lørdag den 25. august 2012

Opskrift: Asiatisk appelsinsalsa


Tilbage i starten af juni lavede jeg denne skønne asiatiske salsa til en gang kyllingekødboller.
Vi var lige kommet hjem fra Kreta hvorfra vi igen havde appelsiner med hjem, og de skulle bruges til et eller andet - gerne noget jeg ville kunne huske, og ikke bare presset saft.

Closet Cooking fandt jeg opskriften, som kombinerer ingredienser fra både det mexicanske og asiatiske køkken på bedste vis - den er stærk, sød, syrlig og utrolig smagfuld på samme tid, og vil kunne gå godt til mange ting.
Samtidig er den ret nem - det hele skal bare smides i en blender og kværnes sammen - så er den færdig.

Jeg brugte dobbelt så meget appelsinsaft som i opskriften, fiflede lidt med de forskellige chilityper og mængder af både chili og andre ting, og så havde jeg ikke hverken gochugaru  og gochujang - koreansk chilipulver og -pasta - men efter lidt søgen fandt jeg et tip om at erstatte med en blanding af hvidløg, chilipulver og soya.
Det fungerede fint - men nu ved jeg jo heller ikke hvordan det skal smage.
Endelig tilsatte jeg også noget hjemmelavet appelsinmarmelade, for at forstærke appelsinsmagen lidt.

Asiatisk appelsinsalsa:

2 1/2 dl sød chilisauce
2 1/2 dl appelsinsaft (helst friskpresset, men alternativt en rigtig god juice som ikke er for bitter)
1 1/4 dl limesaft
2 små løg
2 forårsløg
6 fed hvidløg
1 stykke ingefær på størrelse med en tommelfinger
ca. 1 1/4 dl (løst pakket) basilikum, gerne Thai (det havde jeg ikke, så jeg brugte bare almindelig)
1 1/4 dl (løst pakket) frisk koriander, inkl. stilke
2 små stærke røde chili
en knivspids stærk rød chilipulver
1/2 spsk soya
2 spsk ristede sesamfrø
1 spsk salt
1 spsk friskkværnet peber
2 spsk appelsinmarmelade

Alle ingredienser smides i en blender, foodprocessor eller minihakker, og kværnes til ønsket konsistens. Hvidløg kan risikere at afgive en bitter smag hvis det blendes for meget, så vent evt. med at tilsætte det til sidst, eller nøjes med at hakke det fint med en kniv eller pres i hvidløgspresser, og bland det i den færdigblendede salsa.

Konklusion:

Nu er det jo et par måneder siden vi fik salsaen - og den helt nøjagtige oplevelse fortaber sig lidt i tågerne (hvorfor er det jeg tror at jeg kan blive ved med at huske hvordan ting smager). 
Men jeg ved at jeg synes den var rigtig god og virkelig smagfuld. 
Den er ikke helt for sarte sjæle med graden af chili der er anvendt, men det kan man jo justere som man ønsker - start med lidt, og tilsæt mere efter smag.
Også hos Lækkermåsen og Bonussønnen var den en hit.
Godt man har opdraget BS til at kunne lide stærk mad.