onsdag den 7. september 2011

Opskrift: Hjemmelavet Nutella / chokolade smørepålæg


I næste weekend skal vi holde brunch-fødselsdag for Lækkermåsens familie, og jeg har været ved at spekulere over hvad der skal på bordet. Der skal jo nok noget med æg og bacon til, sammen med nogle brunch pølser vi allerede har i fryseren, og hjemmelavet appelsin- og blommemarmelade er også klar.
Derudover skal der måske laves en ost igen, med chili og hvidløg, hvis jeg når det nogle pandekager (har heldigvis fået fri dagen før), og så har jeg tænkt mig at prøve det her kernebrød uden mel, som lyder rigtig godt.

Og endelig skal der Nutella til - eller chokolade smørepålæg, om man vil, for smagsmæssigt ligger den hjemmelavede nok noget ved siden af den traditionelle Nutella.

Jeg søgte lidt rundt omkring og fandt bl.a. Anne au Chocolats opskrift (med nødder) her - den gik jeg ud fra, men ændrede lidt i mængder og tilføjede desuden flormelis, da jeg brugte meget mørk chokolade, og den lige trængte til lidt ekstra sødt.

Hjemmelavet Nutella / chokolade smørepålæg:
ca. 3½-4 dl

150 g god chokolade (jeg brugte 125 g 70% mørke knapper fra Callebaut, og 25 g lys chokolade)

50 g ristede og afskallede hasselnødder (brug fingrene til at afskalle med, eller gnid nødderne i et rent viskestykke - det gør ikke noget hvis der kommer en smule skal med, den må bare ikke være brændt)
1½ dl piskefløde
30 g smør i tern
2 spsk flormelis
et lille nip flagesalt der er knust mellem fingrene

Nødderne ristes i et fad i ovnen ved 130 grader varmluft i ca. 10-15 minutter, til skallen løsner sig (pas på de ikke bliver for mørke!)
Nødderne kværnes helt fint i feks. en kaffekværn (jeg har en jeg kun bruger til krydderier og nødder) eller foodprocessor - eller hak dem med en kniv i den grovhed man ønsker (jeg ville gerne have den helt glat, men man kan selvfølgelig sagtens lave den med lidt bid i).
Hak chokoladen (ikke nødvendigt hvis man bruger knapper) og bland den med nødderne.
Varm fløden op til den småkoger, og hæld den i chokoladen/nødderne - rør rundt til chokoladen er helt smeltet. Bland smørret i og rør rundt igen til det også er smeltet, og massen er uden klumper. Tilsæt flormelis (smag evt. til med lidt af gangen - mængden afhænger også lidt af hvor mørk chokolade man har brugt, og hvor bitter eller sød man gerne vil have den) og bland en fingerspids salt i.
Hæld blandingen på glas og luk til det med det samme - opbevares i køleskab, hvor det vil stivne lidt, men ikke mere end at det sagtens stadig kan smøres ud
EDIT: Det har nu stået i køleskabet natten over, og er stivnet en del, men det gør Nutella selvfølgelig også i køleskab - så det skal nok lige stå ved stuetemperatur en halv time før det er ordentligt smørbart.
Holder i ca. 14 dage på køl (hvis ikke det er spist inden). 

Konklusion:

Den minder meget om Princip udgaven af Nutella i smag - man skal uden tvivl være glad for mørk chokolade for at kunne lide denne version, og det er ikke nødvendigt (eller for den sags skyld anbefalelsesværdigt) at putte ret meget på brødet - men jeg er faktisk positivt overrasket, og synes sagtens den kan udgøre en erstatning for Nutella, og ikke mindst de billige købe-varianter.
Lækkermåsen var ikke udelt begejstret (og han spiser ellers kun mørk pålægschokolade) men jeg tror måske lige han skal vænne sig til den.
Det har jeg allerede gjort.

11 kommentarer:

 1. Jeg har endnu til gode at eksperimentere med hjemmelavet chokolade-smørepålæg. Min bedre halvdel er også til søde løsninger, så jeg bliver nok nødt til at bruge en større mængde lys chokolade - selvom det nu ikke ville være det værste at have for sig selv ;-)

  SvarSlet
 2. Hvor ser det bare godt ud. Jeg har ofte overvejet at eksperimentere med lidt hjemmelavet nutella, men har aldrig fået det afprøvet endnu. Kunne være jeg skulle hoppe ud i det efter at have set din opskrift:-)

  SvarSlet
 3. Piskeriset: Nej den er ret skrap i det, så hvis du vil være sød og dele med ham, skal du enten overveje den lyseren chokolade - eller noget med flormelis. Eller også skal du bare lave to portioner :-)

  LaTascha: Det er i hvert fald ikke sværhedsgraden der skal holde dig tilbage - det er supernemt :-)

  SvarSlet
 4. Hello, I was looking for your Google translation button but cannot find it?

  SvarSlet
 5. Foodness Gracious: It should be at top right corner of the page - just above the green Print button. I know it works at least in Google Chrome - which browser do you use?

  SvarSlet
 6. HMMM det ser da bare for lækkert ud!!!
  Sikke en hyggelig og fin blog du har, jeg har skyndt mig at melde mig "under fanerne" som fast læser, og glæder mig til at følge med.
  Jeg er blevet "tippet" af Line Kongaa om din blog :-)
  Du er velkommen forbi hos mig; sallingssysler.blogspot.com

  SvarSlet
 7. Hej Helle

  Mange tak - jeg er glad for du har lyst til at kigge med!
  Jeg er ikke lige sikker på hvem Line Kongaa er (jeg kender ikke så mange efternavne i blogland) - men det var pænt af hende at tippe om mig :-)

  SvarSlet
 8. hej ville lige høre om hvor længe det kan holde sig og om det skal opbevares i køleskabet eller om det så bliver hårdt og umedgørligt ligesom den rigtige nutella

  mvh Nicklas

  SvarSlet
  Svar
  1. Nicklas: Som jeg skriver nederst i opskriften, så vil jeg tro den kan holde i hvert fald ca. 14 dage - det mener jeg der gik inden vi fik spist det sidste. Men det var på køl - og det tror jeg du skal gøre for at være sikker.
   Ja den bliver hård ligesom Nutella, men hvis du sørger for at tage den ud af køleskabet lidt før, som jeg også foreslår, så skulle det ikke være et problem :-)

   Slet
 9. Nu har jeg lavet den, og den er blevet helt skilt. Når det smøres på brødet lægger man ikke mærke til det dog, men kan det være fordi jeg kogte fløden, tog den af varmen og kom chokoladen direkte op i gryden med fløde? Så er chokolade måske blevet for varm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt tænkes at chokoladen er blevet for varm. Håber du har haft mere held med det efterfølgende.
   Og undskyld det meget sene svar (har ikke haft adgang til min konto i laaaang tid...)

   Slet