lørdag den 30. oktober 2010

Opskrift: Millionbøf


Nu hvor der så småt er opstået sparetider i det lille hjem, gælder det om at få brugt noget af det vi har i fryser og køkkenskab. Efter et par hektiske dage kunne min fantasi i torsdags ikke række længere end til en gang millionbøf, og da vi heldigvis stadig har en del hakket oksekød i fryseren, blev det menuen.
Normalt laver jeg kødsauce til pasta, og ikke millionbøf - forskellen er det ikke alle der er enige om, men i min verden indeholder millionbøf ikke andre grøntsager end løg, og mængden af tomat begrænser sig til lidt koncentreret tomatpure (og en god ketchup som "topping" - det giver lige det sidste pift).
Når jeg siger til Lækkermåsen at vi skal have pasta og kødsauce, så spørger han altid om det er millionbøf jeg mener, for det er det han helst vil have. Og i torsdags fik han så sin vilje.

Det kan godt være min version af millionbøffen indeholder et par ting som en helt traditionel millionbøf ikke gør - og noget så moderne og grønt som basilikum hører sikkert slet ikke hjemme i den - men her kommer i hvert fald den udgave som bliver standardopskriften her i huset:

Millionbøf:
ca. 5-6 personer

1 spsk olie
6 finthakkede løg (ca. 500 g) - jeg kværnede dem i minihakker så der ikke blev for store stykker
1 kg hakket oksekød
½ l oksebouillon (vand + terning eller Oscar pulver)
4 dl sødmælk
2 ekstra bouillonterninger (eller ekstra Oscar pulver)
4 spsk mild paprika
1/4 dl Worcestershiresauce
1 lille ds tomatpure
1 spsk sød chilipulver
2½ dl madlavningsfløde 8%, eller lidt "rød mælk" (piskefløde) hvis man er til det
jævning af Maizena og vand
kulør

Løg svitses bløde i olie i en tykbundet gryde. Oksekød tilsættes og brunes til det er helt gennemstegt.
Oksebouillon, mælk, bouillonterninger, paprika, Worcestershiresauce, tomatpure og chilipulver tilsættes, og bringes i kog. Det hele simrer ved lav varme i minimum en time, og gerne længere (jeg har læst et sted at der skulle være forskel i smagen på kødet ved at lade det simre i flere timer, i forhold til hvis det kun lige bruner og varmes igennem - men jeg ved ikke hvor meget hold der er i det).
5- 10 minutter inden servering tilsættes fløden, retten jævnes til passende konsistens med Maizenajævning og farves med kulør - men pas på ikke at bruge for meget kulør, da det godt kan give en grim bismag (det ved Lækkermåsen alt om fra en gang han insisterede på selv at lave millionbøf som "vor mor" lavede den - vi endte med at smide den ud og køre på McDonalds, fordi kuløren havde ødelagt den fuldstændigt).
Serveres til spaghetti, kogte kartofler eller f.eks. kartoffelmos.

Konklusion:

Den smagte ikke helt lige som min mors (som jeg normalt sammenligner med, da jeg rigtig godt kan lide den), men jeg vil vove at påstå at den smagte lige så godt. Lækkermåsen udbrød spontant: "Det er det bedste du nogensinde har lavet!" - og så kan man jo sige at der ikke skal meget til at gøre ham tilfreds.
Jeg tror ikke min mors version nogensinde har set skyggen af feks. sød chilipulver eller Worcestershiresauce, og jeg ved faktisk heller ikke om hun bruger (så meget) paprika - men det gav nu et godt pift til retten, og vi var alle tre tilfredse.
Faktisk var Lækkermåsen så tilfreds, at det var ham der insisterede på at få rester om fredagen - og det er altså meget sjældent det er sket - for ikke at sige aldrig.

En vinder er født!
(P.S. Har opdateret billederne med nogle nye (og bedre) den 21.08.11)

tirsdag den 26. oktober 2010

Sparerunde


Nok den mest skod-agtige dag ever - i dag har Lækkermåsens arbejdsplads offentliggjort at hele fabrikken lukker, sammen med 3 andre afdelinger i Danmark. Og hvis nogen har fulgt med i nyhederne i dag, er det nok ikke nogen hemmelighed hvilket firma der er tale om.
Viborg er i forvejen hårdt ramt efter de fyringer der har været tidligere i firmaet, og det går også ud over både vores nærmeste familie, naboer og venner denne gang, så det er en hård omgang for området i det hele taget.
Heldigvis er Lækkermåsen rimelig positiv og indstillet på at komme hurtigt videre (faktisk sidder han lige nu og kigger efter jobs) - men der er jo mange at konkurrere med, så det bliver ikke nemt at finde noget andet, og slet ikke til den samme løn.

Og hvorfor "ynker" jeg så her på bloggen - der er jo tusindvis af andre der er blevet fyret under krisen, og hvorfor skulle det være værre for os end for andre. Det er det selvfølgelig heller ikke - og jeg nævner det heller ikke herinde for at nogen skal få medlidenhed med os/ham - men for at holde bloggen personlig, og informere lidt om hvad der sker i hjemmet - og ikke mindst at det måske også får lidt indflydelse på madblogningen fremover.
Det bliver i hvert fald ikke de dyreste bøffer der kommer på menuen foreløbig (men på den anden side - hvem gider også læse om det hver dag), og måske bliver der blogget knap så tit. Men lidt godt kommer der trods alt også ud af det.
Han har nemlig lovet at holde op med at ryge når hans beholdning af cigaretter slipper op - det er han simpelthen nød til, da det bliver alt for stor en post i budgettet, hvis han ender på dagpenge. Stort set alt der hedder slik, sodavand og andre dyre, usunde sager bliver også skåret væk. Så måske det oven i købet kan ende med et par tabte kilo også?

