søndag den 27. september 2009

Opskrift: Grov kyllingetærte med brune champignons, bacon og kartoffellåg


NYBH havde denne ret på forsiden den anden dag - og oven på lørdagens grilltræf som varede hele dagen, var jeg rimelig træt og tom for idéer - så jeg snuppede lige idéen til aftensmaden i dag.

Jeg fulgte stort set opskriften, men puttede lidt mere bacon i og lidt flere krydderier - jeg lavede den sådan her:

Grov kyllingetærte med brune champignons, bacon og kartoffellåg:

Tærtebund:

1 dl havregryn
50 g rugmel
150 g hvedemel
1 dl minimælk
½ dl neutral olie - jeg brugte raps
lidt salt

Bland melet og salt i en skål. Tilsæt mælk og olie og rør til dejen er samlet (jeg brugte min røremaskine med dejkrogen, og brugte så bare lige hænderne til at samle det sidste med). Tryk den ud i en tærteform - det er nemmere end at rulle den ud, da den er temmelig sej i konsistensen. Prik den med en gaffel og bag ved 200 grader almindelig varme i 15 minutter. Det er ikke nødvendigt at holde kanten oppe med staniol som man tit gør med almindelig tærtedej. Tag den ud og lad den køle lidt af mens fyldet laves.

Fyld:

2 kyllingebrystfileter i små stykker
250 g markchampignon i skiver (jeg brugte dem der hedder brune champignons - ved ikke om det er 100% det samme)
2 mellemstore rødløg i smalle både
5 fed finthakket hvidløg
nåle af 2 stilke rosmarin, finthakket (NYBH brugte 3, men mine stilke var rimeligt lange på den nye plante jeg købte den anden dag, så jeg nøjedes med 2 og brugte den sidste til pynt)
1 pakke bacontern (jeg bruger det fra Føtex eller Bilka der hedder Budget - førhen Daily. I dag var jeg godt nok skeptisk, for den rå bacon lugtede ikke af noget som helst - og jeg synes da den plejer at dufte lidt røget selvom den er rå. Da jeg havde fået den stegt var smagen egentlig ok, så jeg ved ikke lige hvad der var galt - men synes generelt ikke den er helt så god som den gamle version, men den er ikke så fed, så medmindre man skal bruge absolut sprød bacon, bliver jeg nu ved med at forsøge med denne)
1 tsk. tørret salvie
1-2 tsk røget paprika
salt, friskkværnet peber
250 gram creme fraiche 18%
1 stor bagekartoffel i tynde skiver
lidt olivenolie

Steg bacon på en varm pande til ternene begynder at blive gyldne. Den type jeg bruger bliver ikke så sprød, og stykkerne er lidt større end normalt, så jeg plejer at stege det næsten færdigt, lade det dryppe af på køkkenrulle, hakke det i lidt mindre stykker og så stege det igen, til det er næsten sprødt. Det samme gjorde jeg i dag, men stegte det knap sprødt, så det ikke blev for tørt.
Tilsæt løg og hvidløg, og steg det med til det begyndet at blive blødt, men uden at det tager farve.
Krydr med en lille smule salt (det er ikke nødvendigt med ret meget, når der er salt fra bacon i) og friskkværnet peber.
Kom kyllingestykkerne i panden og lad dem stege til de er næsten gennemstegte. Tilsæt champignons og svits dem til al deres egen væde er kogt væk.
Tilsæt alle krydderierne og creme fraiche og kog det igennem nogle minutter. Smag til med salt og peber.
Hæld fyldet i den forbagte tærtebund. Læg kartoffelskiverne taglagt hen over, og dryp/pensl med olivenolie. Bag færdig ved 200 grader almindelig varme i ca. 40 minutter, til kartoflerne er gyldne og møre.

Jeg lavede en råkostsalat efter næsten samme opskrift som her, og brugte den som tilbehør, men enhver anden salat, eller dampede grøntsager kan sikkert også gå an.

Konklusion:

Rigtig god tærte, og første gang jeg er stødt på en tærtedej som næsten kan siges at være sund - der er jo fuldkornsmel i, og fedtstoffet er af den sunde slags. Den kan helt sikkert bruges til andre madtærter også.
Også Lækkermåsen godkendte den, hvad jeg egentlig ikke havde forventet, da han ikke bryder sig om fuldkornspasta og brune ris - men man har jo lov at være heldig en gang i mellem.
Hvis jeg laver den igen en anden gang, kunne jeg godt finde på at forsøge med 9% cheasy fraiche, eller evt. en blanding, så den også bliver lidt mere sund på det område - men på den anden side spiste vi sammenlagt kun 1/4 af tærten til aften, så mon ikke man overlever 18% versionen alligevel...


Billeder:

Tærtedejen trykket ud i formen


De skiveskårne brune champignons


Kyllinge/bacon/champignonblandingen


Jeg bliver snart skør af de billeder der vender forkert - men her kommer altså endnu et, af den færdige men ubagte tærte


Og et nærbillede af rosmarin


Den færdige tærte


Min tallerken


Og et closeup

2 kommentarer:

 1. Hej Heidi
  Det er rart med den blå baggrund, det er lidt nemmere at læse.
  Tak for god blog og billeder, jeg er glad for at være faldet over din blog. Den er appetitlig at læse og det er hyggeligt at følge lidt med i det lille hjem.
  Hilsen
  Pernille/snart amager

  SvarSlet
 2. Hej Pernille

  Tak for det :-)

  Heidi

  SvarSlet