søndag den 11. april 2010

Opskrift: Moink balls (oksekødboller í baconsvøb)


 Flere billeder længere nede

På en af grillklubberne var der en der havde lavet Moink balls for et par dage siden - noget jeg aldrig havde hørt om før. Men det så interessant ud, og vejret var jo perfekt at grille i i dag (vi var til madklub lørdag, ellers havde vi nok lavet dem der).
Moink balls er, kort fortalt, en sammentrækning af Mooh og Oink - for de uindviede kan jeg fortælle at det er de lyde henholdsvis en ko og en gris kommer med.
Man laver nogle kødboller (eller køber dem færdige, som amerikanerne vist er slemme til) af hakket oksekød (heraf Mooh) og evt. krydderier og bindemiddel, ruller dem til kugler og vikler bacon om (heraf Oink), og så griller man dem og glaserer med BBQ sauce undervejs, og tilføjer gerne lidt røgetræ til grillkullene.

Tilbehør blev rester af southwest salsa (som vi fik igen i fredags sammen med nogle frosne færdigmarinerede kyllingespyd).

Moink balls:
ca. 20 stk.

1 kg hakket oksekød ca. 12% fedt
1 spsk løgpulver
1 spsk hvidløgspulver
1½ tsk sellerisalt
friskkværnet peber
3 spsk Weber Hot and Spicy BBQ sauce (eller hvilken som helst anden BBQ sauce man har lyst til at bruge - evt. suppleret med lidt chilisauce, hvis ikke den er stærk og man gerne vil have det)
lige så mange skiver bacon som man laver boller

Rør kødet sammen med krydderier og sauce og form farsen til boller lidt mindre end frikadeller. Klip baconskiver midt over, fold en halv baconskive rundt om bollen, og fold den anden halve baconskive rundt på den anden led, så begge samlinger er under bunden. Baconen behøver ikke dække farsen helt.
Lad bollerne hvile på en tallerken ca. en halv time mens grillen tændes op - vi brugte trækul i kuglegrill, men gasgrill kan også bruges hvis der kan grilles indirekte - så kan der bare ikke nødvendigvis tilsættes røgetræ.

Når grillen er tændt op, lægges et par stykker røgeflis på kullene, som er lagt op i siderne af grillen, så bollerne griller i midten ved indirekte varme.
Læg bollerne på grillen og luk låget - temperaturen reguleres til ca. 150 grader.
Når baconen er begyndt at blive sprød, glaseres bollerne med en BBQ sauce, og dette gentages efter ca. 20 minutter. Når BBQ saucen har "sat sig" er bollerne færdige - det er svært at angive tid da det afhænger af hvor godt man rammer temperaturen i grillen, men jeg tror de fik i alt omkring 1½ time.

Konklusion:

Baconen var ikke helt så sprød som den godt måtte have været, så hvis de skal laves igen, får de lige lidt længere inden der kommer BBQ sauce på. Smagen synes jeg var god - den afhænger jo af hvad man putter i kødbollerne, og dermed om man helst vil have en naturel oksekødssmag, men den var fint spicy til min smag. Røgen gav også lige et lille pift - det der altså ikke havnede ovre hos naboerne og i mit tøj, som lugter som et røgeri nu.
Lækkermåsen syntes dog bollerne var for tørre indeni, men de ligger også forholdsvis lang tid på grillen, selvom det ikke er ved så høj varme - en mulighed kunne være at bruge lidt federe oksekød, eller måske at putte en klump ost inden i kødbollen - mon ikke det ville kunne holde lidt på saften.
Hvis man gerne vil gøre det nemt, kunne jeg i øvrigt forestille mig at man kunne klargøre bollerne med bacon og så fryse dem ned i et lag (så de ikke fryser sammen) - så er de nemme lige at tage op af fryseren hvis man får lyst til dem en dag. Hvis man smider dem på grillen inden de er helt tøede op, kunne det måske også være med til at holde lidt på kødsaften indeni.

Billeder:

Kødboller viklet ind i oink-mesterens eget krydderi


Moink balls på grillenEfter den første halve times tidFørste gang BBQ glaseringOg nin tallerken der vender forkertIngen kommentarer:

Send en kommentar