mandag den 24. maj 2010

Haven

Jeg går en runde i haven næsten dagligt pt. for at kunne følge med i hvad der springer ud, og ikke mindst for at "nippe" vores klematis, så de kan forgrene sig mest muligt.
Her kommer lige et par billeder af det der har været i fuldt flor i ugens løb, eller som er på vej - plus et par nye tilføjelser (man skal jo en tur på planteskole på sådan en 2. pinsedag):

En rhododendron vi flyttede sidste år - den står meget bedre alene her, hvor den kommer til sin fulde ret. Den har dog fået selskab af en lille ny nede i højre hjørne i år - det vides endnu ikke hvordan den bliver i farven


Duftsnebollen plejer at springe ud meget tidligere på året, men som alt andet har den været sent ude pga. sneen og frosten, så først i sidste uge har vi rigtigt kunnet nyde godt af den fantastiske duft, hver gang vi gik forbi, og faktisk også temmelig langt væk fra


Det gule-orange-røde bed indeholder bla. denne forårsvortemælk, som vi i sin tid købte i et privat plantesalg


Den lilla magnolia er lige på trapperne


De hvide rhodo'er er nogle af de første der kommer i blomst


Og under en bregne var der stadig blomst i den hvide julerose


Træpæonerne er på spring - i år er der knop i de to senest indkøbte for første gang, så jeg er spændt på hvordan de kommer til at se ud. Det er 2 eller 3 år siden de blev plantet, så det har været længe ventet!


Krydderurteparken er blevet udvidet med en løvstikke, og så har jeg endelig taget mod til mig og plantet den ene basilikum ud, efter at have nippet af den i en måneds tid - forhåbentlig er den nu stærk nok til at kunne overleve udenfor


Tre blåbærbuske blev det til på planteskolen - de fik lov at komme i det nyeste rhodo-bed.


En ny clematis (Mrs. Bateman) blev det også til - jeg håber jeg kan få den til at sno sig om den trærod vi langt om længe har fundet en ordentlig plads til i det sydligste bed i haven

Opskrift: Indiske hakkebøffer med ris, broccoli og gul sauce


Jeg læser med på et forum, hvor flere har nævnt Arlas opskrift på indiske hakkebøffer som en af deres favoritter, så jeg har længe haft planer om at prøve dem. Det blev endelig til noget i onsdags.
Opskriften er med en mælkesauce fra Arla, og derudover lavede jeg kogte ris og broccoli.
Jeg havde ikke noget almindelig rasp, så i stedet brugte jeg nogle af de brødterninger jeg har eksperimenteret lidt med - der var en masse krydderurter i, som også gav god smag, så hvis jeg laver dem med almindelig rasp en anden gang, vil jeg også prøve at putte krydderurter i bøfferne.
Jeg ændrede også lidt på mængder af krydderier, så her kommer min version:

Indiske hakkebøffer med gul sauce:

Bøffer:

8 spsk rasp
3½ dl mælk
1100 g oksekød
4 fed hvidløg
3 tsk garam masala
2½ tsk groft salt
Becel til stegning

Raspen sættes i blød med mælken i 5-10 minutter, og røres med oksekød, hvidløg og krydderier til en jævn fars.
Farsen formes til aflange bøffer og steges på pande i 6-7 minutter på hver side til de er gennemstegte.
Bøfferne tages op af panden, som tørres let af med køkkenrulle (der må gerne sidde lidt stegesmag tilbage).

Sauce:

1 dl vand
½ liter Karoline hvid mælkesauce
ca. 1 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
salt og friskkværnet peber
en stor håndfuld bredbladet persille, finthakket

Panden koges af med vand, og mælkesaucen hældes i panden, sammen med krydderier og persille (persillen skal koge med, hvis rester skal gemmes til dagen efter). Koges godt igennem og smages til.
Bøfferne lægges i panden og varmes igennem hvis de har nået at køle af (jeg havde dem liggende på en tallerken pakket ind i staniol), og der serveres med kogte løse ris og små buketter broccoli, som damper med i gryden de sidste par minutter.

