tirsdag den 29. marts 2011

Opskrift: Kalkunchili og majsbrød





Jeg har haft lyst til at lave en gang chili con carne længe - men i stedet for at forfalde til Obamas som var den sidste jeg lavede med godt resultat, så blev det med hakket kalkun i stedet for oksekød - både fordi jeg havde gemt nogle links hvor der blev brugt kalkun, og fordi der tilfældigvis lige var 1 kg hjemmehakket kalkunbryst i fryseren.


Jeg tog først og fremmest udgangspunkt i opskriften hos EatLiveRun, og tilføjede lidt fra Wholefoodsmarket og Allrecipes.
Chilien blev serveret med brune øko ris, creme fraiche og de økologiske chips vi fik til madbloggertræffet fra Santa Maria, samt et hjemmelavet majsbrød jeg også fik lyst til at forsøge mig med (fundet her). Det var ren comfort food en søndag aften (og mandag aften - og tirsdag aften. I morgen vil Lækkermåsen godt have noget andet).


Kalkunchili:
ca. 8-10 personer


2 spsk ekstra jomfruolivenolie 
1 kg hakket kalkunbryst
3 store grofthakkede løg
 
7 fed finthakkede hvidløg (der skulle have været 16 i, men jeg havde ikke flere - de økologiske jeg købte sidst var blevet dårlige, så dem tror jeg ikke lige jeg køber igen)
2 røde peberfrugter i tern
1 finthakket frisk jalapeño inkl. halvdelen af frø/frøvægge

2 finthakkede chipotle in adobo
2 tsk oregano 
2 tsk stødt spidskommen 

2 tsk stødt koriander 
2 spsk paprika
50 g mørk chokolade min. 70%
3 ds hakkede tomater 

1 stor ds (140 g) tomatpure
ca. 9 dl vand
3½ dl rødvin

3 spsk rødvinseddike
3 spsk rørsukkersirup
1 spsk + 2 tsk groft salt 
evt. majskerner
evt. kogte sorte bønner
evt. friskhakket koriander


Kalkunkødet "brunes" i opvarmet olie i en stor gryde (det bliver nærmere hvidt end brunt, deraf anførselstegnene), hvorefter løg, hvidløg og peberfrugt tilsættes og svitses med ca. 5 minutter til løgene begynder at blive klare.
Tilsæt chili, krydderier, chokolade, tomater, vand, rødvin, eddike, sirup og salt, og lad så ellers chilien simre ved lav varme så længe du lyster - her stod den i minimum 3 timer.
Smag til efter ønske - hvad enten det er mere salt, sirup eller eddike - eller evt. spidskommen. (Jeg er dog lidt varsom med det sidste, efter nærmest at have ødelagt en ellers rigtig god chili med for meget. Don't do it).


Ca. 10 min. inden servering tilsættes evt. majskerner og sorte bønner (de koger ikke så let ud som kidneybønner), og der pyntes evt. med koriander.


Majsbrød:
(med lidt sjove mål fordi den er konverteret fra amerikanske cup-mål)


1,3 dl vand
ca. 4,1 dl fint majsmel
ca. 1,2 dl hvedemel
2 spsk sukker
2 tsk bagepulver
3/4 tsk fint salt
½ tsk natron
2,3 dl kærnemælk (eller samme mængde mælk blandet med 1 spsk hvidvinseddike eller citronsaft - jeg brugte eddike, og selvom det ikke smager og lugter helt som kærnemælk, så fungerede det fint)
0,6 dl creme fraiche (jeg brugte Cheasy 6%)

2 store æg
ca. 2 dl majskerner
ca. 3 spsk smør, skåret i et par stykker


Tænd for ovnen på 220 grader - sæt en rist i midten af ovnen, og en støbejernspande på risten, så den bliver varmet godt op sammen med ovnen.

Kog vand op i en lille gryde og bland det med ca. 1,3 dl af majsmelet i en skål.
Rør det hurtigt sammen til det bliver en tyk grød - tilsæt evt. lidt mere vand hvis den er for tyk.

I en anden skål blandes resten af majsmelet med hvedemel, sukker, bagepulver, salt og natron.

Hæld kærnemælk, creme fraiche, æg og majskerner i den våde majsgrød og pisk det sammen..

Når ovnen og panden er ordentligt opvarmet (efter ca. 20 min.) hældes den tørre blanding i majsgrøden og blandes hurtigt sammen uden at røre for meget. Det er vigtigt at man venter til sidste øjeblik med at blande de to portioner, da bagepulveret ellers vil miste sin virkning.

Nu hældes smørret i den varme pande, og "svinges rundt" i panden så overfladen bliver dækket. Når smørret er smeltet, hældes det ned i dejen, som hurtigt røres igennem, og dejen hældes nu i den varme indsmurte pande, og den sættes i ovnen og bager i ca. 18-20 minutter, til den er gylden og begynder at slippe pandens sider.
Tag brødet op med det samme og læg det på en bagerist - lad det køle af i ca. 5 minutter, og server det varmt. (Jeg har ikke prøvet at genopvarme det, så jeg skal ikke kunne sige hvordan det vil tage imod den behandling, men det havde en udmærket konsistens koldt på dag 2. også).



Konklusion:


Super god chili, som ikke er hysterisk stærk, men som har et godt bid. Den indeholder nærmest ikke noget usundt fedt da kalkunkødet er så fedtfattigt, og vi ved jo alle sammen at fedtet i mørk chokolade er noget af det sundeste der findes.
Der er masser af smag fra både spidskommen og chili, og især chipotle in adobo sauce giver en rigtig god røget smag - chokoladen giver også fylde og sødme.


