onsdag den 21. juli 2010

Miniferie i Nordjylland - del III med et proppet Skagen og en fyldt slagterbutik, og god dansk og mexicansk mad

Mandag havde jeg sat mig for at jeg gerne ville ind til Slagter Munch i Skagen for at se hvad de havde at byde på af specialiteter. Det kunne jo være man kunne være heldig og finde en spegepølse, som ikke behøvede komme på køl før vi kom hjem. Så sidst på formiddagen kørte vi mod Skagen igen.
Der var imidlertid ca. 30 andre der havde fået samme idé mht. slagterbutikken, så efter 5 skridt ind i butikken vendte vi om igen - det havde vi ikke tålmodighed til.

Det samme gjaldt egentlig resten af turen ned af gågaderne - der var virkelig mange mennesker, så det eneste vi egentlig foretog os var en tur op i vandtårnet, med en flot udsigt ud over Skagen. Vi kunne se Michael og Anna Anchers hus, og det var egentlig så tæt som vi kom på alt museums-halløjet.

Men vi skulle jo have noget frokost - vi kunne ikke rigtig finde nogen steder vi havde lyst til at forsøge med i Skagen, så i stedet kørte vi tilbage sydpå, og gjorde ved Ålbæk Gl. Kro, ca. midtvejs mellem Skagen og Fredrikshavn.
Her bestilte vi begge en herregårdshakkebøf med dagens kartoffel (bagt, med kryddersmør), salat og bearnaise sauce. Og det var godt!



Eneste kritikpunkt var at der manglede lidt dressing til salaten og almindeligt smør til majskolben. Hakkebøffen var saftig og perfekt stegt, og den smagte også af noget.
De skal også have et stort plus for at tilbyde ½ portion af stegeretterne til ½ pris til børn under 12 år - det var der MANGE restauranter der kunne lære noget af, for jeg fatter simpelthen ikke at børn skal spises af med røde pølser, pommes frites og fiskefileter. Lad dem dog prøve noget "voksen" mad, men til en pris så det ikke ødelægger budgettet hvis ikke de kan lide det alligevel. Nå!

Efter frokosten (som igen havde nærmet sig kl. 14-15 stykker), kørte vi tilbage til hotellet og hvilede os lidt til en gang Tour de France. Da den lille sult så småt begyndte at melde sig igen, blev vi enige om at køre til Frederikshavn og finde Kaffelageret, som jeg havde hørt godt om på forhånd.
De laver mexicansk mad, og det er jo lige noget for mig.

Vi havde dog lidt problemer med at finde dem - GPS'en kunne ikke finde Søndergade 13B, som der stod på deres hjemmeside, men vi fandt dog Søndergade uden husnummer. Da vi så kom til nummer 13 og 13A, blev de efterfulgt af nr. 15 - så hvor mon så nr. 13B befandt sig??
Tilfældigt kom jeg til at kigge lidt nærmere på den cafe der lå lige overfor, og der stod - Kaffelageret.
Lidt mystisk hvordan nr. 13B kunne befinde sig på den lige-husnummerside, så det måtte vi også lige have opklaret hos tjeneren. Hun vidste ikke umiddelbart hvordan det hang sammen, men efter en tur i køkkenet havde hun fået at vide, at det var fordi de tidligere havde haft den adresse, men nu boede de altså i nr. 18!
Vi foreslog hende at de måske skulle overveje at få det rettet på hjemmesiden, og det kunne hun vist godt se det fornuftige i...

Nå men vi bestilte en to-personers menu, Taco tortilla fiesta, med chili con carne, noget stegt kylling med grøntsager, salat, tortillachips, dirty rice, ost, creme fraiche, salsa, guacamole, tacoskaller og majspandekager, og så skulle vi selv sidde og samle maden ved bordet.

Fadet med de kolde ingredienser til saml-selv middagen



Tortillachips og chili con carne


Beskidte ris



Kylling og grønt, og tacoskaller og små pandekager



Henrik forsøger at rulle en pandekage sammen, hvor der nok lige er kommet lidt for meget fyld i



Det gik lidt bedre da han fandt på at folde pandekagen som et kræmmerhus



Det er jo altid hyggeligt - også selvom maden bliver lidt hurtigere kold, hvilket min bedre halvdel ikke er begejstret for.
Der var et par andre ting som kunne have været bedre - guacamolen var meget lysegrøn og smagte overhovedet ikke af avocado - jeg ved ikke hvad der var i den, men hvis der var avocado, så var det en meget lille procentdel.
Salsaen var på ingen måde stærk, den smagte ikke af salsa sådan som jeg mener salsa skal være, og så kom det hurtigt til at se lidt sjusket ud at salsa og creme fraiche lå i samme skål, så det blev blandet sammen.