Konklusion:

Det er en meget simpel opskrift på bøffer, men de smagte virkelig godt. Krydderurterne fra brødterningerne gav rigtig god smag, og hvidløg og garam masala må have gjort det sidste.
Saucen var en lille smule anonym, men kunne måske gøres lidt mere spændende med gul karry som brændes af først, og evt. lidt chili - men absolut spis-værdig, og den havde en flot gul farve og så med det grønne fra persillen.
Henrik var også begejstret, så jeg tror godt jeg kunne finde på at servere det som en nem gæstemiddag, og så med lidt flere grøntsager som tilbehør.

Billeder:

Rasp af hjemmelavede brødterninger


Bøfferne steger


Bøfferne sopper i sauce


Min tallerken



Opskrift: Wok-kylling i grøn karrysauce



Indenfor den sidste uges tid har der været travlt med at lave indkørsel, og mor her har også været i gang - i går var det faktisk mig der lagde hovedparten af de sidste 25 m2 herregårdssten, så hvis jeg en dag bliver arbejdsløs, kan jeg godt starte op som brolægger.
Så skal jeg nok bare i lidt bedre form først, for jeg kan godt nok mærke jeg lever...

Hvorom alting er - så er der også blevet lavet en smule mad, så jeg starter ud med forrige søndags menu, hvor Tobias havde bestilt en ret med nudler, efter han kom hjem fra en tur med FDF.
Det blev til en hjemmekomponeret udgave af kylling i wok, som følger:

Wok-kylling i grøn karrysauce:
ca. 4 personer

jordnøddeolie
ca. 1 spsk grøn karrypasta
4 stk. kyllingebryst i tynde strimler
4 gulerødder i tynde stave
2 store løg i tynde både
1 grøn peberfrugt i små tern
7,5 dl vand
2 tsk Oscar hønsebouillon
1 spsk soyasauce
et par spsk kokospasta (sådan en sæbeagtig blok, hvor man skærer noget af og opløser i varmt vand)

Wokken varmes godt op, og når den ryger tilsættes olie.
Der tilsættes lidt karrypasta til olien, og kyllingen ristes i mindre portioner så de ikke når at afgive for meget vædde og dermed koger i stedet for at stege - det lykkedes for mig denne gang!
Når kyllingen er næsten nok, steges gulerødder, løg og peberfrugt, også i mindre portioner, og til sidst blandes det hele sammen. Der tilsættes vand, bouillon, soya og kokospasta, retten varmes igennem (tjek om kyllingen er gennemstegt) og smages til, evt. med mere karrypasta.
Serveres med kogte nudler.

Konklusion:

Normalt ville jeg bruge almindelig kokosmælk i stedet for pastaen, og det ville også gøre konsistensen lidt tykkere. Denne gang blev den ret tynd, men så spiser man jo bare vædden som suppe, hvis ikke nudlerne når at suge den op.
Smagen var god og tilpas stærk, og der var rester både til min frokost, og vores aftensmad om mandagen.

Billeder:

Kylling steges


Grøn karrypasta købt i en indvandrerbutik i Sverige


Den har en ret tyk konsistens, så den skal røres ud i olie først, hvis man steger direkte i den


Wokken koger


Og min tallerken er klar

lørdag den 8. maj 2010

Hakkebøffer a la DM burger 2009, og rester af pastasalat


Flere billeder længere nede

Fredag skulle vi have konsumeret resterne af pastasalaten fra torsdag (jeg blandede i øvrigt ½ portion ekstra af fetadressingen og puttede i, da den var blevet rigeligt tør af at stå et døgn i køleskabet), så der skulle findes på noget nyt kødtilbehør. Jeg havde i et par dage haft tanken om en god saftig hakkebøf hængende, så afsted til slagter det gik fredag eftermiddag, efter 5 kg hakket okse (der røg også et par flanksteaks i kurven, så mon ikke den ene får lov at få lidt grillstriber i aften).
Da det er en forholdsvis mager type slagteren på Koldingvej i Viborg sælger, var jeg dog bange for at de ville blive for tørre. Så derfor endte det med at jeg lavede Kims DM burgerbøf.
Jeg skriver opskriften igen, da der var en lille ændring i forhold til sidst.

