søndag den 3. juli 2011

Opskrift: Jamie Oliver's tomatsalat

Nyt billede pr. 27.08.11


Hovedretten til vores madklubtema for et par uger siden blev sous vide tiberedt og grillet oksecuvette, Jamie Olivers tomatsalat, fetadip med purløg og rødløg, foccacia bagt af no-knead dej, og nye forkogte kartofler, stegt færdige i ovnen med olie og krydderurter.

Jeg nøjes med opskriften på tomatsalaten
(som jeg ændrede lidt i) - oksecuvetten fik ca. 22 timer i vandbad ved 55 grader (vakuumpakket med salt og peber), og blev derefter hurtigt grillet ved meget høj varme for at få lidt striber - og resten er der links til foroven.

Jamie Olivers tomatsalat:

ca. 1 kg tomater, gerne cherry og gerne forskellige typer og farver, skåret i halve eller kvarte afhængig af størrelse

groft salt
3 spsk. balsamico
1 spsk tomatbalsamico (eller 4 spsk almindelig balsamico)

8 spsk. extra jomfru oliven olie
friskkværnet peber
1 frisk rød chili, frø fjernet og finthakket
4 fed hvidløg, finthakket
1 stor håndfuld frisk basilikum, finthakket
1 stort rødløg, finthakket

Tomaterne lægges i et dørslag og drysses med rigelige mængder salt - der skal meget til. Og når man så synes det absolut er for meget, så bruger man lige en lille håndfuld til. (Saltet skal trække vædde ud af tomaterne og forstærke tomatsmagen).
Tomaterne sættes til afdrypning over en skål eller i vasken i minimum 30 minutter - gerne længere. Det meste af saltet vil nu dryppe af sammen med vædden fra tomaterne.

Rør dressingen sammen af balsamico og olie, og bland alle ingredienserne i en skål. Lad tomaterne trække, gerne et par timer, og rør rundt af og til, så smagen af dressingen kan sætte sig ordentlig i tomaterne. 


Konklusion:


Denne tomatsalat er den bedste tomatsalat jeg selv har prøvet at lave, og den er blevet lavet flere gange siden jeg fik opskriften. Saltningen af tomaterne gør smagen SÅ meget bedre og mere intens, især hvis det er nogle lidt kedelige tomater, som ikke har fået lov at modne ordentligt inden plukningen. Dressingen er usandsynlig simpel, men giver den perfekte smag - og den bliver næsten kun bedre af at stå til dagen efter (man har muligvis kunnet se mig drikke resten af dressingen direkte fra skålen, efter den sidste tomat var spist - altså, hvis man var en flue på væggen - der var ikke gæster imens).
Man kunne sagtens blande flere ting i salaten - feks. anrette den lagvist med mozzarellaost, eller blande fetaost i den - og så sent som i dag har vi fået den igen, med en rest af friske grønne asparges. Der kunne også komme mere chili og hvidløg i, hvis man er til det.
Jeg tror ikke der er ret meget der kan ødelægge den tomatsalat.

11 kommentarer:

 1. Den salat må jeg da virkelig prøve, lyder SÅ lækker :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. Det kan du roligt gøre - jeg lover at det giver god smag!

  SvarSlet
 3. Jytte den må jeg prøve

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er sikker på du vil kunne lide den - den vil uden tvivl gøre tomaterne på denne årstid godt!

   Slet
 4. Skal tomaterne ikke skylles for salt inden de blandes med dressingen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej som jeg skriver vil det meste af saltet dryppe af sammen med vædden fra tomaterne, i hvert fald hvis man lige ryster sien en gang imellem - men prøv evt. at smage på dem, og hvis de virker alt for saltede, så giv dem en hurtig tur under hanen og lad vandet dryppe af igen.
   Men det er meningen de skal smage mere saltede end normalt, da det er det der gør denne salat bedre end så mange andre tomatsalater!

   Slet
 5. Tak jeg lavede den faktisk i går og selv om jeg skyllede tomaterne synes jeg det var ret salt, så det foretrækker jeg vist :-). Min dresseing blev meget mørkerer en din på billedet. Bruger almindelig balsamico eddike eller hvidvins balsamico?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo en smagssag det med saltet, og det kommer selvfølgelig også an på hvor meget du hælder i fra starten - det er svært at sætte mængder på. Men jeg håber det blev spiseligt efter du skyllede dem :-)
   Jeg brugte en almindelig mørk balsamico, men også en tomatbalsamico som er lidt lysere, så det er måske derfor!

   Slet
 6. Hvor mange mennesker er der til? Hvis det er som tilbehør til kød og kartoffelmos, og denne tomatsalat er en ud af to tilbehørsalater, hvor meget vil du så lave til 14 mennesker?

  SvarSlet
 7. Den ser super lækker ud!

  Hvor mange personer er opskriften til?

  Jeg skal lave grillkød og kartoffelmos samt denne og en anden salat til 14 mennesker i morgen - hvor mange gram tomater ville du satse på at lave af (der er som sagt en anden salat ud over denne)?

  SvarSlet
  Svar
  1. Karina: Det er svært at svare på, men umiddelbart er mit bud måske dobbelt portion eller tredobbelt for at være sikker, men jeg vil ikke hænges op på det :-) Jeg ville nok lave tredobbelt, den smager også fint dagen efter!

   Slet