søndag den 22. november 2009

Opskrift: Indisk Butter Chicken (Murgh Makhni) og naan/pandebrød


To gange indisk mad på en uge - det er næsten ren luksus... Men efter at have set én efterspørge en opskrift på indisk Butter Chicken på jubii debatten, fik jeg lyst til at prøve det også, og en anden bruger kom med en opskrift som jeg bestemte mig til at gå i gang med.
Jeg søgte dog lidt mere på nettet og har set nogle videoer på youtube også, for at se hvordan andre laver den, og der findes jo mange måder - i versionen på jubii bliver kyllingen blandet i selve saucen og marinerer i forholdsvis kort tid, hvorefter den steger sammen med saucen. I andre versioner marinerer og steger man, og saucen laves for sig selv, hvor kyllingen så blandes i til sidst.
Jeg endte med en mellemting, hvor jeg også blandede lidt ekstra krydderier i, så her kommer min version af Butter Chicken, samt opskriften på de naan/pandebrød vi fik til (en lidt modificeret opskrift fra Spis Bedre, fundet hos NYBH).

Butter Chicken (Murgh Makhni):

1½ tsk stødt tørret chili
4 laurbærblade
4 stk. nelliker
1/4 tsk stødt kanel
1 tsk garam masala
4 hele kapsler kardemomme
½ tsk gurkemeje
2 tsk paprika
150 ml yoghurt
50 g smuttede mandler
2,5 cm frisk ingefær
2 fed hvidløg
1 ds hakkede tomater
salt

ca. 800 g kylling - uden skind og ben (lårkød bliver bedst, ifølge flere opskrifter jeg har set, men jeg brugte bryst - man skal bare passe på ikke at stege det for tørt)
75 g smør
2 mellemstore løg
2 spsk hakket frisk koriander
4 spsk mælk, gerne skummet- eller mini
saft af ½ lime
ca. 1 spsk sukker

Alle de tørre krydderier blendes grundigt, hvorefter yoghurt, smuttede mandler, ingefær, hvidløg og tomat tilsættes og blendes med, til en ensartet pasta.
Kyllingen skæres i store tern og vendes godt rundt i pastaen i en skål. Marinerer i køleskab i 3-4 timer, eller så lang tid man nu har tid til (min. et kvarter, ifølge opskriften - det synes jeg dog er for lidt).
Si kyllingen fra marinaden, men husk at gemme marinaden til sauce!
Varm smørret og lidt olie i fx en wok pande eller stegepande. Hak løget fint og svits det indtil det begynder at tage farve. Tilsæt marinaden og lad saucen simre i en halv times tid.
Imens steges kyllingen på en grillplade med huller i, i ovnen ved høj varme, så væden kan løbe fra. Kyllingenstykkerne steges i ca. 5 minutter, vendes og steger 5 minutter mere.
Hæld kyllingestykkerne i saucen, tilsæt frisk koriander og mælk, lad retten koge op, og smag til med limesaft, sukker og salt, hvorefter den er klar til servering.
Serveres med brune basmatiris og hjemmelavet naan/pandebrød.

Naan/pandebrød:

1 dl lunken vand
1 dl yoghurt naturel
25 g gær
2 spsk. olie
1 spsk. flydende honning
1 tsk. groft salt
ca. 480 g mel
1 tsk tørrede (eller større mængde friske) korianderblade
1-2 fed hakket hvidløg
ghee til pensling

Yoghurt og vand blandes i en skål, og gæren smuldres i og røres ud (jeg brugte røremaskine til både at røre gæren ud, og ælte dejen).
Olie, honning, salt, koriander og hvidløg tilsættes, og røres godt rundt. Melet tilsættes lidt ad gangen, til dejen er blød og samlet.
Smør en lille smule olie over dejen så den ikke danner skorpe, og lad den hæve under et viskestykke i en time.
Ælt dejen kort igennem, og læg den til hævning i minimum endnu en time.
Del dejen i et passende antal stykker og rul hvert dejstykke ud i en cirkel eller dråbeformet, eller hvilken form man nu ønsker. OBS: Dejen er meget elastisk og trækker sig hurtigt sammen igen når man har rullet den ud - hvis man gerne vil have store brød, skal dejstykkerne derfor også være rimelig store!
Pensl brødet med en lille smule smeltet ghee og bag det på en varm stegepande i ca. 1-1½ minut på hver side. Brødet pensles også med en smule ghee på den anden side når det vendes.