Vi ved ikke endnu hvornår fyringen kommer til at gælde fra, og dermed heller ikke hvornår han kommer på dagpenge, men vi har valgt allerede nu at skære ned på alt hvad vi kan, så vi kan have en chance for at blive boende i huset ved længere tids ledighed.
Internet og den lille tv-pakke beholder vi dog :-)

Jeg håber jeg snart kan få gjort alvor af at lave madplan for en uges tid ad gangen, så vi kan nøjes med at handle stort ind en gang om ugen, og kun supplere med de friske varer løbende. Og så skal reklameaviserne udnyttes lidt bedre, i stedet for at ligge ubrugte hen i kurven.

I aften har vi billetter til et show med Omar Marzouk (købt for lang tid siden), og vi var ved at overveje at give dem væk eller bare blive hjemme, da begejstringen kunne ligge på et meget lille sted - men på den anden side trænger vi nok til lidt at grine af, så vi tager afsted alligevel.

God dag/aften til jer derude - håber den er bedre end vores :-)

søndag den 24. oktober 2010

Opskrift: Stegt kyllingefilet med ovnbagte rodfrugter, sunde ovnbagte pommes frites, æbletzatziki og humus



Efteråret indbyder til rodfrugter, så aftenens menu skulle være noget med rodfrugter i ovnen. Først var meningen at jeg ville lave både gulerødder, pastinak, jordskokker og kartofler sammen, men jordskokkerne var blevet bløde, så de røg ud. Og i går, da vi var til fødselsdag hos min søster, kiggede jeg i en opskriftsbog fra Netto, hvor jeg fandt en opskrift på en slags sunde pommes frites stegt i æggehvide (!), i ovnen - de så utroligt sprøde og lækre ud, så det måtte jeg bare prøve. Dermed var det kun gulerødder og pastinak der kom i fad.
Kødriget var repræsenteret med nogle kyllingefileter som blev penslet med chipotlesauce og drysset med salt og peber, og endelig fik vi humusen fra tidligere i dag, samt en æbletzatziki, som Miss Muffin inspirerede til her. Jeg fandt desuden en anden opskrift på tzatzikien, hvor der blev brugt græsk krydderipulver fra Knorr, så det tilsatte jeg også.
Kyllingefileterne var så simple, så dem er der vist ingen grund til at spilde plads på - og humusen er der opskrift på her.


Ovnbagte rodfrugter:

4-5 gulerødder i stave
4-5 pastinakker i stave
ca. 2 spsk olivenolie
flagesalt
tørret timian

Gulerødder og pastinak lægges i et fad, olivenolie hældes over sammen med krydderier, og det hele vendes rundt så rodfrugterne er godt dækkede af olien.
Bages i ovnen ved 210 grader i ca. 40-50 minutter, afhængig af størrelsen på stavene. Der må gerne være en lille smule bid i dem.

Sunde ovnbagte pommes frites:

3 store bagekartofler skåret i tynde stave (jeg skrællede dem, men det behøver man sikkert ikke, og jeg tror jeg vil undlade det næste gang)
1 æggehvide
ca. 2 tsk røget paprika
ca. 1 tsk sød chilipulver
flagesalt
olie til pensling af bagepapir


Ovnen varmes op til 225 grader almindelig varme. Imens lægges bagepapir i en bradepande, og papiret smøres/sprayes med madolie (OBS: dette punkt er meget vigtigt!! Jeg havde glemt at putte olie på første gang, hvor jeg i øvrigt heller ikke havde bagepapir i bradepanden, og det resulterede altså i nogle kartofler der måtte skrabes af bradepanden med en stor metal-paletkniv, for de var brændt fast. Heldigvis havde jeg både ekstra kartofler og æg, så på den igen med en ny portion. Så altså - husk olien!!)
Æggehviden piskes jævn med en gaffel sammen med krydderierne, og hældes over kartoffelstavene i en skål - det hele blandes godt rundt, så alle kartoflerne er dækkede af æggehvide.
Kartoffelstavene lægges på bagepapiret i ét lag - og de må helst slet ikke røre hinanden, da de så vil "gro sammen" under bagningen. Det nemmeste er at lægge dem i én retning på papiret, så er der også plads til flere.
De bages på nederste rille i ovnen i ca. 30-40 minutter, og vendes et par gange undervejs. Inden man vender dem første gang er det ret vigtigt at æggehvideblandingen er "brændt fast" på kartoflerne - ellers risikerer man at hele krydderiblandingen sætter sig fast i papiret når man vender dem. Test evt. med et par stykker om æggehviden og krydderierne følger med før resten vendes.
Når de begynder at blive gyldne og ser ud som om overfladen bobler lidt op, testes om de er sprøde.


Æbletzatziki:


2 dl græsk yoghurt 10%
1 stort finthakket fed hvidløg
2 tsk Knorr græsk dressing mix-pulver
lidt fint salt
3 små Cox Orange æbler i grove tern


Yoghurt røres og smages til med hvidløg, græsk dressing mix og salt, og æblerne vendes i. Trækker på køl, gerne et par timer.


Konklusion:


