fredag den 19. marts 2010

Opkrift: Fajita krydderi


I dag var vi nød til at finde på aftensmad ud fra hvad vi havde i hytten. Grunden til dette var et meget intimt møde med en kæmpe Mikkel Ræv i aftes ved midnatstide, på vej hjem fra en fantastisk koncert med Nephew i Herning (FAN-FUCKING-TASTIC, siger jeg jer).
Den kom pludselig løbende fra højre side af vejen, og lige ud foran os - skraldbang, sagde det så, og så er det helt 100 at der lå en meget død og nærmest halvparteret ræv på vejen bag os. Vi standsede godt nok ikke, for vi bemærkede hurtigt at bilen blev meget varm på måleren, så det var bare med at komme hjem i en ruf.
En hurtig inspektion hjemme i carporten viste også at der var en ødelagt kofanger og noget køler-værk der var stået af - en masse plasticdele kunne pilles ud, og så manglede nummerpladen i øvrigt også!

Så i dag tog jeg en hjemmearbejdsdag, mens Lækkermåsen kørte med naboen på arbejde, og så fik jeg arrangeret afhentning af bilen til værksted, og fik snakket med forsikringen. Det blev en halvdeprimerende oplevelse, men det gider vi ikke bruge tid på her, for nu handler det trods alt (mest) om mad.
Anyway - ingen af os havde den vilde lyst til at skulle handle efter arbejde, så menuen blev lavet ud fra hvad vi havde:

en pakke majspandekager
hakket oksekød
rester af southwestsalsaen fra i onsdags

Det blev så til fyldte pandekager, og så fik jeg samtidig lejlighed til at afprøve et fajita-krydderimix som jeg købte opskriften på hos www.topsecretrecipes.com (det er egentlig ikke sikkert jeg så må offentliggøre den, men jeg tager chancen - den har trods alt kun kostet 0,99 USD...)
Det er den det skal handle om her.

Portionen passer til ca. 500-600 g hakket oksekød, men kan også bruges til feks. kyllingebryst i tern. Oksekød brunes og krydderi og lidt vand tilsættes, hvorefter det simrer til væsken er fordampet igen. Man kan evt. tilsætte løg og peberfrugt, hvis man gerne vil have det krydret med også.
Bruger man kylling, er det godt at hælde lidt limesaft på kyllingeternene, og derefter blande krydderiet i, inden man steger det i lidt olie på en pande.

Fajita krydderi:

evt. 1 spsk majsstivelse (mest hvis det bruges til hakket oksekød)
2 tsk chilipulver i ønsket styrke (jeg brugte sød)
1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk sukker
3/4 tsk knust oksebouillonterning hvis det bruges til oksekød, eller kyllingebouillon hvis det bruges til kyllingekød (eller tilsvarende Oscar bouillonpulver)
½ tsk løgpulver
1/4 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk cayennepeber
1/4 tsk knust spidskommen

Alle krydderier blandes godt sammen, og kan derefter gemmes i lufttæt beholder, så man kan med fordel blande en større portion - så er der en nem løsning en anden gang, i stedet for at købe det forholdsvis dyre færdige krydderi

Konklusion:

Krydderiet smager lige så godt som købeversionen, og man kan jo lave den stærk eller mild som man ønsker. Er man ikke til stivelse undlader man bare det - det kan stadig fint bruges til kylling som jo ikke skal jævne, og oksekødet bliver også fint, men bare knap så sammenhængende.
Der bliver aldrig købt færdiglavet fajita krydderi igen.

2 kommentarer: