke overraske.
Sidste gang jeg lavede det, frøs jeg det ned i små plasticbeholdere med ca. ½ dl i hver - men det var lidt bøvlet, og egentlig har jeg ikke plasticdimser nok til det.
What to do, what to do...
Så er det jo man kommer i tanke om at man har nogle silikoneforme liggende, som faktisk blev indkøbt til noget nær dette formål - nedfrysning af små portioner af flydende ting. Almindelige plastic isterningebakker går i stykker så snart man vrikker lidt med dem, men silikone er genialt til at få alt muligt ud af.
Det kunne også være lidt sødt at lave feks. hvidløgssmør på den måde.

Nå men i med fonden mens den stadig var lun og flydende, på køl til den var gelé-agtig, og derefter i fryseren til den var frossen. Så kunne fond-"terningerne" poppes ud af formene og hældes i en lynlåspose og puttes tilbage i fryseren, hvor det nu er nemt at tage en "terning" fond og bruge i suppe, saucer, gryderetter, eller hvad der nu skal smage af fond.

Jeg gjorde det samme med hjemmelavet pesto i mandags, og det fungerer lige så snildt (omend pesto er noget mere fedtet i konsistens end fond).

Nu skal jeg bare have købt nogle flere silikoneforme, for der var faktisk ikke plads nok.
DinoDirect har en masse lige her - og så er der gratis fragt.
Nemmere bliver det vel ikke.

tirsdag den 29. november 2011

Opskrift: Kartoffel- og porresuppe



Noget af det Lækkermåsen har svært ved at affinde sig med, er grøntsagssupper - står det til ham, er den eneste suppe der bliver serveret en klar suppe med kød- og melboller.
Så nu hvor jeg skal til at lave mad kun til mig selv nogle dage om ugen, så er det jo med at udnytte at jeg kan mæske mig i de ting han ikke kan lide.

Der er mange der laver kartoffel/porresuppe for tiden, og der er uden tvivl kun meget lidt nyt i min version - men jeg synes nu alligevel den blev så god at den skal med. Og så er det også det første måltid jeg har lavet helt fra bunden, kun til mig selv siden det blev aktuelt (hele sidste uge gik med rester fra fryseren) - så faktisk er jeg også lidt stolt af at jeg fik taget mig sammen til at lave varm mad i dag. Og jeg klarede endda ikke at spise noget inden aftensmaden, efter jeg kom hjem fra arbejde, selvom jeg ingen frokost havde fået.


Jeg har mest taget udgangspunkt i Arlas opskrift, men har ændret lidt på mængderne og skiftet ud hist og pist. Så her er min udgave af suppen.


Kartoffel- og porresuppe:
ca. 3-4 personer


ca. 2 spsk olivenolie
2 store porrer i tynde ringe (inkl. de grønne toppe, men det grimmeste skåret fra) - ca. 350 g
4 bagekartofler, skrællede og i store tern - ca. 650 g
1 tsk tørret rosmarin
½ tsk tørret esdragon
1 tsk tørret timian
½ l grøntsagsbouillon (med 1½ spsk Oscar øko pulver)
½ l skummetmælk
1 dl piskefløde
1 tsk groft salt
friskkværnet peber


pynt:
olivenolie
pesto
parmesanost
ristede pølsetern
ristede porreringe
et lille drys chipotlepulver


Varm olien op i en gryde ved middel varme (her brugte jeg trin 4 ud af 9), og tilsæt porrer, kartofler, rosmarin, esdragon og timian. Sauter grøntsagerne i ca. 15 minutter under jævnlig omrøring - grøntsagerne må ikke tage farve, så sænk temperaturen, hvis de begynder at blive brune.
Tilsæt bouillon, mælk og fløde, og bring suppen i kog - kog ved jævn varme i ca. 15 minutter, til kartoflerne er møre.
Blend suppen med stavblender direkte i gryden, kog op igen, og smag til med salt og peber.
Anret suppen og pynt med dryp af olivenolie, pesto i små pytter, smuldret parmesanost, en god spansk pølse der er ristet sprød i tern, sammen med lidt hakkede porreringe, og endelig et lille drys chipotlepulver for at give lidt "kick".


Konklusion:


Jeg var positivt overrasket - inden salt kom i gryden syntes jeg ikke suppen smagte af noget, men det hjalp med salt (og et ekstra lille drys grøntsagsbouillon) - og ikke mindst alt det der kom på som pynt. Både pølsen og parmesanen bidrog med noget god umami-smag.
Suppen mætter godt og kan bruges både som en solid forret, eller som hovedret med brød til. Og så får den en indbydende lysegrøn farve, når man bruger de grønne porretoppe.

lørdag den 26. november 2011

Og vinderen er...



Så blev det tid til at finde en vinder af madringene  fra Aldi. Der var 27 der lagde en kommentar - tak for det, dejligt at så mange havde lyst til at være med!

Jeg lod random.org gøre arbejdet (hvad skulle man dog gøre uden teknologisamfundets udgave af papirsedlerne), og nåede frem til nr.:





(spændingspause)




27!!!!



