mandag den 9. maj 2011

Opskrift: Spicy Dr Pepper pulled pork med HP sauce, hjemmelavede burgerboller, råkost og syltede rødløg





Jeg har længe haft lyst til at lave pulled pork igen, også denne gang i ovnen, men efter en lidt anden opskrift. Så da jeg fandt The Pioneer Womans udgave hvor den steges i gryde med Dr Pepper sodavand, så blev det løsningen - og i søndags var der tid.


Jeg købte en ca. 1½ kg stor nakkefilet, som allerede fredag blev delt i to, og rubbet med en hjemmelavet rub jeg havde tilovers fra sidste gang. Nakken skal normalt ligge i rub et døgn, og det var også meningen vi skulle have haft den lørdag, men da det udviklede sig til grillaften med naboerne, fik den lov at ligge en dag ekstra.
Den ene halvdel kom i gryden som i opskriften - den anden kom i et fad for sig med lidt vand, og blev stegt ved siden af.


Samtidig synes jeg det var på tide at jeg fik prøvet selv at lave burgerboller, så jeg fandt en opskrift fra Broedet.dk frem fra link-gemmerne, og gik ud fra den.


Desuden lavede jeg en simpel råkost med gulerødder, frisk ananas, persille, limesaft og sukker, og nogle syltede rødløg - og så fik vi lidt af grøntsagerne fra gryden, og saucen, som blev jævnet lidt med madlavningsfløde, og smagt til med HP sauce.


Må jeg i øvrigt godt have lov at sige at Dr Pepper smager afskyeligt i ren form? Føj for noget sødt stads - og jeg kan ellers godt lide cola, men det her er godt nok stygt.
Godt det skulle i maden og ikke drikkes rent.


Spicy Dr Pepper pulled pork med HP sauce:


ca. 750 g nakkefilet
krydderi-rub
2 store løg, skåret i brede både og skilt ad
2 skiver frisk ananas i små tern
1 grøn peberfrugt i tern
salt og peber
ca. 2 stk. Chipotle peppers in adobo sauce, finthakkede
1 dåse Dr Pepper sodavand
1 spsk brun farin
2½ dl madlavningsfløde 8%
1 3/4 dl cola
2 spsk HP sauce


Gnid nakken ind i rub, pak den ind i husholdningsfilm, læg den i et fad og sæt den i køleskab i 24-48 timer.
På selve dagen tages nakken ud af køleskabet en halv times tid før den skal i ovnen, så den får stuetemperatur. Tænd ovnen på 110 grader almindelig varme.
Løg, ananas og peberfrugt lægges i bunden af en støbejernsgryde. Nakken krydres med salt og peber, og lægges ovenpå - Chipotle peppers fordeles ovenpå nakken.
Hæld sodavand og farin i gryden, læg låg på, og stil den i den varme ovn.
Nu skal nakken have et sted mellem 6 og 8 timer for den størrelse - centrumtemperaturen skal være ca. 94-98 grader for at den får den rigtige "konsistens" så den kan trækkes fra hinanden.
Vend forsigtigt nakken et par gange undervejs, og rør evt. lidt rundt i grøntsagerne/saucen.
Når nakken er færdig, tages den ud og trækkes fra hinanden med to gafler, og holdes varm under staniol/viskestykke, mens saucen evt. koges lidt ind.
Tilsæt fløde, cola og HP sauce og evt. lidt salt.
Server den trukne gris i burgerboller smurt med lidt god mayonnaise, put lidt af grøntsagerne og saucen ovenpå sammen med syltede løg, og spis råkosten til.
Dagen efter kan resterne varmes op i mikroen, sammen med lidt cola eller æblejuice, og lidt ekstra rub - væsken gør at den faktisk bliver bedre og mere saftig end på 1. dagen.


Burgerboller:
12 stk.

4 dl lunkent vand
40 g gær
1 spsk ahornsirup (havde jeg ikke, så jeg brugte rørsukkersirup i stedet)
2 tsk fint salt
1 spsk olivenolie
100 g grov durummel
500 g hvedemel
æggestrygelse af halvt æg og halvt mælk
sesamfrø

