Vi var fornylig på en weekendtur til Kiel sammen med et hold venner som trængte til at slå sig lidt løs, mens børnene var på ferie hos mormor - og den sidste aften fik en af dem bl.a. cevapsisi på en grilltallerken. Jeg fik lov at smage en bid, og den var så god at jeg måtte hjem og prøve selv at lave dem.
Man kan købe dem på frost i bl.a. Aldi, og jeg tror jeg har smagt den udgave for mange år siden, uden dog at kunne huske om det gjorde indtryk (så det gjorde det nok ikke). Men lige så godt som det hjemmelavede er det forhåbentlig ikke.
Cevapcici (som også staves Ćevapčići) er en farsrulle med krydderier, som man laver meget i Balkan landene. Den bliver typisk serveret sammen med et fladbrød, og feks. løg, creme fraiche, ost eller ajvar (en serbisk "relish" af bla. peberfrugt, hvidløg og chili).
Jeg valgte lidt anderledes, og mixede en gang tzatziki, og lavede desuden en tomat/løg-tallerken med olie og eddike. Endelig blev en rest aspargeskartofler forkogt og ristet færdige på panden.
Jeg brugte denne opskrift, og gik ud fra det forfatteren har skrevet i den første kommentar (den er åbenbart skrevet forkert ind), og rettede så en lille smule til.
De opskrifter jeg i øvrigt kiggede igennem var lidt forskellige mht. hvilken slags kød der blev brugt - det veksler tilsyneladende lidt mellem okse, svin og lam. Så jeg bestemte mig for at blande alle tre ting, men ellers er det mest almindelige vist en blanding af okse og svin - jeg synes dog lammekødet giver en god smag til.
Portionen giver ca. 36 ruller, hvis hver rulle laves af godt og vel 1 dl fars - så der er til fryseren og en dag det skal gå stærkt, men man kan selvfølgelig sagtens lave mindre portion. Nu brugte jeg okse og lam der havde været frosset - hvis alt kødet havde været helt friskt, så kunne jeg godt have fundet på at fryse nogle rå ruller ned, så de bare skulle steges når de skal bruges.
Cevapcici:
ca. 36 stk.
1 kg hakket oksekød
½ kg hakket svinekød
400 g hakket lam
5 fed finthakket hvidløg
2 små finthakkede løg (jeg kørte dem en tur i minihakkeren, så de faktisk blev flydende)
2½ tsk salt
2 tsk fingerpeber (eller mediumkværnet peber)
1 1/4 tsk røget paprika
2½ spsk mild paprika
1 1/4 tsk natron (baking soda)
1 1/4 æggehvide (jeg brugte et bæger pasteuriseret der trængte til at blive brugt - det passede lige med mængden)
1½ dl rødvin
olivenolie til at pensle med
Rør alle ingredienser til og med rødvin sammen i en stor skål - brug gerne hænderne (går snildt med en latexhandske), så det hele bliver mikset ordentligt sammen. Lad gerne farsen stå ca. ½ time i køleskabet og hvile, inden farsen formes til ruller på ca. 1½-2 cm tykkelse og ca. 7-8 cm længde. Brug evt. et dl-mål og fyld op med lidt top til hver rulle - så passer det ca. med antallet, og de bliver nogenlunde lige store.
Varm en grill op (vi brugte gasgrill med støbejernsrist), pensl risten med rapsolie, og rullerne med lidt olivenolie, og steg dem ved middel varme på alle side, til de er brune og gennemstegte. Jeg fik ikke taget tid, men vil tro de fik ca. 15-20 minutter i alt - det afhænger selvfølgelig helt af hvor meget varme der er på.
De kan naturligvis også sagtens laves på en almindelig pande.
Konklusion:
Update 11.08 (havde glemt konklusionen i første omgang): Lækre og fint krydrede ruller - dog måtte de gerne have været endnu mere krydrede efter min smag, så en anden gang vil jeg nok putte noget hakket chili i også.
Resterne fik lov at ligge i køleskabet et par dage, før jeg brugte nogle af dem i en tortillapandekage, hvor de bare blev varmet op i mikroen - det klarede de fint, og de blev ikke tørre af det. De sidste er puttet i fryseren, klar til travl dag.
Tomat/løg-tallerken:
ca. 3-4 personer
3 store tomater i tynde skiver
2 medium løg i tynde ringe
lidt god olivenolie
lidt balsamicocreme (en tyk balsamico jeg har købt færdig) eller almindelig balsamicoeddike, plus lidt tomateddike eller rødvinseddike
salt - friskkværnet peber - finthakket persille
Læg tomater og løg lagvist på en tallerken eller et lille fad.
Dryp med olie og balsamico/eddike, drys med salt og peber og pynt med persille.
Lad det gerne trække med eddiken en times tid.
Konklusion:
Meget enkel, men også ret velsmagende, og ikke mindst hurtig at lave. Når løgene lige får tid til at ligge lidt sammen med eddiken, er de ikke så skarpe i smagen, og det hele klæder hinanden godt. Egentlig er det vel en slags tomatsalat, men eftersom jeg plejer at putte flere ting i sådan en, så bliver det altså en tallerken-ret i stedet for en salat.
Nøj... hvor ser det lækkert ud. Vi er helt vilde med Cevapcici og laver dem tit. Har ikke prøvet denne opskrift, men det skal ikke vare længe. Kroatien længe leve !!!
SvarSlethilsen / Lone Margrethe
Hvor ser de lækre ud, dem vil jeg prøve at lave :-)
SvarSletKan se du er kommet med i Secret Recipe Club, hvilken gruppe er du i??
Dejligt at have en anden dansker med....
Mange hilsner
Birthe
Blandede Fornøjelser: Tak - de var også lækre :-) Kan dog se jeg ikke har fået skrevet en konklusion på dem, det må jeg lige have opdateret...
SvarSletNYBH: Takker :-)
Jeg er i gruppe C i SRC, så skal først poste den 29. - men mit bidrag er allerede lavet, så jeg er i god tid.
Hvilken gruppe er du i?
Det lyder lækkert (også to dage i træk ;D ). Vi er alt for dårlige til at spise lam, så her er en lejlighed.
SvarSletMå lige tilføje den til mine bogmærker - tak for hjælpen med det!!
Nøj!!!! Hvor ser det bare guf ud!!! Hvis jeg nu kunne få mande-barnet derhjemme til at kunne spise hakket lammekød, ville det ikke være svært at begynde på!
SvarSlet(Og så har Netto faktisk også haft de der små krydrede "hundelo..." som jeg kaldte dem, på tilbud engang) ;-)
Jeg er i gruppe B, men har ikke fået lavet indlægget endnu :-)
SvarSletMange hilsner
Birthe
Hanne: Selv tak med bogmærkerne :-)
SvarSletCevapcici kan også sagtens laves af bare svin og okse, så der er ingen undskyldning!
HvD: Som skrevet til Hanne, så kan du sagtens lave dem uden lam - og så måske bare tilsætte nogle flere krydderier, for lammekødet giver trods alt noget smag til.
Og ja, de kan vist godt ligne høm-høm'er :-)