True Random Number Generator  27Powered by RANDOM.ORG


(Det kan godt være Max. tallet står til 100 når jeg udgiver indlægget (det gjorde den i eksempelvisningen), men jeg kan ikke finde ud af at få den kopieret herind så den viser det rigtigt - ergo må i bare stole på at jeg havde sat den til 27).

Eftersom der var 27 kommentarer, så var det jo rosinen i pølseenden der løb af med sejren - og det vil sige at Budgetpigen gerne må sende mig navn og adresse til hejdi snabela fiberpost punktum dk - så sender jeg ringene i løbet af næste uge.

Til lykke med gevinsten - jeg håber du bliver glad for dem!

onsdag den 23. november 2011

Coolstuff blogkonkurrence

Coolstuff afholder en blogkonkurrence, hvor man skal linke til det man ønsker sig mest i julegave hos dem.
Det vil jeg da godt give en chance, da man kan vinde et gavekort på 500 kr.

Nu er jeg endelig kommet med på iPhone dillen (efter at Lækkermåsen bestemte sig for at han måtte have den nye 4S, så jeg har arvet hans 4), så hvad andet kan man ønske sig end et iGrill stegetermometer!

igrill
Billede lånt fra Coolstuff.dk

Se flere julegaveidéer lige her!

---

Madmæssigt står det lidt stille med kreationerne lige for tiden - Lækkermåsen er begyndt med nogle anderledes arbejdstider, der gør at jeg spiser alene nogle dage. Og det betyder at projekt-tøm-fryser-for-reste-retter-som-Lækkermåsen-ikke-bryder-sig-om er gået i gang. Der skal sorteres og spises og ryddes op. Bl.a. fordi der skal være plads til hjemmelavede ting når Bonussønnen skal konfirmeres til foråret.
I går købte jeg f.eks. 20 kg oksefilet, som var på tilbud i Superbest til 100 kr. pr. kg. Vi aner ikke om det er god kvalitet, men man kan jo kun håbe. Nu ligger der i hvert fald 5 x godt 4 kgs fileter i vores, og Bonusfamiliens frysere og hygger sig indtil maj.
Planen er at det skal grilles - og derfor er det jo oplagt at ønske sig et ekstra termometer. Det ene trådløse vi har, batter ikke meget til så meget kød.

mandag den 21. november 2011

Secret Recipe Club November: Spicy grilled shrimp/Norwegian lobster tails


In my 4th month with the Secret Recipe Club (you can read all about it, and join here!), I was assigned to Mele Cotte, written by Christina (or Chris, as she is most often called) who grew up in the Boston area, and is of Italian origin (Mele Cotte means Baked Apple in Italian). 

Chris has a lot of delicious recipes, and I spent quite a while clicking through her recipe index, before I settled on the one thing that was perfect for this month's challenge - her Quick and Easy Spicy Grilled Shrimp.

First of all, it was perfect because the recipe required a Cajun spice paste/mix, and I recently made my first homemade batch of Creole/Cajun seasoning. Second, I had 2 pounds of Norwegian lobster tails in the freezer that needed to be used soon, and they could very well replace shrimp in this recipe. Third, the recipe looked easy and delicious, so there was no doubt this was what I was going to make.

Spicy grilled shrimp/Norwegian lobster tails:
- adapted from 
Mele Cotte

Notes:


- I used Norwegian lobster tails instead of shrimp because that's what I had, but I would like to try with shrimp as well

- I used my homemade Creole/Cajun seasoning for the Cajun spice paste instead of a store bought one
- I changed the quantities of the Cajun spice paste a bit, made a bigger portion, and left out the cayenne and salt, since this was already in my Cajun seasoning 
- I used a pan to sauté the tails since it was dark and cold outside, so I didn't want to use the grill - but if I'm going to make it again in the warmer months of the year, I will definitely be doing some BBQing
- I served the tails with a Maque Choux, some basmati rice and the best no-knead bread in the world


1 pound fresh Norwegian lobster tails (or shrimp) - de-shelled and de-veined (I used frozen ones, which were put in the fridge to thaw the night before) 


Cajun spice paste of:


2 tbsp homemade Creole/Cajun seasoning
2½ tsp brown sugar

4 tbsp olive oil
3 cloves pressed garlic (I used a garlic press - if blending the garlic with the other ingredients, it might cause a bitter taste that you do not want - you could also just mince it very fine with a knife)



Blend the Cajun seasoning with brown sugar and olive oil, and mix in the pressed garlic. Store in the fridge in an air tight container, or mix with the lobster tails/shrimp immediately in a bowl.
Let the tails marinate in the fridge for at least a couple of hours (mine was left there for almost 10 hours).


10 minutes before serving, pre-heat a skillet over medium-high heat, and cook the tails for approx. 4-5 minutes, turning them frequently.


Serve with lime wedges (I TOTALLY FORGOT THIS!) and your preferred side dish.


Conclusion:


Very delicious, intense and spicy/garlicky taste! I could have eaten the whole portion if Hubby had not been there. 
Unfortunately, I forgot the lime wedges which would have made them even better, but hopefully I'll remember next time. 'Cause there sure will be a next time.
Thank you Chris for this wonderful recipe :-)



---