Opløs gær i vand, tilsæt sirup, olie og salt og bland det sammen (gerne i røremaskine). Tilsæt alt durummelet, hvorefter hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, mens maskinen kører.
Dejen æltes i 9 minutter på maskine - den skal være smidig, men må ikke blive for tør - den må gerne hænge lidt i bunden af skålen.
Efter 9 minutter tages dejen ud på et meldrysset bord og æltes færdig i hånden et minuts tid. Det giver en blød og smidig dej.
Dejen hæver ca. 1 time tildækket ved stuetemperatur (klap evt. lidt olie på overfladen, så den ikke tørrer ud) - den slås derefter ned og æltes igennem, og deles i 12 dele (det passede med ca. 85 g pr. bolle).
Form hvert stykke dej til en bolle, og fold bollen ind under sig selv, så overfladen bliver spændstig. Læg bollen på en plade med bagepapir, og tryk eller rul den ud til passende størrelse burgerbolle, ca. 1 cm høj. Lad bollerne hæve ½ time, mens ovnen varmer op til 200 grader almindelig varme.
Pensl bollerne med sammenpisket æggestrygelse og drys sesamfrø på. Bag dem i ca. 20 minutter til de er let gyldne, og lyder hule når man banker dem i bunden.

Syltede rødløg:


2 rødløg i halve tynde ringe
2 spsk sukker
1 dl rødvinseddike
salt og friskkværnet peber

Eddike og sukker piskes sammen, salt og peber tilsættes, og løgene røres i. Marinerer gerne minimum et par timer (jo tykkere ringene er, jo længere skal de trække) og der røres jævnligt rundt i dem.

Råkost:

revne gulerødder
frisk ananas i tern
friskhakket persille
limesaft
sukker

Limesaft og sukker piskes sammen og hældes over det grønne - trækker lidt og serveres ikke for koldt.

Konklusion:

Grisen blev som den skulle - der er ikke voldsomt meget smag i den, i sig selv, men det hjælper som skrevet når man varmer den op dagen efter, med enten cola eller juice. Så er den saftig og lækker.
Saucen blev som også skrevet, meget stærk af de chipotle peppers. Derfor måtte jeg komme fløde og ekstra cola i, og så blev den også spiselig til sidst - men jeg er glad for at jeg ikke kom en hel dåse chipotle i, som jeg ellers var tæt på. Ananas og cola gav dog et godt sødt modspil til det stærke, og HP saucen rundede det hele fint af - så den smagte rigtig godt, men var altså stadig ikke for sarte sjæle (jeg er ret overbevist om at det halve af svigerfamilien ville være besvimet hvis de skulle have spist den).
Råkosten og de syltede løg passede fint til - og burgerbollerne var også en succes. De er mere faste i det end de støvbolde man kan købe færdige, så de holder faconen når man man skærer i eller bider af dem. Jeg bagte dem i lørdags, og selvom de virker en smule tørre i dag, så er det ikke noget problem når de skal varmes.
Alt i alt - så var resterne bedre i dag, så jeg kan kun anbefale at man laver en ordentlig portion gris når man alligevel er i gang, og fryser resterne ned i portioner som er nemme at tage op og varme.

Billeder:

Ja det er altså samme dej alle bollerne er lavet af - de første fik bare lige lidt for lidt, og de sidste lidt for meget - men de smager nu godt nok alligevel


Færdig Dr Pepper pork



Trukket gris



En bolle med gris og ekstra rub



Og med de ret så udkogte grøntsager og syltede rødløg



Med overbolle, råkost og lidt af cola-saucen



4 kommentarer:

  1. Det mærkelige er, at jeg generelt ikke bryder mig om søde ting, men lige præcis Dr. Pepper har jeg en svaghed for....hvis den er iSKOLD :-D

    Jeg har en stående, til "dårlige tider" (læs: usa abstinenser), men jeg kan ikke blive enig med mig selv om, om jeg skal bruge den til mad eller drikke den.....

    Det set dog SKØNT ud - ææææælsker pulled pork :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Det kan også godt være det var fejlen - at den ikke var helt iskold da jeg smagte den. Men jeg blev i hvert fald ret hurtigt enig med mig selv om, at den skulle bruges i mad, og ikke til at drikke.
    I maden giver den så til gengæld også en fin sød smag.

    SvarSlet
  3. Pulled pork er absolut en af de bedste måder at bruge gris på, og det her lyder som en spændende variant. Jeg havde ikke selv tænkt på at bruge Dr Pepper i maden :-)

    SvarSlet
  4. Pisketriset: Pulled pork er en af de meget få måder vi gider spise gris på (udover pølser og mørbrad), så vi burde faktisk lave det noget mere.
    Og ja, Dr Pepper er fin i mad - men som skrevet, ikke til at drikke efter mine smagsløg :-)

    SvarSlet