tirsdag den 28. august 2012

Low carb/LCHF + almindelig opskrift: Nem chilisauce/chilimarinade a la shawarma

Der er mange der har været på jagt efter opskriften på den rigtige shawarmasauce (med chili) som shawarma barerne i København har stående på bordene - og jeg har ikke rigtig fundet noget om, at nogen har haft held med sig endnu.

I feks. denne tråd på Bleeker-pedersen.dk er der afprøvet mange forslag, uden at nogen af dem tilsyneladende rammer helt rigtigt - Chilihouse har også en opskrift på Shawarma-guf, og generelt er der rigtig mange links hvor folk eftersøger den helt rigtige slags og prøver sig frem med forskellige metoder.

Jeg vil ikke påstå at have fundet de vises sten her (især fordi jeg vist kun én gang i mit liv har været på shawarma-bar i København, og eftersom det er nogle år siden, erindrer jeg ikke længere hvordan smagen var) - men jeg har fundet et alternativ som sagtens kan bruges i en snæver vending, hvis man gerne vil lave noget der er ekstremt nemt og hurtigt - det kræver kun nogle timers trækketid.

Grundopskriften kommer egentlig fra en af vores naboer - vi havde nogle af naboerne ovre til sammenskudsgrill i fredags, og en af dem havde chilisaucen med.
Ingredienserne er simple - ketchup, olie, hvidløg og chiliflager - og fremgangsmåden er lige så simpel:  2+2+2+2, målt i henholdsvis spsk, fed og tsk. Det skulle nogenlunde være til at huske.
Hvis det skal være helt low carb style, så udskifter man ketchup med koncentreret tomatpuré og tilsætter evt. en smule sødemiddel (eller bruger den hjemmelavede sukkerfri ketchup) - det kan også sagtens gå an.

Jeg lavede selv en portion dagen efter hvor jeg brugte olivenolie, men jeg fik faktisk aldrig at vide hvilken type olie naboen havde i - dog syntes jeg den blev lidt bitter med olivenolien, så i dag har jeg lavet en ny version med koldpresset rapsolie, og det virker til at fungere noget bedre.

Som du vil kunne se i opskriften så gik jeg lidt videre med den, og tilføjede lidt ekstra ingredienser, bla. ud fra de links jeg har læst om folks forsøg på at lave den perfekte sauce.
Spidskommen, citronsaft og salt blev tilsat i varierende mængder, og måske skal der puttes mere i næste gang. Indtil videre får i den her som den er dags dato.
Så kan i selv lege videre med smagen, hvis i lyster.
---
OPDATERING 24.01.2014:
Jeg har læst et tip om at bløde chiliflagerne op i kogende vand, og det fungerer rigtig godt - så behøver man nemlig ikke lade saucen stå i flere timer eller dage, før flagerne bliver mere behagelige at tygge i - plus hvis der skulle være lidt bakterier eller andre uønskede ting i sådan nogle tørrede krydderier, så bliver de formodentlig også slået ihjel. Så det er hermed tilføjet til opskriften.
---

Nem chilisauce/chilimarinade a la shawarma:
ca. 1 1/2 dl

4 tsk røde chiliflager (ikke af den allerstærkeste slags - så skal der muligvis bruges lidt mindre)
½ dl kogende vand
4 spsk ketchup (eller koncentreret tomatpuré - for den mest low carb udgave bruges tomatpuré (og så evt. med lidt sødemiddel, feks. Stevia eller Sukrin), eller sukkerfri ketchup)
4 spsk rimelig smagsneutral olie - jeg bruger koldpresset øko rapsolie
4 fed presset hvidløg
1/4 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk citronsaft
et nip fint havsalt

Hæld kogende vand over chiliflagerne i en varmefast skål, rør rundt og lad dem stå i ca. 15 minutter.
Rør ketchup, olie, hvidløg og de udblødte chiliflager godt sammen - smag til med spidskommen, citronsaft og salt.
Saucen kan sagtens spises med det samme, især hvis man bruger tricket med det kogende vand - gør man ikke det, kan chiliflagerne kan godt være lidt hårde indtil de har stået i blød i nogle timer, så det er en fordel at lave saucen i det mindste nogle timer før den skal bruges, eller gerne lade den trække natten over hvis ikke man hælder kogende vand over.
Udover at chiliflagerne bliver blødere, vil chili- og hvidløgssmagen dog også blive stærkere jo længere den står, så det skal man også lige tage med i planlægningen.

Konklusion:

Jeg er som nævnt ikke ekspert i den "rigtige" shawarmasauce, men som en meget nem og hurtig løsning så fungerer den rigtig godt, både som dyppelse til kød eller grøntsager,  som marinade, og som sauce til pitabrød/durum osv.
Indtil der er nogen der løser gåden mht. den rigtig gode opskrift, så bliver det i hvert fald variationer over den her jeg laver.

Har du en opskrift der kommer tæt på shawarma barernes hemmelighed?