søndag den 26. september 2010

Opskrift: Hakkebøffer med bløde løg á la Glæsel, Pommes Anna, honningglaserede gulerødder og hjemmelavet rødvinssauce



Sikke et skønt vejr der var lørdag! Vi fik brugt nogle tiltrængte timer i haven (tiltrængt for både have og ikke mindst krop), hvor jeg fik luget/kultiveret næsten alle bedene (så nu må der godt falde blade ned, så ukrudtet kan holdes væk resten af året), og Lækkermåsen fik gravet ud til et nyt bed til nogle rhododendron vi har fået af en nabo.
I dag er planen at der skal flyttes en dronningebusk som er blevet alt for stor til dens nuværende placering, og vi skal have hentet og plantet en stor græs-plante vi har fået af en anden nabo. Nu får vi så lige se hvad det ender med, for lige nu regner det...


I går til aftensmaden var der stadig rester af fredagens Pommes Anna, så efter en halv time i tænkeboks mht. hvad de kunne gå godt til, faldt valget på hakkebøffer (med lidt ekstra tilsat end man normalt gør i hakkebøffer), hjemmelavet rødvinsssauce, bløde løg á la Glæsel, og nogle honningglaserede gulerødder jeg fornylig fandt en opskrift på, på en amerikansk hjemmeside, www.recipeland.com.
Rødvinssauce tror jeg aldrig jeg har prøvet at lave før fra bunden, så jeg gik på jagt efter opskrifter, og endte ud med en blanding mellem denne fra NYBH, og denne fra foodfanatic.


Hakkebøffer:
6 store bøffer - til ca. 3-4 personer (vi spiste 3 i alt)


1 kg hakket oksekød (det er købt fra en gård, så jeg ved ikke hvor meget fedt der er i)
1 æg
ca. 2 tsk salt
friskkværnet peber
1 spsk chipotle chilisauce


Kødet røres sammen med de øvrige ingredienser, formes til 6 store bøffer, og steges ved god varme i ca. 7-8 min. på hver side, alt efter størrelse. Kan med fordel steges i samme pande som løgene når de er færdige, så løgene får smag af oksekødet også - men pas på at løgene ikke bliver brændte pga. honningen - jeg lagde løgene oven på bøfferne til sidst, for at undgå dette.


Bløde løg á la Glæsel:


3 medium løg skåret i halve ringe (ca. 225 g)
50 g smør
1 spsk. flydende honning
2 spsk. vand
salt og peber

Alle ingredienser blandes sammen i en pande, og steges ved lav-medium til løgene er godt bløde og svundet meget i størrelse - ca. 20-30 minutter.


Honningglaserede gulerødder:
til ca. 2 personer


375 g gulerødder, skåret i lige store stave (det er egentlig babygulerødder der bruges i opskriften, så jeg forsøgte at lave dem nogenlunde samme størrelse)
½ dl vand
1 stor spsk flydende honning
2 tsk smør
salt og peber efter smag
1 spsk citronsaft
ca. 2 spsk hakket persille


Gulerødder, vand, honning, smør og salt varmes op i en gryde ved medium varme, til det simrer. Læg låg på og lad det simre videre til gulerødderne er knap møre, ca- 7-10 minutter alt efter størrelse. (Hvis man godt kan lide gulerødderne med ekstra bid i, forkorter man bare simre-tiden).
Tag låget af gryden og kog videre under omrøring til vandet er fordampet, og væsken ligner en sirupsagtig glaze - ca. 5 minutter, Pas på det ikke brænder på, for lige pludselig går det hurtigt! 
Tilsæt citronsaft og peber og kog yderligere lidt ind et par minutter.
Hæld gulerødderne i et fad (inkl. vædden der er tilbage) og drys persille over lige inden serveringen. De kan serveres helt varme, eller lune (jeg gjorde det sidste, da jeg ikke lige kunne få det timet helt, så alt blev færdigt på samme tid).


