søndag den 8. november 2009

Opskrift: Wok med kylling og kokossauce


Jeg havde fået lyst til noget i wok i fredags, så det blev til en blanding af nogle kyllingebryster fra fryseren, og grøntsager i en kokossauce.

Wok med kylling og kokossauce:

4 stk. kyllingebryst skåret i strimler
jordnøddeolie
3-4 spsk færdig rød karry stir fry sauce fra Xing Fu
3 gulerødder i smalle stave
2 stilke bladselleri i smalle stave
3 fed hvidløg, finthakket
3 løg i smalle både
2 ds kokosmælk á 160 ml
2 spsk Oscar hønsebouillonpulver
½ liter vand
1 spsk soyasauce
friske bønnespirer

Kyllingebrysterne skæres i skiver på langs, og derefter i tynde strimler på skrå. Wokken varmes godt op (jeg har sådan en pladejernswok med flad bund, så den kan bruges på induktion) og olie tilsættes når wokken begynder at ryge. Kyllingen steges i lidt af karrysaucen i olien, helst i mindre portioner (det fik jeg dog ikke gjort denne gang) så vædden kan nå at fordampe - ellers koger kødet i stedet for at stege. Når kødet er mørt hældes det fra og drypper af hvis der stadig er væde ved.
Lidt mere af karrysaucen kommes i wokken og grøntsagerne steges ved høj varme, først gulerødderne, derefter tilsættes selleri og løg, og til sidst hvidløg.
Når grøntsagerne er ved at være tilpas møre (men ikke for bløde) hældes kyllingen tilbage i wokken, der tilsættes kokosmælk, vand, bouillon efter smag og soya. Det hele varmes godt igennem og smages til, evt. med et par spsk mere af karrysaucen.
Serveres med nudler eller evt. ris, og en håndfuld friske bønnespirer på toppen.

Konklusion:

Wokretten smagte godt og var tilpas stærk. Jeg skal dog have lært hvordan man styrer ikke at putte for meget i wokken ad gangen så ingredienserne steger bedre i stedet for at koge i deres egen væde - så hellere tage nogle af tingene fra når de er færdige og putte dem i igen senere.

Billeder:

Kyllingen skæres i strimler


Gulerødderne i stave


Kyllingen steges i karrysauce


Så er det grøntsagernes tur


Og kyllingen er kommet tilbage i wokken


Nudlerne koges


Der er kommet sauce i wokken


Min tallerken - billedet blev lidt utydeligt



Opskrift: Kalkun/kyllingefrikadeller med fetaost og kerner


Jeg lavede disse deller første gang for 2½ måned siden efter at have fundet opskriften hos NYBH, og de blev rigtig gode (jeg lavede dog lidt om på et par ting).
I sidste weekend fik vi ryddet op i begge vores frysere, og har nu 99,9% styr på hvad der er i dem, og derfor var det nemt at finde en pose hakket kyllingebryst, da vi skulle finde en menu til mandag. Min mor var græsenke i et par dage da min far skulle på tur med pensionistforeningen, så hun ville gerne i pleje hos os et par dage, og var her derfor fra mandag til onsdag. Så der skulle ordentlig mad på bordet når mor kommer!

Første gang jeg lavede dem var det med kalkunkød, denne gang blev det med kylling.

Opskriften som jeg lavede den kommer her:

Kyllingefrikadeller med feta og kerner:

900 g hakket kyllinge- eller kalkunkød (jeg brugte 1 kg denne gang, da det passede med en pose fra fryseren)
4 fed hvidløg, presset
4 gulerødder, revet
1 stort løg, finthakket
3 spsk. græskarkerner
3 spsk. solsikkefrø
1 spsk røget paprika
2 spsk stærk chilisauce
ca. 2 spsk salt (sættes ned til ca. 2 tsk-1 spsk næste gang!)
friskkværnet peber
1 bæger/200 gram feta, let smuldret
olie eller ghee til stegning

Det hakkede kød røres sammen med alle de øvrige ingredienser.

Farsen formes til frikadeller (jeg laver ca. 20 stk. af god størrelse) og steges i lidt fedtstof på en pande eller grill, til de er gennemstegte, ca. 8-10 minutter på hver side (alt efter størrelse).

Frikadellerne blev serveret med råkost og en færdig risblanding fra frost - ingen sauce.

Konklusion:

Dellerne er rigtig gode og overraskende smagfulde, i betragtning af at kyllinge/kalkunfars i sig selv ikke smager af særlig meget. Men de ting der er tilsat giver en rigtig god smag, og kernerne giver en god konsistens med bid i. Når jeg laver noget delle-lignende af fars, plejer jeg at røre den færdig og så prøve-stege en lille portion på panden, for at tjekke om den mangler krydderier. Nogle smager på den rå fars, men det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, så prøve-stegningen fungerer bedst for mig.
Jeg vil dog sige at denne gang var de blevet temmelig salte - jeg ved ikke hvad der gik galt i forhold til første gang, for jeg fulgte nøjagtig samme opskrift, bortset fra 100 gram ekstra kød. Men næste gang vil jeg forsøge kun med 1 spsk og så prøve-stege og smage mig frem til hvor meget farsen kan tage.
Eller også har jeg simpelthen skrevet forkert sidste gang, så det i stedet skulle være 2 tsk - under alle omstændigheder putter jeg for lidt i næste gang, og smager mig frem...

Billeder:

Alle ingredienserne klar i røremaskinen


Den færdige fars


Min tallerken (jeg nåede desværre ikke at få taget flere billeder)