Majsbrødet var også godt - jeg har aldrig smagt det før, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente. Det var en smule sødt pga. sukkeret (nok også lidt for meget, ifølge husets herre, som synes det var lidt kageagtigt), og det kan godt være der er andre retter det passer bedre til end chili, men det var nu sjovt nok at prøve. Og måske ristet med lidt smør på kunne jeg godt forestille mig kunne være et hit...
Skal det laves igen, så bliver det nok med lidt mindre sukker og lidt mere salt, eller evt. med en af de tilsættelser de foreslår i linket (feks. chorizo, bacon, cayennepeber eller lignende)
De to slags Santa Maria chips var ganske udmærkede, omend ikke nogen wow-oplevelse. Nacho rolls Sweet tomato var en smule for milde til min smag - jeg kan bedst lide dem enten meget salte, meget ostede, eller meget stærke, og disse var ikke rigtig nogen af delene. Men sprøde, det var de.
De økologiske tortilla chips med salt opfyldte i det mindste salt-kriteriet, og var derudover meget lig de almindelige u-økologiske med salt.
Jeg ved ikke hvad de koster, og jeg ved heller ikke om det er nogen jeg kan finde på at købe - jeg kan bedst lide dem med ost, så det er normalt dem jeg køber hvis jeg selv skal have pungen op af lommen.


Billeder:


Den knap så brune kalkun



Chipotle peppers in adobo sauce - hjembragt fra USAs land (men jeg mener ind i mellem at have set dem i feks. Netto eller andre discount butikker, hvis de kører tex-mex tema)


Chilien efter kort tids kogning


Færdig efter 3 timer - der er blevet lidt mindre i gryden


Majsbrødet bages i en firkantet støbejernspande


Færdigt brød 


Nacho rolls


Øko tortilla chips


Min portion


6 kommentarer:

  1. Kalkunchilien lyder virkelig lækker, den kunne jeg godt fristes til at prøve. Jeg tror aldrig jeg har prøvet hakket kalkun - jeg er ikke så vild med kalkun - men hakket kan jeg måske spise det :-)

    Spændende med majsbrødet - og hvis det er bare lidt ligesom majsmuffins - så ER det godt lun med KOLDT smør.....

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Du behøver i hvert fald ikke være bange for hakket kalkun - jeg vil næsten vove den påstand at i en blindtest vil du ikke kunne smage forskel på om der er kalkun eller oksekød i denne chili. Og udseendemæssigt kan jeg heller se forskel.
    Resten af majsbrødet er røget i fryseren, så det må testes med smørret senere :-)

    SvarSlet
  3. Det lyder spændende at bruge kalkun, men tror nu jeg holder mig til oksekød. Jeg lavede selv chili i går og havde opskriften fra "simre mad og ting der tager tid" og jeg vil dele en lille ændring som jeg vil anbefale, chokoladen skal bare vente med at tilsætte til sidst, så jævner det lidt og giver farve på en fantastisk måde.
    Der skulle en kanelstang og kaffe i stedet for rødvin, hvor det søde i kanelen fik modspil af bitterheden i kaffen.
    OG bourbon til sidst, havde dog ikke noget men det skal prøves næste gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Magnus: Tak for dine forslag - jeg foretrækker sådan set også selv at bruge oksekød, men kalkun fungerer faktisk overraskende godt, i betragtning af hvor magert det er.
      Jeg har noteret dit forslag mht. chokoladen og at tilsætte den til sidst :-)
      Jeg har efterfølgende lavet chili med skært kød i stedet for hakket, og der brugte jeg også kaffe, og det giver en rigtig god smag - selvom du næppe finder mange der hader kaffesmagen mere end jeg!
      Bourbon lyder spændende - men aner faktisk ikke hvilken type alkohol det er?

      Slet
  4. Nu har du jo to opskrifter på siden og jeg havde helt glemt at jeg også havde en kommentar til dit majsbrød.
    Jeg havde fundet en lidt simplere version og bare brugt et ovnfast fad til at lave brødet i. Jeg oversatte bare målene lidt løst og resultatet blev helt fint.
    6dl. majsmel; 2dl mel; 3tsk bagepulver; ½tsk salt; 3½ dl mælk; 2æg; 5tsksmør(blev bare et skævt flydende):
    Varm fadet godt med med noget smør i; Det tørre blandes godt i en skål og det våde i en anden. Når fadet og ovnen er varm blandes det godt.(man kan prøve at få pisket lidt luft ind i dejen, så bliver den ikke så bastant). Bare hæld dejen i midten af fadet, så fordeler smørret sig automatisk. 20min 200-220grader

    Jeg har ikke haft noget problem med at varme det i ovnen, lav varme i 20 min. Jeg har dog prøvet med noget chili i dejen, hvor smagen så helt forsvandt ved genopvarmning.

    Jeg havde forresten også kommentaren fra kæresten " ej, har du lavet kage". På plussiden fik det sjovt nok stillet kage-trangen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha - sjovt med "kage"brødet - her er manden nok den mest sliksyge i huset, men han syntes alligevel ikke helt det passede ind til chilien :-)
      Tak for simplere opskrift - den tager jeg med i overvejelserne, hvis jeg forsøger mig igen en gang!

      Slet