Ret nummer to til vores græske temadag, var Kolokythakia tiganita - squashstykker dyppet i dej og friturestegt, serveret med græsk salat og tzatziki. Vi fik dem som forret på Kreta, og jeg var ret begejstret, selvom man nok ikke skal have for mange af dem. Men det gav i hvert fald lyst til at prøve dem selv.
Vi fulgte denne opskrift og lavede dobbelt portion - vi skar 2 hele squash ud, både i runde skiver, og skiver på langs, og lavede dobbelt portion dej. Der var dog alt for meget til at vi kunne spise det, så vi fik vist under 1 squash i alt. Opskriften får i baseret på 1 squash.
Desuden lavede vi selv en "self raising flour" af mel, bagepulver og salt, da M&J havde hørt det skulle give et endnu bedre friture resultat, end ved kun at bruge almindeligt mel.
Kolokythakia tiganita - friteret squash:
ca. 3-4 personer som forret med tilbehør
1 grøn squash skåret i runde skiver på ca. 3-5 mm (det synes vi fungerede bedst)
salt
Dej:
1 1/4 dl danskvand
2 dl "self-raising" mel - som reelt bare er knap 2 dl hvedemel + ca. 1 tsk bagepulver + ca. ½ tsk salt - eller 2 dl almindeligt hvedemel
Hvis man bruger almindeligt mel, tilsættes desuden ½ tsk salt
Squash-skiverne drysses med groft salt og lægges i et fad eller en si. Saltet skal have lov at trække vædde ud i ca. 20-30 minutter, hvorefter squash skiverne skylles godt i koldt vand, og dryppes godt af.
Melblandingen piskes ud i danskvand til alle klumper er opløst.
Ca. 2 liter fritureolie varmes op i frituremaskine eller en stor gryde, til en temperatur på ca. 190 grader. Tjek evt. med svovlet på en tændstik hvis ikke du har et termometer - hvis det syder godt og grundigt, skulle olien være varm nok.
Squash skiverne dyppes i dejen og dumpes ned i den varme olie, hvor de vendes af og til og steger, indtil de er gyldne. Tag evt. en op og lad den ligge til afdrypning på køkkenrulle eller fedtsugende papir et minuts tid, og test så om sprødheden er som den skal være. Og pas på skuffen, for de er MEGET varme.
Sørg for ikke at putte for mange skiver i olien ad gangen, da temperaturen så sænkes for meget - og så bliver skiverne bløde og suger for meget olie.
Når alle skiverne er færdige og dryppet af på køkkenrulle, drysses de med lidt ekstra salt og serveres med det samme.
Vi fik som nævnt græsk salat og tzatziki til - jeg har ikke opskrifterne, men i salaten var der, så vidt jeg husker:
grøn peber
rødløg
tomater
agurk
Kalamata oliven
fetaost
Desuden havde jeg på forhånd lavet en græsk salatdressing, opskriften fundet her.
Græsk salatdressing:
ca. 2 dl
1½ dl god olivenolie
4 g hvidløgspulver
2 g tørret oregano
2 g tørret basilikum
2 g sort kværnet peber
6 g groft salt
2 g løgpulver
1 tsk Dijonsennep
1 tsk sukker
120 ml rødvinseddike
Alle ingredienser undtaget eddike blendes grundigt - eddiken tilsættes i en tynd stråle så dressingen får mulighed for at samle sig (lidt ligesom en mayo).
Holdt evt. lidt eddike tilbage, da den bliver ret eddike-agtig i smagen!
Konklusion:
Vi fik givet squashen lidt for lav varme til at starte med, hvilket betød at de skulle have lidt for længe for at blive gyldne, og dermed fik suget lidt for meget olie. De blev derfor ret hurtigt bløde og var ikke så appetitlige.
Anden omgang blev meget bedre, og de var supergode.
Ved anden omgang tilføjede vi desuden lidt chilipulver til dejen, og det kunne der godt eksperimenteres lidt mere med - at putte flere smagsgivere i dejen.
Men egentlig utroligt nemt - og det har bestemt givet mig blod på tanden til at prøve med andre ting i frituredej også - det var nemlig (vist nok) min første gang i går.
Dressingen bliver, som nævnt, ret syrlig - men det kan man selvfølgelig justere som ønsket med eddiken.
Jeg synes dog den passede fint til salaten og den salte feta, i begrænset mængde.
Billeder:
Dejen til friture
Squash i skiver
Squash får et varmechok
De færdige stykker
Den græske salat
Og min tallerken - mmm får helt lyst til en portion lige nu...
Den græske dressing (som lige driller lidt en kvart omgang)
Uhmmm, hvor ser det lækkert ud - og det er jo næsten ligesom tempura :-)
SvarSlet- og så græsk salat, det er jo en sikker vinder......
Mange hilsner
Birthe
Nam, nam!!! Friterede grøntsager er altid lækre.
SvarSlet@NYBH: Ja så vidt jeg kan se, laves tempuradej næsten på samme måde, bortset fra at nogen putter riseddike eller -vin i dejen - men mon ikke smagen er stort set ens.
SvarSletOg ja, græsk salat er altid godt, især hvis man har noget ordentlig feta, og nogle gode oliven.
@Hanne: Det er de - og også noget jeg vil forsøge mig med lidt oftere...
Uhh...græsk salat...det smager bare af sommer og ferie:-)
SvarSletMange hilsner fra
Anne.
@LaTascha: Det gør det nemlig :-)
SvarSletGodt der kun er 4 måneder til ferie nu!