Kyllingefileten var ok - der var ikke så meget tid til at tænke på smag til dem, da jeg var nød til at koncentrere mig om holde øje med grøntsagerne, men de var saftige nok, og så er det dejligt hurtigt at stege fileter, i stedet for hele bryststykker.
De ovnbagte gulerødder og pastinak var også udmærkede - de måtte måske godt have fået lidt flere krydderier, men et ekstra drys salt ved serveringen gjorde en stor forskel.
Ovn-pommes frites'erne var jeg positivt overrasket over. De tynde ender af stavene nåede desværre at blive lidt brændte, og så havde jeg fået dem lagt for tæt sammen, så de groede sammen og ikke var til at skille ad igen, men det er i jo så advarede om. Men bortset fra det, så var jeg meget overrasket over at de rent faktisk også blev så sprøde som de så ud til på billedet, bare ved hjælp af æggehvide, og en lille-bitte smule olie.
Selvfølgelig smager de ikke ligesom fuldfede friturestegte pommes frites - men jeg vil vove den påstand, at de godt kan gå som en værdig erstatning, hvis man bare har trang til at proppe noget pommes frites lignende i munden, og det helst skal være noget der knaser.
Der skal helt klares eksperimenteres med det igen, og næste gang vil jeg nok prøve at få stavene lige store og lige tykke - dvs. skære de tynde ender fra. Det giver godt nok noget spild, men det gør det også at bide udenom de sorte ender når de er færdigstegte. Desuden vil jeg nok prøve at lave stavene en anelse tykkere, så de stadig er en smule bløde i midten. Og så kom jeg også anden gang til at forsøge at vende dem lidt for tidligt, så det var ikke alle krydderierne der hang ordentligt ved.
Der skal også prøves med andre krydderier - feks. kunne det prøves med løg- og hvidløgspulver, eller et pommes frites krydderi - mulighederne er mange.
Æbletzatzikien var god og frisk - jeg synes den manglede lidt kun med hvidløg og salt, så det var en god tilsætning med det græske krydderimix, selvom der jo er en masse unødvendige sager i sådan noget...
Humusen passede ikke helt så godt til den øvrige menu, men den kom også kun med fordi den nu var der.
Alt i alt - god aftensmad på en efterårsaften...


Billeder:


Dette er første omgang pommes frites jeg lavede, som endte deres liv i skraldespanden, så derfor er de lidt større end de færdige der er vist længere nede. Det er nok nogenlunde samme størrelse jeg vil prøve med næste gang



Færdig æbletzatziki



De færdige pommes frites - gyldne og sprøde



Min tallerken









Opskrift: Humus/hummus


*** OPDATERET VERSION HER: http://hejdis.blogspot.com/2011/01/opskrift-humus-version-2-og-grove.html ***

Som overskriften antyder har kært barn flere navne - jeg ved faktisk ikke hvad den korrekte stavemåde er, men ifølge antallet af hits på Google, og Blogspots egen stavekontrol, så tyder det på at Humus vinder med en kikærtelængde.

Grunden til at humus overhovedet kom i tankerne i dag var vores vinkyndige venner, som spurgte om jeg havde en afprøvet favoritopskrift (jeg har en mistanke om at den skal bruges til den vinsmagningsaften de snart afholder for deres mindre vinkyndige venner - herunder os).
Eftersom jeg (vist nok) aldrig har prøvet at lave det før, så måtte jeg melde pas - men nogle gange når jeg støder på en eller anden opskrift eller hører om et eller andet, så MÅ det bare afprøves i køkkenet her og nu. Og jeg har også mange gange  tænkt tanken at NU skulle jeg altså snart prøve at lave det, so there is no time as the present.

Heldigvis havde jeg en pose forkogte kikærter i fryseren (det er så meget nemmere at iblødsætte og koge en stor portion og så fryse dem ned man ikke skal bruge nu og her, i stedet for at måtte vente et døgn når man lige får lyst til noget med kikærter), og jeg mente også at have de fleste af de øvrige nødvendige ingredienser klar, så det var egentlig "bare" at finde en opskrift.

Undervejs i min søgning fandt jeg denne opskrift fra en israelsk blog dedikeret til humus (de staver det så hummus) og kikærter og deraf afledte produkter generelt, og bortset fra en længere historie med at sætte kikærterne i blød med natron, og i øvrigt også bruge natron under kogningen, så fulgte jeg fremgangsmåden ret nøjagtigt.
Næste gang jeg koger kikærter til humus-brug vil jeg prøve med natron, men der er stadig en stor pose i fryseren, så det bliver ikke foreløbigt.

Nå, nok udenomssnak - videre til opskriften!

Humus:

1 cup / knap 2,5 dl kogte kikærter - gerne kogt med en masse krydderurter, paprika, chilipulver, løgpulver og salt - så kommer de virkelig til at smage af noget. (I udgaven der er billede af til højre og i toppen, har jeg brugt den type kikærter der hedder Kala Chana - den er noget mere mørk end de almindelige kikærter, og da den ikke er kogt med natron, bliver konsistensen også noget mere grov, men det kan jeg nu godt lide)
1/4 cup / 0,6 dl tahini (det skal være en af de lyse typer man køber i feks. indvandrerbutikker - ikke den mørke bitre fra Urtekram!)
1½ spsk citronsaft (ca. ½ citron)
1 pænt stort fed hvidløg skåret i lidt mindre stykker
1/4 tsk stødt spidskommen
½ cup / 1,2 dl vand (her skal man i følge opskriften bruge kogevandet, men det kunne jeg af gode grunde ikke)
ca. 1 tsk salt, men det afhænger af smagsløgene, så prøv jer frem
evt. en knivspids cayennepeber
olivenolie
røget (eller almindelig) paprika
friskhakket persille

De frosne kikærter tøes op i mikroovn i ca. et minut, eller koges evt. et par minutter til de er helt optøede.
Kikærterne males i en minihakker/foodprocessor eller hvad man nu har - en morter kan også gøre det i mangel af bedre.
Tahini, citronsaft, hvidløg, spidskommen og ca. det halve af vandet tilsættes, og det blendes/hakkes til det har en jævn konsistens. Tilsæt så meget vand som nødvendigt, og vær obs på at hvis humusen skal stå i længere tid før den spises, så vil den blive tykkere da kikærterne og tahini suger vand, så den skal være lidt tyndere end man vil servere den.
Smag til med salt og tilsæt cayennepeber, hvis den gerne må have lidt bid.
Inden servering hældes humusen i en skål, dryppes med olivenolie og drysses med paprika, og pyntes evt. med frisk persille, eller persillen serveres ved siden af.
Kan gemmes i køleskab i 1-2 døgn - alternativt kan man vente med at tilsætte citronsaft, så skulle den kunne holde en dag eller to længere - men jeg synes nu den er så nem at lave, at jeg max. ville lave til to dage ad gangen.

