onsdag den 20. juni 2012

Noget om low-carb kost

Sorry - kedeligt indlæg uden billeder!

Nej nej, bare rolig - bloggen kommer ikke til at handle udelukkende om dette - hvis overhovedet. Det kommer an på hvor bogstaveligt man tager de forskellige koncepter.
Men fakta er, at jeg gerne vil forsøge at leve sundere i hverdagene, så der er plads til at skeje ud i weekenderne - på længere sigt skulle det også gerne betyde nogle mindre kg på sidebenene, men jeg forventer ingen mirakler.

Jeg har læst en del om LCHF (Low Carb High Fat - en diæt med lavt indhold af kulhydrater og højt indhold af fedt) - jeg har læst lidt om stenalderkost (hvor man spiser mere kød, fisk, æg, frugt, grønt, bær, nødder og svampe men holder sig fra grøntsager der vokser under jorden, og hvor man desuden ikke spiser korn, bønner og i nogle tilfælde mælkeprodukter).
Og uanset hvordan man tolker disse levemåder og hvor seriøst man tager dem, så ender det ud i at jeg gerne vil forsøge at følge dem, i den forstand at jeg skærer ned på kulhydrater og spiser flere proteiner, og også fedt, men fortrinsvis af den sunde type. Mælkeprodukter har jeg ikke tænkt mig at droppe, men det bliver også primært den fedtfattige slags der indtages - skummetmælk, Cheasy Fraiche 6%, hytteost 1,5%, 16% skæreoste (færre procenter er nærmest ikke værd at spise) og skyr.

Jeg har i et par uger ikke spist hverken pasta eller ris, men har i stedet fået revet squash til millionbøffen, og blomkålsris til boller i karry (det er skræmmende så meget squash man kan spise for samme portion kulhydrater som der er i 100 g pasta!) - jeg har stort set ikke tilsat sukker til min egen mad men har brugt Stevia til at søde yoghurt og mælk til havregrynene med - vi har fået en hel del salat med kylling hvor vi bruger eddike og olie som dressing - og nu har jeg bestilt nogle poser af den nye køderstatning fra Soy4you, som skulle udgøre et godt alternativ til kød, og som indeholder mange proteiner og fibre.
Jeg har stort set ikke spist hvidt brød i samme periode, men udelukkende meget groft knækbrød og rugbrød - og det bliver jeg nok ved med til en vis grad. Brød i en eller anden form har jeg svært ved at undvære.


Jeg bliver ikke totalt hellig med hvad der kommer på bloggen - i weekenden fik vi to slags is da vi havde gæster, og vi får gæster til morgenkaffe på lørdag, hvor der også kommer både rundstykker, Nutella og sukkerhvinende marmelade på bordet.
Det er primært i hverdagen der skal ændres vaner - så der vil komme nogle opskrifter der er tilpasset min (forhåbentlig) nye levevis (en kur nægter jeg at kalde det).
Nu har du forklaringen på hvorfor.

Og lige som opdatering, så vil jeg i navnet på opskrifterne nævne hvis retten er uden mel, mælk, smør eller sukker, hvor man normalt kunne forvente at finde dette (jeg nævner altså ikke at chili con carne er uden mel, for det giver normalt sig selv - så det bliver nævnt hvor jeg synes det er relevant). Jeg vil ikke kalde opskrifterne for hverken LCHF, stenalder, PCO venlig eller andre betegnelser, for det har jeg ikke sat mig nok ind i begreberne til at vurdere.
Sukker og mel er de vigtigste ting at få begrænset i min kost, så det vil fremgå - men nogle kan måske også have gavn af hurtigt at kunne se om retten indeholder mælk/smør, så sådan bliver det.

Opskrift: Kretensisk salat


Under ferien på Kreta i år fik jeg til frokost en dag en kretensisk salat, som på mange måder ligner en almindelig græsk salat, men som adskiller sig på et par enkelte punkter:

Græsk salat er typisk med fetaost - kretensisk salat er ofte med den lokale fåre/gedeost mizithra, som er en upasteuriseret friskost med en karakteristisk smag af fåre/gedemælk.
Græsk salat indeholder som udgangspunkt ikke brød - kretensisk salat indeholder ofte "rusk", som vel bedst kan oversættes til tvebak. Det er imidlertid en meget hård type brød lavet af byg, som typisk blødgøres med olivenolie eller vand i salaten. Den anvendes også til retten Dakos, som er "rusk" med olivenolie, tomater,  fetaost og evt. oliven og oregano.


Sidste år købte jeg et par poser rusk på ferien, som jeg ikke havde fået brugt endnu, så et par uger efter vi kom hjem stillede jeg en kretentisk salat på benene, hvor de kunne anvendes.
De nævnte ingredienser er det salaten typisk består af - jeg puttede ikke kapers i salaten, men ellers brugte jeg vist stort set alle ingredienser som nævnt (dog feta i stedet for mizithra, som ikke lige er til at finde herhjemme. Det gør nu heller ikke noget - må indrømme at jeg ikke er så vild med smagen).

Kretensisk salat:


- tomater i både
- agurk i halve eller kvarte skiver (må godt være lidt tykke så de ikke smatter ud så nemt)
- peberfrugt i tern (rød eller grøn)
- rødløg i tynde både
- smuldret fetaost (eller mizithra ost hvis man kan finde det - og kan lide det)
- kretensiske oliven (såvidt jeg husker fik vi at vide, at de oliven der dyrkes mest på Kreta, er små og sorte, men alle typer oliven kan selvfølgelig anvendes - Kalamata er feks. gode, eller hvis man kan finde nogle tørrede sorte er de også gode deri) 
- jeg brugte også lidt iceberg salat plukket i mindre stykker
- "rusk"
- evt. kapers
- olivenolie
- citronsaft
- salt og friskkværnet peber
- tørret oregano


Hvis du gerne vil passe lidt på dine tænder, så er det en fordel at blødgøre rusk'ene lidt. Jeg sprayede med lidt vand på begge sider og lod dem ligge en halv time, og lagde dem derefter i bunden af salatskålen. Så kan saften fra grøntsagerne, og olie og citronsaft være med til at blødgøre brødene.  Eller man kan selvfølgelig også blødgøre dem med vand eller olie, brække dem i stykker og blande i salaten til sidst
Grøntsagerne og osten blandes let i salatskålen og der dryppes rigeligt med olivenolie og citronsaft, og smages til med salt, peber og oregano. Hvis man har lagt brødene i bunden af skålen, bliver de bare liggende indtil serveringen, hvor de så kan kvases i lidt mindre stykker.

Konklusion:

Skøn salat, som er lidt en afveksling fra den typiske græske udgave. Når længslen efter Kreta bliver for stor, så kommer den på bordet igen.
Der er heldigvis stadig "rusk" i posen.