fredag den 11. februar 2011

Opskrift: Fastelavnsboller med marcipan / makronremonce, vaniljecreme og blåbær** Opdatering 11.02.2012 - Det er nøjagtig 1 år siden jeg postede denne opskrift, og i dag har jeg lavet fastelavnsbollerne for 2. gang. Baseret på de konklusioner jeg lavede for et år siden, har jeg lavet lidt forbedringer af opskriften, og jeg har derfor valgt at skrive dette indlæg om, så det passer til den fremgangsmåde jeg har fulgt i dag, i stedet for at lave et ekstra indlæg. **

Der findes mange versioner af hjemmelavede fastelavnsboller, hvad enten de er med creme, remonce eller begge dele, det hele er bagt ind i bollen eller cremen ligger ovenpå - eller noget helt andet.

Jeg har altid godt kunnet lide den version min mor laver, hvor der er remonce inden i dejen, og creme i en fordybning udenpå, så det er den jeg har taget udgangspunkt i.
Hvor hun har opskriften fra kan hun ikke huske - men opskriften på selve dejen huserer flere steder på nettet, så mon ikke den oprinder fra en eller anden gammel kogebog.
Jeg har tilføjet lidt til remoncen og laver desuden cremen selv, i stedet for at bruge pulvercreme som min mor - så min version ser pt. sådan ud:


Fastelavnsboller:
32 stk.

Vaniljecreme:
(start med denne, da den skal afkøle)


2 hele æg
3 spsk sukker
2½ dl minimælk
korn af 1 stang vanilje, mast ud i lidt af sukkeret så kornene ikke klumper

ca. 2 spsk maizena rørt ud i ½ dl kold minimælk


Æg, sukker, mælk, vaniljekorn og maizenajævning piskes sammen i en gryde, og varmes op til lige før kogepunktet, mens der stadig piskes. Cremen skal tykne ret meget, og bliver bagefast.
Lad cremen køle næsten helt af inden brug - gerne tildækket, så den ikke danner for meget skind (jeg bruger en plasticbadehætte som jeg har temmelig mange af efter at Lækkermåsen har været en del på hoteophold - de er geniale til at dække en skål med dej o.l.)

Dej:


75 g gær
2 dl mælk
ca. 500 g hvedemel (mængden kan godt variere en del, afhængig af meltype, temperatur på de øvrige ingredienser osv., så prøv dig lidt frem - jeg brugte en del mere i dag)
200 g blødt smør
50 g sukker
1 tsk salt
2 æg
Mælken lunes til ca. 37 grader, og gæren opløses heri. De øvrige ingredienser tilsættes (mel lidt af gangen), og dejen æltes sammen til den er blød og smidig (jeg brugte røremaskine og samlede den til sidst med hænderne på et meldrysset bord). Den hæver tildækket på et lunt sted i ca. 30-45 minutter.

Remonce:

150 g blødt smør
150 g sukker
2 spsk mel
75 g revet marcipan
10 knuste makroner

Smør, sukker og mel piskes sammen med håndmixer til sukkeret er næsten opløst, og marcipanen og de knuste makroner vendes i.

Desuden anvendes optøede ægte blåbær hvis man har lyst til lidt ekstra fyld.

Efter dejens hævetid deles dejen i 32 stykker (jeg vejede af for at få dem nogenlunde lige store) - hvert stykke dej trykkes ud på bordet til en cirkel (det er ikke nødvendigt at bruge ekstra mel, da dejen er så fed at den nemt slipper bordet). Pas på ikke at trykke den for meget ud på midten, da den har nemmest ved at revne der - den skal lige være en mm tykkere på midten end i kanten.

Jeg klappede 16 stykker dej ud på bordet af  gangen, og fordelte halvdelen af remoncen og cremen herpå - så var det nemmere at sikre sig at begge dele blev fordelt ligeligt, og det fungerede perfekt.
Version 1 med remonce indeni bollen og creme ovenpå:

Knap en spsk remonce lægges midt på dejen - saml hjørnerne på dejen og tryk dem sammen, og form en bolle, som lægges på bagepapir på bageplade med samlingen ned af. Der trykkes forsigtigt en fordybning i midten af bollen, og ca. 1-2 tsk creme lægges oven i bollen og jævnes lidt ud. Den flyder ikke ud under bagningen, så den skal bredes så meget ud fra starten, som man vil have den på den færdige bolle.