DM burger anno 2009:

500 g oksekød 3-7%

1 æg
½ dl ketchup
1 spsk æblecidereddike
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
2 tsk groft salt (oprindeligt lød opskriften på 1 spsk, og det var også det vi puttede i sidst, men det synes vi begge er for meget)
1 tsk kværnet peber
50 g revet gouda eller cheddarost (sidst brugte jeg cheddar - denne gang en ny type tex-mex ost med chili)
1 spsk hakket frisk timian

Alle ingredienserne røres sammen (jeg brugte røremaskinen) og hviler mindst 1 time i køleskab. Formes til bøffer og steges på grillen i 3-5 minutter på hver side, alt efter tykkelsen.
Jeg formede igen bøfferne med min Tupperware bøfformer, og trykkede dem lidt ud så de blev lidt fladere.
Jeg lavede i øvrigt dobbelt portion, og det blev der 9 bøffer ud af.

Konklusion:

Pastasalaten vandt meget ved den ekstra dressing, så enten skal der ekstra i fra starten næste gang, hvis der bliver så meget at noget skal gemmes - eller også skal man nøjes med at blande den portion man ved bliver spist, og så gemme pasta og dressing adskilt. Men uanset hvad, så er den god.
Bøfferne blev stadig ret saltede, så jeg tror uden problemer vi kan sætte saltforbruget lidt mere ned næste gang. Måske 1½ tsk pr. 500 g kød. Men de smagte godt, og var ikke tørre eller kedelige, selvom de fik lidt mere end den anbefalede stegetid.
Vi fik også gjort kål på den sidste rest af foccaciabrød fra fryseren, så mon ikke der snart skal bages en bradepande igen.

Billeder:

Ingredienser til bøf i røremaskinen


Min tallerken



Opskrift: Grillet kyllingebryst med "injekseret" marinade og pastasalat med fetadressing


Flere billeder længere nede

I torsdags måtte det være tid igen til at lave en ordentlig gang aftensmad. Onsdag blev det kun til grillede pølser og en færdigkøbt kartoffelsalat, og mandag og tirsdag kan jeg ikke engang huske hvad vi fik - så det har sikkert ikke været værd at skrive om.

Jeg blev inspireret af NYBH's indlæg om pastasalat med fetadressing, for der stod lige en rest af en fetablok i køleskabet. Det er sjældent vi når at få en hel blok spist inden den bliver for gammel, så al tilskyndelse til at få den brugt er velkommen. Jeg brugte lidt mere olie og andre krydderurter i dressingen, og puttede også andre grøntsager i salaten.
Kød skulle der jo også til, så da jeg, mere eller mindre ubevidst, er i gang med projekt tøm-fryser-for-halv-gamle-sager, kom de sidste to stykker kyllingebryst en tur på grillen. De har det dog med at blive for tørre når vi ikke gør noget ved dem, så i dag skulle min marinadesprøjte, som jeg købte i USA, indvies.
Jeg fandt en opskrift på injektionsmarinade og så var det ellers bare at sprøjte løs i brysterne - altså kyllingens. Det meste af marinaden fes dog ud igen, men det gav alligevel lidt - se mere under Konklusion.
Sidste del af trekløveret i menuen blev en rest foccaciabrød fra fryseren.

Grillet kyllingebryst med injekseret marinade:

2 stk. kyllingebryst

Marinade:

ca. ½ dl æblecider
1 spsk æbleeddike
1 spsk vand
1½ tsk Worcestershire sauce
1½ tsk lys sirup

Der skulle også have været en pulveriseret rub i, men jeg var bange for den ville sidde fast i sprøjten, så det blev uden denne gang.

Ingredienserne blandes sammen og sprøjtes ind i kyllingekødet. En del af det vil løbe ud igen, så husk en tallerken under!
Kyllingen steges som normalt, til den er gennemstegt. Jeg penslede desuden med en stærk chilisauce og krydrede med salt og peber.

Pastasalat med fetadressing:
ca.4 personer

250-300 g tørret pasta, kogt al dente med rigeligt salt, og skyllet under koldt vand så det hurtigt køler af (jeg gør altid sådan hvis der ikke er tid til at køle pastaen af i køleskab inden spisetid - hvis man har saltet vandet tilstrækkeligt, smager pastaen stadig af noget, selvom man skyller den)
1 lille finthakket rødløg
1 rød peberfrugt i tern
5 friske grønne asparges, skåret i mindre skrå skiver (husk at knække den træede ende af)
et par store håndfulde friske babyspinatblade, skyllede og grofthakkede

Den afkølede pasta blandes med grøntsagerne.