Men alt i alt var det et fint måltid, vi fik tilbudt flere tacoskaller og pandekager uden ekstra beregning, og vi blev rigeligt mætte.

Da vi ikke kunne spise mere, gik turen tilbage til Strandby, til fjernsyn og en bog, inden trætheden igen overvældede os...

Tirsdag morgen gik turen hjem igen, efter et par hyggelige dage - men det var nu rart at komme hjem igen, især til vores egen senge, for de var ikke særlig gode i Strandby!

tirsdag den 20. juli 2010

Miniferie i Nordjylland - del II med Tversted is, tangspisende sæler og en Hjørring-burger

Søndag havde vi egentlig ikke andet på programmet end at vi skulle til Tversted for at få en vaffelis i Det Blå Ishus, som skulle være berømte både for deres store is, men også deres hjemmelavede guf.
Der blæste en strid vind fra vest da vi ankom, og temperaturen var noget lavere end på østkysten - men ikke desto mindre var der en del mennesker i området der sad og spiste is.



Jeg bestilte en med 3 kugler (blåbær, kokossorbet og grøn æblesorbet) og guf - Henrik fik 4 kugler.
Alle tre smagte rigtig godt, især æblesorbeten, som var rigtig frisk. Guffet var også - guf. Og det smagte hjemmelavet.

 
Vi gav 23 kr. for 3 kugler og 27 kr. for 4, og det må siges at være rimeligt i forhold til flere andre steder i både Frederikshavn og Skagen - og så var guf med i prisen.

Da vi ville videre fra Tversted, kiggede vi lidt på et kort vi havde fået på hotellet, og så fandt vi på at køre til Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, som bla. er kendte for deres klumpfisk. For nogle år siden døde den de havde under en brand, men efterfølgende er der kommet nye i det kæmpestore akvarie.
Vi overværede en fodring af klumpfiskene, og de andre fisk som lever sammen dem i akvariet, bl.a. sild, hornfisk, hajer og makreller - der var en dykker nede i vandet som fortalte en masse om fiskene, samtidig med at man på tv-skærme kunne følge det kamera han havde med dernede.

Klumpfisken er en spøjs størrelse - det ligner nærmest at den mangler den bagerste halvdel af kroppen, og den har ikke ingen hale den kan svømme med, så det foregår med to finner, en øverst og en nederst, som den bevæger i samme takt.



Vi brugte desuden en del tid på at kigge på sælerne i deres bassin. Der var lidt slåskamp mellem en af de helt store hunner (som i øvrigt er næsten 30 år gammel - jeg vidste ikke de kunne blive så gamle) og en af de unger der blev født i starten af juli. De jagtede hinanden og piskede rundt i bassinet, men vi kunne ikke helt finde ud af om det bare var leg, eller om de var fjendtlige overfor hinanden.

En sæl der svømmer på ryggen - for at de bedre kan holde øje med bytte på bunden, læste vi os frem til


Tangen i bassinet havde en flot grøn farve


Dagens grin kom da en af sælerne tog en ordentlig mundfuld tang i gabet, og derefter spyttede det ud igen og rystede gevaldigt på hovedet - tilsyneladende fordi det var en lidt for stor mundfuld...

Da vi ikke gad at kigge mere på fisk og andre havdyr, kørte vi en tur rundt i Hirtshals - hvilket var ret hurtigt overstået. Vi var inde i en eller anden tøjbutik, som reklamerede med Danmarks billigste tøj - det var nu mest arbejdstøj og læderjakker vi fandt, så det var ikke voldsomt imponerende...

Sulten var efterhånden ved at melde sig, så vi blev enige om at sætte kursen mod Hjørring, hvor vi fandt en cafe der havde åbent - Cafe Chic.
Vi valgte begge en USA burger med hjemmelavet hakkebøf med chili og hvidløg, og bacon og ost i en god og sej bolle, med stegte kartofler, mayo og ketchup til.



