søndag den 29. juli 2012

Low carb/LCHF opskrift: Hjemmelavet mandelsmør


En af de ting jeg har set frem til at prøve med den nye Vitamix, er at lave mandelsmør. Jeg har aldrig smagt det, hverken hjemmelavet eller i købeudgave, men har set mange udgaver på nettet, og Vitamixen skulle netop være stærk nok til at lave mandler om til smør.

I spændingen glemte jeg helt at mandlerne egentlig burde ristes i ovnen (i hvert fald ifølge flere af de fremgangsmåder jeg har set) før de laves til smør, og det var lidt dumt da jeg ikke har det så godt med rå mandler (pga. pollenallergi begynder munden at klø bl.a. ved rå mandler) - men jeg må så nøjes med at bruge denne portion i ting der skal varmes op - eller affinde mig med kløen den tid det varer.

Det er åbenbart også lidt forskelligt hvordan man gør - nogle bruger frosne mandler for at undgå at de ophedes for meget under kværningen, og det kan godt være jeg vil prøve det næste gang (altså først at riste dem så munden ikke klør, og så fryse dem bagefter).
Denne gang lykkedes det ikke helt at lave mandlerne til smør i Vitamixen - det var lige som om de ikke ville tage skridtet fra meget fint kværnede til smør, så jeg endte med at putte dem i en minihakker et par minutter, og det hjalp - måske blev det for varmt i Vitamixen (jeg er ikke længere i tvivl om at den kan lave suppe bare ved varmen fra friktionen, for der stod damp op af låget!), så vi får se om frosne mandler virker bedre næste gang.

Anyway - her kommer fremgangsmåden uanset om man bruger blender eller foodprocessor.

Mandelsmør:

Jeg hældte 400 g mandler i Vitamixen (eller brug en foodprocessor) og lod den køre på høj hastighed mens tamperen blev brugt flittigt for at skubbe mandlerne ned mod kniven (det er i øvrigt god motion for armen, skal jeg hilse og sige) - bruger du en foodprocessor, så stands maskinen jævnligt og skub mandlerne ned fra kanten af beholderen med en dejskraber, så mandlerne bliver jævnt kværnet.
Jeg har ikke tid på hvor lang tid de fik, men de skal kværnes til olien i mandlerne frigives så blandingen bliver cremet og smørbar, ligesom jordnøddesmør.
Når mandlerne er blevet til smør kan man tilsætte smag i form af feks. vanilje, agavesirup eller andet sødemiddel, men jeg valgte at holde den helt neutral, og i stedet vil jeg evt. tilsætte lidt smag til en mindre portion, når den skal bruges - feks. i kager, måske i dressing i stedet for jordnøddesmør, sammen med grød, på low carb brød eller kiks - eller har du andre forslag?

Konklusion:

Når jeg ser bort fra at allergien ikke synes om det rå mandelsmør, så smager det godt. Ligesom med kokossmørret bliver det mere sødt i smagen end den rå vare, og jeg kan sagtens forestille mig det kan bruges til mange gode ting.
Noget jeg har haft lyst til længe er kylling i en sauce af jordnøddesmør, og måske mandelsmørret kan erstatte noget af det.

Mulighederne er mange.