Konklusion:

Her kan man (måske) se den noget grove konsistens
Nu er jeg ikke klog på hvordan en humus SKAL smage, men jeg vil mene at denne absolut er anbefalelsesværdig. Selv gemalen var positiv (vi prøvesmagte sammen med et par gulerodsstave), og mente at den sagtens kunne bruges som dip sammen med grøntsagsstænger. Han mente godt nok den smagte lidt for lidt af hvidløg, men smagen udvikler sig jo hvis den får lov at trække lidt (og vi skal først have den til aftensmaden i dag), og her en times tid efter jeg prøvesmagte, kan jeg nu stadig smage hvidløg, så jeg tror den har hvad den skal have i hvidløgsafdelingen.
Som skrevet vil jeg prøve på et tidspunkt helt fra bunden af, med at følge kogevejledningen i den originale opskrift, og så får vi se om det bliver bedre.
Jeg ved i hvert fald nu hvad jeg skal have med til frokosten i morgen!

onsdag den 20. oktober 2010

Opskrift: Spaghettifritter



I søndags var vi på et halv-impulsivt visit hos vores vin-kyndige venner, og de endte med at byde på både frokost og kage - måske man skulle komme lidt oftere?

Frokosten bestod af Jamie Olivers spaghettifritter, og dem fik jeg så lyst til selv at prøve at lave i går til aftensmaden.
Opskriften kommer fra bogen Jamies Italien, som jeg fik lov at låne med hjem. Jeg lavede dobbelt portion og ændrede lidt på æggemængden (der skulle 4 hele æg plus 2 blommer i, men jeg brugte 5 hele æg - syntes ikke lige jeg ville lade hviderne gå til spilde) plus de krydderurter jeg kom i, og tilsatte desuden bacon for at få lidt kød i, da vi ikke fik tilbehør - ellers fulgte jeg den ret nøje.

Spaghettifritter:
ca. 4 personer

400 g kogt spaghetti, rå vægt - brækket midt over inden kogning (jeg brugte halvt almindelig, halvt fuldkorns)
5 æg (skulle have været 4 hele æg og 2 blommer, men det gad jeg ikke spilde to hvider på) - efter kogning skylles spaghettien under koldt vand og drypper lidt af
4 fed finthakket hvidløg
1 håndfuld bredbladet persille
1 spsk friskhakket timian
150 g fintrevet parmesanost
2 små røde chilifrugter, finthakkede uden kerner
1 pakke baconskiver, stegt halvvejs sprødt og skåret i mindre stykker
salt og friskkværnet peber

Æg piskes med hvidløg, krydderurter, ost, chili og salt og peber (tror jeg brugte ca. 2 tsk groft salt). Den kogte spaghetti blandes i sammen med bacon.
En pande varmes op på godt medium varme (6 ud af 9 her), lidt olie hældes på, og spaghettiblandingen lægges på panden i små "reder" vha. en gaffel. Steges nogle minutter på hver side, til de er gyldne og æggeblandingen er gennemvarm. Holdes evt. varme på en tallerken med staniol over, til de alle er færdige.
Spises som de er, eller evt. med en grøn salat - kunne også bruges som tilbehør til kød (så kunne man evt. udelade bacon).


Konklusion:

De er meget enkle og egentlig kunne de godt have tålt lidt mere hvidløg og flere krydderurter - men et lille drys salt ved serveringen hjalp på det, og så mætter de godt (hvis man bruger udelukkende fuldkornspasta kan man endda næsten bilde sig selv ind at de er sunde).
Vi havde ikke så meget som et salatblad at servere til, så de blev bare indtaget som de var med lidt salt - men som skrevet kunne de også sagtens bruges som tilbehør til en kødret - og det er da i hvert fald en lidt anderledes måde at få spaghetti/pasta på.
I dag har jeg faktisk spist resten kolde med lidt chiliketchup til, og det var også ganske udmærket - måske en idé til madpakken?

Billeder:

Æggemassen med krydderurter, ost og andre gode sager


Spaghetti-rederne steger


En færdig fritte

tirsdag den 19. oktober 2010

søndag den 17. oktober 2010

Opskrift: Forloren hare med skysovs, kartofler og waldorfsalat, samt blomme crumble med rørt vaniljeis





Jeg har i lang tid haft lyst til at lave forloren hare, som jeg med skam aldrig har prøvet at lave selv før. Jeg tror vitterligt ikke jeg har fået det siden jeg boede hjemme, og det er immervæk noget tid siden.
Derfor var jeg også noget spændt på om det kunne leve op til forventningerne da jeg endelig fik det lavet i går, og jeg havde brugt en del tid på at kigge opskrifter igennem, og notere det bedste fra dem alle, så jeg kunne lave min egen version.
Jeg brugte primært disse to opskrifter som inspiration, samt ikke mindst de kommentarer der er skrevet til dem begge.


Tilbehør blev kartoffelbåde der blev forkogt i 5 minutter, og derefter stegt færdige på grillen (jeg manglede ovnplads), SOVS (og rigeligt af den) af stegeskyen, og waldorfsalat.
Sidstnævnte lavede jeg også min egen version af, med lidt fra flere forskellige steder - nogen bruger ren mayonnaise til dressingen, andre bruger flere slags creme fraiche, og nogen bruger også flødeskum - men jeg valgte to slags creme fraiche og en god mayo.
Eftersom jeg, ligesom Signe i dette link, har en bladselleri-udfordret mand, så valgte jeg ligesom hende at putte jordskokker i, og servere bladselleri ved siden af.


Vi endte med at invitere vores enke-nabo til spisning, og derfor fandt jeg også på en dessert - blommebåde fra fryseren med crumble dej, og rørt vaniljeis (jeg ville ønske jeg havde en ismaskine så jeg selv kunne have lavet den, men da det (endnu) ikke er tilfældet, så købte jeg en god flødeis fra Vebbestrup).