Den mættede godt - og da klokken efterhånden var blevet 3 om eftermiddagen, endte det faktisk også med at vi ikke fik ordentligt aftensmad den aften, men "bare" købte lidt snoller i Brugsen i Strandby, og så hyggede vi os på hotellet med en bog (til mig), og Flight Plan i fjernsynet...

Miniferie i Nordjylland - del I med lidt fisk, Gren og en skidt parasol

I lørdags vendte vi bilen nordpå og kørte til Strandby lidt nord for Frederikshavn, hvor vi havde lejet et værelse på Divan Hotel i 3 dage.
Planen var at vi skulle til Frederikshavn og Skagen, og derudover hvad vi kunne finde på undervejs i området.

Vi ankom lørdag kl. 11, eftersom bookingen gennem booking.com sagde det var muligt at tjekke ind allerede det.
Det viste sig imidlertid at være en fejl, da værelset først var klart kl. 13. Nå men vi havde jo heller ikke noget vi skulle nå, så vi kørte den korte tur ned til havnen, og fandt Søstjernen hvor vi kunne få frokost.

Jeg bestilte en gang buffet med forskellige slags fisk mv., og Henrik bestilte et stjerneskud.

Det er vist det største stjerneskud jeg endnu har set - eller i hvert fald det med de fleste rejer!


I buffeten var der bl.a. fiskefrikadeller med remoulade, to slags sild med karrysalat, lidt forskellige grøntsager/salat (jeg tog kun lidt af en slags broccolisalat), hele jomfruhummmere, varmrøget laks og en fiskepate.


Fiske-dellerne var rigtig gode - jeg har endnu tilgode at prøve at lave dem selv, men jeg tror det skal prøves engang, med hjemmelavet remoulade også. Den røgede laks var også god - patéen var ikke så meget mig.

Jeg fik også ris med kylling i karry og mørbrad og grøntsager i sauce. Begge dele udmærkede, men da var jeg ved at være mæt.


Så fandt vi på at vi ville hejse den parasol der stod ved siden af vores plads, så solen ikke skulle bage for meget på vores mad.


Det gik ikke så godt. Det gik faktisk skidt.
Henrik stod og baksede med snoren og stængerne og pludselig lød der et knæk - den ene af stængerne var brækket, fordi den stødte imod rækværket. Kom ikke og sig at jeg ikke er gift med en stærk mand.

Så kunne man jo godt føle sig mest fristet til at bare at tage benene på nakken og ikke vise sin røv for bare skosåler - men vi spiste færdigt, og da vi gik ned for at betale, fortalte Henrik det som det var til tjeneren - at det var noget skidt.
De tog det meget pænt, og sagde at det skulle vi ikke tænke på, de havde en god forsikring - og i øvrigt var der også så meget hærværk.
Så selvom vi tilbød at give dem vores navn og adresse, så slap vi med regningen på ca. 250 kr.

Således opmuntrede vendte vi tilbage til hotellet lidt i kl. 13, og fik vores værelse.


Ikke særlig prangende, men umiddelbart var der det der skulle være - dobbeltseng, fjernsyn, badeværelse og gratis internet.

Vi fik os installeret, og kørte derefter mod Skagen, hvor vi havde planlagt en tur med Sandormen ud til Grenen. Som sagt så gjort.


Der var pænt mange mennesker derude


Jeg har været på Grenen som barn, men det er nu stadig en spøjs oplevelse at stå i vandet og at se vandet slå ind fra begge sider.


Vi tog en gåtur inde i Skagen, ned gennem gågaden og ned på havnen, inden vi vendte næsen mod hotellet. Der skulle lige en lur til, før vi kunne klare mere.

Om aftenen kørte vi ind til Frederikshavn og delte en pizza, og derefter vendte vi lige forbi Palmestranden, som man jo næsten skulle se, når nu man var i området.


Der står grill-tønder til fri afbenyttelse - hvilket er en rigtig god ide, så man slipper for engangsgrillerne i sandet, og risikoen for at nogen kommer til skade.


Og ristene er endda mærkede!


