onsdag den 25. april 2012

Opskrift: Salat med røget laks og hytteost - og uge 16's datovarer


Stop Spild af Mad er på mange måder blevet en stor del af mit liv, ikke mindst takket være foreningens enorme arbejde for at få folk til at smide mindre mad ud, men også med inspiration fra andre madbloggere.
Førhen tænkte jeg aldrig synderligt over at smide rester ud, eller ting der var blevet for gamle, men det har i dén grad ændret sig.
Ikke at jeg er blevet perfekt - der ryger stadig ting ud hist og her, men langt fra så meget som før. Jeg synes jeg er blevet bedre til at udnytte rester, fryse ting ned og i det hele taget tænkte nyt og kreativt.
Og ind i mellem gør det nærmest fysisk ondt på mig, hvis jeg er nød til at kassere noget - eller hvis jeg oplever på arbejde, at der bliver smidt franskbrød ud fra dagen før, fordi det hele ikke lige blev spist til morgenkaffen (derfor har jeg i en periode også taget rester med hjem, så jeg kunne lave croutoner af dem).
Jeg arbejder stadig på at blive endnu bedre til at udnytte alt jeg køber - 100% når jeg nok aldrig, men lidt mindre kan også gøre det.

Stop Spild af Mad har gjort en stor indsats for at få dagligvarebutikkerne til at sætte prisen ned på datovarer/varer som nærmer sig sidste holdbarhedsdato, og Rema1000 er en af de butikker som er hoppet med på bølgen, og er begyndt at gøre mere for at gøre opmærksom på nedsatte varer. (Udover at de allerede for lang tid siden afskaffede mængderabatter, og har indført kg-pris på nogle grøntsager, så man betaler efter vægt/størrelse, og ikke pr. stk.)
Dette er til gavn for både butikken (færre varer der skal smides ud og de får stadig lidt penge ind for varen) og kunden (billigere produkter).
Jeg synes det er en rigtig god idé, så i sidste uge gik jeg på jagt i den lokale Rema1000 - selvom de måske ikke var helt færdige med at omarrangere varerne, så lykkedes det mig alligevel at finde et par gode ting.
I dag har jeg været i Løvbjerg, og selvom jeg egentlig ikke var på jagt efter datovarer, så fandt jeg hurtigt nogle nedsatte ting - jeg har en fornemmelse af at de også er begyndt at skilte mere med de nedsatte varer, for jeg lagde i hvert fald mærke til flere ting end normalt, og tror også skiltningen var lidt større og tydeligere.

Nu hvor det tilsyneladende bliver mere udbredt med datovarerne, kunne jeg godt tænke mig at sætte lidt fokus på det her på bloggen også, så fremover vil jeg forsøge at lave indlæg om hvad jeg har fundet i løbet af en uge, og hvad jeg har brugt det til.

Jeg nåede ikke at få billeder af det hele fra sidste uge, men så vidt jeg husker fik jeg:

- en lille øko Hanegal leverpostej til 10 kr. med MHT. 24.04 - den nåede vi at få spist i løbet af weekenden, hvor vi primært bruger pålæg

- en pakke kyllingepålæg til 5 kr. med MHT. 20.04 - den er lagt på frost til en dag hvor der feks. skal laves sandwich

- to pakker rigtig lækker langtidsrøget laksemørbrad (også kaldet Filet Royal, som skulle være noget af det bedste fra laksen) til 25 kr. pr. stk. med 200 g, med MHT. 20.04 - der stod de var stærkt nedsat, men jeg kunne ikke se hvad normalprisen var - kunne dog godt forestille mig den var ret meget højere, for det er virkelig pæne stykker.
Vi skulle have haft dem til aftensmaden i fredags, men der kom andre planer i vejen, så det er først i dag jeg har fået brugt det ene stykke. På trods af MHT. 20.04 så fejlede laksen absolut ingenting i dag. Den duftede fint, og så fed og lækker ud.
Egentlig er jeg normalt ikke så meget til denne type røget laks (kan bedre lide varmrøget) - men hvis kvaliteten er så god som her, så går det.