Vi havde en hyggelig aften, og hold op hvor blev vi mætte!! Lige om lidt skal vi have rester, og jeg glæder mig - igen.


Forloren hare:
ca. 6-8 personer


1 kg hakket kalv og flæsk
1½ tsk groft salt
3 æg
200 gram bacontern, grofthakket
2 dl danskvand
ca. 5 spsk rasp 
2 små fintrevne løg
1 dl smuldret blåskimmelost (feks. Danablu)
3 spsk ribsgelé (jeg brugte halvt rønnebærgelé)
18 knuste enebær (svarer til ca. 1 tsk)
friskkværnet peber


lidt rasp til at "rulle" haren i
ca. 1½ pakke baconskiver


Til stegning:


4 dl sødmælk
4 dl vildtbouillon (lavet med 1½ spsk Oscar vildt bouillonpulver)


Sovs:
ca. 6-8 personer


al den siede væde fra haren
2½ dl kogevand fra kartofler
2 dl kaffefløde 9%
3 spsk ribsgelé
1 spsk blåskimmelost
1 dl rødvin
1 tsk dijonsennep
salt
peber
maizena udrørt i koldt vand
kulør

Kødet røres sejt med salt (jeg brugte røremaskine). Æg røres i 1 ad gangen, og derefter tilsættes hakket bacon, danskvand, rasp, løg, ost, gelé og krydderier.
Et stort ovnfast fad drysses med rasp i bunden, farsen formes til jævn størrelse i fadet og drysses med lidt rasp, og baconskiver lægges henover så de dækker hele haren.
Haren brunes i ovnen på midterrillen i 15 minutter ved 225 grader - herefter dæmpes varmen til 160 grader, og mælk og bouillon hældes i fadet (mælk og bouillon kunne med fordel koges op inden, så det ikke køler haren ned, men det tænkte jeg først over bagefter).
Steg haren færdig ved de 160 grader, til farsen er gennemstegt, dvs. ca. 70 grader i midten. (Her kiksede opskriften så noget for mig, for der stod det ville tage ca. ½ time, men den fik i hvert fald en time før temperaturen nåede derop, plus jeg hævede temperaturen til 170 grader og satte den på varmluft i stedet for almindelig varme. Jeg ved ikke om det var fordi min hare var større end i opskriften, men jeg var glad for at det var nogle faste kartofler jeg havde i grillen, for ellers havde de da været total mos da vi endelig spiste...)
Læg haren over på et fad og tilbage i ovnen på eftervarmen, eller dæk den med staniol, og lav derefter sovsen.


Sovs:
Si al stegeskyen/væden op i en gryde, og pres så meget saft som muligt ud af "snasket" i sien. Varm skyen op og tilsæt kogevand fra kartoflerne, fløde, gelé, ost, rødvin og sennep, og smag til med salt og peber, og evt. mere ost/rødvin/sennep/bouillonpulver, alt efter hvilken smag man ønsker fremhævet.
Jævn med majsstivelse udrørt i koldt vand, kog den igennem og tilsæt kulør lidt ad gangen, til sovsen får den ønskede farve.


Waldorfsalat:
4-5 personer


1½ dl creme fraiche 38%
1 dl Cheasy Fraiche 9% (eller andet produkt med samme fedtprocent)
1 spsk lyst rørsukker (eller almindeligt sukker)
3 små Cox Orange æbler i tern (jeg skrællede dem ikke)
ca. 250 g blå vindruer i halve, uden kerner
4 skrællede og finthakkede jordskokker (ca. 100 g)  
50 g grofthakkede ristede valnødder
evt. bladselleri
salt og peber
hele valnødder til pynt 

Rør creme fraiche og Cheasy Fraiche med sukker til sukkeret er opløst.
Tilsæt æbletern, vindruer, jordskokker, valnødder og evt. bladselleri, og rør salaten godt igennem. Smag til med lidt salt og evt. peber.
Trækker på køl i nogle timer, så den kan sætte sig lidt (dressingen bliver lidt tykkere).
Tag den ud af køleskab lidt før serveringen, og pynt med valnødder og evt. en grøn dusk fra bladsellerien.


Blomme crumble:
3 personer


500 g blommer i både
50 g revet marcipan
50 g hvedemel
50 g havregryn
50 g brun farin
1 knivspids fint salt
50 g hakkede mandler
50 g smør


Læg blommerne i et ovnfast fad, eller i 3 portionsskåle (jeg gjorde det sidste). Fordel revet marcipan over.
Bland mel, havregryn, farin og salt i en skål, smuldr smøret i og arbejd det ind i de tørre ingredienser med en kniv, til smørret  ligger i små klumper.
Fordel blandingen over blommerne, og bag dem i ovnen ved 185 grader i ca. 15-20 minutter, eller til crumble dejen begynder at blive gylden, og sukkeret er smeltet.
Serveres med rørt vaniljeis.


Konklusion:


Det blev bare RIGTIG godt - det var næsten ligesom at spise hjemme hos min mor :-)
Farsen havde rigtig god smag af både bacon og de øvrige tilsatte ting, og den var saftig og lige som den skulle være. Eneste anke var at jeg havde hakket løg sammen med enebær i minihakkeren - næste gang vil jeg måske nok sørge for at knuse enebærene endnu mere, for der var enkelte lidt større stykker i farsen, som smagte lidt for meget igennem. Men det burde kunne løses med min anden minihakker, som er noget mere finthakkende.
Sovsen kunne måske godt have tålt en anelse mere ost og evt. gelé, og måske en anelse mindre rødvin, men den blev faktisk ret vellykket (i betragtning af hvor uerfaren jeg er med sovs fra bunden) - og waldorfen blev også god. Det er længe siden jeg har fået waldorfsalat sidst, så jeg kan ikke rigtig huske hvordan det "skal" smage, men i betragtning af første forsøg, var det vist bestået.
Blommerne var en anelse sure (i hvert fald hvis man spørger manden) - jeg vælger at kalde dem en dejlig syrlig kontrast til den søde dej og vaniljeisen. Vi havde svært ved at spise det hele, men så er det jo godt at det er tilladt at levne, når det er portionsanretninger.
Forloren hare bliver helt klart lavet igen!