Resten af aftenen blev tilbragt i sengen med fjernsyn og en bog...

fredag den 16. juli 2010

Opskrift: Intervalgrillet okse højrebskotelet, pastasalat med jordbær og fetaost, og simpel chokolademousse med passionsfrugtsauce og jordbær



I dag har menuen stået på en stor (som i KÆMPE.STOR) bøf - eller nærmere en okse højrebskotelet, som der stod på pakkerne. Det var nogen jeg vovede at at købe i Lidl fra frost - jeg har tidligere købt en oksefilet på frost i Lidl som var udmærket, så det skulle forsøges igen.
Vi havde lidt forskelligt i køleskabet der skulle bruges - bla. en fennikel, babyspinat, tomater (de stod så på køkkenbordet, ikke i køleskabet, vel), og ikke mindst en 5-6 pakker/bøtter fetaost i forskellige varianter. Så det blev til en salat sammen med bl.a.jordbær.
Jeg kunne huske at NYBH flere gange har nævnt hendes egen dressingfavorit, så den forsøgte jeg mig med, med lidt tilrettelser, og så fik vi et no-knead flute til.
Siden det nu er fredag fik jeg også lyst til at prøve en dessert - det er ellers ikke ret tit vi får det når vi kun er os selv, men hvis ikke man får lavet dessert en gang imellem, så når man jo aldrig at få afprøvet alle de lækre opskrifter der findes derude.
Tanken faldt på en chokolademousse, så jeg købte mørk chokolade da jeg var ude at handle. Desværre havde jeg ikke lige fået tjekket en opskrift inden jeg kørte hjemmefra, så da jeg kom hjem og så at man som minimum skulle bruge enten piskefløde, eller past. æggehvider, måtte jeg opgive den traditionelle version igen. Jeg gad ikke køre igen. Og nej, jeg har ikke lavet chokolademousse mere end 2-3 gange i mit liv, så jeg kunne altså ikke huske hvad der skulle i - nå.
I stedet kom jeg til at tænke på en udsendelse jeg har set, hvor de lavede en form for chokolademousse, kun af vand og chokolade, og så blev blandingen pisket over is. Dét måtte prøves! Så nu har jeg vel haft en form for debut inden for den molekylære gastronomi...
Jeg fandt fremgangsmåden nederst her, og brugte halv portion til to personer.

Intervalgrillet okse højrebs kotelet:

2 kæmpe koteletter á ca. 500 g
fint salt
Santa Maria pebermix

Koteletterne saltes med fint salt en halv times tid inden tilberedning og lægges i køleskab. Drysses med pebermix, og brunes på begge sider på en meget varm grill i 1 minut på hver side.
Steges derefter ved lavere varme i 3 minutter på hver side, tages af grillen og hviler i 3 minutter under staniol og et viskestykke, og steges derefter færdig i 3-4 minutter på hver side. Hviler til sidst i 3 minutter igen.

Salat:

ca. 50 g nye friske ærter (vejer ca. 160 g inkl. bælg)
15 cherrytomater i halve (jeg brugte almindelige røde, plus nogle orange)
½ lille fennikel, fintsnittet
1 stor håndfuld babyspinatblade, grofthakket
3/4 bøtte fetaost i tern
1 håndfuld saltede græskarkerner
1 bakke jordbær i tern (minus 5-6 stykker til pynt til dessert)

Ærter, tomater, fennikel, spinat og græskarkerner blandes. Fetaost og jordbær lægges enten ovenpå lige inden servering, eller vendes forsigtigt rundt, også lige inden servering, så jordbærene ikke smatter ud, og fetaosten ikke tager for meget farve.
(Jeg nøjedes med at hælde fennikel på min egen portion, da Lækkermåsen ikke gider lakrids i sin salat).

Dressing á la NYBH:

½ dl frugt/bærbalsamico (jeg brugte multebær, men en almindelig mørk balsamico kan selvfølgelig også bruges)
½ dl rapsolie
1/4 dl ketchup
1 fed revet/meget finthakket hvidløg
1 tsk sukker
1 spsk limesaft

Balsamico hældes i en skål, og olien piskes i, først nogle dråber af gangen, og derefter i en tynd stråle, til blandingen bliver tyk og ensartet.
Smages til med ketchup, sukker og limesaft, og serveres til salaten.

Simpel chokolademousse:

85 ml vand
100 g god mørk chokolade  mellem 50-70% kakaoindhold (jeg brugte en 70% fra Lindt)

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den sammen med vand i en tykbundet gryde, eller i en lille pande.
Hæld isterninger og en smule koldt vand i en stor skål, og sæt en mindre skål ned i isen, så isen dækker godt op af den mindste skåls sider.
Hæld den smeltede chokoladeblanding i den mindste skål, og pisk med håndmixer indtil blandingen begynder at tykne, og får konsistens ligesom flødeskum.
Anrettes i portionsglas med passionsfrugt og jordbær, og en dusk mynte.
OBS: Hvis chokoladen begynder at stivne for meget (når den bliver for kold og begynder at størkne), kan man bare hælde den i gryden/panden og smelte den, og starte forfra.