Version 2 med remonce, creme og blåbær indeni bollen:

Knap en spsk remonce lægges midt på dejen og derpå ca. 1-2 tsk creme, samt ca. 1 tsk optøede blåbær - saml hjørnerne på dejen og tryk dem sammen, og form en bolle, som lægges på bagepapir på bageplade med samlingen ned af.  Pensl evt. med en sammenpisket blanding af æg og mælk.
Begge versioner:
Bollerne bages ved ca. 210 grader midt i ovnen i ca. 15-20 minutter (afhængig af hvor store man har lavet dem). Kan fryses og lunes igen i ovnen, og evt. pyntes med lidt hvid glasur.

Konklusion:


Super gode boller, som på ingen måde er gode for lårbasserne, men det skal man vist ikke tænke over med fastelavnsboller.
Når min mor laver dem med pulvercreme som ligger ovenpå bollen, så løber cremen som regel ud over kanten på bollerne, så derfor ligner de ikke hendes helt - men smagen fejler absolut ingenting. Især dem med cremonce creme, remonce og blåbær indeni bollen var gode - lige tilpas snaskede og med et lille bitte syrligt modspil fra blåbærene.
Da de er så søde i sig selv, har jeg denne gang ikke puttet glasur på - jeg synes de fungerer fint uden.

Da jeg lavede dem første gang, løb en del af remoncen ud fra toppen, fordi den var trykket for tynd i midten - denne gang puttede jeg ekstra mel og marcipan i remoncen så den blev mere tyk og næsten dejagtig, og det ser ud til det hjalp, udover også at lave dejen tykkest på midten. Der var kun et par enkelte "leaks" i dem med creme på toppen, og én lille bitte en på de lukkede boller, hvor et blåbær var på vej til at stikke af.
Det kan jeg godt tilgive, når de smager som de gør. 

Et lille blåbær på flugt

9 kommentarer:

 1. Ok, dem skal jeg da SÅ meget prøve!! Jeg er VILD med konceptet af både creme og remonce og det ser ud som om der er godt med begge dele i dine - mums :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. Tak for et godt indlæg - så fandt jeg endelig den opskrift, jeg vil følge, når jeg begiver mig ud i fastelavnsbollebagning. De ser virkelig lækre ud.

  :) C.

  SvarSlet
 3. @NYBH: Du kan roligt kaste dig ud i dem - men bare sørg for ikke at lave dejen for tynd i toppen, for det er som skrevet vist der, der er størst risiko for at remoncen løber ud :-)

  @Carla: Tak skal du have - jeg er glad for at du kan bruge opskriften :-) Meld gerne tilbage hvad du synes om dem, når du får dem lavet!

  SvarSlet
 4. MMMMM de er bare gode :)
  Elsker at der er remonce med marcipan i.
  Jeg bagte dem i dag til arbejdet og samtlige kollegaer var vilde med dem, og ret utilfredse med at der kun var 1 til hver :D

  Knus Stine

  SvarSlet
 5. @Stine: Tak for din kommentar - dejligt at dine kolleger kunne lide dem, og ja, 1 til hver er altid for lidt :-)

  SvarSlet
 6. Hej igen :)
  Nu har kollegaerne fået overtalt mig til at lave dem igen :)

  Men jeg tænkte på om man kan lave remoncen og cremen 2 dage i forvejen?
  Og om man kan bage bollerne aftenen før?

  Hilsen Stine V

  SvarSlet
 7. Eller kan man lave dejen fredag morgen og så bage dem fredag aften?

  SvarSlet
 8. Hej igen Stine

  Dejligt at de er så gode at dine kolleger vil have mere :-)

  Umiddelbart vil jeg tro du godt kan lave både creme og remonce to dage i forvejen - cremen bliver jo varmet op, og der er ikke umiddelbart noget i remoncen der ikke kan holde sig.

  Du kan også sagtens bage dem dagen før og så putte dem i en pose når de stadig er lidt lune - og så bare putte glasur på lige inden de skal spises.

  Hvordan det går hvis du laver dejen om morgenen og først bager dem om aftenen tør jeg ikke sige - så vil jeg nok anbefale en af de andre løsninger - eller at du laver dem i god tid, og så fryser dem ned - så skal de bare lige tøes op og lunes i ovnen. Det mener jeg min mor plejer at gøre, når hun laver en stor portion.

  SvarSlet
 9. Tusinde tak for det hurtige svar :)
  Jeg tror jeg vil prøve at lave dem dagen før :)

  SvarSlet