Billeder:


Haren er klar til ovnen



Haren er færdigstegt og venter på sovsen



Waldorfsalat



Min tallerken



Haren er rød inden i pga. baconternene



Blommer med revet marcipan



Det er ikke müsli - men crumble dej



Den færdige crumble serveret med is



fredag den 15. oktober 2010

Opskrift: Gulerodskage med frosting





I dag er det min fødselsdag, og i aften skal vi heldigvis bare slappe af med middag på Bones (de er nemlig så flinke at de giver en gratis middag til den der har fødselsdag), sammen med min søster, svoger og niece, så jeg holder fri fra køkkenet i dag. Desserten tager vi dog herhjemme, det er nemlig de nedfrosne rester af citronpandekagerne fra i lørdags, og så rester af den kage jeg havde med på arbejde i går.
Allerede da jeg så den hos Nicolai for 1½ måned siden (den stammer fra NYBH, men det var fra før jeg begyndte at følge med hos hende, så det var hos Nicolai jeg blev opmærksom på den), bestemt jeg mig for at det skulle være den jeg ville tage med.


Jeg lavede dobbelt portion i forhold til Birthes opskrift, men ændrede lidt på dette og hint, så jeg skriver min version her, dog med udgangspunkt i 1 portion:

Gulerodskage med frosting:


350 g sukker 
3 dl rapsolie eller anden smagsneutral olie
4 hele æg
300 g hvedemel
1 spsk. stødt kanel
1 tsk. fint salt
2 tsk. natron
350 g fintrevne gulerødder (jeg kørte dem en tur i minihakkeren)
50 g hakkede valnødder (jeg løb tør for valnødder da jeg også skulle gemme nogen til pynt, så jeg brugte halvt valnødder og halvt hasselnødder, hakket fint i minihakker)

Sukker og olie piskes meget grundigt med enten elpisker eller i røremaskine (jeg brugte sidstnævnte med piske-dimsen isat), til sukkeret så småt er opløst.
Æggene tilsættes 1 ad gangen, og der piskes igen grundigt til det er en luftig og ensartet masse.
Mel, kanel, salt og natron sigtes i røreskålen og blandes i ved lav hastighed (jeg brugte K-spaden med gummibelægning) - gulerødder og nødder vendes i til sidst.

Dejen hældes i en smurt bradepande eller en mindre form i passende størrelse - den hæver noget i højden, men dog mest midt på. Bages ved 175 grader midt i ovnen i ca. 60-70 minutter - prøv med en strikkepind om der hænger dej ved - hvis ikke så er den færdig.
Køles af, og smøres med frosting, og drysses med hele eller grofthakkede valnødder.

Frosting:

100 g flødeost naturel
35 g blødt smør 
½ tsk flydende vanilje
100 g flormelis 
ca. 1/4 tsk meget finthakket frisk ingefær

Flødeost og smør piskes godt sammen (jeg brugte elmixer), hvorefter vanilje, flormelis og ingefær tilsættes og piskes til blandingen er helt glat.
Den bliver en lille smule mere stiv af at stå i køleskab, men kan sagtens smøres ud selvom den er helt kold.

Konklusion:

Super lækker gulerodskage, og frostingen gør altså bare lige det sidste (men man skal ikke være olie-forskrækket). Den holder sig som skrevet frisk også her på 3. dagen, og jeg tror sagtens den kan spises i morgen også, hvis ikke vi får onduleret det hele i aften.
Den fik også ros fra kollegerne, og opskriften er udleveret til én, så den bliver i hvert fald gemt i arkivet til en anden god gang.
En ide til videreudvikling kunne være små chokoladestykker i dejen - det ville den bestemt ikke blive ringere af. Frostingen kunne også sagtens have tålt lidt mere ingefær, men det kommer selvfølgelig an på om man kan lide det.

onsdag den 13. oktober 2010

Gæstemiddag del II - kolde citronpandekager med citronconfit, myntesirup og baby kiwi, og mango-cocktails







Desserten til lørdagens gæstemiddag, som er en Mette Blomsterberg opskrift, havde jeg fundet på www.grillguru.dk, hvor de skrev meget begejstret om den. Tilfældet ville så at den faktisk kom i fjernsynet forrige mandag i Det Søde Liv, så det var jo meget praktisk at jeg lige kunne se det udført i levende live, inden jeg selv skulle i gang.


Tilbehør i opskriften var en citronconfit og en karamelplade-ting - jeg nøjedes med confit'en, og dryppede desuden lidt myntesirup på tallerkenerne, og dryssede med lidt høvlet hvid chokolade. Og så havde vi på en tur i Bilka fundet nogle Baby kiwi som så spændende ud, så de kom også på tallerkenen.



Eftersom jeg faktisk fulgte opskriften på pandekager 100%, har jeg valgt ikke at tage den med i indlægget (den er også temmelig lang) - men den kan findes på linket Det Søde Liv.
Det eneste jeg ændrede en lille smule var mht. den hvide chokolade i cremen - jeg brugte en smule hvid Ritter Sport med nødder og knas i, som jeg hakkede groft, og det gav  lidt at tygge på i pandekagerne, så det er bestemt ikke en dum ide også at komme nødder i, hvis man kun bruger almindelig hvid chokolade.