Passionsfrugtsauce:

indhold fra 3 passionsfrugter
1 tsk chokoladebalsamico
1 tsk skal af usprøjtet appelsin

Det hele blandes og hældes ovenpå chokolademoussen.

Konklusion:

Bøf: Den var ikke de 70 kr. værd, som de kostede pr. stk. Der var for det første for meget ben og fedt/sener i, så det tog noget tid at få skåret kødet fra. Det var heller ikke så mørt som jeg har oplevet med andet kød ved intervalstegning. Dem behøver jeg ikke købe igen!
Salat: Super god blanding - og sjældent har jeg set Lækkermåsen SÅ glad for en salat. Han tømte skålen til sidste "dråbe!
Dressing: Rigtig god dressing med masser af smag. Måske en anelse for meget til den søde side, men det hjalp da jeg puttede limesaft i - og så kan man jo undlade sukkeret. Den passede også godt til denne salat, så den tør jeg sagtens lave igen. Måske næste gang med lidt chili i.
Dessert: MEGET.KONCENTRERET.CHOKOLADESMAG. Så er det sagt. Vi spiste kun det halve af portionen, og selvom det var spændende at prøve, så tror jeg mere jeg er til den traditionelle type mousse - der er simpelthen for meget chokoladesmag, uden noget andet til at suplere.
Men det var friskt med passionsfrugten og jordbær til...

Billeder:

Den færdige dressing


STOR bøf - eller kotelet, som de insisterer på at kalde den


Gemal-venlig salat


Min tallerken - med en smørklat smør




Chokolade smeltes i vand


Mousse "au moléculaire gastronomie"

torsdag den 15. juli 2010

Blogaward

 
Hanne K. har været så sød at give mig en blogaward, som samtidig også er den første jeg har fået - tak for det Hanne :o) Det er altid en fornøjelse at følge med i din blog, og så gør det jo heller ikke noget at vi er fra samme lokalområde, så vi kan dele lidt erfaringer med butikker osv.

Reglerne er som følger :

- Link til den søde blogger som har tænkt på dig.
- Vis awarden frem på din blog.
- Nævn 3 ting du er glad for ved dig selv.
- Vis et billede af noget du elsker.
- Send awarden rundt til 5 andre bloggere.
3 ting jeg er glad for ved mig selv:

Jeg bærer ikke nag så længe som jeg gjorde da jeg var yngre - jeg er god til at arrangere fester og sammenkomster - jeg sørger altid for at lave for meget mad :-)

Billede af noget jeg elsker:

Det mest oplagte var selvfølgelig at sætte et billede ind af mand og bonusbarn, eller den øvrige familie, da jeg ikke har nogen kæledyr. Men dem vil jeg helst gemme for mig selv, så det bliver næsten nød til at være en ting - og hvad er så mere oplagt end noget køkkenudstyr. 
Der er mange ting der kunne komme på tale - men hvis det samtidig lige skulle kædes sammen med min yndlingsfarve pt., så er det nærliggende med en limegrøn Margretheskål.


Send awarden videre:

Jeg tror jeg vælger at lade den stoppe her, da de fleste af dem jeg følger med hos, som også følger med hos mig og som dermed ville få øje på den, allerede har fået den. 

onsdag den 14. juli 2010

Mangodeler


Da vi var i USA, forelskede jeg mig i en mangodeler fra Oxo - men dum som jeg var, var jeg for nærrig til at give de ca. 12 USD den kostede - for så at ærgre mig over da vi kom hjem, at den koster over 100 kr. herhjemme.
I går fandt jeg et værdigt alternativ i Superbest til en 50'er. Godt nok er det ikke hver uge (eller for den sags skyld måned) vi spiser mango, men når det endelig er, så synes jeg det er mega-irriterende ikke at kunne lave nogle ordentligt pæne tern, fordi den er så bøvlet at skære ud.
I dag skulle den så testes, på en rimelig fast mangofrugt - og det lykkedes egentlig fint. Man ender ud med to buede store stykker, som man så kan ridse og skære fra skrællen, og så sidder der stadig lidt på stenen, som man passende kan skære af og spise med det samme.

