søndag den 8. maj 2011

Opskrift: Saltede citroner - i to versionerJa rime kan hun også. Faktisk skrev jeg selv to af versene til min takke-konfirmationssang til mine forældre, og cv'et inkluderer også en hel firmafestsang med 5-6 vers. Kom ikke her.

Nå men det var citronerne. Siden jeg for længe siden så Camilla Plum lave dem, på sin sædvanligt, fascinerende skødesløse måde, har det været et af de uendelige punkter på to-do-listen, og i onsdags kom så dagen.
Det tager jo ikke særlig lang tid, så jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg har ventet så længe.
Udover de krydderier Fru Plum bruger, puttede jeg også noget anis og vanilje i - så må vi se hvordan det kommer til at passe sammen smagsmæssigt, med de retter det skal bruges til.

Jeg fandt desuden en anden alternativ måde at lave noget lignende på hos Spiseliv, som skal trække i knap så lang tid, så nu har jeg forsøgt mig med begge - det skal blive interessant om nogle måneder, hvad der bliver bedst.

Saltede versioner citroner - hel udgave der tager 2-4 måneder:

9 øko/usprøjtede citroner
9 håndfulde groft salt, plus 2-3 ekstra håndfulde
150 g sukker
3-4 små røde chilifrugter (jeg brugte nogle syltede)
1 vaniljestang, skåret i to halvdele, og igennem på tværs så der er åbent ind til vaniljekornene)
6 skrællede fed hvidløg
4-5 laurbærblade
3-4 hele anisfrø
ca. 2 dl olivenolie
kogende vand

Skær et kryds i citronerne, men ikke helt i bund - de skal stadig hænge sammen. Fyld salt i krydset og klem citronerne sammen om saltet.
Hæld en håndfuld salt i et skoldet og spiritusskyllet sylteglas, og læg citronerne ned i - klem dem godt sammen så der er en chance for de bliver liggende, når der kommer væske i. Stik krydderier ned mellem citronerne, fyld op med sukker, ekstra salt, olivenolie, og til sidst kogende vand så citronerne er helt dækkede. Luk glasset med det samme, og stil det mørkt og køligt i 2, helst 3, og gerne 4 måneder, til det hvide i citronerne begynder at blive klart, og de bliver bløde.
Efter glasset er åbnet, er det en god ide at opbevare det på køl.

Saltede citroner - skivet udgave der tager 30 dage:


1 øko/usprøjtet citron, ca. 110 gram
ca. 8-10 g salt (svarende til 8-10% af citronens vægt)
olivenolie

Citronen vaskes og skæres i tynde skiver - kernerne fjernes evt.
Skiverne lægges lagvist med salt i en skål eller halvdyb tallerken, og trækker til næste dag.
Skiverne lægges i et skoldet og evt. spiritusskyllet sylteglas, evt. saft hældes over, og der dækkes helt med olivenolie og lukkes til. Sættes på køl og trækker i minimum 30 dage, før de spises.

Konklusion:

Kan jeg så af gode grunde ikke komme med endnu, men der kommer jo nok en opfølgning på det når de er klar til at spise.
Jeg kan dog sige så meget, at de hele citroner voldte mig en del problemer, mht. at få dem til at blive nede i lagen i stedet for at flyde op til toppen.
Jeg havde ikke fået dem klemt godt nok sammen, og glasset var ikke helt fyldt op, så de insisterede altså på at søge op til overfladen. Jeg forsøgte med flere remedier at få dem til at blive under olie-laget, og til sidst lykkedes det mig at finde et Hjem-is glas, som passede nogenlunde i facon når det blev vendt på hovedet. Så nu krydser jeg fingre for at de bliver hvor de skal, og at der ikke er kommet dårligdom derned, under al min baksen rundt.
Citronskiverne arter sig bedre i olien. De bliver liggende hvor de skal. Det har fået mig til at tænke lidt på om man ikke i stedet kunne bruge citroner i skiver til Plum opskriften (så de dermed også blev klar noget hurtigere) - eller om det er vandet der får de hele citroner til at flyde ovenpå.
Der er da også så meget videnskab involveret i madlavning.

Billeder:

De hele citroner


Citronskiver saltes inden de kommer i olie


Citronskiver i olie (har har de stået et par dage)

4 kommentarer:

 1. Glæder mig til at høre om hvordan de bliver. Mine hele vil heldigvis godt blive nede under overfladen.

  Har du lagt nogle planer for dine?

  SvarSlet
 2. Jeg regner med jeg kan finde inspiration hos dig :-)
  Nej pjat, jeg har ikke planlagt noget endnu, men jeg tror måske første forsøg bliver noget med meget finthakket i en dressing, eller en ris-ret - har også overvejet at putte noget i en citron-is, men det kan godt være det er lige alternativt nok!

  SvarSlet
 3. Nu skal jeg ikke disse din kreative tankegang - men jeg tror altså de er for salte til is. Men man kunne lave sådan en mundrenser-sorbet måske?

  Vi må lige stikke hovederne sammen når citronerne er ved at være klar til brug ;-)

  SvarSlet
 4. Du har uden tvivl ret i at de er for saltede.
  Jeg håber jeg får tid til at lege med tanken fra næste uge hvor jeg holder ferie - så skal der nok komme noget om dem :-)

  SvarSlet