Citronconfit'en lavede jeg halv portion af til 4 personer, og det passede fint, synes jeg (nu står der heller ikke noget om hvor mange opskriften egentlig er til, men hvis man regner med 1 pandekage pr. person, så er 8 ikke helt ved siden af. Jeg lavede dobbelt portion af pandekagedej og creme, og jeg endte med omtrent 12 pandekager af god størrelse, men hvis man laver dem lidt mindre burde der kunne blive 16).


Som jeg skrev i del I, så havde vi valgt at servere cocktails og øl til maden i stedet for den sædvanlige vin. Vi ved ikke så meget om vin at vi kan finde en der passer til asiatisk mad, og vi syntes i øvrigt selv at feks. øl passede bedre til. Cocktails havde jeg fået idéen til i madprogrammet 4-stjerners middag på Kanal 5, hvor indretnings-fidusen Jannik Martensen-Larsen fik en bartender til at servere forskellige cocktails der passede til maden.
Når nu vi skulle have asiatisk mad til både forret og hovedret, så syntes jeg det måtte være passende med en drink med noget frugt i, så jeg fandt en opskrift på mango passion cocktail, som jeg tilrettede lidt efter hvad vi havde. Jeg lavede en alkoholfri version til vores kvindelig gæst da hun er gravid og i øvrigt ikke drikker alkohol, og en med lidt procenter til os andre.


Citronconfit



Babykiwi - lighteren ligger der for at vise størrelsen


Den færdige dessert


Chokoladecitroncreme - mmmmmmmm......



Mango passion cocktail:


Alkoholfri:
2-3 glas


200 g friskblendet mangopure
1 dl Finest Call Margarita mix (i stedet for limesaft)
2 dl neutral danskvand
1 spsk sirup


Med alkohol:
en ret stor kande


550 g friskblendet mangopure
1 flaske Asti mousserende vin
ca. 1½-2½ dl vodka (jeg kan helt ærligt ikke huske hvor meget der kom i, og jeg glemte at skrive det ned - men det var deromkring)
3 dl Finest Call Margarita mix (i stedet for limesaft)
3 dl neutral danskvand
3 spsk sirup


Til hver type blandes alle ingredienser, og smages evt. til med mere sirup eller Margarita mix, alt efter hvor sød eller syrlig man kan lide den. Serveres oven på rigeligt knust is eller isterninger i flade glas.


Konklusion:

Pandekagerne var rigtig lækre, og det bedste var næsten at de kunne laves i så god tid. Jeg lavede cremen onsdag, bagte pandekager og smurte creme på torsdag, hvorefter de lå i køleskab til lørdag. De smagte lige så friskt som om torsdagen, så det var supernemt bare lige at anrette.
Jeg havde jo lavet dobbelt portion, så resten røg i fryseren til på fredag, hvor vi får besøg igen.
Cocktailen var også rigtig god - frisk og sød og syrlig, og passede egentlig fint til maden. Det er ikke sidste gang vi laver sådan en!

søndag den 10. oktober 2010

Gæstemiddag del I - vietnamesiske rispapirs/forårsruller med grøntsager og kylling samt hjemmelavet sød chilisauce og Nuoc cham dipping sauce, ovnstegte forårsruller med kødfyld, basmatiris og asiatisk agurkesalat



I går havde vi besøg af venner til en god middag, og jeg havde i lang tid haft lyst til at lave hjemmelavede forårsruller, så det endte med at hele menuen kom til at stå på forskellige slags rullet dej.


Forretten blev rispapirsruller med rå grøntsager og mango, marineret stegt kylling, og forskellige slags dyppelse/dipping saucer - hjemmelavet blommesauce, hjemmelavet sød chilisauce herfra, soyasauce og hjemmelavet nuoc cham (vietnamesisk dipping sauce med udgangspunkt i denne opskrift - min opskrift følger også længere nede).
Hovedretten blev forårsruller med oksekødfyld (jeg kiggede lidt forskellige steder for inspiration og kan derfor ikke linke til noget bestemt), basmatiris og asiatisk agurkesalat. Agurkesalaten blev til med inspiration fra Spis Bedre nr. 10/2010, og dressingen til den blev hentet her hos Hanne K.
Desserten blev Mette Blomsterbergs kolde citronpandekager med citronconfit, dryp af myntesirup, hvide chokoladespåner og babykiwi. (Kommer i et separat indlæg).
I stedet for at servere hvid- eller rødvin til maden, lavede jeg en ordentlig portion mangococktails, som der også er opskrift på i næste indlæg, og så blev det ellers til et par øl, en Nivasco Brachetto til desserten, og en Amarone efter maden.
Sæt i gang!


Vietnamesiske rispapirsruller/forårsruller:


rispapir
mango skåret i tynde både
gulerødder skåret i tynde stave
agurk skåret i stænger
spidskål skåret i strimler
kylling i strimler, marineret i soya, sød chilisauce og chili/lime krydderi, og stegt på panden lige inden servering


Rispapiret dyppes i varmt vand i ca. 10 sekunder, og lægges på en tallerken. Det behøver ikke være helt blødgjort, da det er nemmere at arbejde med inden det bliver helt gummiagtigt - og det vil stadig suge af det vand der hænger ved.
Fyldes lægges på lidt nedenfor midten, den korte ende foldes ind over, derefter begge sider, og til sidst rulles det hele stramt sammen. Serveres med forskellige dipping saucer.