Nu ligger der en mango i tern i køleskabet, som skal blendes sammen med lidt rester af citronkoldskål, yoghurt naturel, A38 og frosne blåbær, og blive til morgenmad i morgen, sammen med lidt müsli. Jeg glæder mig allerede!

Opskrift: Kold kartoffelsalat, og gourmetsaltede, marinerede og intervalgrillede skinkesteaks



Nu hvor jeg omsider har lært at koge kartofler, og eftersom der blev en del tilovers fra mandagens kyllingemenu, så var jeg ikke i tvivl om hvad der skulle laves af resterne: Kold kartoffelsalat!
Jeg har kun mødt én udgave af kartoffelsalat, som var bedre end min mors, og det var til en barnedåb for et par uger siden. Jeg fik spurgt kokken hvad der var i, men det eneste jeg kan huske hun sagde, var ymer og miracle whip, og så lage fra syltede agurker.
Så jeg måtte eksperimentere med, og tilføje lidt til den opskrift jeg for mange år siden sjussede mig frem til, ud fra hvad min mor (kan huske hun) plejer at komme i.

Der skulle jo lidt kød til - og jeg havde sat mig for at jeg ville prøve at give noget svinekød en chance. Det eneste svinekød vi egentlig spiser er normalt mørbrad (og stort set kun i fyldt udgave), pølser og flæskesteg - koteletter har vi det normalt ikke så godt med, da jeg tit synes det bliver uspiseligt tørt, eller simpelthen smager for meget af - gris.
Men i dag gik jeg på jagt i Superbest, og var egentlig klar til at hive en bakke koteletter med hjem, hvis der var nogen til en ordentlig pris. I stedet fik jeg så øje på nogle skinkesteaks, og så blev det lidt et kompromis med dem, da jeg satsede på de måske var lidt nemmere at have med at gøre.
Min idé var at gourmetsalte dem, og derefter marinere, og intervalstege. Hvis ikke de blev gode af det, så var det GOODBYE PORK!

Kold kartoffelsalat:
4-5 personer

1 kg kogte kolde kartofler, skåret i tern
3½ dl ymer
1 dl mayonnaise (jeg brugte en lidt fedtreduceret udgave, fordi det var den jeg havde)
2 finthakkede skalotteløg
2 tsk lage fra syltede agurker
1 spsk Miracle Whip (light)
1 tsk citronsaft
1½ tsk salt
1 tsk sukker
friskkværnet peber
evt. purløg

Ymer piskes sammen med de øvrige ingredienser til dressingen, og kartoflerne vendes i. Trækker i køleskab i minimum en time.
Da gemalen ikke er vild med purløg (undtaget når det befinder sig i fetadip), nøjedes jeg med at drysse det over min egen portion, men ellers ville jeg have puttet det i.

Gourmetsaltede, marinerede og intervalgrillede skinkesteaks:

4 skinkesteaks på ca. 1½ cm tykkelse, i alt 425 gram
0,8% salt i forhold til kødets vægt - dvs. i dette tilfælde ca. 3-4 gram helt fint salt (jeg har kværnet noget groft salt til formålet, så det bliver helt pulveragtigt - så er det nemmere at fordele jævnt)
marinade efter ønske (jeg fandt et brev i skabet med en Santa Maria Cajun marinade, som trængte til at blive brugt) - eller evt. bare friskkværnet peber

Kødet gnides med saltet jævnt over det hele, og trækker i køleskab i ½-1 time.
Marinaden pensles på, eller lægges i en pose sammen med kødet, og trækker i køleskab i yderligere ½ time.
Steaks'ne intervalgrilles på direkte varme  - først 2 minutter på hver side, så hviler de på en tallerken med staniol over i 3 minutter, og så steger de igen 1-2 minutter på hver side. Test evt. på en af dem som IKKE skal bruges til madbilleder (!), om den er nok på det tykkeste sted.
Serveres med det samme efter sidste stegning.

