tirsdag den 16. august 2011

Opskrift: Sweet & spicy chili nuts


Hanne K. kom på visit i aften for at vi kunne nørde lidt i bloggeriet, og pc generelt, og når man får en anden madblogger på besøg, skal der jo være lidt til ganen - selvfølgelig helst i hjemmelavet udgave.

Jeg har drømt om LaTaschas nødder lige siden hun postede dem - og bare lige for at der ikke skal være tvivl, så er det altså de spiselige af slagsen jeg mener (sorry Anne!). Det søde, salte, syrlige og stærke tiltalte mig gevaldigt, så jeg måtte prøve dem.

Jeg søgte lidt videre på nettet for at se om jeg kunne finde yderligere inspiration, og fandt faktisk den samme opskrift her - det er i hvert fald de samme ingredienser. I den her var der tilføjet limesaft og ketchup - jeg snuppede idéen med limesaft, men undlod ketchuppen - jeg var lidt bange for at det alligevel ville blive for rodet smagsmæssigt.
Ellers fulgte jeg den første opskrift, men brugte dog lidt mindre spidskommen for at det ikke skulle blive for dominerende - og så brugte jeg mild røget paprika i stedet for almindelig paprika.

Sweet & spicy chili nuts:

Gode nødder
25 g smør
ca. 7½ dl blandede nødder (jeg brugte lige dele mandler, cashewnødder og pecannødder)
ca. 1 1/4 dl lyst rørsukker
1 tsk mild røget paprika
2 tsk chipotle chili pulver
1 tsk stødt spidskommen
0,6 dl æblecider eddike
2½ spsk limesaft
ca. 1 tsk flagesalt

Smelt smørret i en tykbundet bred pande - gerne slip-let.
Hæld nødderne i og rist dem i ca. 3-5 minutter til cashewnødderne så småt begynder at tage farve - jeg brugte niveau 6 ud af 9 på kogepladen.
Tilsæt sukker og lad det karamelisere, mens der røres forsigtigt - det kan godt tage omkring 15-20 minutter så hav tålmodighed. Når sukkeret er smeltet tilsættes paprika, chili og spidskommen - rør grundigt rundt så krydderierne fordeles. Rist et par minutter.
Tilsæt eddike og limesaft og rør rundt til væsken er godt fordelt, og eddiken er fordampet (lad være med at stikke hovedet ind over panden medmindre du trænger til at få renset luftvejene, for eddikedampene er ret krasse). Tilsæt til sidst salt under stadig omrøring. Smag evt. på nødderne her, men pust lige på dem først - de er meget varme pga. sukkeret.
Tænd ovnen på 180 g varmluft. Bred nødderne ud på bagepapir i en bradepande, og tør dem i ovnen i ca. 5 minutter - hold øje med at de ikke bliver for mørke.
Tag bradepanden ud og lade nødderne køle helt af - når de er kolde brækkes de fra hinanden og opbevares i en tætlukket beholder.

Konklusion:

Super gode og meget nemt vanedannende. Der er rigtig god balance mellem det søde, salte, stærke og syrlige, så det er en keeper.
Måske kunne de godt tåle lidt mere limesaft og en anelse mere salt - evt. fint salt i stedet, så det nemmere fordeler sig - men gode, det synes jeg de er.

    Secret Recipe Club

    Opskrift: Ovnbagt french toast / arme riddere


    Når man har ferie (som jeg heldigvis har resten af ugen ud) skal der være tid til at gøre lidt ekstra ud af morgenmaden en gang imellem - så det blev der gjort i dag.
    Menuen stod på french toast/arme riddere - jeg ved reelt ikke hvad forskellen er, hvis der er nogen forskel (udover selvfølgelig sproget), så nu får i begge navne, så kan i selv vælge hvad i vil kalde dem.

    Jeg havde fundet en udgave her hvor brødene gøres klar aftenen i forvejen, og så bliver hele herligheden bagt i ovnen om morgenen, i stedet for at man skal stå og holde øje med sagerne på en pande - nemmere bliver det vist ikke.
    Mængderne blev justeret efter at vi kun var os to, ellers fulgte jeg fremgangsmåden ret nøje.
    Tilbehør blev en galiamelon i tern, og lidt af den hjemmelavede blåbærsirup - nogle friske jordbær eller andre friske bær havde nok været det ideelle, men det var køleskabet ikke leveringsdygtig i.

    Ovnbagt french toast/arme riddere:
    2 personer

    Efter bagning
    35 g smeltet smør
    8 skiver groft toastbrød - ikke for tynde skiver
    1 1/4 dl brun farin
    1 tsk stødt kanel
    1/4 tsk fintrevet muskatnød
    3 æg
    1 3/4 dl piskefløde
    1 tsk vaniljesukker

    Hæld smeltet smør i bunden af et fad som passer i størrelse til 4 skiver brød. (Det fad jeg brugte var reelt lidt for stort, så noget af ægge/flødeblandingen blev ikke suget ind i brødene - så ideelt set skal fadet passe meget nøjagtigt hvis man vil have mest muligt ud af alt det usunde).
    Serveret med en lille smule sundt
    Læg 4 skiver brød ned i smørret.
    Bland farin med kanel og muskat, og fordel halvdelen på brødskiverne. Læg de sidste 4 brødskiver på.
    Pisk æg, piskefløde og vaniljesukker grundigt sammen (evt. med håndpisker, men et piskeris og lidt knofedt kan også gøre det), og hæld blandingen over brødene - sørg for at dække brødene mest muligt.
    Fordel det sidste af farinen over brødene, dæk med sølvpapir og lad brødene stå i køleskabet natten over.
    (Det er åbenbart en vigtig del af processen - sikkert for at brødene skal nå at suge mest muligt af ægge/flødeblandingen).
    Om morgenen varmes ovnen op til 180 g almindelig varme, fadet med sølvpapir sættes i ovnen og bager i 30 minutter. Sølvpapiret fjernes, og brødene bager videre i ca. 20-25 minutter til toppen begynder at se sprød ud og æggemassen er stivnet.
    Server dem varme med frugt eller bær, sirup eller måske en klat flødeskum.

    Konklusion:

    Der er ingen tvivl om at french toast hører til den søde ende af morgenmadsskalaen, og det var heller ikke noget jeg kunne spise hver dag - men en enkelt gang eller to om året er det fint. Det smager godt og er både sprødt i toppen og blødt i bunden. Jeg var i starten lidt bange for at smagen af muskatnød ville dominere for meget, for det duftede godt nok kraftigt da det kom i ovnen - men det udjævnede sig selv under bagningen.
    Lækkermåsens kommentar var at det jo smagte ligesom kage (kage til morgenmad! - yay, så er hans dag reddet) - og det har han egentlig ret i.

    Men en gang imellem skal livet jo også være lidt en fest.