Rispapir klar til rulning


En færdig rulle - jeg synes det er meget dekorativt at man kan se fyldet igennem rispapiret



Ris-rullerne blev super gode, og det smarte er jo at man selv kan fylde dem med det man vil, så det var en god beslutning at vi selv skulle fylde dem ved bordet. Der røg en del indenbords, så jeg var ved at være bange for at vi ikke kunne spise hovedretten :-)

Sød chilisauce:

½ cup (1,18 dl) riseddike
½ cup (1,18 dl) + 2 spsk. alm. sukker
1/4 cup (0,6 dl) vand
1 spsk fish sauce
2 spsk sherry
3 fed hvidløg, finthakket
2 tsk røde chiliflager af den forholdsvis milde slags
ca. 1½ spsk. maizena udrørt i lidt koldt vand

Alle ingredienser undtaget maizenajævning blandes i en gryde, og koges igennem for svag varme i ca. 10 minutter til den er reduceret lidt. Maizena jævning røres i lidt efter lidt, til konsistensen er passende. Koges igennem et par minutter igen og smages nu til - skal være tilpas sur/sød/stærk/salt. (Pas evt. lidt på med chilien afhængig af hvilken type flager du bruger - jeg brugte nogle forholdsvis milde som ligner Santa Marias, men køber man dem i en etnisk butik, er der risiko for at de er en del stærkere, så prøv dig frem!)
Køles af og opbevares på køl, hvis ikke den henkoges.

Det hele koges sammen 


Færdig sauce på glas


Meget nem og lækker chilisauce, som sagtens kan måle sig med købeversionen. Jeg kunne sagtens finde på at lave den selv fremover.

Nuoc cham:

3 spsk limesaft
2 spsk + 2 tsk sukker
1,2 dl vand
2½ spsk fish sauce
1 spsk riseddike
2 fed finthakket hvidløg
1/8 tsk knust chili
1 spsk sød chilisauce
et lille stykke meget finthakket gulerod (for synets skyld)

Bland limesaft, sukker og vand og pisk til sukkeret er opløst. Smag den til, evt. med mere sukker eller vand, så den er tilpas sur/sød. Den skal smage ligesom en slags limonade.
Bland fish sauce i sammen med hvidløg og chili, og smag til igen. Hold evt. lidt igen med fish sauce, da det kan smage ret kraftigt igennem, afhængig af hvilken type man har købt.
Bland til sidst gulerod i.
Må gerne trække ved stuetemperatur nogle timer, men kan også opbevares på køl til serveringen.


Også her måske lidt for meget smag af fish sauce - jeg har læst mig frem til at de vietnamesiske typer sauce er de nemmeste at have med at gøre, da de thailandske (som min er), godt kan være ret gennemtrængende i smagen. Så fremover holder jeg lidt igen med denne ingrediens. Men ellers var den udmærket - der var bare alt for meget af den!

Fyld til forårsruller:
passer til 18-20 ruller med ca. 3 store spsk fyld i hver


2 spsk jordnøddeolie
4 fed finthakket hvidløg 
15 g finthakket ingefær
5 g finthakket frisk rød chili (2 små frugter uden kerner)
2 løg i tynde både
1 kg hakket oksekød
½ squash i tynde strimler
½ spidskål i tynde strimler
2 store fintrevne gulerødder (ca. 250 g i alt)
3 spsk soyasauce
1 spsk riseddike
1 spsk limesaft + 1 spsk citronsaft 
2 tsk fish sauce
2 spsk sød chilisauce
50 g risnudler udblødt i kogende vand i 3-4 minutter, derefter klippet i mindre stykker


Hvidløg, ingefær og chili svitses i olie et par minutter, uden at det tager farve. Løg tilsættes og svitses med til de begynder at blive bløde.
Tilsæt oksekød og brun det til det er næsten gennemstegt. Tilsæt squash, spidskål og gulerødder, og svits til grøntsagerne er faldet lidt sammen.
Tilsæt soya, eddike, fish sauce, sød chilisauce og lad blandingen simre indtil det meste af vædden er fordampet. Smag evt. til med ekstra chili (efter ønsket styrke), salt og peber, og tilsæt risnudlerne de sidste par minutter. Lad blandingen køle af før den fyldes i forårsrulledejen, efter samme princip som risrullerne (enden pensles dog med lidt æggehvide for at de ikke springer op ved opvarmning).
Rullerne pensles med rapsolie og bages ved varmluft 200 grader i ca. 20-30 minutter, til de er gyldne og sprøde.


Grøntsager til fyldet



Det næsten færdige kødfyld - det var så her jeg kom i tanke om at jeg havde glemt at putte de revne gulerødder i, men de blev stegt for sig selv, og blandet i bagefter


Rulledejen fyldes - enden længst væk pensles med æggehvide inden siderne foldes ind over, og derefter igen, så alle lag hænger ordentligt sammen



Voila - 1 stk. total brunlig forårsrulle! Næste gang tror jeg at bruger 2 ark dej til hver rulle, for at sikre den ikke går i stykker, og der må godt være lidt mere dej, selvom det ikke behøver tangere mængden af dej i en købe-version


Nogle af de færdige ruller


Rullerne fik megen ros, selv fra Lækkermåsen, som normalt ikke er voldsomt vild med købe-forårsruller. Og jeg ved heller ikke om jeg får ham til at spise sådanne igen! De måtte godt have haft lidt mere bid af chili, men der var en 2-årig med i går, som jeg også godt ville tage lidt hensyn til, og de blev absolut spis-værdige alligevel. Som sagt vil jeg dog prøve med dobbelt dej næst gang.


Asiatisk agurkesalat:


100 g kinaradise i smalle strimler
1½ agurk i smalle stave
1 rødløg (40 g) i tynde både
1 fed finthakket hvidløg
1 blommetomat uden kerner i tynde både
1 håndfuld grofthakkede saltede peanuts


Dressing:


4 spsk riseddike½ dl rørsukker
4 spsk vand
1 fed finthakket hvidløg
1 tsk revet ingefær

Ingredienser til salaten blandes forsigtigt sammen og overhældes med dressingen. Trækker på køl nogle timer.

Den stort set færdige salat


Og min tallerken med næsten usynlig ris


Fin salat med tilpas syrlig/sød dressing, og den passede godt til rullerne og risen. Den kan der sagtens arbejdes videre med til asiatisk mad.

Alt i alt dejlig mad, som blev efterfulgt af desserten der kommer i næste indlæg...