Konklusion:

Kartoffelsalaten blev ikke helt lige så godt som den til barnedåben - men jeg er næsten lige ved at sige at den kan måle sig med mo'ars. Jeg blev godt nok lidt bekymret efter at have puttet Miracle Whip i til 2½ dl ymer og ½ dl mayo, da jeg syntes smagen var alt for gennemtrængende. Men lidt mere ymer og mayo hjalp på det, sammen med de andre ingredienser også.
Tomaterne ovenpå er i øvrigt ikke orange fordi de var totalt umodne - det er orange tomater, og de var faktisk rigtig gode.
Og mht. svinet.... så vil jeg i al beskedenhed erklære det for en ubetinget succes! Nu ved jeg ikke hvordan en skinkesteak vil blive ved bare at smide den på grillen og give den 3-4 minutter på hver side med salt og peber - men mine erfaringer med intervalstegning indtil nu, siger mig at det altså er med at til gøre kødet mere mørt og saftigt. Og så regner jeg også med at gourmetsaltningen har gjort sit.
Der var masser af smag (primært fra den ret gennemtrængende cajun-marinade), og kødet var mørt og saftigt.  Så selvom jeg ikke heeeeelt er med på tanken om koteletter endnu, mon så ikke de får lov at få samme tur en gang, hvis jeg lige falder over nogen der er billige...

Maskin-kartoffelskræller - hjælp!

Jeg HADER at skrælle kartofler!! Jeg elsker at spise de nye, og helst de helt små - men det tager ligesom endnu længere tid at få skrællet en grydefuld af de helt små, end dem af normal størrelse.

I går hvor jeg endnu engang fik ondt i ryggen af at stå bøjet over vasken, kom jeg jo så på den ide at man jo bare kan købe sådan en kartoffel-skrællemaskine. Og den findes faktisk til min Kenwood Major, så jeg behøver ikke engang stå og dreje på et håndsving, eller købe flere elektriske dimser til skabet.

Men nu spørger jeg så - er der nogen derude der har erfaring med den her type?


Eller evt. den her, som lader til at være den ældre model?



Det skulle gerne fungere sådan at kun den yderste skræl forsvinder, og den "hinde" der ligesom er indenunder bevares...

mandag den 12. juli 2010

Opskrift: Grydestegt kylling med nye kartofler, sød/stærk sauce, mormorsalat og syltede chiliagurker



Det var meningen vi skulle have roteret en kylling på grillen i går, og så skulle der hele svineriet til - mormorsalat, syltede agurker og nye kartofler. Men for det første endte vi med at tilbringe det meste af eftermiddagen hos mine forældre (vi var nede og aflevere deres fælles fødselsdagsgave på forskud - en Weber Q300 grill, og den skulle selvfølgelig lige testes af med et par pølser), og for det andet er problemet med sådan en rundtosset kylling, at den ikke afgiver ret meget der kan bruges til en sauce - og det ville jeg altså prøve at lave fra bunden af.
Så i stedet kom den forholdsvis nye Le Creuset igen i brug, og så blev det til grydestegt kylling i stedet for, med inspiration fra NYBH.
Tilbehøret blev stadig nye kartofler, kogt efter Hanne K.'s tip (tak Hanne - jeg er dig evigt taknemlig!), mormorsalat med radiser (fra samme opskrift hos NYBH), de koldsyltede agurker med chili jeg lavede for et par uger siden, og som nu har trukket færdig, og så saucen - som efter mængden at dømme nok nærmere kan kaldes sovs. Men sovs skal der være nok af, hvis jeg skal bestemme. Og det skal jeg når det er mig der laver mad. Dvs. jeg bestemmer altid. Næsten.

Grydestegt kylling:

1 fersk kylling på 1200 g
salt og peber
5 timianstilke
1 stor rosmarinstilk
1 stor håndfuld bredbladet persille
1 spsk sukker
ca. 1 spsk smør og 2 spsk rapsolie

3 stilke bladselleri i mindre stykker
3 medium gulerødder, skrællede og i mindre stykker
2 store løg i store både
5 medium fed hvidløg, grofthakkede
4-5 hele timianstilke
6-7 dl vand

