onsdag den 6. oktober 2010

Opskrift: Pesto, parmesanpita-chips, ostestænger og pizza fra bunden - og så en masse rødvin

 
I lørdags havde vi inviteret et hold vin-kyndige venner til at være med til at rydde op i vores skab med vin. Vi har ikke selv en dyt forstand på det, men er dog begyndt at gå mere op i at købe en god vin til lidt dyrere penge, i stedet for, som vi var slemme til før, mest at gå efter prisen.
Vi ville derfor gerne have et par råd med på vejen til hvad der var værd at gemme i vores beholdning - når vi har fået en flaske her og der er den bare røget i skabet uden at vi har undersøgt om den kunne gemmes, og det resulterede så også i, at der var nogle flasker, som ikke var så meget værd længere.
Til gengæld fandt vi så også ud af, at de Amarone vine vi så småt er begyndt at købe nogen af, faktisk har bedst af at blive gemt nogle år endnu - så det må vi jo så se om vi kan praktisere. Nu er de i hvert fald lagt i en skuffe i en mørk og kølig kommode - så håber vi de holder indtil de er gode at drikke.

Meningen var at vi så også skulle have åbnet et par flasker vi var i tvivl om, så derfor skulle der lidt spiseligt til da de kom midt på eftermiddagen.
De havde deres to børn med, så mest til dem var der lidt sødt i form af de sidste chocolate chip cookies og Futura melon skåret i mindre stykker, og af det salte havde jeg bestemt mig til at lave pesto, og dertil parmesan-pitachips, plus nogle ostestænger vi fik til det seneste grill-træf vi var til og som jeg havde fået en opskrift på, og så havde jeg købt lidt saltede nødder.
Aftensmaden blev pizza på bagesten i grillen.

Pesto:

2 store bundter basilikum inkl. stænglerne, skyllet og tørret (købt i Rema, så det er den størrelse "stor" vi snakker om)
40 g pinjekerner
40 g usaltede cashewnødder
3 fed hvidløg (10 g nettovægt)
100 g friskrevet parmesanost (jeg kværner osten for sig selv først i en god minihakker)
3 dl jomfruolivenolie
salt og peber

Pinjekerner og cashewnødder ristes på en pande til de begynder at tage farve.
Basilikum, kerner og nødder, hvidløg, den for-revne parmesan og ca. 2 dl af olien blendes til en jævn masse. Der tilføjes evt. mere olie hvis man ønsker den tyndere (det gjorde jeg, så derfor kom der en ekstra dl i).
Pestoen smages til med salt og lidt friskkværnet peber - jeg vil tro jeg brugte ca. 1-1½ tsk salt.

Ostestænger:

2 dl vand
50 g smør
1½ dl hvedemel
2 æg
100 g revet Cheddarost, eller anden lagret ost (jeg brugte en cheddar med Jalapeño i, som jeg fandt i Bilka for et stykke tid siden)
½ tsk salt

Vand og smør koges op i en gryde - melet tilsættes og der piskes nu kraftigt til dejen slipper grydens sider og melet er pisket helt ud.
Gryden tages af varmen, hvorefter æggene tilsættes 1 ad gangen, og der piskes kraftigt ind i mellem. Tilsæt til sidst ost og salt og pisk igennem igen.
Varm ovnen op til 200 grader alm. varme. Dejen hældes i en sprøjtepose og sprøjtes ud på bagepapir til ca. 10 cm lange stænger (lav lidt mellemrum imellem, da dejen hæver lidt op).
Stængerne bages i ca. 25 minutter og køles af på en bagerist. Kan spises kolde, eller lunes lidt i ovnen igen, og serveres med pestoen.

Parmesan-pitachips:

Jeg fulgte samme mængde og fremgangsmåde som her, men blandede denne gang ca. 1 spsk friskhakket oregano i olieblandingen, dryssede med flagesalt i stedet for urtesalt, og puttede lidt mere parmesanost på.
De fik desuden kun 13 minutter i ovnen i stedet for 15, og det gav lidt bedre (og knap så tand-farligt) resultat, selvom et par stykker stadig nåede at blive rigeligt brune.

Pizza:

Dej:
5 portioner pizzadej efter denne opskrift, - de har været en tur i fryseren, så de blev optøet i køleskab i ca. 1 døgn, og lå derefter ved stuetemperatur i ca. 2 timer (hvilket nok viste sig at være en fejl)..

Tomatsauce:
1 glas hjemme"syltede"/henkogte cherrytomater med hvidløg og krydderurter (eller 1-2 dåser flåede tomater af god kvalitet)
3 fed finthakket hvidløg
2 finthakkede skalotteløg
1-2 tsk sukker
ca. 1 spsk friskhakket timian
salt og friskkværnet peber

Det hele koges ind på en pande, til al væden er væk (tog ca. en time), og smages til med salt og peber. Afkøles lidt, og blendes derefter til en jævn sauce. Gemmes i køleskab til den skal bruges.

Fyld:

tørret skinke
krydret oksekød i tynde skiver (købt i Rema)
pølser i tynde skiver
tynde skiver oksespegepølse (i stedet for pepperoni)
mozarella og pizzaostblanding (IKKE topping - men rigtig ost)
friskhakket oregano
frisk hvidløgsflødeost i små klatter
løgringe
chilisauce
pesto

Vi lavede en pizza af gangen, og fyldte hver især lidt af det på, vi gerne ville have.

Konklusion:

Pesto: Hvad skal jeg sige - udover MUMS! Det er desværre alt for mange år siden jeg har prøvet at lave pesto selv, og selvom jeg har smagt den hjemmelavede slags siden da, så burde man bestemt gøre det noget oftere - hvis bare ikke de pinjekerner var så dyre...
Der blev spist en stor del af den portion jeg fik lavet, men resten har jeg frosset ned i en isterningebakke, så der lige er en smule til en sauce eller lignende en dag hvor det hele bare er kedeligt.

Ostestænger: Super gode og med fin ostesmag. Jeg brugte usaltet smør da det lige var det jeg havde, og puttede derfor 1/4 tsk ekstra salt i, og det passede fint mht. saltsmagen også.

Pitachips: Det fungerede godt med oregano og mere ost, og lidt kortere bagetid - men der skulle nok have været lidt mindre salt på, da den ekstra ost også gav saltsmag. Men så fik man da styret sin salt-lyst...

Pizza: Dejen skulle IKKE have været ude af køleskabet før den skulle bruges - den var stort set umulig at trykke ud med fingrene som jeg ellers har gjort, så jeg brugte kagerullen, og det fungerede også ok.
Men næste gang vi skal have pizza, bliver det nu nok uden frysning først, og så direkte fra køleskabet.
Bundene blev også meget tynde pga. udrulningen, så de var lidt svære at håndtere, men smagen var der sådan set ikke noget i vejen med. De forskellige tynde kødstykker passede fint, så alt i alt synes jeg det smagte godt, og den grove durummel fungerer meget, meget bedre end den fine, og smager ikke så mel-agtigt - så jeg er glad for vi fik fat i den :-)

Billeder:

 Pinjekerner og cashewnødder ristes


Færdig forårsgrøn pesto


Dejen til ostestænger - jeg tror det ligner en vandbakkelsesdej, uden at jeg nogensinde har prøvet at lave en sådan


Osten til ostestængerne


Jeg så et tip på nettet om at sætte sprøjteposen i et stort glas, mens man fylder dej/frosting/hvadsomhelst i posen - så har man begge hænder frie (jeg har en rigtig sprøjtepose, men gad ikke svine den til den dag, så en Ziploc fungerede fint)


Ostedejen sprøjtet på bagepapir - man kan også sprøjte det tæt sammen så det bliver større, flade "kager" - det var sådan vi fik dem første gang, men jeg synes de mindre stænger passede lidt bedre


De færdige ostestænger


Pitabrød er klar til at blive skåret til chips


De færdige pita-chips


Chips og pesto


Det var denne beholdning vi skulle have sorteret ud i


Tomaterne til pizzasaucen


Den færdige tomatsauce


Det roder lidt med sådan et pizza-bageri - jeg har i øvrigt købt ny kagerulle, efter at Lækkermåsen brugte den gamle til at rulle asfalt ud med - en silikone/stål sag, som fungerer fint


Et par af pizzaerne inden bagning



Og et færdigbagt stykke med pesto