søndag den 10. november 2013

Opskrift: Den bedste andeSOVS



Indrømmet - det er ikke det mest flatterende billede jeg kan smække på, hvis jeg skal forsøge at sælge min version af andeSOVS - men den ER altså tyk og utaknemlig at tage billeder af, når den (næsten helt bogstaveligt) står for sig selv. Nu har den muligvis også være halvkold da jeg tog dette billede sidste år, og det hjælper heller ikke på det - det er hermed givet videre, at det er en god ide at varme sovsekanden op inden brug.

Når ellers først andefonden er klar og kogt ind, så er det ikke den store sag at lave en lækker andeSOVS (som bekendt er SOVS jo noget der er rigeligt af, mens sauce spises i mindre mængder - og andeSOVS kan der aldrig være for meget af).

Ifølge min far er det først rigtig jul når han spiser min mors julekål - sådan har jeg det med andesovsen - et par gode saltede Taffel chips ned i andesovsen - SÅ er det jul der hvor jeg nu er!
En veltillavet andesovs er generelt nok den bedste sovs jeg kan hælde i mig, og den gør det feks. også glimrende til en gang flæskesteg. Da vi holdt jul for tre år siden lavede jeg for første gang sovsen selv, helt fra bunden, og den havde vi faktisk rester liggende af i næsten to år, og spiste først det sidste Morten saften sidste år, hvor den stadig smagte glimrende.
Nogle ting kan godt holde sig længere i fryseren end man skulle tro.

Om du vil holde sovsen helt plain kun med fond, andefedt, mel, lidt gelé og salt og peber er jo en smagssag - jeg kan godt lide at der også kommer et skvæt rødvin i, sammen med rød mælk (piskefløde), men det kan man jo justere som man vil.

Én ting er sikkert - min version er ikke low carb - og det skal der være plads til de 2-3 gange om året jeg får and med tilhørende sovs.

Nedenstående opskrift er baseret på hvordan jeg lavede den sidste år - da vi ikke skal holde jul i år bliver der ikke lavet andesovs i forbindelse med julen, men i aften spiser vi confit de canard med resterne af sidste års sovs.

Og så gemmer vi alle lårbenene fra confit'en, så der er noget at koge fond på til næste år.

Halvfrossen fond
Den bedste andeSOVS:
ca. 2 liter

50 g andefedt
60 g mel
1 liter andefond
2½ dl piskefløde
evt. 1-2 spsk andebouillonpulver fra Oscar, eller et par terninger ret salt fond kogt ind af confit væske (se evt. her)

1 spsk gastrik eller balsamicoeddike (det giver noget syre som måske ikke er nødvendig hvis du tilsætter rødvin - så smag dig frem)
3 spsk ribsgelé
1/2 - 3/4 l vand, evt. hvor noget af det er kogevand fra kartofler - eller endnu bedre, kogevand fra en medister, hvis du alligevel har haft gang i sådan en (mængden af ekstra vand afhænger i høj grad af hvor kraftig din fond er blevet, så start med et par dl og tilsæt mere til både smag og konsistens er passende)
evt. 1/2 - 3/4 dl rødvin (igen, start med lidt og smag dig frem så rødvinssmagen ikke bliver for kraftig)
evt. salt og friskkværnet peber
evt. sovsekulør
evt. Maizenajævning

Andefedtet varmes op ved medium varme i en gryde, og melet tilsættes og piskes ud i fedtet til man får en "smør"bolle. Fonden tilsættes lidt efter lidt og piskes ud i sovsen - den bringes i kog hver gang inden der tilsættes mere fond, ligesom en almindelig opbagt sovs.
Når al fonden er brugt, tilsættes piskefløde og bouillonpulver/fondterninger, samt gastrik eller eddike hvis du bruger det, ribsgelé og vand/kogevand. Smag til sidst til med rødvin, evt. mere ribsgelé og salt og peber - tilsæt en smule madkulør hvis du synes sovsen er for bleg, og jævn den evt. med Maizena hvis den er blevet for tynd.

Konklusion:

Jeg sad og redigerede dette indlæg i starten af ugen, hvor jeg havde fastedag, og det var en dårlig ide, for hold da op hvor blev jeg sulten efter and og sovs!
Men så er det godt jeg kan se frem til begge dele i aften - efter en aften i byen i går med mit arbejde, med gourmetmiddag og vinmenu, er sådan en portion lige hvad jeg trænger til (selvfølgelig med de obligatoriske Taffel chips til - og måske en frisk lille rødkålssalat).
Smag er jo som bekendt forskellig, så om min udgave af sovsen vil falde i andres smag er jo spørgsmålet - men så længe man har en ordentlig fond som udgangspunkt, og man ellers smager sig frem undervejs, så kommer man ret langt.
Det bliver i hvert fald også sådan her jeg laver den næste år.