Grøntsager klargøres. Kyllingen skylles i koldt vand, og evt. fjerrester og indmad fjernes, hvorefter den tørres med køkkenrulle.
Salt, peber og sukker drysses i indvendigt, og kyllingen fyldes med timian, rosmarin og persille. Enden lukkes til med kødnåle, så fyldet bliver hvor det skal.
Smør og olie brunes i en stegegryde (jeg brugte den ovale Le Creuset), og når det er smeltet-skummet-brunet (som vi lærte af vores nu afdøde husgerningslærerinde i folkeskolen), brunes kyllingen godt på alle sider. Når den er brunet, tages den op, grøntsagerne hældes i og svitses kort, hvorefter kyllingen krydres godt med salt og peber, og lægges i gryden oven på grøntsagerne. Vand hældes ved, og nu bobler kyllingen ved medium varme i ca. 45 minutter-1 time, alt efter hvor stor den er. Vendes en gang når den er midtvejs.
Kødet måles med termometer ved lårene, og når den er ca. 82 grader, tages kyllingen op og holdes varm under staniol med et viskestykke.
Nu laves saucen:

Sauce:

al den siede vædde fra kyllingegryden
ca. 1 dl kogevand fra kartoflerne
1½ dl piskefløde
2 spsk Cheasy Fraiche 9%
2 spsk gelé (den er rød, og det er en nabo der har lavet den - men jeg kan ikke huske om det var ribs eller rønnebær)
2 spsk Chipotle pepper sauce
1 tsk Oscar hønsebouillon pulver
salt og friskkværnet peber
maizena

Suppen sies og hældes tilbage i gryden, og koges lidt ind. Tilsæt kartoffelvand, fløde, Cheasy Fraiche, gele, chilisauce og bouillonpulver, og lad suppen koge yderligere lidt ind.
Smag til med salt og peber, og evt. mere chilisauce og/eller gelé. Den må ikke være for sød, men skal være lidt stærk.
Jævnes med lidt maizena rørt ud i koldt vand.

Kartofler:

1½ kg kartofler
2 stilke løvstikke
25 g salt

Kartoflerne skrabes rene, store kartofler skæres i halve så størrelsen er nogenlunde ens, og de dækkes med vand i en gryde med løvstikke og salt, og koges i 8-9 minutter. Tages af varmen og trækker færdige i vandet i ca. 11-12 minutter.

Mormorsalat med radiser:

1 dl piskefløde
1 spsk + 2 tsk citronsaft
1 spsk + 1 tsk sukker
et par dråber hvid eddike
salt og peber
½ hovedsalat
5-6 store radiser i skiver

Fløden røres sammen med citronsaft og sukker, til sukkeret er opløst (jeg brugte et mini-piskeris). Smages til med en lille smule eddike, salt og peber.
Fløden blandes med salaten og radiser lige inden servering (fløden kan dog sagtens laves på forhånd).


Konklusion:


Kylling: Den blev en anelse tør i kødet - og jeg synes måske ikke helt man kunne smage krydderurterne indvendigt - men alt i alt rimelig vellykket.

Sauce: Måske ikke en traditionel kyllingesauce med gelé og chilisauce i, men det gav et godt pift til smagen - og jeg slap med at putte kun en tsk bouillonpulver i til en ret stor portion sauce. Det er store sager i min verden. Altså at få sådan en sauce til at smage af noget uden (ret meget) bouillon.

Kartofler: Så godt som perfekte denne gang - de var af noget uens størrelse, men da jeg godt kan lide de helt små nye, skulle de også med, og det lykkedes at få de store møre uden at de små blev smattede.

Mormorsalat: Jeg synes det var lidt svært at ramme den smag som jeg synes jeg kan huske hjemmefra. Det hjalp lidt med et par dråber eddike i stedet for kun citronsaft, men den er ikke helt hjemme endnu, så jeg kigger videre efter andre forslag til en evt. næste gang. Men et ok første forsøg.

Agurker: Jeg havde lige prøvesmagt et par stykker i torsdags, da de havde stået de 14 dage de skulle, så jeg
vidste nogenlunde hvad jeg kunne forvente. Der er stadig bid i, og smagen er god. Lidt stærke uden at det er for meget. Til gengæld er de varmsyltede jeg også lavede med chili, næsten blevet FOR stærke, nu hvor de har trukket et stykke tid, men det er nok fordi der var en anden slags chili i. Lækkermåsen har også lige spist de sidste i dag, så der skal laves en ny portion snart.

Alt i alt en dejlig aftensmad, på trods af den trykkende varme, som dog afløstes af bulder, lyn og brag, og ikke mindst forfriskende regnvejr, lige inden jeg blev færdig med at spise...


Billeder:

Kylling brunes


Grøntsager svitses inden kyllingen lægges i seng igen


Min tallerken