Fetadressing:

½ dl + 1 spsk rapsolie
100 g god feta (jeg bruger næsten altid en fra blok, hvis den skal blendes)
saft af ½ citron
1 spsk dijonsennep
1 fed hvidløg
1 håndfuld frisk basilikum
2 spsk frisk purløg (jeg havde hakket et ordentligt bundt i forvejen, fordi planterne trængte til at blive studset lidt, så det lå allerede i fryseren til en gang i vinter hvor frisk purløg koster en halv arm)
friskkværnet peber

Blend alle ingredienser grundigt, og juster evt. med olie, så konsistensen passer som en dressing til pastaen. Smag til, evt. med lidt mere citronsaft og peber, og måske et lille drys salt.

Vend dressingen i pastaen og server med det samme. Hvis den får lov at stå i længere tid, vil pastaen suge det meste af dressingen, og jeg kan godt lide den stadig er lidt "våd".

Konklusion:

Som det nok kan ses af billedet længere nede, og som allerede nævnt ovenfor, så sev det meste af marinaden ud af kyllingen igen - men der må alligevel være sket et eller andet, for jeg synes faktisk at kødet blev mere saftigt og mørt end det plejer, når vi bare steger det almindeligt. Så det skal helt sikkert prøves igen, næste gang måske med den hele kylling der ligger og venter i fryseren. Det eneste man skal sørge for er, at der ikke er klumper i marinaden, for så kan den hverken suges op af sprøjten, eller sprøjtes ud igen. Jeg havde først lavet en med blendede tørrede krydderurter i olie, men den røg i vasken, for selvom urterne var pulveriserede, så satte de sig alligevel fast i sprøjten.
Pastasalaten blev rigtig god. Da jeg smagte på dressingen syntes jeg godt nok den smagte lige rigeligt af sennep, men da først den blev blandet med pasta og grøntsager, gik det op i en højere enhed, så den kommer helt sikkert på programmet igen, når der er en rest feta der skal bruges. Og selvom Lækkermåsen nu engang mest er til varm mad, så syntes han også godt om den. Som nævnt længere oppe er den dog, efter min mening, bedst når den lige er blandet, så pastaen ikke når at suge for meget af dressingen - men det er jo et smagsspørgsmål.

Billeder:

Dressingen til pastasalat blendes


Marinaden suges op i sprøjten


Marinaden sprøjtes ind i kyllingen, til det ryger ud igen


Den færdige pastasalat


Min tallerken


mandag den 3. maj 2010

Der er stadig liv...

... men der har ikke været så meget mad at blogge om den sidste uges tid.
Jeg kom til at købe The Sims 3 til pcen i starten af sidste uge, og siden da er der altså gået meget tid med først og fremmest at få bygget vores eget hus i spillet så det ligner bedst muligt, og at få lavet tre Simmere der ligner os selv, og få spillet med dem.

Vi har også været aktive i haven - eller, dvs. Henrik har. Jeg har været ramt af birkepollenallergien de sidste 4-5 dage, så jeg har holdt mig mest muligt indenfor, og er stort set kun gået ud med store solbriller for at undgå den skide pollenstøv. Men det er da lykkedes at blive færdig med det nye rhododendron-bed, og så kom der også lige et par nye planter i inventarlisten, da vi var til plantemarked på Hald Hovedgård i søndags. To nye klematiser, som skal plantes når frosten er helt væk.

Madmæssigt har den mest stået på rester fra fryseren og andre nemme ting - vi havde dog et hold naboer ovre i lørdags til en gang marinerede og grillede stegeben (ikke at forveksle med spareribs), og det blev egentlig ok, så det kommer der måske et indlæg om i løbet af ugen.

Ellers forsøger jeg lige nu mest at nå til bunds i husrodet (altså i det rigtige hus, ikke Sims-huset) og vasketøjet - forhåbentlig kommer der lidt mere spændende ting på menuen i næste uge...