Jeg lavede dobbelt portion og endte med 12 brød af lidt varierende størrelse. Jeg lavede dem i god tid og lod dem køle lidt af, og lagde dem derefter i en plasticpose mens de stadig var lidt lune. Da vi skulle spise varmede jeg dem kort op igen i en meget varm ovn, penslet med lidt olie og drysset med flagesalt, og det blev de ikke nævneværdigt ringere af. Vi spiste ikke så mange, så resten ryger i fryseren til en anden god gang.

Konklusion:

Lad det være sagt med det samme, det er IKKE en ret man skal lave hvis man er smørforskrækket! Jeg lavede dobbelt portion af saucen, fordi jeg elsker sauce og Lækkermåsen helst vil have kød, så dvs. der kom 150 gram smør i den baljefuld jeg lavede. Men bare man er forberedt på det...
Mht. smagen så er det ikke en stærk ret (eller det gjorde jeg den i hvert fald ikke til ) - jeg har aldrig smagt den på en indisk restaurant, så jeg ved reelt ikke hvordan den SKAL smage, men jeg synes faktisk den var god, især da der var kommet koriander i - det gav lige det sidste pift.
Det gjorde så til gengæld at Lækkermåsen ikke var vild med den, for selvom det ind i mellem lykkes mig at kamuflere når jeg bruger koriander, så havde han altså lugtet lunten i dag.
Så vi skal IKKE have rester i morgen! Jeg tager en portion med til madpakken, og så ryger resten i fryseren til en gang hvor han ikke er hjemme :-)
Pandebrødene blev gode og bløde, men manglede nok lige lidt smag. Jeg tror sagtens der kan komme dobbelt så meget salt i uden at det gør noget, og måske mere hvidløg og så frisk koriander...) - men de er rimelig nemme at lave, og gode at have i fryseren, og så koster det jo kun en brøkdel at lave dem selv, i forhold til at købe rigtige naan i butikkerne.

Billeder:

Den færdige marinade/sauce. Har jeg nævnt at jeg er glad for limegrøn?


Kylling i store tern


Kyllingen har marineret nogle timer og er "siet" fra saucen med en hulske


En lidt Storm P.-agtig løsning - en hullet foliebakke på et omvendt stativ i en bradepande - for at væden fra kyllingen kan løbe fra


Fik jeg nævnt at der skal meget smør i? Og det er ikke portionen til højre


Løg og smør


Den færdige sauce med kyllingen


Færdigæltet dej til naan


Færdighævet dej til naan


En sjov kartoffeltud den her har fået


De kommer til at se meget autentiske ud


Min tallerken - en klat optøet koriander på toppen (den fik jeg for mig selv).
Og et brød, som helt tilfældig kom til at ligne et hjerte


torsdag den 19. november 2009

Opskrift: Indisk keema matar


Igen har det været en sløj uge mht. madlavningen - mandag fik vi rester af søndagens nudler, tirsdag skulle vi til møde på skolen så der blev det til en gang rugbrød. Onsdag var Lækkermåsen til landskamp i Århus, og Bonussønnen og jeg fik rugbrød igen, da vi også var sent hjemme. Så i dag skulle det endelig være med en ordentlig gang varm mad igen.
Det er jo ingen hemmelighed at jeg er helt vild med indisk mad, så da jeg faldt over keema matar på nettet flere steder, måtte det prøves. Den opskrift jeg er gået ud fra findes her, men jeg rettede lidt til, og brugte for det første oksekød i stedet for lam, da jeg ikke lige havde lyst til at bruge vores lammekød på dét, en helt almindelig hverdag.

Så derfor kom opskriften til at se ud som følger:

Keema matar:

2 små løg
et stykke frisk ingefær på ca. 5 cm
3 fed hvidløg
2 spsk rapsolie
1 tsk sød chili (jeg havde ikke cayennepeber)
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk stødt korianderfrø
1 tsk gurkemeje
3 medium tomater i tern
0,75 dl græsk yoghurt (opskriften siger Curd, som jeg ikke rigtig kan finde betydningen af, men andre opskriftversioner nævner yoghurt, så jeg tog chancen og regnede med det bare var det)
725 g hakket oksekød
ca. 1½ tsk salt
2 tsk garam masala
2½ dl vand
2 spsk frisk limesaft (opskriften sagde citron, men det havde jeg ikke)
lidt stærkt chilipulver (i stedet for 1 frisk grøn stærk chili)
ca. ½ dl hakket, frisk koriander (jeg køber i bundter i en lille butik i Viborg, hvor indehaveren er fra Sri Lanka - de får hele bundter hjem en gang om ugen, og de koster kun ca. det halve af hvad man feks skal give i Bilka eller Føtex. Så skærer jeg roden af, skyller dem og fryser dem hele i poser, og så er det nemt lige at tage en dusk op og hakke fint - og smagen er nøjagtig lige så god som hvis den var frisk)
2½ dl frosne ærter

