søndag den 20. september 2009

Opskrift: Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot


Vi var inviteret til spisning hos nogle venner lørdag aften, og da vi oftest er hjemme hos dem pga. det er nemmere med deres små børn og sengetider osv., havde jeg tilbudt at tage desserten med, så det ikke altid er dem der skal hænge på al maden.

Jeg har længe haft lyst til at lave Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot, som jeg har fundet opskriften på hos NYBH, så nu var anledningen der. Nu var der godt nok allerede torsdag en risiko for at vi ikke kom afsted alligevel, da både venner og børn har været småsyge i løbet af ugen, og vi vil ikke risikere at fange noget inden vi skal på ferie - men jeg bestemte mig til at gå i gang med at lave den alligevel, for kom vi ikke afsted, så måtte vi bare spise det vi selv kunne, og så var der sikkert nogle naboer der gerne vil smage også.

Så torsdag lavede jeg kiksebunden og puttede den i formen, og den røg i køleskabet.

Fredag bestemte vi os så til at blive hjemme, da vennerne stadig skrantede lidt - men kagen skulle laves alligevel. Fredag efter arbejde nåede jeg at få den bagt med både mascarpone- og creme fraiche fyld, så lørdag var det bare at lave brombærkompotten og få den kølet af og puttet på.

Her kommer opskriften som jeg lavede den - jeg lavede bl.a. en lidt større portion af kiksebunden, og brugte god vanillesukker fra Princip i stedet for korn fra stang, og så gangede jeg mascarponefyldet lidt op da det så passede med to bøtter mascarpone - jeg ved ikke lige hvad jeg skulle have brugt resten til, og det var f*nme godt nok for dyrt til at smide ud! (Mental note om at næste gang skal jeg IKKE købe det i Løvbjerg).

Manhattan-style cheesecake med blåbærkompot:

Bund:

ca. 250 g digestive kiks, let knuste
100 g hvid chokolade, hakket (jeg kunne kun finde hvide Guldbarrer og hvid Rittersport med nødder i, så det blev til en Rittersport)
100 g mandler med skal
ca. 125 g smør, smeltet og afkølet lidt

Fyld:

500 g mascarpone, svarende til to bøtter (kan ifølge NYBH evt. erstattes af flødeost, men IKKE light)
2½ æg
105 g rørsukker
1 tsk vanillesukker fra Princip

4½ dl creme fraiche 38%
60 g rørsukker
1 tsk vanillesukker fra Princip

Blåbærkompot:

300 g frosne blåbær (jeg havde set forkert i NYBH's opskrift og set det som ½ pose, som jeg så ændrede til 1 pose, da der er 300 gram i de poser jeg normalt køber - men kan bagefter se at der faktisk stod 1½ pose - så det ændrer jeg det nok også til næste gang :-))
2 spsk vand
saft af ½ lime
1½ tsk rørsukker
lidt majsstivelse rørt ud i koldt vand

Knus kiksene let og kom dem i en foodprocessor eller blender sammen med de hele mandler. Blend til kiksene er knuste, men der må gerne stadig være lidt bid i mandlerne.
Hæld det i en skål. Hak chokoladen groft og hæld den i kikseblandingen. Tilsæt det smeltede smør og rør det godt sammen. Hæld blandingen i en smurt springform, og pres det godt sammen mod bunden.

Hæld mascarpone, æg, 105 g sukker og 1 tsk vanillesukker (eller korn af ½ stang vanille) i en blender, og blend det til en glat masse. Hæld det ovenpå kiksebunden og sæt formen i en forvarmet ovn (traditionel varme) ved 190 grader i ca. 20-25 minutter, eller til massen er stivnet (pas på den ikke bliver for brun). Tag formen ud af ovnen og lad kagen køle lidt af.

Mens ovnen stadig er tændt, blandes creme fraiche med 60 g sukker og 1 tsk vanillesukker (eller korn af ½ stang vanille) - jeg rørte det kraftigt sammen med et piskeris. Creme fraiche blandingen hældes over den let afkølede kage og formen sættes tilbage i ovnen i ca. 10-12 minutter.
Lad derefter kagen køle lidt af, og sæt den i køleskabet, gerne natten over, eller mindst 6-8 timer.
 
Kog blåbær, vand, limesaft og rørsukker op i en gryde. Skru lidt ned og lad det simre i 5 minutter, og smag til med sukker. Rør majsstivelse ud i koldt vand, og hæld så meget i blåbærene at kompotten bliver tilpas tyk. Kog blandingen igennem og køl den næsten helt af. Læg kompotten oven på ostekagen, og stil den i køleskabet indtil serveringen, helst i min. 3-4 timer. Tages ud af springformen og anrettes på et fad.

Jeg havde været lidt bekymret for om den ville stivne nok i køleskabet til at den hang helt sammen, og ikke var alt for flydende - så kunne det godt blive lidt for spændende at få den ud af springformen. Men det gik faktisk rigtig fint - jeg løsnede den lige i kanten med en kniv, og så en "skarp" paletkniv ned under kagebunden (jeg havde puttet bagepapir på formens bund) og løsne hele vejen rundt, og så gled den fint over på et kagefad, og var meget fast i konsistensen.

Konklusion:

LÆKKER ostekage! Den skuffede mig absolut ikke, og den fik da også ros fra naboerne (og Lækkermåsen).
(Vi endte med at have en lille (sikkert årets sidste) grillfest med 3 af vores nærmeste nabo-hold, hvor vi tog ben, coleslaw og kagen med. Og kl. 21 var vi allerede hjemme igen, og var trætte som alderdomshjem - så føler man sig en anelse gammel!).
Så det er da i hvert fald én af de opskrifter, som får lov at blive liggende i mit opskriftsprogram, til en anden gang hvor jeg ikke gider tænke så meget på kalorier.

Billeder:

Kiksebunden i springformMascarponemassen bliver bagt


Den bagte mascarponemasse


Cremefraiche massen inden bagning


De flotte blåbær fra mine forældres have


Den færdige kage


Og et closeup af mit (første) stykke...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar