torsdag den 1. august 2013

Opskrift: Hjemmelavet solbærrom


Skal vi så ikke bare sige at nu kommer der en opskrift, og så snakker vi ikke mere om den lange "tørketid" her på bloggen.
Godt så.

Bonussønnens mor og bonusfar har en nedlagt gård, hvor de har en masse bærbuske og frugttræer, og da de i år ikke selv har fået udnyttet bærhøsten fra solbær, ribs og stikkelsbær, så måtte vi jo i bedste Stop Spild af Mad stil træde til. Indtil videre har vi været ude og hamstre 2 gange, og den ene gang haft 2 hold venner med. Alligevel kunne man stort set ikke se vi havde været der bagefter.

En del af bærene er blevet løstfrosset til senere brug i desserter og lignende, men nogle af solbærene var afmærket til hjemmelavet solbærrom, som jeg læste om flere steder sidste sommer.
Vi er blevet ret glade for rom i det lille hjem - altså ikke Bacardi, Captain Morgan og deslige (selvom sidstnævnte nu stadig er god i en cola - men kun hvis den er blandet 100% korrekt), men rigtig mørk, fyldig, sød og lækker rom, af den type det vil være en dødssynd at hælde i en cola, eller blande med noget som helst andet end mundvand.

Favoritten pt. hedder Captain Morgan Private Stock - men den er alligevel for dyr til at hælde solbær i, så jeg måtte finde nogle rester af andre mærker, som vi alligevel ikke får drukket.
Jeg endte med at bruge ca. 2/3 Havanna Club Anejo Reserva og 1/3 Flor de Cana Centenario Gold 18 års rom.
Der er delte meninger om man bør bruge hvid eller mørk rom, men flere anbefaler dog at bruge den mørke (så skal det bare ikke være Spiced, som feks. den almindelige Captain Morgan) - og det er jeg helt med på, for hvorfor bruge feks. en Bacardi, som jeg aldrig kunne finde på at drikke ren, til noget som ender med også at skulle drikkes rent. Så hellere bruge en mørk rom som jeg godt ville kunne drikke som den er.
Altså ikke sådan at forstå at en Havanna Club af ovennævnte type er noget særligt, men jeg kunne dog bedre drikke den ren, end en Bacardi.

Jeg valgte at putte solbærblade i, som jeg læste om et par steder - de har en skøn duft af solbær, så de må kunne bidrage med noget smag også.

Der er delte meninger om hvor længe rommen skal stå og om man blander sukker i fra starten, eller først når bærene har trukket - jeg valgte at blande hele molevitten fra starten, og så får den til gengæld lov at trække et godt stykke tid, inden jeg sier bærene fra.
Derfor kan jeg i sagens natur heller ikke komme med en konklusion på hvordan den kommer til at smage nu - men mon ikke der kommer en opdatering når engang jeg synes den er færdig.
Hvis jeg husker det.

Solbærrom:
ca. 1 liter

750 g solbær
ca. 20-25 solbærblade
300 g sukker
1 flaske mørk rom

Skyl solbær og blade grundigt, tør dem evt. let i et rent viskestykke eller på køkkenrulle, og hæld dem i et stort patentglas som kan lukkes helt tæt.
Tilsæt sukker og hæld rommen over. Luk glasset til, og ryst det forsigtigt/vend det på hovedet et par gange. Det gøres nu 1-2 gange om dagen det næste stykke tid - hvor længe du vil vente inden bærene sies fra er et tålmodighedsspørgsmål, men jeg vil forsøge med minimum 3 uger.
Derefter sies bær og blade fra, og rommen smages evt. til med mere sukker (jeg har brugt lidt mindre sukker end i de fleste andre opskrifter jeg har set, da jeg hellere ville have den mindre sød fra starten og så smage den til efterfølgende).
Nu hældes den på en skoldet flaske, lukkes til og gemmes bagerst i et skab, så man ikke fristes til at drikke af den for tidligt.

Planen er indtil videre at der skal tages hul på den omkring juletid.
Lad os nu se om det kommer til at holde stik.

14 kommentarer:

 1. Velkommen tilbage - har savnet dine indlæg:-) Har du det OK?

  Mange lørdagshilsner
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Charlotte :-)
   Og ja, jeg har det fint, men kæmper stadig med at nå det hele, og derfor er blogningen røget lidt i baggrunden. Men jeg håber jeg får overskuddet tilbage snart, også til at gøre mere ved det på low carb siden, for det halter desværre lidt!
   Hvordan går det hos dig?

   Slet
 2. Mmh ser godt nok godt ud!! :-)

  Nanna Freving // www.nannafreving.com

  SvarSlet
 3. Uhmmm.. ja her har vi også været igang med "hjemmebrænderiet" - Det blev til solbær-likør lavet på solbær,sukker og vodka og en variant med solbær, honning og mørk rom. De står stadig og trækker, og skal nok stå en månedstid mere, før de skal sies... Uhh det bliver spændende om det også bliver godt, for har tidligere på året lavet hindbær-likør og den er SÅ LÆKKER. Det kan varmt anbefales!! (300g hindbær, 300g sukker og 5 dl vodka)
  Mange hilsener Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia: Uh den hindbærvariant lyder bestemt heller ikke dårlig - desværre har vi ikke adgang til friske hindbær, tror du man kunne bruge frosne?
   Jeg glæder mig også til at smage rommen - regner med den lige får lov at trække i hvert fald en uge mere, så har den stået i tre uger - og så skal der smages :-)

   Slet
 4. Hej,
  Jeg har også lige prøvet at lave solbærrom og den smager VIDUNDERLIGT:-)
  Men hvad i alverden kan man bruge de frasiede bær til? Tænkte om man måske kunne lave en form for syltetøj? Har du erfaring med det?
  Mange hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette: Jeg har siet rommen for nogle dage siden, og har også tænkt at det var synd at smide bærene ud - så nogle af dem har jeg hældt på små glas og fyldt op med noget af solbærrommen og ca. lige så meget sukker. Glasset vendes/rystes dagligt indtil sukkeret er opløst, og så kan det ellers stå længe, og bruges til desserter hvor der godt må være lidt sprut i. Har lige fået noget til dessert her i aften, som jeg nok skriver om på et tidspunkt.
   Resten af bærene er kommet i et nyt glas, sammen med vodka og sukker, og det står og trækker nu, og skal blive til en slags solbærlikør, lidt a la den hindbærlikør der nævnes i kommentarerne længere oppe. Når de bær har smidt al saft og kraft, så ryger de måske i glassene med solbærrom og sukker, og ender også som dessert.
   Men du vil garanteret sagtens kunne bruge dem i en slags marmelade/syltetøj, som jo så bare kommer til at smage lidt af rom - og det er jo heller ikke helt skidt :-)

   Slet
  2. Hej Heidi,
   Min mand lavede faktisk en solbærsyltetøj som så ar på morgenbordet til vores sølvbryllup. Den vakte stor lykke og smagte aldeles fremragende. Den blev blot lavet efter normal metode, så der var ikke så mange fiks-fakserier der:-) Men dine bud lyder nu da heller ikke så tossede - det må vi prøve til næste år.

   Slet
  3. Solbærsyltetøj smager jo også fantastisk, selvom det er en tynd omgang :-) Men jeg tror i hvert fald udgaven hvor bærene ligger i rom med sukker bliver god - bare den måske bliver blandet med lidt flødeskum eller is til at mildne romsmagen!

   Slet
  4. Bland rom-solbærene med æble eller pære og evt. lidt kanel (til at give en blød smag og konsistent) - ca 1:1 i vægt - og lav marmelade (dog uden at koge alkoholen af). Jeg har en, der nu er to år gammel (var blevet glemt bagerst i skabet) som stadig smager supergodt.

   Slet
  5. Knud: Tak for ideen - håber nogen kan få gavn af den :-)

   Slet
 5. Hej Heidi
  Du ved jo jeg kigger med, selvom jeg ikke får kommenteret så tit.
  Da jeg sidder med benet oppe efter en operation, har jeg endelig haft tid til at lave min linksliste over blogs jeg følger. Her er du selvfølgelig at finde :) Tak for en skøn blog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bianca: Tak for linket på din blog :-) Jeg følger også stadig med hos dig, men har bare heller ikke haft tid til hverken at kommentere, eller selv at få skrevet noget nyt.
   Håber du er i bedring med benet!

   Slet