mandag den 2. december 2013

Low carb/LCHF opskrift: Hjemmelavet mandelmælk og mandelmel


Oprindeligt postet på low carb bloggen 02.08.2012

Jeg har mange gange leget med tanken om at lave mandelmælk selv, men har aldrig fået taget mig sammen før nu. Jeg har heller ikke engang smagt købeversionen, så jeg ved egentlig slet ikke hvordan sådan noget skal smage - det er jo ikke fordi jeg er allergisk overfor mælkeprodukter, så det har aldrig været relevant.

Men da jeg via Jane fra Madbanditten og hendes indlæg om mandel/kokosmælk fandt frem til Henriettes (fra Fede Tider) fremgangsmåde med at udnytte den frasiede mandel"pulp" til at lave mandelmel - ja så var der ingen vej udenom. Det måtte prøves.

Jeg har i mange danske blogs set opskrifter hvor man skal bruge det specielle fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad, men det har været i restordre i helsekosten i lang tid. I sidste uge kom det omsider hjem og jeg fik købt en pose, så nu kunne det jo være spændende at sammenligne købeversionen med den hjemmelavede.

Derfor fik jeg i weekenden lavet en portion mandelmælk, og restproduktet blev til det fineste bløde 
mandelmel, efter nogle timer i ovnen (jeg ved godt der er nogle der undlader at filtrere mælken og bruger den med "pulp", men jeg synes nu den virker bedst som helt ren mælk).
Jeg havde ikke smuttet mandlerne men brugte dem bare rå, så derfor bliver melet meget mørkere end det man køber. Det betyder så også at jeg pga. min pollenallergi ikke for godt kan drikke/bruge mælken rå, så næste gang vil jeg nok prøve at riste mandlerne kort enten før eller efter udblødning.
Jeg ved heller ikke hvordan næringsindholdet er i det. Jeg ved bare at det ville være fjollet ikke at prøve at bruge det, når man nu er tilhænger af Stop Spild af Mad.
Og når købeversionen er monsterdyr.

OPDATERING 02.12.2013:


Jeg har nu prøvet at riste mandlerne i 15 minutter ved 150 grader før de sættes i blød, og udover at min mund er meget gladere for det, så giver det også en fin ristet smag til mælken.

Mandelmælk:
ca. 1 liter

250 g mandler
vand til iblødsætning

1 liter koldt vand (næste gang kan den godt trække lidt mere vand, da den blev ret fed i det)
evt. lidt vaniljeekstrakt, Stevia eller agavesirup, hvis man gerne vil have tilføjet lidt smag

Mandlerne lægges i koldt vand i en skål og sættes i køleskabet i ca. 12-24 timer (Henriette har skrevet 


noget her om hvorfor mandler og nødder bør udblødes). Derefter hældes de i en kraftig blender sammen med 1 liter vand og blendes grundigt til mandlerne er meget fint blendede.
Blandingen hældes i en meget fin sigte, eller et osteklæde i en sigte over en skål (jeg har sådan en fiks holder med en pose, der kan sættes ovenpå en skål, så afdrypningen kan passe sig selv), og mælken skal nu dryppe fra til du kun har den tørre pulp tilbage. Bruger du stof/osteklæde, så vrid det til sidst, så mest muligt mælk kommer ud - jo tørrere pulp, jo kortere tid i ovnen.

Mælken kan nu blandes med smag hvis man har lyst - og så hældes den i en ren flaske og sættes i køleskab. Kan holde sig i hvert fald 4-5 dage (jeg brugte det sidste efter 4 dage her, og der lugtede og smagte det stadig fint).
Brug mælken til morgenmaden, i smoothies, i grød, som drikkemælk, til kakao, i is - hvor som helst du ville bruge almindelig mælk.

Mandelmel:
ca. 75 g


Hjemmelavet øverst - mel fra
 Funktionel Mad nederst
pulp fra ovenstående mælkeproduktion (på længere sigt kan det være en god idé at samle pulp i fryseren fra flere omgange, og tørre det hele sammen, da det skal have op til ca. 3-4 timer - så der kan godt spares lidt i strøm)

Pulpen bredes ud på bagepapir i en bradepande eller et stort fad - ovnen varmes op til 50 grader almindelig varme(ændret i forhold til den oprindelige opskrift, da mandler (som Henriette nævner i en kommentar) ikke har godt af for meget varme), og pulpen tørres i ca. 2-3-4 timer, afhængig af hvor meget der er, og hvor tør pulpen er presset. Har man en dehydrator er det selvfølgelig oplagt at bruge den.
Rod lidt rundt i pulpen nogle gange undervejs - den vil danne lidt klumper som skal findeles for at det hele bliver ordentligt tørt.
Når pulpen er helt tør, køles den af i bradepanden/fadet, og kværnes derefter helt fint i feks. en kaffekværn.
Opbevares i et lukket glas i køleskabet (jeg ved ikke hvordan holdbarheden er udenfor køleskab).

Konklusion:

Mælken smager egentlig meget neutralt (jeg blandede ikke smag i), og jeg kunne sagtens forestille mig at bruge den hvor mælk ellers bruges (hvis jeg lige får varmet mandlerne næste gang, så munden ikke klør).
Melet blev også fint - jeg har ikke prøvet at bruge det endnu, men næste gang der feks. skal bages med mandelmel, så vil jeg prøve at lave en test og se om de to typer suger lige meget væske.
De 75 g mel og den liter mælk jeg fik ud af 250 g mandler og vand, har kostet under 10 kr i mandler (vi har hamstret mandler til under 40 kr. pr. kg i Tyskland da Lækkermåsen arbejdede dernede - de er ikke økologiske, men det kan jeg altså godt se igennem fingre med sålænge de kan købes til den pris, og det er rigtig fine mandler både i størrelse og kvalitet). Dertil kommer vand og strøm til tørringen.
Alt i alt tror jeg nok det er billigere end at købe begge dele, især hvis man kan lave en større portion mel så strømmen ikke kræver så meget.

Hvis første forsøg med melet bliver en succes, så bliver det helt klart lavet igen.