Hak løg, ingefær og hvidløg fint i en foodprocessor/minihakker. Hæld olien i en stor pande eller gryde, og tænd på medium varme.
Når olien er varm, tilsættes løg, ingefær og hvidløg. Steg blandingen indtil den er let brunet.
Tilsæt chili/cayenne, spidskommen, koriander og gurkemeje, og rør rundt.
Tilsæt tomater og yoghurt, og rør rundt ved høj varme til tomaterne er blevet bløde.
Tilsæt kød, salt og garam masala. Brun kødet og rør godt rundt så evt. klumper bliver jævnet ud.
Tilsæt vand, rør rundt og bring i kog igen. Læg låg på, sænk varmen og lad simre i ca. 25 minutter.
Tilsæt lime/citronsaft, (grøn) chili, koriander og ærter. Rør rundt og lad simre igen under låg i ca. 10 minutter.
Serveres med ris og naan.

Konklusion:

Der manglede en anelse smag efter min mening - måske ville den have haft godt af at løg-blandingen var blevet brunet i noget karrypulver, så det tror jeg at jeg vil prøve hvis jeg laver den igen. Men egentlig udmærket, og Lækkermåsen bemærkede slet ikke at der var koriander i, som han ellers hader...

Billeder:

Løg, ingefær og hvidløg steges


De fleste af krydderierne


De lå i min nye lille Margretheskål på ca. 2 dl, så der er altså ikke så meget krydderi som der ser ud til


Der er kommet krydderier, yoghurt og tomater i


Den "friske" koriander hakkes


Ærterne fra frost


Den færdige ret


Min portion 90 grader forkert


Og et closeup der vender rigtigt

mandag den 9. november 2009

Opskrift: Lammeruller


Bonussønnens mor og bonusfar har får, og fik slagtet et par lam for et par måneder siden, og vi havde aftalt at vi kunne købe ½ lam til fryseren. På slagte/pakkedagen fik vi nogle af resterne som der ikke kunne blive reelle kødstykker ud af, og det lavede jeg til hakket kød, som har ligget i fryseren siden.
I dag fik vi brugt den første portion til en opskrift fra Familie Journalen 19/2008 (min mor får FJ fra min farmor hver uge, og ind i mellem får jeg en stor stak som jeg går igennem og klipper opskrifter ud af - og nu er det langt om længe lykkedes mig rent faktisk at prøve at lave en af dem!), og nu har vi lige hentet resten af det halve lam hjem til fryseren. Det blev til en kølle, en bov, en nakke og en stak koteletter - så det må vi have kigget på opskrifter til...

Nå men det hakkede kød blev brugt til lammeruller, som jeg lavede en enkel salat til, og opskriften på rullerne kommer her:

Lammeruller:

500 g hakket lam (opskriften sagde 400 gram men mit var pakket i ½ kilo)
2 løg i smalle både (opskriften sagde 1, men jeg kan godt lide løg :-)
3 fed hakkede hvidløg (de var ikke med i opskriften, men hvis man siger Lam må man også sige Hvidløg her i huset)
1 spsk olie
1 ds hakkede tomater (opskriften sagde 4 friske, men jeg synes det var nemmere med dåsen)
2 små hakkede chili (opskriften sagde 1 - jeg brugte to af de små jeg syltede for noget tid siden - de gav godt med bid)
1 bdt. hakket persille
1 økologisk citron, både saft og skal (den ene citron jeg havde var godt nok ikke økologisk, men jeg skrubbede den godt med sæbe og varmt vand, og skyllede med koldt vand - så regner jeg ikke med vi dør af det - og skallen gav rigtig god smag, så det ville jeg ikke have undværet)
1 tsk sukker
½ tsk salt
1 færdig rulle pizzadej (det var den dovne version)

Kød, løg og hvidløg brunes i olien, og de hakkede tomater tilsættes sammen med chili og persille.
Saft og skræl fra citron, samt sukker tilsættes, og det hele koger sammen under låg i ca. 15 minutter.
Smag evt. til med lidt salt.
Pizzadejen rulles let ud og deles i 4 - kødet lægges i en stribe på hver dejfirkant, og kanterne foldes ind over midten. Jeg penslede med lidt olie og dryssede lidt græsk gyroskrydderi på for syns skyld.
Rullerne lægges på en bageplade med bagepapir, eller i et ildfast fad (jeg brugte fad, da der var lidt saft der truede med at løbe ud), og bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 15-17 minutter.

Konklusion:

Rigtig god lammeret.
Citronsaft og -skal gav en god smag sammen med persillen, og det er ellers sjældent jeg helt kan undgå at putte andre krydderier i end dem opskriften foreslår - men jeg smagte kun lige til med ½ tsk salt.
Pizzadejen var også fin at bruge til - den blev sprød på toppen og blød i bunden pga. saften fra fyldet.

Billeder:

Kød og løg/hvidløg brunes


Citronskallen har fået opereret det farlige hvide snavs væk


Den færdige kødblanding


Kød på dej


Rullerne klar til ovnen


Salat (i min nye limegrønne Margretheskål (med låg!) - total yndlingsfarve!


Min portion

søndag den 8. november 2009

Opskrift: Wok med kylling og kokossauce


Jeg havde fået lyst til noget i wok i fredags, så det blev til en blanding af nogle kyllingebryster fra fryseren, og grøntsager i en kokossauce.

Wok med kylling og kokossauce:

4 stk. kyllingebryst skåret i strimler
jordnøddeolie
3-4 spsk færdig rød karry stir fry sauce fra Xing Fu
3 gulerødder i smalle stave
2 stilke bladselleri i smalle stave
3 fed hvidløg, finthakket
3 løg i smalle både
2 ds kokosmælk á 160 ml
2 spsk Oscar hønsebouillonpulver
½ liter vand
1 spsk soyasauce
friske bønnespirer

Kyllingebrysterne skæres i skiver på langs, og derefter i tynde strimler på skrå. Wokken varmes godt op (jeg har sådan en pladejernswok med flad bund, så den kan bruges på induktion) og olie tilsættes når wokken begynder at ryge. Kyllingen steges i lidt af karrysaucen i olien, helst i mindre portioner (det fik jeg dog ikke gjort denne gang) så vædden kan nå at fordampe - ellers koger kødet i stedet for at stege. Når kødet er mørt hældes det fra og drypper af hvis der stadig er væde ved.
Lidt mere af karrysaucen kommes i wokken og grøntsagerne steges ved høj varme, først gulerødderne, derefter tilsættes selleri og løg, og til sidst hvidløg.
Når grøntsagerne er ved at være tilpas møre (men ikke for bløde) hældes kyllingen tilbage i wokken, der tilsættes kokosmælk, vand, bouillon efter smag og soya. Det hele varmes godt igennem og smages til, evt. med et par spsk mere af karrysaucen.
Serveres med nudler eller evt. ris, og en håndfuld friske bønnespirer på toppen.

Konklusion:

Wokretten smagte godt og var tilpas stærk. Jeg skal dog have lært hvordan man styrer ikke at putte for meget i wokken ad gangen så ingredienserne steger bedre i stedet for at koge i deres egen væde - så hellere tage nogle af tingene fra når de er færdige og putte dem i igen senere.

Billeder:

Kyllingen skæres i strimler


Gulerødderne i stave


Kyllingen steges i karrysauce


Så er det grøntsagernes tur


Og kyllingen er kommet tilbage i wokken


Nudlerne koges


Der er kommet sauce i wokken


Min tallerken - billedet blev lidt utydeligt



Opskrift: Kalkun/kyllingefrikadeller med fetaost og kerner


Jeg lavede disse deller første gang for 2½ måned siden efter at have fundet opskriften hos NYBH, og de blev rigtig gode (jeg lavede dog lidt om på et par ting).
I sidste weekend fik vi ryddet op i begge vores frysere, og har nu 99,9% styr på hvad der er i dem, og derfor var det nemt at finde en pose hakket kyllingebryst, da vi skulle finde en menu til mandag. Min mor var græsenke i et par dage da min far skulle på tur med pensionistforeningen, så hun ville gerne i pleje hos os et par dage, og var her derfor fra mandag til onsdag. Så der skulle ordentlig mad på bordet når mor kommer!

Første gang jeg lavede dem var det med kalkunkød, denne gang blev det med kylling.

Opskriften som jeg lavede den kommer her:

Kyllingefrikadeller med feta og kerner:

900 g hakket kyllinge- eller kalkunkød (jeg brugte 1 kg denne gang, da det passede med en pose fra fryseren)
4 fed hvidløg, presset
4 gulerødder, revet
1 stort løg, finthakket
3 spsk. græskarkerner
3 spsk. solsikkefrø
1 spsk røget paprika
2 spsk stærk chilisauce
ca. 2 spsk salt (sættes ned til ca. 2 tsk-1 spsk næste gang!)
friskkværnet peber
1 bæger/200 gram feta, let smuldret
olie eller ghee til stegning

Det hakkede kød røres sammen med alle de øvrige ingredienser.

Farsen formes til frikadeller (jeg laver ca. 20 stk. af god størrelse) og steges i lidt fedtstof på en pande eller grill, til de er gennemstegte, ca. 8-10 minutter på hver side (alt efter størrelse).

Frikadellerne blev serveret med råkost og en færdig risblanding fra frost - ingen sauce.

Konklusion:

Dellerne er rigtig gode og overraskende smagfulde, i betragtning af at kyllinge/kalkunfars i sig selv ikke smager af særlig meget. Men de ting der er tilsat giver en rigtig god smag, og kernerne giver en god konsistens med bid i. Når jeg laver noget delle-lignende af fars, plejer jeg at røre den færdig og så prøve-stege en lille portion på panden, for at tjekke om den mangler krydderier. Nogle smager på den rå fars, men det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, så prøve-stegningen fungerer bedst for mig.
Jeg vil dog sige at denne gang var de blevet temmelig salte - jeg ved ikke hvad der gik galt i forhold til første gang, for jeg fulgte nøjagtig samme opskrift, bortset fra 100 gram ekstra kød. Men næste gang vil jeg forsøge kun med 1 spsk og så prøve-stege og smage mig frem til hvor meget farsen kan tage.
Eller også har jeg simpelthen skrevet forkert sidste gang, så det i stedet skulle være 2 tsk - under alle omstændigheder putter jeg for lidt i næste gang, og smager mig frem...

Billeder:

Alle ingredienserne klar i røremaskinen


Den færdige fars


Min tallerken (jeg nåede desværre ikke at få taget flere billeder)

søndag den 1. november 2009

Brunch på Ejstrupholm Hotel

I dag har vi været til brunch på Ejstrupholm Hotel - mine forældre havde inviteret i anledning af at min far har fødselsdag her i november, og desuden har de 45 års bryllupsdag, også i november.
Jeg havde ikke fået kameraet med, men frit efter hukommelsen fik vi pølser, røræg med bacon, grøntsagstærte med æg, laks (for de hurtige der nåede det), forskelligt brød, skinke, pølse, sild og karrysalat, rullepølse, amerikanske pandekager med sirup, 3-4 slags fast- og smøreost, og frugt.
Drikkevarer skulle alle betales ved siden af, og et par stykker i selskabet fik en almindelig flaskeøl, mens resten af os fik juice/frugtsaft fra Thorrisgaard.

Maden var som sådan udmærket (men på ingen måde revolutionerende), selvom noget af den slap op og ikke blev genopfyldt mens vi var der (laksen, som før nævnt) - det synes jeg måske er lidt dårligt, for godt nok startede det allerede kl. 9 og sluttede kl. 13, men vi var der fra kl. 10.30, og så er det lidt tidligt at løbe tør for retter.

Der gik noget tid inden vi fik drikkevarer, og min far måtte selv hen og have fat i en tjener, som derefter kom med øl og forskellige af Thorrisgaard juicerne.
De smager rigtig godt - men jeg synes deres drikkevarer var noget i den dyre ende. 25 kr. for en Thorrisgaard på 25 cl, det samme for almindelige sodavand, 30 kr. for flaskeøl, og horrible 35 kr. for kaffe eller the!

Vi fik dog alle så rigeligt hvad vi kunne spise, så hvad det angår kan vi ikke klage.

Først et stykke tid efter vi var kommet hjem til mine forældre fik vi kigget ordentligt på regningen, og opdagede at de havde skrevet kaffe/the på for alle os 8 voksne, selvom ingen af os havde fået det! Det var immervæk 280 kr. som vi ikke havde fået noget for, så min far ringede med det samme til hotellet og gjorde opmærksom på fejlen, og de beklagede også meget, og lovede at sætte pengene ind på hans konto.
Måske var det fordi der allerede stod kaffekopper ved alle pladserne da vi kom, og så har ingen lige bemærket at der ikke var noget i dem...

En konklusion på besøget må være at vi synes det er en forholdsvis dyr fornøjelse når man tager drikke-priserne i betragtning (jeg ved godt vi ikke betalte selv - men derfor kan man jo godt brokke sig lidt over prisen) - vi har fået brunchen en gang tidligere for et par år siden, og det husker vi som bedre, og også med lidt større udvalg.
Men som sagt blev vi mætte, og kunne så fortsætte hjem til fødegården og få eftermiddagskaffe :-)