Min aftensmad i dag har derfor bestået af:

- det ene stykke laks - hvor halvdelen blev skåret i mindre stykker og anrettet ovenpå
- salatrester - fra da vi købte en burger i søndags og hvor der var salat med ved siden af, som vi ikke fik spist det hele af.
- citronsaft
- balsamico creme
- en halv bøtte hytteost (som åbenbart havde stået jævnt længe i køleskabet, for den havde MHT. 01.04, men fejlede heller ingenting) rørt med
hakket purløg
citronsaft
friskkværnet peber
et drys salt

Jeg blev dog ikke helt mæt af salaten, så

- resten af laksestykket blev skåret i små bidder og rørt sammen med
- resten af hytteosten
- citronsaft
- salt
- peber
- purløg

og spist ovenpå et stykke rugbrød, som i øvrigt blev købt friskbagt i lørdags hos Bilka bageren, og som har sidste holdbarhedsdato i dag.
Resten af rugbrødet bliver lavet til ymerdrys i aften, sammen med brun farin, og hvis der er for meget brød til drys, kommer resten i fryseren i skiver. Så kan der nok laves noget med ristet rugbrød en dag.

Og således blev der ryddet næsten op i datovarerne fra sidste uge.
Jeg har dog stadig et stykke laks tilbage, som jeg hellere må få spist i morgen.

15 kommentarer:

 1. Dejligt indlæg Heidi!
  Kan kun bakke op om Stop spild af mad bølgen. Det er svært at få brugt det hele, men også herhjemme har vi fokus på hvad køleskabet indeholder og nogengange resulterer det i lidt sjove retter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bianca: Tak :-)
   Ja man kan jo heller ikke gøre andet end at forsøge at få mest muligt ud af de ting man har i køleskabet - og ind i mellem er man heldig at der kommer nogle nye spændende retter ud af det!

   Slet
 2. Mums, jeg elsker laks - og specielt den der laksesalat ser lækker ud :)
  Kh Christine

  SvarSlet
  Svar
  1. Christine: Tak skal du have - hvis du godt kan lide laks, så kan jeg kun anbefale at prøve noget der ligner!

   Slet
 3. Det bliver spændende at høre om dine indkøb. Jeg vil også til at være lidt mere opmærksom på den slags varer. Meget kan jo fryses ned og så kan man bare bruge det samme dag. Og andet kan sagtens bruges selvom det er gået lidt over datoen. I hel taget er det herligt, at der er kommet så meget fokus på Stop spild af mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne: Ja det gælder bare om at bruge fantasien, og så først og fremmest smage på, og lugte til maden - noget jeg har været rigtig dårlig til førhen, men jeg har fundet ud af at man ikke dør af det :-)

   Slet
 4. Jeg er vild med stop af spild mad, og jeg glæder mig til at se havd du finder og finder på. God jagt
  Og respekt til Rema1000

  SvarSlet
  Svar
  1. SS: Tak - jeg har et indlæg i ærmet om denne uges fangst, men vil lige en ekstra tur afsted i morgen og se om Rema har noget nyt at byde på. Det kunne jo være der var noget til weekendens menuer.
   Og ja, stor respekt til Rema, jeg synes virkelig de har gjort meget for sagen indtil nu - håber bare at mange flere kommer med!

   Slet
 5. Heidi min kære,

  En stor omgang TAK og kærlighed og gode energier din vej! Tak fordi du holder fokus på madspild og gør verden til at bedre sted.

  Det er supergodt med Remas tiltag - håber at andre butikskæder også hopper med på bølgen.

  KH
  Selina

  SvarSlet
  Svar
  1. Selina: Tak for de pæne tanker - men reelt er det jo dig der skal have den største tak for det kæmpe arbejde du lægger i SSAM - hvis ikke du havde startet dette, så tvivler jeg på der havde været den samme fokus på madspild som der er nu, og så havde jeg (og rigtig mange andre) sikkert stadig haft de samme vaner som jeg/vi altid har haft :-)

   God weekend til dig!

   Slet
  2. Åååh Heidi nu begynder jeg snart at tude - jeg er helt rørt! Tak tak min kære *giver dig en kæmpe krammer*

   Det er vores allesammens fortjeneste, da bevægelsen er selv-genererende. Tak fordi du også holder faklen.

   KH og god weekend fra Selina
   som ja, sidder og arbejder på SSAM som sædvanligt... :)

   Slet
  3. *Kram tilbage til dig* :-)

   Slet
 6. Er så enig - det er godt, at butikkerne bliver bedre til at komme af med de varer, der er ved at udløbe - i stedet for blot at smide dem ud.

  SvarSlet
 7. Piske: Helt enig - og lad os håbe at endnu flere rider med på bølgen!

  SvarSlet