Rødvinssauce:
til ca. 3-4 personer der godt kan lide sauce


3 spsk rørsukker
2 spsk rapsolie
2 finhakkede rødløg
4 fed hvidløg, pillede og mast med den flade side af en stor kniv (kunne også bare finthakkes)
1 stor gulerod skåret i små tern
1 lille porre i tynde ringe
timian og rosmarinstilke (ca. 5-6 timian og 2-3 rosmarin)
4 dl rødvin (jeg brugte en, efter vores mening, god Amarone, som vi drak resten af til maden - måske lidt "spild" at bruge så god en vin i maden, men vi får sjældent drukket en hel flaske selv, og desuden er der vist mange der mener at man ikke bør bruge en vin i sin sauce, som man ikke ville drikke til maden - og det giver jo egentlig god mening). 
5 dl oksefond (1 "terning" fra Fond du Chef og 5 dl vand)
1 spsk Chipotle chilisauce
salt og peber
jævning af Maizena og vand

Sukkeret smeltes forsigtigt i en gryde, og når det er helt smeltet (uden at branke), tilsættes olien, og det varmes godt igennem, hvorefter grøntsager og urter tilsættes. Sukkeret vil med stor sandsynlighed danne klumper ligesom når man laver brune kartofler, men det smelter igen når vædden kommer i.
Lad det svitse i nogle minutter til grøntsagerne begynder at falde lidt sammen, og tilsæt så rødvinen.
Lad det simre ved svag varme til rødvinen er kogt ind til lidt over halvdelen (det tog ca. 3 kvarter at koge de 4 dl ind til 2½).
Sortér grøntsagerne fra i en sigte, og pres så meget saft ud af dem som muligt for at få mest mulig smag med.
Hæld den siede sauce tilbage i gryden, tilsæt oksefonden, og lad det koge yderligere ind så smagen bliver kraftigere.
Når smagen er tilpas (tror det tog yderligere en lille halv time), tilsættes Chipotle sauce, og der smages til med salt og peber, og til sidst jævnes saucen med Maizena til ønsket konsistens og koges op igen, og er derefter klar til servering.
(Jeg ville gerne have prøvet om det kunne lade sig gøre at jævne med en smørklat, men det har jeg aldrig prøvet før, så jeg turde ikke satse på det - jeg kan godt lide sauce der hænger ved kartoflen (selvom nogle måske vil mene det så hedder SOVS), og jeg synes Maizena er fint at bruge til det, da det er nemt at røre ud, og det smager ikke igennem, ligesom mel kan gøre).


Konklusion:


Løgene er bare gode - jeg har lavet dem før, og de er en sikker succes.
Gulerødderne blev også vellykkede - det er en forholdsvis nem måde at få lidt ekstra smag til dem, i stedet for kun salt og peber - næste gang tror jeg også jeg vil prøve med lidt timian. Og det gør det ekstra nemt at de både kan serveres varme og lune, så man ikke behøver stå og svede for at få dem færdige i lige det rette øjeblik.
Saucen var rigtig god - jeg ved ikke om der er nogle "regler" for hvad man putter i en rigtig rødvinssauce, men det gav lige lidt ekstra med Chipotle saucen, og balancen mellem smagen af vin og fond var tilpas. Måske et skvæt fløde også havde været godt, men det havde jeg ikke.
Det er dog heller ikke lige en sauce jeg ville sætte over en almindelig hverdag - det tager den for lang tid til. Men en dag hvor der virkelig skal kræses for saucen, så er den perfekt. Og så kan man passende lave en ekstra stor portion og fryse det overskydende ned, så det er nemt på en almindelig hverdag, hvis lysten melder sig. Det fortryder jeg også lidt nu at jeg ikke gjorde i går.
Bøfferne smagte ikke voldsomt igennem af de ekstra tilsatte ting, så der måtte lige et drys salt på inden den var der - men de var gode og saftige.
Alt i alt en rigtig lækker aftensmad på en lørdag aften...

Billeder:

Gulerødder varmes op med honning, vand og smør


Klar til servering


Løg steges bløde


Og lægges på bøfferne mens de steges færdige


Grøntsager til rødvinssaucen


Amaronen vi brugte til saucen


Rødvinen reducerer


Den siede sauce koges færdig


Min tallerken (og nej, jeg nøjes ikke med den smule sauce der ligger på tallerkenen her - det er kun for at billedet skal se nogenlunde pænt ud, så jeg pøser en masse ekstra på når billedet er taget :-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar